Boris T
Poznat
- Poruka
- 7.216
Где су гарантоване територије у уговору? Ко је то загарантовао и како? Уговор не гарантује ниједну територију, већ само дефинише где пролази линија поделе између Бугарске и Србије на спорним турским територијама. Односно, обе земље међусобно признају право на територије са обе стране линије. Поред тога, извршена је територијална подела Македоније на две зоне. Две земље се обавезују да ће једна другој помоћи у случају војне интервенције споља која би угрозила суверенитет државних граница или било које од поменутих турских територија. Није битно ко је како користио Албанце, већ шта пише у уговору. У споразуму нема ни Албанаца ни албанских спорних територија.Не, ја ти објашњавам шта је написано у уговорима јер ти то сам очигледно нећеш да видиш и зато сам и поставио све уговоре да могу сви да виде и прочитају.До интервенције великих сила је и дошло када је створен аустроугарски протекторат Албанија на територији коју је ослободила српска војска а што је Бугарска истим уговором загарантовала Србији..Аустроугарска и није морала својом војском да поседне ту територију, просто је искориситла Албанце које као што рекох нико није имао у плану тада.
То је све. Ученик шестог разреда би то схватио, али ти и даље не можеш.
Па нема везе – Македонија је тада постојала итекако, то што није поменута у споразуму као географско подручје није ништа посебно или изузетно у овом случају.То си ти изјавио када си написао да су Србија и Бугарска уговором делили неку Македонију која тада не постоји нити се спомиње у уговору.Уговором је дељена целокупна територија Турске на Балкану, и јасно је подељена, северо-западно од те линије припада Србији, источно Бугарској, а за спорну област треба да посредује руски цар, само манипулантима нешто ту није јасно.
"Подељенa" је претерано. Осим македонских територија са приложене карте, све остало је веома уопштено и нејасно. Да не говорим да не можеш да делиш нешто чега још нема, а још више да га гарантујеш.
Али требало је сам да се сетиш, па се и даље вртиш као куче у лифту.
Ако нема везе, што то уопште помињати? Да напуниш тему небитностима, јер до сада ниси написао смислене ствари. Понављаш неке коментаре из чланака и видео снимака које си гледао у последњих 10 година. Требало је бар да прочиташ руску дипломатску преписку. Или су страни извори за тебе табу?А ко каже да има везе са тим комитетом, ја и кажем да време формирања Албаније у Валони нема везе ни са Србијом ни са Бугарском, ни са уговором који су потписале.Као што рекох ниједна територија под Турском се не спомиње у уговору код поделе тих области, а ваљда си научио до сада где је запад а где исток.
Ликазане, колико пута ти дајем тачне цитате из споразума који си сам овде објавио. Али и даље тврдиш да је неко некоме дао право на територије. Штавише, тврдиш да сам ја то рекао. Напротив, неколико пута сам те исправљао да нигде у уговору не стоји „даје право“.Не користим је ја него ти, сам си написао да су Србија и Бугарска делиле неку Македонију док су за остале територије под Турском дале неко право, Бог свети зна због чега, што није тачно.Не требају ти живци него само очи да прочиташ шта пише у уговору приликом поделе турских територија на Балкану, тамо нема Македоније, митоманисао си нешто на ту тему, ја сам те освестио и сад не знаш шта ћеш него да пениш.У свом лутању по мраку заборавио си и разлог због чега су две земље уопште потписале један такав уговор, и због чега је то толико трајало.
То што Бугарска није послала 100 000 војника има везе са уговором, а само то је битно.А када је то бугарска страна обавестила Србе да неће поштовати уговор и послати мање?
Бугарска и Србија потписале су овај уговор углавном да би се ујединиле у будућој борби за ослобођење Балкана. Сврха овог уговора није подела територија, а још мање давање било каквих територијалних гаранција. И то је одмах видљиво из наслова самог документа.
То што Бугарска није послала 100 хиљада има, наравно, везe са споразумом и са многим другим стварима. Али нема везе са нашим разговором, који си опет "заборавио", да није о балканским ратовима уопште, већ о томе какве је гаранције Бугарска дала Србији у вези са Јадраном.
Рекао сам да нисам сигуран да могу пронаћи аутентичан извор. Дакле, пратимо хронологију догађаја и то показује да је вероватније да је Пашић то рекао него не.Да није имали би цео његов говор или бар где и када је изречен и којом приликом.Пашић јесте био критичан према том уговору и није био једини пре него што је потписан, али то не значи да је на крају тог рата изјавио то што кажеш.Као што рекох сама та реченица је контрадикторна, може да се односити на све и свашта.По ослобођењу тих области све земље су успостављале своју власт и администрацију на територији коју је држала њихова војска уредбама и наредбама и то је радила и Србија.
Ма овде је реч о формирању војно-административних комисија широм Македоније непосредно после примирја како би се извршио попис становништва. Питање је зашто би неко урадио попис становништва тако брзо и са веома сумњивим резултатима (о томе смо већ разговарали) ако се очекује да у року од три месеца ова територија буде предата Бугарској?
Бинго! Приближаваш се здравој логици, ево, Бугарска и Србија немају апсолутно никакав заједнички интерес на Јадрану. Односно, Бугарска није имала претензија на те територије – зашто и на који начин би онда Бугарска гарантовала Србији те територије, пошто за то нема ни војни ни политички механизам. Како се ово односи на термин "заједнички рад"?Не постоји јер Бугарска није планирана да ослобађа Јадран него Србија и Црна Гора што су и урадиле.Ниси ти читав очито.Колико су то новца Бугари понудили Србији за ту услугу, шта каже Сезонов?Руси су били за то да по сваку цену очувају балкански савез.
Poslednja izmena od moderatora: