Na današnji dan okončana je Bregalnička bitka

• Začetnik teme Začetnik teme Nina
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Не, ја ти објашњавам шта је написано у уговорима јер ти то сам очигледно нећеш да видиш и зато сам и поставио све уговоре да могу сви да виде и прочитају.До интервенције великих сила је и дошло када је створен аустроугарски протекторат Албанија на територији коју је ослободила српска војска а што је Бугарска истим уговором загарантовала Србији..Аустроугарска и није морала својом војском да поседне ту територију, просто је искориситла Албанце које као што рекох нико није имао у плану тада.
Где су гарантоване територије у уговору? Ко је то загарантовао и како? Уговор не гарантује ниједну територију, већ само дефинише где пролази линија поделе између Бугарске и Србије на спорним турским територијама. Односно, обе земље међусобно признају право на територије са обе стране линије. Поред тога, извршена је територијална подела Македоније на две зоне. Две земље се обавезују да ће једна другој помоћи у случају војне интервенције споља која би угрозила суверенитет државних граница или било које од поменутих турских територија. Није битно ко је како користио Албанце, већ шта пише у уговору. У споразуму нема ни Албанаца ни албанских спорних територија.
То је све. Ученик шестог разреда би то схватио, али ти и даље не можеш.

То си ти изјавио када си написао да су Србија и Бугарска уговором делили неку Македонију која тада не постоји нити се спомиње у уговору.Уговором је дељена целокупна територија Турске на Балкану, и јасно је подељена, северо-западно од те линије припада Србији, источно Бугарској, а за спорну област треба да посредује руски цар, само манипулантима нешто ту није јасно.
Па нема везе – Македонија је тада постојала итекако, то што није поменута у споразуму као географско подручје није ништа посебно или изузетно у овом случају.
"Подељенa" је претерано. Осим македонских територија са приложене карте, све остало је веома уопштено и нејасно. Да не говорим да не можеш да делиш нешто чега још нема, а још више да га гарантујеш.
Али требало је сам да се сетиш, па се и даље вртиш као куче у лифту.

А ко каже да има везе са тим комитетом, ја и кажем да време формирања Албаније у Валони нема везе ни са Србијом ни са Бугарском, ни са уговором који су потписале.Као што рекох ниједна територија под Турском се не спомиње у уговору код поделе тих области, а ваљда си научио до сада где је запад а где исток.
Ако нема везе, што то уопште помињати? Да напуниш тему небитностима, јер до сада ниси написао смислене ствари. Понављаш неке коментаре из чланака и видео снимака које си гледао у последњих 10 година. Требало је бар да прочиташ руску дипломатску преписку. Или су страни извори за тебе табу?

Не користим је ја него ти, сам си написао да су Србија и Бугарска делиле неку Македонију док су за остале територије под Турском дале неко право, Бог свети зна због чега, што није тачно.Не требају ти живци него само очи да прочиташ шта пише у уговору приликом поделе турских територија на Балкану, тамо нема Македоније, митоманисао си нешто на ту тему, ја сам те освестио и сад не знаш шта ћеш него да пениш.У свом лутању по мраку заборавио си и разлог због чега су две земље уопште потписале један такав уговор, и због чега је то толико трајало.
То што Бугарска није послала 100 000 војника има везе са уговором, а само то је битно.А када је то бугарска страна обавестила Србе да неће поштовати уговор и послати мање?
Ликазане, колико пута ти дајем тачне цитате из споразума који си сам овде објавио. Али и даље тврдиш да је неко некоме дао право на територије. Штавише, тврдиш да сам ја то рекао. Напротив, неколико пута сам те исправљао да нигде у уговору не стоји „даје право“.

Бугарска и Србија потписале су овај уговор углавном да би се ујединиле у будућој борби за ослобођење Балкана. Сврха овог уговора није подела територија, а још мање давање било каквих територијалних гаранција. И то је одмах видљиво из наслова самог документа.

То што Бугарска није послала 100 хиљада има, наравно, везe са споразумом и са многим другим стварима. Али нема везе са нашим разговором, који си опет "заборавио", да није о балканским ратовима уопште, већ о томе какве је гаранције Бугарска дала Србији у вези са Јадраном.

Да није имали би цео његов говор или бар где и када је изречен и којом приликом.Пашић јесте био критичан према том уговору и није био једини пре него што је потписан, али то не значи да је на крају тог рата изјавио то што кажеш.Као што рекох сама та реченица је контрадикторна, може да се односити на све и свашта.По ослобођењу тих области све земље су успостављале своју власт и администрацију на територији коју је држала њихова војска уредбама и наредбама и то је радила и Србија.
Рекао сам да нисам сигуран да могу пронаћи аутентичан извор. Дакле, пратимо хронологију догађаја и то показује да је вероватније да је Пашић то рекао него не.
Ма овде је реч о формирању војно-административних комисија широм Македоније непосредно после примирја како би се извршио попис становништва. Питање је зашто би неко урадио попис становништва тако брзо и са веома сумњивим резултатима (о томе смо већ разговарали) ако се очекује да у року од три месеца ова територија буде предата Бугарској?

Не постоји јер Бугарска није планирана да ослобађа Јадран него Србија и Црна Гора што су и урадиле.Ниси ти читав очито.Колико су то новца Бугари понудили Србији за ту услугу, шта каже Сезонов?Руси су били за то да по сваку цену очувају балкански савез.
Бинго! Приближаваш се здравој логици, ево, Бугарска и Србија немају апсолутно никакав заједнички интерес на Јадрану. Односно, Бугарска није имала претензија на те територије – зашто и на који начин би онда Бугарска гарантовала Србији те територије, пошто за то нема ни војни ни политички механизам. Како се ово односи на термин "заједнички рад"?

Poslednja izmena od moderatora:
Нисам, то си ти исконструисао како ти је пало на памет, ја сам написао шта заједничка власт која се помиње у уговору значи уствари.
А да ти почнеш да се бавиш нечим другим, шта кажеш, ово ти не иде очито.
"Члан II
Све територијалне тековине, које би се задобиле заједничким радом у смислу чл. I и II Уговора као и чл. І овога тајног Додатка, падају под заједничку власт (condominium) обеју савезница и њихова ликвидација извршиће се одмах, а најдаље у року од три месеца пошто мир буде успостављен, и то на следећим основама:
Србија признаје Бугарској право на територију источно од Родопе и реке Струме, а Бугарска Србији на територију северно и западно од Шаре планине."
И каква је онда веза између „заједнички власти“ и нашег разговора? У коју сврху то помињеш, пошто тешко да може бити гаранција, а понајмање у случају Јадрана где нема сарадње Бугарске и Србије?
А зашто у сваком свом коментару мораш да најављујеш текст уговора? У коју сврху? Све у овом уговору је потпуно супротно од онога што тврдиш и опет долазиш у ситуацију из наших претходних спорова, где си се коначно извукao са безобразним лажима.
И уопште, са сваким твојим следећим коментаром, образованом човеку постаје све теже да разуме на шта мислиш.

Добро јутро Колумбо, Војна конвенција и Тајни додатак су део тог уговора, ко би рекао да си тврдио супротно.
Македонија није територија заједничког рада јер је бугарска војска није ослобађала него само српска, иако је била обавезна према уговору.Могли су да траже Кочане јер ту јесте деловала рилска дивизија.

Па, како није, прочитај други чланак Тајног додатка и биће ти јасно да је велики део управо о подели Македоније.
Не постоји овде нешто као „ослобођaлa самo српска војска". Зар не схваташ да је ово војни савез и да све стране у њему имају одређене обавезе и области деловања, подједнако важне за коначни резултат.
Ниједна страна не би ништа ослободила да су у овом рату деловале саме. Турци су тражили примирје јер су Бугари били 50 км од Цариграда.
А то што се Срби и Бугари нису сложили око броја трупа у Македонији је наравно разлог за разумну ревизију уговора, али није разлог да једна држава полаже право на целу територију, чија је подела у основи уговора између две земље.
Није као да Срби нису знали какво је мишљење Бугарске о Македонији. И није да се нису сложили да 2/3 Вардарске Мекедије буде бугарска.

Poslednja izmena:
И каква је онда веза између „заједнички власти“ и нашег разговора? У коју сврху то помињеш, пошто тешко да може бити гаранција, а понајмање у случају Јадрана где нема сарадње Бугарске и Србије?
А зашто у сваком свом коментару мораш да најављујеш текст уговора? У коју сврху? Све у овом уговору је потпуно супротно од онога што тврдиш и опет долазиш у ситуацију из наших претходних спорова, где си се коначно извукao са безобразним лажима.
И уопште, са сваким твојим следећим коментаром, образованом човеку постаје све теже да разуме на шта мислиш.

Па, како није, прочитај други чланак Тајног додатка и биће ти јасно да је велики део управо о подели Македоније.
Не постоји овде нешто као „ослобођaлa самo српска војска". Зар не схваташ да је ово војни савез и да све стране у њему имају одређене обавезе и области деловања, подједнако важне за коначни резултат.
Ниједна страна не би ништа ослободила да су у овом рату деловале саме. Турци су тражили примирје јер су Бугари били 50 км од Цариграда.
А то што се Срби и Бугари нису сложили око броја трупа у Македонији је наравно разлог за разумну ревизију уговора, али није разлог да једна држава полаже право на целу територију, чија је подела у основи уговора између две земље.
Није као да Срби нису знали какво је мишљење Бугарске о Македонији. И није да се нису сложили да 2/3 Вардарске Мекедије буде бугарска.
И није да се нису сложили да 2/3 Вардарске Мекедије буде бугарска.
Misliš da postane bugarska? Bugarski izvori iz perioda Prvog svetskog rata potpuno demantuju teorije o “bugarskom karakteru Makedonije” - odziv od samo 35% na bugarski poziv za mobilizaciju pod okupacijom uz teške pretnje pokazuje da ni za 40 godina egzarhizma i 20 godina terora TMORO/VMRO nije bilo dovoljno da se silom nametne bugarski identitet stanovništvu Makedonije:

9925E77D-61CB-49F1-8C2D-D74AEF9A1C22.jpeg

Ево га опет као лудак. Зашто понављаш исте глупости које не следи ни из једне тачке уговора? Где су гарантоване територије у уговору? Ко је то загарантовао и како? Уговор не гарантује ниједну територију, већ само дефинише где пролази линија поделе између Бугарске и Србије на спорним турским територијама. Односно, обе земље међусобно признају право на територије са обе стране линије. Поред тога, извршена је територијална подела Македоније на две зоне. Две земље се обавезују да ће једна другој помоћи у случају војне интервенције споља која би угрозила суверенитет државних граница или било које од поменутих турских територија. Није битно ко је како користио Албанце, већ шта пише у уговору. У споразуму нема ни Албанаца ни албанских спорних територија.
Све то следи из уговора а што се теби то не свиђа је већ друга ствар.Лепо ти пише све северо-западно од Шар планине треба да припадне Србији, источно од оне линије Бугарској, а спорна зона треба да се реши посредством руског цара.Обе потписнице су гаранција да ће се то тако десити када те територије буду ослобођене зато је уговор и потписан.Признавање права једне земље другој и јесте гаранција да ће то припасти тој земљи, и такву поделу су дужне обе земље да бране.Није вршена подела Македоније него целокупне територија Турске докле ти треба понављати исто.Наравно да нема Албанаца у уговору недоказани човече.
Па нема везе – Македонија је тада постојала итекако, то што није поменута у споразуму као географско подручје није ништа посебно или изузетно у овом случају.
"Подељенa" је претерано. Осим македонских територија са приложене карте, све остало је веома уопштено и нејасно. Да не говорим да не можеш да делиш нешто чега још нема, а још више да га гарантујеш.
Како нема везе, знаш ли колика је територија те географске Македоније тада, а и то је упитно шта ко подразумева под тим, а колика територија Турске на Балкану.Нису балканске савезнице ушле у рат да ослободе Македонију него цео Балкан од Турске власти и да га поделе.Подела турских територија после рата је круцијално питање, балканске земље нису хтеле ни да уђу у савез, ни у рат против Турске, док не дефинишу шта ће припасти којој земљи када се то ослободи, зато и потписују те уговоре, и зато то толико траје са толико трзавица, ето толико је то било битно, што показује по обичају да ти не схваташ ни основне ствари.
Ако нема везе, што то уопште помињати? Да напуниш тему небитностима, јер до сада ниси написао смислене ствари. Понављаш неке коментаре из чланака и видео снимака које си гледао у последњих 10 година. Требало је бар да прочиташ руску дипломатску преписку. Или су страни извори за тебе табу?
Зато што си ти иницитао неку повезаност српског ослобађања Драча и формирања Албаније у Валони што се десило у слично време, а апропо приче да Бугарска наводно није могла гарантовати Србима излаз на Јадран због тог албанског покрета, што не одговара истини.Ти ни српско-бугарску преписку не разумеш могу мислити шта би радио са страном.
Ликазане, колико пута ти дајем тачне цитате из споразума који си сам овде објавио. Али и даље тврдиш да је неко некоме дао право на територије. Штавише, тврдиш да сам ја то рекао. Напротив, неколико пута сам те исправљао да нигде у уговору не стоји „даје право“.
Бугарска и Србија потписале су овај уговор углавном да би се ујединиле у будућој борби за ослобођење Балкана. Сврха овог уговора није подела територија, а још мање давање било каквих територијалних гаранција. И то је одмах видљиво из наслова самог документа.
То што Бугарска није послала 100 хиљада има, наравно, везe са споразумом и са многим другим стварима. Али нема везе са нашим разговором, који си опет "заборавио", да није о балканским ратовима уопште, већ о томе какве је гаранције Бугарска дала Србији у вези са Јадраном.
Шта више да мислим о теби, не сећаш се шта се десило, не можеш да се концентришеш на тему, стално заборављаш шта си написао и шта сам рекао. Како се то зове? Сигуран сам да има медицинско име.
Ја сам ти дао целе уговоре а не цитате и опет ништа, од дрвета не видиш шуму.Сврха тог уговора је била подела територија јер без тога обе земље нису ни хтеле заједнички да иду у рат.Неко недефинисано право ни једнима ни другима није значило ништа, потребне су биле чвршће гаранције и то је овим уговором, додатком и конвенцијом и дефинисано.Поред тога је дефинисано и још што шта, начин вођења рата и остало о чему пише у уговору.
Наравно да има везе са уговором што значи да је могла да мења поједине чланове уговора и да не поступа по њима кад јој то одговара.
Рекао сам да нисам сигуран да могу пронаћи аутентичан извор. Дакле, пратимо хронологију догађаја и то показује да је вероватније да је Пашић то рекао него не.
Ма овде је реч о формирању војно-административних комисија широм Македоније непосредно после примирја како би се извршио попис становништва. Питање је зашто би неко урадио попис становништва тако брзо и са веома сумњивим резултатима (о томе смо већ разговарали) ако се очекује да у року од три месеца ова територија буде предата Бугарској?
Пратећи хронологију догађаја до тог закључка се не може доћи, оно што је Пашић покушавао пре потписиваља уговора са Бугарима и рата са Турцима нужно не мора да објашњава то његово понашање после рата јер су се околности драстично промениле.На крају крајева он се приклонио Миловановићу и подржао потписивање онаквог уговора.На ослобођеним територијама све су земље спроводиле своје уредбе о уређењу тих области како не би настао вакум после повлачења турских власти до успостављања нових, поготово што се није знало колико ће то да траје тачно, на снази је било примирје.Попис становништва се не ради само да би се одредила националност становништва негде, на шта алудираш, већ да би се видео тачан број становника, чиме се баве, број потенцијалних регрута за нови рат са Турцима после примирја и друго.И то се отегло, у Штипском округу попис је одрађен тек после другог балканског рата.
Бинго! Приближаваш се здравој логици, ево, Бугарска и Србија немају апсолутно никакав заједнички интерес на Јадрану. Односно, Бугарска није имала претензија на те територије – зашто и на који начин би онда Бугарска гарантовала Србији те територије, пошто за то нема ни војни ни политички механизам. Како се ово односи на термин "заједнички рад"?
Какав си ти индијанац, какав интерес треба да има када је цело то подручје предала Србији по уговору!Имала је интерес исто какав Србија према Тракији или Једрену.Чак је пре потписивања уговора приликом преговора потраживала и делове Албаније чини ми се.Пише ти у уговору на шта се односи заједнички рад.
Не можеш поново да се држиш теме. Мораш сада да поменеш први и други светски рат у нашем разговору. Зато је немогуће да човек са тобом води аргументовану дискусију, пошто стално скрећеш са теме јер немаш аргументовану основу, али и зато што је твоја логичка конструкција у дискусији апсолутно кафанска. То ти не доноси никакве поене, а тим више да ни као модератор ниси могао да схватиш шта је објективност и где је средина у спору.
Не скрећем са теме ја него ти, зато што се врло јасно види шта пише у уговорима.Нема овде никаквог спора што се мене тиче ствар је јасна, могу само да гледам како се мучиш у својој немоћи да нешто покажеш, ћорав посао.

Морам да бих те подсетио шта пише у уговору:
"Све територијалне тековине, које би се задобиле заједничким радом у смислу чл. I и II Уговора као и чл. І овога тајног Додатка, падају под заједничку власт (condominium) обеју савезница и њихова ликвидација извршиће се одмах, а најдаље у року од три месеца пошто мир буде успостављен, и то на следећим основама:
Србија признаје Бугарској право на територију источно од Родопе и реке Струме, а Бугарска Србији на територију северно и западно од Шаре планине;"
Дакле овако је дефинисан заједнички рад па заједничка власт док се те територије не ликвидирају, а гаранције произилазе из поменутих чланова уговора.
Прочитао и Македонија се нигде не спомиње, ево ти ми је нађи тамо, или да поново поставим цео тај члан.
Постоји јер је тај део Турске ослобађала српска војска а обавезе које спомињеш према том делу територије имала је и Бугарска а то није одрадила.
Наравно да не би зато су и ушле у савез да заједно то одраде и поделе Турску према уговору.Турци су тражили примирје да би се реорганизовали, и да добију у времену јер је европсла дипломатија почела да делује.Јесте то је разлог за разумну ревизију уговора као и останак без пола територије коју је српска војска ослободила, али очито да имаш двоструке аршине јер ово прво иде у бугарску корист а ово друге не.Јесу се сложили под одређеним условима из уговора, е сад што то није поштовано била је и потребна ревизија.

Све то следи из уговора а што се теби то не свиђа је већ друга ствар.Лепо ти пише све северо-западно од Шар планине треба да припадне Србији, источно од оне линије Бугарској, а спорна зона треба да се реши посредством руског цара.Обе потписнице су гаранција да ће се то тако десити када те територије буду ослобођене зато је уговор и потписан.Признавање права једне земље другој и јесте гаранција да ће то припасти тој земљи, и такву поделу су дужне обе земље да бране.Није вршена подела Македоније него целокупне територија Турске докле ти треба понављати исто.Наравно да нема Албанаца у уговору недоказани човече.

Како нема везе, знаш ли колика је територија те географске Македоније тада, а и то је упитно шта ко подразумева под тим, а колика територија Турске на Балкану.Нису балканске савезнице ушле у рат да ослободе Македонију него цео Балкан од Турске власти и да га поделе.Подела турских територија после рата је круцијално питање, балканске земље нису хтеле ни да уђу у савез, ни у рат против Турске, док не дефинишу шта ће припасти којој земљи када се то ослободи, зато и потписују те уговоре, и зато то толико траје са толико трзавица, ето толико је то било битно, што показује по обичају да ти не схваташ ни основне ствари.

Зато што си ти иницитао неку повезаност српског ослобађања Драча и формирања Албаније у Валони што се десило у слично време, а апропо приче да Бугарска наводно није могла гарантовати Србима излаз на Јадран због тог албанског покрета, што не одговара истини.Ти ни српско-бугарску преписку не разумеш могу мислити шта би радио са страном.

Ја сам ти дао целе уговоре а не цитате и опет ништа, од дрвета не видиш шуму.Сврха тог уговора је била подела територија јер без тога обе земље нису ни хтеле заједнички да иду у рат.Неко недефинисано право ни једнима ни другима није значило ништа, потребне су биле чвршће гаранције и то је овим уговором, додатком и конвенцијом и дефинисано.Поред тога је дефинисано и још што шта, начин вођења рата и остало о чему пише у уговору.
Наравно да има везе са уговором што значи да је могла да мења поједине чланове уговора и да не поступа по њима кад јој то одговара.

Пратећи хронологију догађаја до тог закључка се не може доћи, оно што је Пашић покушавао пре потписиваља уговора са Бугарима и рата са Турцима нужно не мора да објашњава то његово понашање после рата јер су се околности драстично промениле.На крају крајева он се приклонио Миловановићу и подржао потписивање онаквог уговора.На ослобођеним територијама све су земље спроводиле своје уредбе о уређењу тих области како не би настао вакум после повлачења турских власти до успостављања нових, поготово што се није знало колико ће то да траје тачно, на снази је било примирје.Попис становништва се не ради само да би се одредила националност становништва негде, на шта алудираш, већ да би се видео тачан број становника, чиме се баве, број потенцијалних регрута за нови рат са Турцима после примирја и друго.И то се отегло, у Штипском округу попис је одрађен тек после другог балканског рата.

Какав си ти индијанац, какав интерес треба да има када је цело то подручје предала Србији по уговору!Имала је интерес исто какав Србија према Тракији или Једрену.Чак је пре потписивања уговора приликом преговора потраживала и делове Албаније чини ми се.Пише ти у уговору на шта се односи заједнички рад.

Не скрећем са теме ја него ти, зато што се врло јасно види шта пише у уговорима.Нема овде никаквог спора што се мене тиче ствар је јасна, могу само да гледам како се мучиш у својој немоћи да нешто покажеш, ћорав посао.
Ево га опет као лудак. Зашто понављаш исте глупости које не следи ни из једне тачке уговора? Где су гарантоване територије у уговору? Ко је то загарантовао и како? Уговор не гарантује ниједну територију, већ само дефинише где пролази линија поделе између Бугарске и Србије на спорним турским територијама. Односно, обе земље међусобно признају право на територије са обе стране линије. Поред тога, извршена је територијална подела Македоније на две зоне. Две земље се обавезују да ће једна другој помоћи у случају војне интервенције споља која би угрозила суверенитет државних граница или било које од поменутих турских територија. Није битно ко је како користио Албанце, већ шта пише у уговору. У споразуму нема ни Албанаца ни албанских спорних територија.

Шта више да мислим о теби, не сећаш се шта се десило, не можеш да се концентришеш на тему, стално заборављаш шта си написао и шта сам рекао. Како се то зове? Сигуран сам да има медицинско име.

Не можеш поново да се држиш теме. Мораш сада да поменеш први и други светски рат у нашем разговору. Зато је немогуће да човек са тобом води аргументовану дискусију, пошто стално скрећеш са теме јер немаш аргументовану основу, али и зато што је твоја логичка конструкција у дискусији апсолутно кафанска. То ти не доноси никакве поене, а тим више да ни као модератор ниси могао да схватиш шта је објективност и где је средина у спору.
Boris T(reći) ovde bez prestanka pokušava da dokazuje nekakve “srpske krivice” za Drugi balkanski rat a istovremeno potpuno ignoriše jasno izraženu nameru bugarskog kralja, tj samoproglašenog “cara” Ferdinanda I da pripoji Makedoniju i Trakiju, stvori “Veliku Bugarsku” i posle toga se odmah obračuna sa Srbijom: @Boris T se ovde pretvara da mu nije poznato da je Bugarska sve vreme “pregovora” sa Srbijom bila vezana svojom Tajnom konvencijom sa Austrougarskom iz 1898:

92082C8B-AC49-4075-BEB8-7ADB8C812FB9.jpeg

DD6CADC7-122C-4F3B-A750-2DE5F481EDC2.jpeg

Poslednja izmena:
Настављаш са бесмисленим изјавама. Већ сам те замолио да ми покажеш где пише или шта значи "треба да припадне". Све што там пише је да Бугарска и Србија једна другој признају права на територије са обе стране Шар планине. Да бисмо дошли до твојих закључака, морамо нагађати, маштати или гледати у пасуљ, као што ти радиш. Oбјасни одакле потичу два твоја тумачења „треба да припадне“ и „даје право на територије“, јер таквих израза нема нигде у уговору. Друго, ајде сада да објаснимо публици како: „признати некоме право на теритoрију” буквално значи „гарантовати ту исту територију” Упоредићемо речи ван контекста да би ти било лакше – иначе ћеш се изгубити у више реченица.

Ништа од овога није битно за наш разговор, већ сам ти рекао. Никада нисам рекао да је циљ рата да се ослободи Македонија. Ово су твоје измишљотине.
Важно је да линија разграничења, која је уцртана на мапи приложеној уз споразум, дели географску Македонију на две зоне. За територију југоисточно од линије Србија се обавезује да неће имати никаква потраживања – ово је гаранција, као што је гаранција, да се Бугарска обавезује да неће тражити ништа северно и западно од Шаре.
Све остале "гаранције" су само будалаштине од људи попут тебе са форумским образовањем стеченим дугогодишњим блејањем на овом форуму.

Па поменуо сам Драча јер говориш о некаквом ослобођењу. А које тo ослобођење, ако од Призрена до Драча Срби не ратују против Турака, већ се боре само против Албанаца?
Какву гаранцију су дали Бугари, за шта? Да у Албанији неће бити Албанаца?

Ево шта члан 1 Тајног додатка такође каже у овом случају. Ево ти гаранције - бугарске гаранције за Јадран спадају у овај 1 члан, односно нема бугарских гаранција јер све зависи од Русије, па ако се Србија осети угроженом од спољних фактора који покушавају да промене статус кво на Балкану , има право да координира своје акције и тражи помоћ од својих савезника – евентуални заједнички план деловања, међутим, мора да одобри Русија.
Хронологија догађаја потпада управо под овај члан 1 – Србија почиње војну акцију против Албанаца, што се по овом члану сматра унутрашњим немирима на турским територијама, као и аустријско мешање у турска питања које се сматра покушајем промене статуса кво на Балкану.. Међутим, Србија није све ово усагласила са Русијом, нити је тражила званичну помоћ од Бугарске, и након што је "очистила" регион од локалног становништва стигла је до Драча.

ТАЈНИ ДОДАТАК

Уговору о пријатељству и савезу између Краљевине Србије и Краљевине Бугарске​
Члан I

У случају да у Турској настану унутрашњи нереди, који би довели у опасност државне или народне интересе Уговорница или једне од њих, као и у случај у да услед унутрашњих или спољашњих тешкоћа које би за Турску искрсле, одржање статус кво-а на Балканском Полуострву буде доведено у питање
– она страна Уговорница, која прва буде дошла до уверења да је потребно услед тога отворити оружану акцију, обратиће се образложеним предлогом другој страни која је дужна одмах ступити у размену мисли и, ако се не би сложила са својом савезницом, дати јој образложени одговор.

Буде ли се споразум за акцију постигао, то ће се доставити до знања Русији, па ако се она не би успротивила, акција ће се отворити према постигнутоме споразуму и инспиришући се у свему осећањима солидарности и заједнице интереса. У противноме случају, ако се споразум не постигне апеловаће се на мишљење Русије, које ће бити, ако се и у колико се Русија изјасни, обавезно за обе Уговорнице.

Е сад, ко ће још нормалан који је ово прочитао тражити неке бугарске гаранције?

Подела територије није главни циљ, прочитај прву реченицу и постаје јасно да је сврха уговора да заштити заједничке интересе обе стране. Подела територија је од секундарног значаја, јер су неутрализација спољних претњи и међусобно гарантовање државних територија увек били озбиљнији проблем за Бугарску и Србију.
Опет понављам да је подела западно и источно од Шара условна јер је претходила рату 8 месеци.Исто важи и за такозвану поделу македонских територија, која је такође прелиминарна, јер о свим питањима и споровима одлучује Русија. Овде нема гаранција које тражиш, али су постављени темељи за будућност интеграција турских територија у засебне балканске државе. Ово је такође забележено у члану 1 тајног додатка о коме сам горе говорио, где Русија мора бити обавештена о било каквом војном плану или сарадњи између Бугарске и Србије у вези са територијама на којима долази до унутрашњих немира или војних сукоба.
Мораш бити јако неук и слеп да не разумеш основне елементарне ствари.

Будалаштине, опет. Овде нема вакуума – Србија де јуре не поседује ове територије јер рат још није завршен и нема право да сама управља тим територијама. Као што већ знаш, обавезе и интереси према Македонији потпадају под заједнички рад по уговору и тамо се мора успоставити заједничка власт, али уместо да се пусти бугарски војни контингент, наставља се са пописом становништва, који у некима удаљена подручја на југу досежу и до 50 одсто укупног српског становништва, што нема везе са истином – аутентични записи пописа никада нису пронађени. Блатњаво и прљаво.

Које је територије предала, бре? Јеси ли ти нормалан? Како ће једна држава другој предати територије које не поседује. Бугарска нема претензија на ове територије и признаје их као део српске сфере утицаја. За Македонију је супротно – обе земље имају интерес за ову територију – па је то „зона заједничког деловања“, која је експлицитно дефинисана у Војној конвенцији и Тајном додатку. Србија је имала велики интерес да Турска буде поражена у Тракији како би била одсечена од западнобалканских територија. Ово смо већ споменули.

Па не знам из толико коментара које си објавио да ли су битна два или три - све остало је скретање са теме, мистификације, генерализације итд - мршаво!

Poslednja izmena:
Морам да бих те подсетио шта пише у уговору:
"Све територијалне тековине, које би се задобиле заједничким радом у смислу чл. I и II Уговора као и чл. І овога тајног Додатка, падају под заједничку власт (condominium) обеју савезница и њихова ликвидација извршиће се одмах, а најдаље у року од три месеца пошто мир буде успостављен, и то на следећим основама:
Србија признаје Бугарској право на територију источно од Родопе и реке Струме, а Бугарска Србији на територију северно и западно од Шаре планине;"
Дакле овако је дефинисан заједнички рад па заједничка власт док се те територије не ликвидирају, а гаранције произилазе из поменутих чланова уговора.
Овим цитатом (Члан II) није дефиниcан „заједнички рад“, већ ликвидацију територија – односно како ће се извршити њихово расформирање и подела. Заједнички рад је дефинисан у члановима 1 и 2 Главног уговора и то су дејства савезника у случају спољне војне интервенције или унутрашњих немира на турским територијама, као и међусобна заштита државних граница.
Гаранција обавезе уговорних страна може постојати само у случајевима који су изричито наведени, на пример у случају спољне интервенције или аустроугарске инвазије на Санџак. За све остало што произилази из ситуације на јадранској обали, Србија је једини гарант ове операције, јер ни са ким није договорила свој план.
Понекад није срамота да Чех боље разуме твој матерњи језик од тебе, срамота је да не знаш где да станеш да се спасеш срамоте....

За оне спорије:
Зелено: дефиниција 'заједничког рада' је преусмерена на чланове I и II.
Црвено: дефиниција "ликвидације територија према подели"
Члан II

Све територијалне тековине, које би се задобиле заједничким радом у смислу чл. I и II Уговора као и чл. І овога тајног Додатка, падају под заједничку власт (condominium) обеју савезница и њихова ликвидација извршиће се одмах, а најдаље у року од три месецапошто мир буде успостављен, и то на следећим основама:

Србија признаје Бугарској право на територију источно од Родопе и реке Струме, а Бугарска Србији на територију северно и западно од Шаре планине;

Poslednja izmena:
Настављаш са бесмисленим изјавама. Већ сам те замолио да ми покажеш где пише или шта значи "треба да припадне". Све што там пише је да Бугарска и Србија једна другој признају права на територије са обе стране Шар планине. Да бисмо дошли до твојих закључака, морамо нагађати, маштати или гледати у пасуљ, као што ти радиш. Oбјасни одакле потичу два твоја тумачења „треба да припадне“ и „даје право на територије“, јер таквих израза нема нигде у уговору. Друго, ајде сада да објаснимо публици како: „признати некоме право на теритoрију” буквално значи „гарантовати ту исту територију” Упоредићемо речи ван контекста да би ти било лакше – иначе ћеш се изгубити у више реченица.

Ништа од овога није битно за наш разговор, већ сам ти рекао. Никада нисам рекао да је циљ рата да се ослободи Македонија. Ово су твоје измишљотине.
Важно је да линија разграничења, која је уцртана на мапи приложеној уз споразум, дели географску Македонију на две зоне. За територију југоисточно од линије Србија се обавезује да неће имати никаква потраживања – ово је гаранција, као што је гаранција, да се Бугарска обавезује да неће тражити ништа северно и западно од Шаре.
Све остале "гаранције" су само будалаштине од људи попут тебе са форумским образовањем стеченим дугогодишњим блејањем на овом форуму.

Па поменуо сам Драча јер говориш о некаквом ослобођењу. А које тo ослобођење, ако од Призрена до Драча Срби не ратују против Турака, већ се боре само против Албанаца?

Ево шта члан 1 Тајног додатка такође каже у овом случају. Ево ти гаранције - бугарске гаранције за Јадран спадају у овај 1 члан, односно нема бугарских гаранција јер све зависи од Русије, па ако се Србија осети угроженом од спољних фактора који покушавају да промене статус кво на Балкану , има право да координира своје акције и тражи помоћ од својих савезника – евентуални заједнички план деловања, међутим, мора да одобри Русија.
Хронологија догађаја потпада управо под овај члан 1 – Србија почиње војну акцију против Албанаца, што се по овом члану сматра унутрашњим немирима на турским територијама, као и аустријско мешање у турска питања које се сматра покушајем промене статуса кво на Балкану.. Међутим, Србија није све ово усагласила са Русијом, нити је тражила званичну помоћ од Бугарске, и након што је "очистила" регион од локалног становништва стигла је до Драча.

Подела територије није главни циљ, прочитај прву реченицу и постаје јасно да је сврха уговора да заштити заједничке интересе обе стране. Подела територија је од секундарног значаја, јер су неутрализација спољних претњи и међусобно гарантовање државних територија увек били озбиљнији проблем за Бугарску и Србију.
Опет понављам да је подела западно и источно од Шара условна јер је претходила рату 8 месеци.Исто важи и за такозвану поделу македонских територија, која је такође прелиминарна, јер о свим питањима и споровима одлучује Русија. Овде нема гаранција које тражиш, али су постављени темељи за будућност интеграција турских територија у засебне балканске државе. Ово је такође забележено у члану 1 тајног додатка о коме сам горе говорио, где Русија мора бити обавештена о било каквом војном плану или сарадњи између Бугарске и Србије у вези са територијама на којима долази до унутрашњих немира или војних сукоба.

Будалаштине, опет. Овде нема вакуума – Србија де јуре не поседује ове територије јер рат још није завршен и нема право да сама управља тим територијама. Као што већ знаш, обавезе и интереси према Македонији потпадају под заједнички рад по уговору и тамо се мора успоставити заједничка власт, али уместо да се пусти бугарски војни контингент, наставља се са пописом становништва, који у некима удаљена подручја на југу досежу и до 50 одсто укупног српског становништва, што нема везе са истином – аутентични записи пописа никада нису пронађени. Блатњаво и прљаво.

Које је територије предала, бре? Јеси ли ти нормалан? Како ће једна држава другој предати територије које не поседује. Бугарска нема претензија на ове територије и признаје их као део српске сфере утицаја. За Македонију је супротно – обе земље имају интерес за ову територију – па је то „зона заједничког деловања“, која је експлицитно дефинисана у Војној конвенцији и Тајном додатку. Србија је имала велики интерес да Турска буде поражена у Тракији како би била одсечена од западнобалканских територија. Ово смо већ споменули.

Па не знам из толико коментара које си објавио да ли су битна два или три - све остало је скретање са теме, мистификације, генерализације итд - мршаво!
Isto tako su Bugari zaposedali teritoriju na kojoj je bilo preko 50% muslimana.

Овим цитатом (Члан II) није дефиниcан „заједнички рад“, већ ликвидацију територија – односно како ће се извршити њихово расформирање и подела. Заједнички рад је дефинисан у члановима 1 и 2 Главног уговора и то су дејства савезника у случају спољне војне интервенције или унутрашњих немира на турским територијама, као и међусобна заштита државних граница.
Понекад није срамота да Чех боље разуме твој матерњи језик од тебе, срамота је да не знаш где да станеш да се спасеш срамоте....

За оне спорије:
Još jednom, čemu toliko brižno tumačenje tačaka ugovora koji je Bugarska potpisala pro forma, bez ikakve namere da se bilo čega pridržava, a i još pre toga (1908.-1909.) je sa Austriugarskom dogovarala podelu Srbije?

Da li stvarno veruješ da su Srbi nekako bili dužni da olakšaju bugarske planove za osvajanje i podelu Srbije?

Zapazimo šta je Ferdinand planirao još pre potpisivanja ugovora o Balkanskom savezu:
CF572F36-0AE0-42B1-91AD-C68486CB4488.jpeg

Austrougarska obećanja Bugarskoj delova srpske teritorije u tajnim pregovorima vođenim još 1909-1908:
404CB40E-682C-4CD2-B35F-8DDEB2CE207F.jpeg

Не треба ништа да објашњаваш него да читаш чланове а они су јасни и написани су са одређеном сврхом.
Јесте и ту спада и територија до Јадранског мора како би Србија изашла на море, и то је западно од Шаре и турска територија у то време.
Pogledajte prilog 1586690

Зашто је онда спомињеш везано за српско-бугарски споразум који је склопљен још раније и без икаквог утицаја на њега.
Лондонским уговором Србија није добила ништа, прочитај бар шта тамо стоји.
Ево ти тачке 6.
Дискусија међу балканским савезницима
"Поступање Конференције амбасадора у односу на Албанију умногоме је додатно отежало ситуацију, јер је тиме Србија била спречена да прошири своју територију на запад до Јадрана и остала би јој само релативно мала накнада за своје жртве у рату, осим ако се Бугарска не би могла навести да пристане на модификацију српско-бугарског уговора од 13. марта 1912, на шта она није била вољна да пристане."

Србија је искористила чињеницу да није добила територију Дримске области као што је требало а да је сама ослободила Македонију без учешћа бугарске војске и сматрала је да је у тим околностима то поштено.

Па ако дајеш право неком на неку територију то значи да гарантујеш да ће та територија припасти тој земљи, шта друго.
Шта би јел гарантовала Србија Бугарској њене територијалне добитке у том рату или није?Да ли је то могла да мења.

Има везе са политиком великих сила према овом простору која је била таква каква јесте, а Велике силе си ти убацио у разговор иако оне немају везе са самим српско-бугарским споразумом, а покушавајући да албанским питањем још више релативизујеш дискусију.

То да је Бугарска одговорна за почетак другог балканског рата и то на онакав гнусан начин на који је започео је историјска чињеница и ти ту ништа променити не можеш, а то ти видим највише и смета.Поред Србије Бугарска је напала и Грчку тако да је и Грчка оштећена страна.Иначе никада било који рат није праведније решен него овај.

Јесам јер је тебе немогуће образовати.Можда си читао али разумео свакако ниси.
То никада нисам написао измишљаш.Написао сам да је Бугарска поделила простор Балканске Турске са Србијом тако да све територије западно од Шаре припадну Србији и да је Бугарска била гарант тога, то стоји у уговору.Ревизију уговора је тражила Србија јер то није добила.
Бугарска је yato прекршила Војну конвенцију везано за Македонију и то сам написао.
Ствар је у томе да у уговору потписаном 1912. постоје две зоне (тзв. спорна зона, која иде на арбитражу, означена је тамном бојом на мапи, а све испод линије Љубинци – Сопот – Охридско језеро остаје безусловно за Бугарску. Као територија, ово представља око 2/3 територије Вардарске Македоније. Србија по самом уговору не добија безусловно ни „спорну зону” на мапи, већ мора да сачека арбитражу.
Може се само нагађати зашто је Србија на ово пристала, јер је став Аустроугарске по питању јадранске обале тада био добро познат, а Русија је такође изјавила да не може да обезбеди Србији Драчку област као сопствену државну територију,

https://www.maproom.org/00/48/present.php?m=0037

Ствар је у томе да у уговору потписаном 1912. постоје две зоне (тзв. спорна зона, која иде на арбитражу, означена је тамном бојом на мапи, а све испод линије Љубинци – Сопот – Охридско језеро остаје безусловно за Бугарску. Као територија, ово представља око 2/3 територије Вардарске Македоније. Србија по самом уговору не добија безусловно ни „спорну зону” на мапи, већ мора да сачека арбитражу.
Boris T(reći) ovde forsira i bugarsku teoriju o tome da “Srbija ne dobija ništa bezuslovno”, tj da “je samo srpski deo Makedonije sporan”, a sa druge strane je Bugarska odustala od “autonomije Makedonije” tj pristala na njenu deobu:

5F93A985-7782-45AD-B99A-839796BD47A3.jpeg

Може се само нагађати зашто је Србија на ово пристала, јер је став Аустроугарске по питању јадранске обале тада био добро познат, а Русија је такође изјавила да не може да обезбеди Србији Драчку област као сопствену државну територију,

https://www.maproom.org/00/48/present.php?m=0037
Svakom i (polup)ismenom je jasno da je bugarski naziv “sporna zona” bio samo izraz želje za otimanjem celokupnog srpskog dela Maledonije za koji Bugarska uopšte nije planirala da ratuje.

Jedino o čemu je moguće diskutovati je koliko je činjenica da Bugarska posle Bregalnice nije potpuno podeljena uticala na pojačavanje bugarskog nacional-romantizma.

Isto tako su Bugari zaposedali teritoriju na kojoj je bilo preko 50% muslimana.
Наравно, Бугари су 1912. припојили такозване територије некадашње Тамрашке републике, која је заправо била искључиво муслиманска. Буквално за једну ноћ запаљено је и уништено село Тамраш у Родопима, као и друга суседна села. О овом "ослобођењу" сам већ писао.

Boris T(reći) ovde forsira i bugarsku teoriju o tome da “Srbija ne dobija ništa bezuslovno”, tj da “je samo srpski deo Makedonije sporan”, a sa druge strane je Bugarska odustala od “autonomije Makedonije” tj pristala na njenu deobu:

Pogledajte prilog 1592112
Нико ништа не добија безусловно, па ни Бугарска. Две зоне, иако нису експлицитно наведене у уговору, заправо су територије са обе стране линије поделе, уцртане на мапи географске Македоније. Односно, главна линија разграничења која се детаљно помиње у уговору мора бити договорена арбитражом у Русији. И заиста, дефиниција „спорна зона“ је бугарска тачка гледишта.

Poslednja izmena:
da je bugarski naziv “sporna zona” bio samo izraz želje za otimanjem celokupnog srpskog dela Maledonije za koji Bugarska uopšte nije planirala da ratuje.

"Бугарско" тумачење члана 2 Тајног додатка потиче из самог текста, који обавезује Србију да не тражи ништа источно од ове линије и истовремено обавезује Бугарску да прихвати ове границе ако руски цар потврди ову линију. То пре говори да су наведене границе минимални план за Бугарску, односно, ово је црвена линија. Ово такође одражава интересе обе државе у то време, јер Србија није имала стратешких интереса испод линије Скопље - Дебар. То је била политичка реалност у Србији у то време.
Управо из тог разлога је формулисан услов да Србија нема претензија ван ове линије, нешто што ће касније покушати да измени.

Члан II

Све територијалне тековине, које би се задобиле заједничким радом у смислу чл. I и II Уговора као и чл. І овога тајног Додатка, падају под заједничку власт (condominium) обеју савезница и њихова ликвидација извршиће се одмах, а најдаље у року од три месецапошто мир буде успостављен, и то на следећим основама:

Србија признаје Бугарској право на територију источно од Родопе и реке Струме, а Бугарска Србији на територију северно и западно од Шаре планине;

Што се тиче територије између Шар планине, Родопе, Архипелага и Охридског Језера, ако би се обе стране увериле да је организовање те територије у засебну аутономну област немогућно с обзиром на опште интересе српске и бугарске народности или из других спољашњих или унутрашњих разлога, то ће се у погледу те територије поступити на основу следећих изјава:

Србија се обавезује да не тражи ништа преко линије обележене на приложеној карти, а која почиње од турско-бугарске границе са Голема Врха (северно од Криве Паланке) и пружа се у опште у југо-западном правцу до Охридског Језера, прелазећи преко врха Китке између села Метежева и Подржикоња, Виса источно од села Нерава, вододелницом до Виса 1.000 северно од села Баштево (Градац Планина) преко села Баштева, између села Лубенци и Петраљице, преко виса Острић 1.000 (Лисац Планина), на вис 1.050 између села Драча и Опиле, преко села Талишманци и Живаљева, на вис 1.050, вис 1.000, преко села Кешани, главном вододелницом Градиште Планине на вис Гориште, преко виса 1.023, вододелницом између Иванковаца и Логинаца, преко Ветерскога и Сопота на Вардар, преко Вардара планинским венцима ка вису 2.550, затим на Поропоље Планину њеном вододелницом између села Крапе и Барбараса, на вис 1.200 између села Јакренова и Дренова, на врх Чесма (1254), вододелницом Баба Планине и Крушкатепеси, између села Сопа и Црске, на врх Протајске Планине источно од села Белице, преко Брежана на вис 1.200 (Илинска Планина), вододелницом, преко виса 1330, на вис 1217, и између села Ливоништа и Горенци до Охридског Језера код манастира Губовци; и Бугарска се обвезује да прими ту границу ако се Његово Императорско Величанство Руски Цар, који ће бити умољен да буде врховни Арбитар по том питању, изјави у корист те линије. Разуме се, да се обе стране обавезују да приме као дефинитивну границу ону линију коју би Његово Императорско Величанство Руски Цар у горе означеним границама нашао да најбоље одговара правима и интересима обеју страна.

Poslednja izmena:
Нико ништа не добија безусловно, па ни Бугарска. Две зоне, иако нису експлицитно наведене у уговору, заправо су територије са обе стране линије поделе, уцртане на мапи географске Македоније. Односно, главна линија разграничења која се детаљно помиње у уговору мора бити договорена арбитражом у Русији. И заиста, дефиниција „спорна зона“ је бугарска тачка гледишта.
И заиста, дефиниција „спорна зона“ је бугарска тачка гледишта.
I upravo je ta tačka gledišta i dovela do Drugog balkanskog rata i do Bregalnice pa onda do Bukurešta i gradualno do Nejskog sporazuma, a ti se ovde sav polomi dokazujući “srpske krivice” za Drugi balkanski rat.

Inače, to gledište je samo izraz bugarske težnje da preko Albanije izbije na Jadransko more i stvori veliku imperiju na oko 240,000km2. Sve na strogo “etničkoj bazi”.

"Бугарско" тумачење члана 2 Тајног додатка потиче из самог текста, који обавезује Србију да не тражи ништа источно од ове линије и истовремено обавезује Бугарску да прихвати ове границе ако руски цар потврди ову линију. То пре говори да су наведене границе минимални план за Бугарску, односно, ово је црвена линија. Ово такође одражава интересе обе државе у то време, јер Србија није имала стратешких интереса испод линије Скопље - Дебар. То је била политичка реалност у Србији у то време.
Управо из тог разлога је формулисан услов да Србија нема претензија ван ове линије, нешто што ће касније покушати да измени.
A kao kruna svega je Bugarska garantovala Srbiji Albaniju unapred znajući da Austrougarska ne namerava da dozvoli proširenje Srbije ka Jadranskom moru.

I upravo je ta tačka gledišta i dovela do Drugog balkanskog rata i do Bregalnice pa onda do Bukurešta i gradualno do Nejskog sporazuma, a ti se ovde sav polomi dokazujući “srpske krivice” za Drugi balkanski rat.

Inače, to gledište je samo izraz bugarske težnje da preko Albanije izbije na Jadransko more i stvori veliku imperiju na oko 240,000km2. Sve na strogo “etničkoj bazi”.
Нисам покушавао да докажем српску кривицу у овој теми, већ сам једноставно објаснио зашто бугарских гаранција за Јадран није било и није могло бити. Такозвани српски "продор" на Јадран је чисто српска ствар и нема везе са уговором између Бугарске и Србије. То има везе са тим што неки људи (као ти и Лекизан) покушавају да то искористе да оправдају окупацију Македоније и њено претварање у јужносрпску крајину и касније Вардарску бановину.
Међутим, време је вратило ствари у њихов природни облик.
Па нека Македонци имају своју државу и да се изјашњавају како хоће. Историја је одавно исписана крвљу и уклесана у камену.

Poslednja izmena:
Нисам покушавао да докажем српску кривицу у овој теми, већ сам једноставно објаснио зашто бугарских гаранција за Јадран није било и није могло бити. Такозвани српски "продор" на Јадран је чисто српска ствар и нема везе са уговором између Бугарске и Србије. То има везе са тим што неки људи (као ти и Лекизан) покушавају да то искористе да оправдају окупацију Македоније и њено претварање у јужносрпску крајину и касније Вардарску бановину.
Па нека Македонци имају своју државу и да се изјашњавају како хоће. Историја је одавно исписана крвљу и уклесана у камену.
Kakvom je to krvlju ispisana istina? U kakav je to kamen uklesana? Jedina istina je to da je Bugarska uzurpirala teritorije okolnih naroda.

A kao kruna svega je Bugarska garantovala Srbiji Albaniju unapred znajući da Austrougarska ne namerava da dozvoli proširenje Srbije ka Jadranskom moru.
Па нико од вас не примећује да Србија само од Санџака и Косова добија око 17-18 хиљада квадратних километара, што је потпуно упоредиво са територијом Вардарске Македоније која је после рата требало да остане Бугарској.
Лоша математика и лупетање безвезе...

Pa kako sad odjednom da u tvojoj ličnoj političkoj teoriji Makedonci smeju da imaju svoju državu i da mogu da se izjašnjavaju kako hoće?

Ko je ozbiljan u Srbiji tvrdio da se u Makedoniji ne govori drugačijim jezikom? Srbija je još 1882-7 štampala udžbenike za Makedoniju i na srpskom i na makedonskom, bilo je već tada poznato da se južno od Skoplja i Kratova Vukov jezik veoma teško razume, i da kao takav uopšte nije podesan za nastavu u osnovnoj školi. Naziv Makedonci je korišćen i od najunitarnije orijentisanih Srba, jedino se u Bugarskoj istrajavalo na teorijama o Makedoncima kao o najčistijim Bugarima, Makedoniji kao “bugarskoj kolevci” i Solunu kao o “bugarskom Vitlejemu”.

Srbija je u Drugom balkanskom ratu sprečila potpuno bugarsko opkoljavanje i sa juga, što je inače bio glavni cilj Bugarske i Austrougarske koje su planirale i medusobnu kopnenu granicu koja bi dodatno izolovala i Srbiju i Rumuniju.

Па добро ако си ограничен ниси глуп, то признавање тих територија и јесте гарантовање другој страни да ће доћи у њихов посед, колико пута то треба да ти се напише.Бугарска и Србија тим уговором деле територију Турске коју планирају да ослободе у будућем рату, с тога се и одричу територија преко поменуте линије док оно што нису успеле да поделе јер се нису договориле стављају под спорну територију јел то толико тешко да се разуме.
Како није битно, изјавио си тоталну неистину да Србија и Бугарска уговором деле територију Македоније, што није тачно јер деле целокупну територију Турске.То где иде линија разграничења потпуно је небитно за ову причу, могли су да се договоре и да иде по 40. паралели или неком другом линијом небитно.Уосталом у уговору нигде нема Македоније измислио си је, иначе би показао овде где се то Македонија спомиње у тексту.
Какве везе има са ким ратују, са Турцима или Албанцима у турској војсци или као турски башибозук, нису Срби савезници са Албанцима и не деле територију Турске са њима него са Бугарима.А Бугари су им гарантовали да ће све западно од поменуте линије припасти Србији, као што стоји у уговору, нигде не помињу Албанце нити рачунају на њим сем као непријатеље.Бугарске гаранције за то спадају под други члан главног уговора и Србија није напала Албанце или Албанију него Турску, у свом фантазирању заборавио си докле си стигао.
То је главна намера ових уговора, и јасно је као дан, подела територије после ослобођења, наравно да је дефинисано поред тога и како треба водити војне операције с тим у вези и како их заштитити од страних фактора, како њих тако и матичне земље потписнице.Наравно да је предходила рату замлато, како другачије, ниједна није хтела да ратује док не сазна шта јој припада после ослобођења тих територија, а саме нису биле довољно јаке до спороведу то свака за себе.Русија треба да одлучи око спорне зоне, члан 2. тајног угвоора, остало су Србија и Бугарска поделиле како је наведено, што се тиче поделе територија.Русија се обавештава и у вези повода за рат на одобравање, то је у члану 1. тајног уговора.
Има право да организује власт, а то је и радила војна управа тамо, Србија их је анектирала тек после рата са Бугарском.То по уговору потпада под заједнички рад, али тамо заједничког рада није било, такође по уговору, јер то није као што смо рекли бугарска војска ни ослобађала па се тамо није ни налазила.Познато нам је неколико извора о том попису и поред тога, и о томе смо разговарали али авај, ти више волиш турске егзархистичке пописе.
Све западно и северно од поменуте линије, а Војном конвенцијом Бугарска и не треба да ослобађа те просторе, него Србија и Црна Гора, и ти се сада чудиш што није била ангажована тамо, циркус.Па ваљда је интерес и Бугарске био да Турска буде поражена било где, и на Косову, и у Санџаку и у Дримској области.Па што није заједнички деловала Бугарска тамо према тој конвенцији?
Гаранција обавезе уговорних страна може постојати само у случајевима који су изричито наведени, на пример у случају спољне интервенције или аустроугарске инвазије на Санџак. За све остало што произилази из ситуације на јадранској обали, Србија је једини гарант ове операције, јер ни са ким није договорила свој план.
За оне спорије:
Дефинисан је заједнички рад и односи се на територију коју буду ослободиле обе војске заједно, тако да ће обе земље делити власт на том простору док се оне не поделе према уговору пошто Турска потпише мир.Како је Војна конвенција предвиђала дејство српске и бугарске војске у Повардарју тамо је требала бити и та територија заједничког рада и заједничке власти, наравно нико пре рата није знао колика ће та област бити и колико ће територије савезници ослободити уопште, међутим пази сад бугарска војска уопште није учествовала у ослобађању тих простора тако да Вардарска Македонија није део заједничког рада, иако је по уговору требало добар део те територије да припадне њој.Гаранције за све ослобођене области следе из члана 2. уговора као што сам већ рекао.
Можда ти разумеш српски али ти је ова материја шпанско село.

Još jednom, čemu toliko brižno tumačenje tačaka ugovora koji je Bugarska potpisala pro forma, bez ikakve namere da se bilo čega pridržava, a i još pre toga (1908.-1909.) je sa Austriugarskom dogovarala podelu Srbije?
Da li stvarno veruješ da su Srbi nekako bili dužni da olakšaju bugarske planove za osvajanje i podelu Srbije?
Zapazimo šta je Ferdinand planirao još pre potpisivanja ugovora o Balkanskom savezu:
Austrougarska obećanja Bugarskoj delova srpske teritorije u tajnim pregovorima vođenim još 1909-1908:
Да, вероватно је тако, односно после онога што се десило 1913 то би била нека очекивана хронологија догађаја, међутим било је ту још уговора и Србије са Аустроугарском, знамо сви за тајну конвенцију, касније су се односи погоршали нарочито анексијом Босне, ситуација у међународној политици се мењала интензивно, стварање балканског савеза под геслом "Балкан балканским народима" је требало ту политичку слику да окрене у корист балканских земаља, зато је балкански савез значајан и уговори који су том приликом потписани, и зато ја управо и инсистирам на њима, мада је и ово о чему ти пишеш могло утицати на крајњи исход.Стварањем балканског савеза све земље чланице су се одрекле многих раније потписаних уговора и окренуле нови лист, испоставило се за кратко, оно око чега је било проблема и због чега је удруживање у такав један савез трајало јесте било како поделити територију Турске између себе, и спречити велике силе да се умешају, јер све остало су биле нијансе, нико није сумњао да ће све савезнице ангажовати све своје капацитете за један такав подухват.Знали су наравно да саме нису у стању да поразе Турску, ни да задрже све то што ослободе чак и да успеју да победе у рату, што је убрзало стварање савеза.

Back