N haplogrupa u Srba

Козма, Секељ из Буковине и анонимни резултат из студије ​ Allele frequencies and population data for 11 Y-chromosome STRs in samples from Eastern Slovakia.

Секељи су ти Мађари. Ово сам те и питао због тога што треба проверити цео мађарски етнички простор, а не само тријанонску Мађарску. Значи ипак угарска хипотеза није за бацање :)

Poslednja izmena:
Секељи су ти Мађари. Ово сам те и питао због тога што треба проверити цео Мађарски етнички простор, а не само тријанонску Мађарску. Значи ипак угарска хипотеза није за бацање:)

Знам. ;)

Свакако погреших што нисам навео тај резултат са FTDNA, али ето чекао сам да одговориш на тај коментар око његовог резултата па да дискутујемо.

Управо у томе и јесте ствар, све до сада познате студије популационе генетике односно Y-ДНК Мађара попут Y-Chromosome Analysis of Ancient Hungarian and Two Modern Hungarian-Speaking Populations from the Carpathian Basin не проналазе потенцијалне N-P189.2+ хаплотипове међу тестиранима.

Реално, тај један резултат једног појединца не мора ништа да значи. Код Секеља постоје и два припадника кричке гране J2b1-M205>Y22066 (која је очигледно источномедитеранског порекла), а имајући у виду појачано присуство ових изворно ''старохерцеговачких'' хаплогрупа на простору Војне Крајине где су између осталог биле присутне и секељске регименте које су се попуњавале и од локалног становништва све опције су могуће.

Знам. ;)

Свакако погреших што нисам навео тај резултат са FTDNA, али ето чекао сам да одговориш на тај коментар око његовог резултата па да дискутујемо.

Управо у томе и јесте ствар, све до сада познате студије популационе генетике односно Y-ДНК Мађара попут Y-Chromosome Analysis of Ancient Hungarian and Two Modern Hungarian-Speaking Populations from the Carpathian Basin не проналазе потенцијалне N-P189.2+ хаплотипове међу тестиранима.

Реално, тај један резултат једног појединца не мора ништа да значи. Код Секеља постоје и два припадника кричке гране J2b1-M205>Y22066 (која је очигледно источномедитеранског порекла), а имајући у виду појачано присуство ових изворно ''старохерцеговачких'' хаплогрупа на простору Војне Крајине где су између осталог биле присутне и секељске регименте које су се попуњавале и од локалног становништва све опције су могуће.

Слажем се, један резултат не мора ништа значити, али ипак добија на значају када се упореди са још неким чињеницама. Мени је одмах упало у очи то што ове хаплогрупе нема у другим деловима Балкана сем у оним који су дуже или краће време били под угарском влашћу. Некако ми све указује на скорији долазак N-P189.2 и њену наглу експанзију. Ако се узме у обзир да је Угарска у одређеним периодима захватала огромну територију, мени уопште није немогуће да је нека изолована група Угара са овом хаплогрупом насељена у јужне делове државе и ту касније доживела демографски бум, словенизујући се у међувремену. Можда грешим, али ово ми делује као сасвим реална опција.

Хехе, стари Мађари међу Србима а нема их међу Мађарима. Да заправо Срби нису Мађари? А Мађари власи?

Не. z:)
Да појасним, мислио сам на оне Мађаре који нису мађаризовани Словени, Власи, Германи, итд -- бар што се тиче Y-ДНК.

Када се у обзир узме старост (младост) ове наше гране (око 900 година), мислим да је највећа вероватноћа да је у српски корпус ушла након доласка Словена, могућ је и долазак са Словенима, а шансе за неко предсловенско порекло су по мом мишљењу близу нули. С обзиром да је хаплогрупа N2 у глобалу изузетно ретка, уопште није битно колики је проценат код Мађара или било ког другог народа, јер је у принципу у питању један човјек-праотац који је на наше просторе могао доћи са било које стране, тако да мислим да не бисмо требали тек тако одбацивати ни теорију о угарском пореклу.

Значи ипак угарска хипотеза није за бацање :)

Evo jos nekoliko zanimljivih podataka. Mislim da prevod nije potreban:

- Хронологически погледнато, първото заселване на „варвари” на територията на Римската империя южно от река Дунав станало през 62 г. от н. е. Отбелязва се, че те били на брой около 100 000 души, но не се знае каква е била етническата им принадлежност.
- Впоследствие през 474 г. някакви хунски племена преминали Дунава и част от тях останали да живеят там.
- И през следващото столетие, когато Балканският полуостров и земите на траките се намирали вече под властта на Византийската империя, притокът на „варвари” не преставал. През 409 г. на територията на Византия били колонизирани известен брой „варвари”, пленени след една голяма битка срещу хуните.
- Както изглежда, известен брой „славини” е имало в хунския племенен съюз на Атила, за което свидетелствуват някои данни от лингвистичен и етнографски характер.

Izvor / URL:
http://www.promacedonia.org/da/da_1_2.htm
http://www.promacedonia.org/da/index.html

N-Y6503+ (N-P189.2-?) археогенетски узорак из Мезочат културе у Мађарској.

980-930 п.н.е. Мезочат култура се иначе везује за (Трако-)Кимере.

:eek:

Толико сам се занео овим мађарским теоријама да не видех најбитнију ствар...:fdlan:

Па то је онда то. Значи, није дошла у Европу у Великој сеоби, већ је ту присутна минимум од старијег гвозденог доба. Са којим народом је дошла на Балкан то ћемо сазнати на основу археогенетских узорака са нашег подручја.

Ето још једне потврде колико размишљање на основу данашњег распореда хаплогрупа, или етничке припадности њихових носилаца, може навести на погрешне закључке.

Poslednja izmena:

Back