Ovaj mali iz teme latinoamericke me podseti..jel tvrdite da postoji musko-zensko prijateljstvo ali ono gde su bas bas bliski, cesto se cuju, vidjaju, imaju potrebu jedan za drugim a da apsolutno nista ne postoji u "romanticnom smislu" ni sa jedne ni sa druge strane?
ZNaci ne racunam ono poznanik, koleginica, ili od momka drugar pa smo dobri..nego bas bas bliski kao prijatelji, a bez sexualne privlacnosti sa obe strane?
Postoji, i objektivno to i jeste opis jedino moguceg oblika prijateljstva, kada nema seksualne privlacnosti, i ne samo seksualne vec kad nema onog 'neceg', kada nije prisutno ono 'nesto', nesto sto pravi razliku izmedju prijateljskog i ljubavnog. Licno, sva moja prijateljstva sa osobama zenekog pola su takva ili slicna. Kad kazem slicna mislim na to da su neka bas bliska a neka ono poznanicka, ali solidna. Tako da i iskustveno mogu reci da je to sasvim moguce. I treba ceniti takva prijateljstva. Mada, moze i to da zasiti, narocito ako je to najcesci ili skoro jedini oblik musko zenskog odnosa. Ne znam, ja sam se licno malo i zasitio takvih poznanickih, prijateljskih, bratsko-sestrinskih musko zenskih odnosa. I kada azmisljam o kvalitetnom musko zenskom odnosu, prizeljkujem nesto drugo, neki sasvim drugaciji musko-zenski odnos.

Imam sasvim doovoljno poznanica i prijateljica koje me gledaju kao brata..

Kao sto rekoh, sve je to lepo, ljudski, treba negovati, ceniti, postovati...samo...nekako...ume da smori. Ako je to jedini oblik musko zenske relacije, ume da smori.

Cak do tog stepena, da vise ne deluje kao kompliment npr kada se kaze ono 'volim te kao najdrazeg prijatelja'. Moze to da postane vrlo irititajuca recenica.

Jer, i zene i muskarci percepiraju jedni druge pre svega kao seksualna bica, u kontekstu potencijalnog ljubavnog odnosa, veze. I na neki nacin samopouzdanje u musko zenskim relaciama se i gradi na tome kako nas dozivljava suprotni pol , i kako mi dozivljavamo suprotni pol. Musko zensko prijateljstvo ipak nije nesto sto je primarno u ljudskim instiktima. Dragoceno i lepo jeste, ali nije primarno. Istini za volju, prednost prijateljskog odnosa nad ljubavnim je taj sto prijateljski odnos duze, temeljnije traje, opusteniji je(moze bez vecih problema da traje i ceo zivot), manje je naporan, manje zahtevan(postoji veca tolerancija na ljudske mane, na nedostatke itd). Dakle, u musko zenskom prijateljskom odnosu je izrazito manja 'opasnost', manje izrazena mogucnost da ce ljudi jednog dana postati potpuni stranci.