Musko-zensko prijateljstvo

naravno da postoji...sve zavisi od stava koje obe strane zauzmu...
lično mislim da je lako sklopiti prijateljstvo sa osobom suprotnog pola koja te fizički ni najmanje ne privlači(ne mora da znači da je ta osoba ružna)...
ali čak i sa nekim koga smatraš simpatičnim,možeš da uspostaviš lep odnos...samo da se definišu granice...naravno,svako u svojoj glavi...

primera radi...imam prijatelja sa kojim se družim,pa 15-ak godina sigurno...i vežu nas baš lepe uspomene...ali nikada nisam osetila sa njegove strane ništa sem tog prijateljstva...što znači,ne napadaju svi muškarci svoje drugarice:)
da ne bude zabune,ni on se meni nikada nije dopadao...fizički...:D

Ovaj mali iz teme latinoamericke me podseti..jel tvrdite da postoji musko-zensko prijateljstvo ali ono gde su bas bas bliski, cesto se cuju, vidjaju, imaju potrebu jedan za drugim a da apsolutno nista ne postoji u "romanticnom smislu" ni sa jedne ni sa druge strane?
ZNaci ne racunam ono poznanik, koleginica, ili od momka drugar pa smo dobri..nego bas bas bliski kao prijatelji, a bez sexualne privlacnosti sa obe strane?

Da, imam licno iskustvo sto mi omogucava da to predocim iz svog ugla..

U drustvo je dosla devojka koja je, hebelim ga, magnet za oci.. Ne svacije oci, jer ipak neki s cudom gledaju lice puno pirsinga. Sve u svemu, svi su se zapalili, osim mene..
Ne znam zasto, zaista nemam pojma, jednostavno nisam..

U svakom slucaju, tu smo oboje, postali smo nesto kao sestra i brat, putujemo zajedno, spavamo zajedno kada mora, upadamo kod ljudi u gluvo doba noci, ali nema sehualnih trzavica.
S druge strane, retko koja osoba moze imati moju dozu poverenja kao ona. Verujem da to ide u oba smera. Ako zbacis seh i ostavis osobu ispod mozes neci nekog zaista bliskog. Recimo rodbinski bliskog, samo bez gnjavaze rodbinskog odnosa..

Opet, mislim da nema puno takvih situacija i da seh jeste dovoljno bitan faktor koji ce uticati na razvoj takvih odnosa..

Ovaj mali iz teme latinoamericke me podseti..jel tvrdite da postoji musko-zensko prijateljstvo ali ono gde su bas bas bliski, cesto se cuju, vidjaju, imaju potrebu jedan za drugim a da apsolutno nista ne postoji u "romanticnom smislu" ni sa jedne ni sa druge strane?
ZNaci ne racunam ono poznanik, koleginica, ili od momka drugar pa smo dobri..nego bas bas bliski kao prijatelji, a bez sexualne privlacnosti sa obe strane?

da,verujem da postoji...iam takvog druga,jos od fakulteta...Znaci,dobri smo drugari,ispijamo kafe zajedno,pricamo o svemu i svacemu...A,tek na faksu,kako smo se zezali i dobro druzili...Zaista nije bilo nikakvih zadnjih namera,sto se kaze..zajedno smo se ludo i proveli i na apsolventskom...sada zivi u drugom gradu,pa se vidjamo redje,ali inace je super drug,lepo vaspitan momak i dusica od coveka.:)

Za mene to ne postoji.
Pre ili kasnije mi stavi do znanja da me ne gleda kao drugaricu i da je sve cinio da pridobije moje simpatije ....izgubila sam nadu da cu ikada imati druga koji ce da me gleda iskljucivo kao drugaricu
Eh sad sam se i ja rastuzio.Ako si izgubila nadu,znaci da si pored druga ostala i bez drugarice.:sad2:E nada ne sme da se gubi,pa ko ce da nas tesi u teskim trenucima kada smo usamljeni i ocajni?
Eh,druga je stvar sto sam se ja odavno opredelio za zivot u nesreci bez drugarica.:sad2:Sta cu kada mi nije dovoljno da kad me neko pozove u goste razgledam lepu kucu,vec me nekako uvek vise interesuje u paucinu zarasla garaza.:whistling::lol:
No,poenta,tesko muskarcu pored zene,a da bar na sekund ne pomisli...Naravno,ima i onih koji tako nesto mogu da potiskuju,svaka njima cast.Kako je u obrnutom slucaju,to bolje znaju koleginice forumasice.;)

Poslednja izmena:
verujem u takvo prijateljstvo, mada mislim da nije tako cesto i lako ostvarivo.

imam ortaka sa kojim se druzim vec 15 godina, nikada mi nije palo na pamet nesto vise od toga...

takva prijateljstva su bolja nego ona sa zenama, nema sujete, predivna stvar ako je iskrena i ako ni sa jedne strane ne postoji zelja za necim vise.

ali to je jedan jedini muski prijatelj, ostale ne racunam u to, verovatno bi spopali svakog samo da im se pruzi priliku.

Poslednja izmena:

imam ortaka sa kojim se druzim vec 15 godina, nikada mi nije palo na pamet nesto vise od toga...

takva prijateljstva su bolja nego ona sa zenama, nema sujete, predivna stvar ako je iskrena i ako ni sa jedne strane ne postoji zelja za necim vise.

ali to je jedan jedini muski prijatelj, ostale ne racunam u to, verovatno bi spopali svakog samo da im se pruzi priliku.

Не верујем у такву мушко-женску причу! (не кажем да код тебе није тако, али...)
Чему ово "вероватно би спопали свакога...", и жене су често ако не и више неискрене у овој врсти односа!
У таквим другарствима једно од њих двоје је МАЗОХИСТА!

Za mene to ne postoji.
Pre ili kasnije mi stavi do znanja da me ne gleda kao drugaricu i da je sve cinio da pridobije moje simpatije ....izgubila sam nadu da cu ikada imati druga koji ce da me gleda iskljucivo kao drugaricu

Ј.еби га мораш да будеш много грдна да би те неко посматрао као другарицу, али у том случају обично си ти заљубишка у њега!

Не верујем у такву мушко-женску причу! (не кажем да код тебе није тако, али...)
Чему ово "вероватно би спопали свакога...", и жене су често ако не и више неискрене у овој врсти односа!
У таквим другарствима једно од њих двоје је МАЗОХИСТА!

ne mogu ja da znam da li je kroz neciju glavu nesto prolazilo za sve ove godine, i da jeste nije nista uradio da ugrozi prijateljstvo i to mi je dovoljno..

inace je stidljiv zesce da bilo kome pridje, mora da je to razlog dugotrajnog prijateljstva:mrgreen:

a ne mislim nista lose sa ovim da bi vecina spopala nekog...
normalno je da cu i ja nekog muskarca prvo da posmatram u kontekstu seksualne privlacnosti, ako ne postoji mozemo da budemo ortaci vecno...

Poslednja izmena:

A da li je njemu palo na pamet m..šta misliš:think:

Drago mi je to cuti, ja nemam drugare bas..uvek je bilo nesto vise, ili sa njihove ili moje strane, jedini drugar sa kojim sam jaaako bliska-je iz detinjstva, ali on mi je vise kao drugarica :) osim toga samo poznanici..nekako su oni sa kojima sam htela samo druzenje uglavnom hteli vise, a sad je malo teze naci nove prijatelje nego ranije...

tesko je naci muskarca sa kojim ces biti jako bliska, u smislu da mu se povjeravas, kao i on tebi, vidjate se non stop, gdje god ti mrdnes tu je i on i slicno... ne druzi se tako sa momcima:D
pogledaj nacin na koji se muskarci druze izmedju sebe... da li si vidjela mozda da povjeravaju jedan drugom najintimnije tajne, da placu jedan drugom na ramenu? ja nisam, bar ne trijezne:D
a sad obrati paznju na dvije drugarice... zene su mnogo prisnije... i ako takav nacin druzenja pokusas primijeniti sa muskarcem, nerijetko ce doci do nezeljene reakcije.
ne mozes onda kriviti sam musko zenski odnos, vec svoj nastup... jer svakako mz prijateljstva znaju savrseno funkcionisati

da li si vidjela mozda da povjeravaju jedan drugom najintimnije tajne, da placu jedan drugom na ramenu? ja nisam, bar ne trijezne.
Ovo je teška predrasuda, da ti kaže neko ko ipak ima pišu (ma šta pisalo u profilu); koliko će se neko poveravati i o čemu zavisi samo do ličnosti i od odnosa tih osoba, ne od pola. Od pola možda zavisi kako, muški uglavnom ne dramatizuje neke svoje izjave kada su iskrene i intimne, za razliku od foliranja koje prikazuju pred širom publikom... zato i piju, da mogu posle da se vade da to pivo iz njih progovara. A siguran sam da za bar 99% prilika kada sam slušao nekoga ili mu se sam ispovedao da smo u tom trenutku itekako bili pri čistoj svesti i zdravoj pameti, barem koliko je moguće. I kad kažeš to što imaš, dovršiš piće i nastavljaš dalje sa životom, neke druge teme i cimanja, ne kao neke tamo devojke da ideš da se ispovediš i sledećoj drugarici... Ionako ljudi nikad nisu iskreni do kraja, ni prema sebi, a kamoli prema drugima.

Lično sam mišljenja da je problem m/ž druženja što se mnogo podozreva, oće li neko poželeti šta drugo, pa se onda svako prema onom drugom odnosi kao prema drugari(ca)ma svog pola, šatro da bi izbegao grešne misli, šta već. A meni bar smeta da me tretiraju kao drugaricu i plašim se devojaka koje bi da budu moji drugari.

Omnes viae Romam ducunt.. No, tamo toga vise nema..
Zanimljivo je da pri ovom pitanju se nadjemo na raskrscu sa dve opcije: da i ne. Nema nijansi..

Medjutim, hajmo sagledati pitanje iz jos jednog ugla.
D. je moja prijateljica koju smatram dovoljno bliskom da mogu upotrebiti izraz: sestra.
Medjutim, ona to nije.
Problem?
Bivse, sadasnje, buduce.
Sve te devojke reaguju dosta nezgodno na takvu vrstu prijateljstva. Uvek je posmatraju kao potencijualnu pretnju. Smeta ima bliskost koja postoji. Ne veruju dodiru i nervira ih pojam: druga zena.
Verujem da je i za muskarce isto. Mozda na prostiji nacin i gore. Teritorijalnost.

Da li vam se desava da imate problema s tim?
Javlja li se nesigurnost kod vaseg partnera, tiha ili burna ljubomora?

Omnes viae Romam ducunt.. No, tamo toga vise nema..
Zanimljivo je da pri ovom pitanju se nadjemo na raskrscu sa dve opcije: da i ne. Nema nijansi..

Medjutim, hajmo sagledati pitanje iz jos jednog ugla.
D. je moja prijateljica koju smatram dovoljno bliskom da mogu upotrebiti izraz: sestra.
Medjutim, ona to nije.
Problem?
Bivse, sadasnje, buduce.
Sve te devojke reaguju dosta nezgodno na takvu vrstu prijateljstva. Uvek je posmatraju kao potencijualnu pretnju. Smeta ima bliskost koja postoji. Ne veruju dodiru i nervira ih pojam: druga zena.
Verujem da je i za muskarce isto. Mozda na prostiji nacin i gore. Teritorijalnost.

Da li vam se desava da imate problema s tim?
Javlja li se nesigurnost kod vaseg partnera, tiha ili burna ljubomora?
Ako svojoj "sestri" (drugarici) posvećuješ znatno više pažnje nego svojoj devojci i ako joj pričaš više i opširnije nego njoj (gde jednoj pričaš o drugoj kritički, a ne obrnuto...), onda je njena ljubomora, može biti, opravdana? A bila bi ista i da imaš takvog ortaka, bi?! samo što se među vama muškićima retko sreće baš takav nivo "bliskosti" to jest sve se završava na kakvom zajedničkom traćenju vremena.

Ako svojoj "sestri" (drugarici) posvećuješ znatno više pažnje nego svojoj devojci i ako joj pričaš više i opširnije nego njoj (gde jednoj pričaš o drugoj kritički, a ne obrnuto...), onda je njena ljubomora, može biti, opravdana? A bila bi ista i da imaš takvog ortaka, bi?! samo što se među vama muškićima retko sreće baš takav nivo "bliskosti" to jest sve se završava na kakvom zajedničkom traćenju vremena.

U tom konkretnom slucaju koji si navela, da bila bi..
U nekima da i dalje, u nekima ne bi trebala biti..
Govoreci opsirno naravno..

Sto se ortaka tice, verovatno bi bila isto ljubomorna ako mu pricam vise i posvecujem vise vremena. Ili drustvu generalno u tom.. muskom tracenju vremena..

Да. Имам пар другара. Сад баш сваки дан не. Имамо сви обавезе и породице, али прилично често смо у контакту. Што питаш, шта је ту чудно? :confused:

Вечерас сам срела свог другара са којим сам годинама била нераздвојна, а онда нас је живот раздвојио и нисмо се видели годинама.
И сусрет је био прелеп, грлили смо се и љубили целе вечери, причали на брзака о свему...као некад.
Јако сам разнежена ноћас..:)

pa ja ne znam sta bih rekla na ovu temu..

imala sam puno drugova..i imam ih jos..

ja imala drugarski odnos prema njima, a onda kako su se okolnosti poklapale otkrivala da nam je odnos zaista prijateljski iskren, ali sa njihovom zadnjom namerom..ako shvatate o cemu pricam..:cool:

pre neki dan, drug sa kojim sam delila prostor ispod satora nedavno..spavala - vreca do vrece (i jesam naslutila neku bioenergiju na onom mestu:mrgreen:, al sam mislila da mi se ucinilo samo) mi je na moj komentar u vezi prekida net konekcija(a bili na chatu) direktno odgovorio da je on konektovan stalno, a da sam ja ta koja se necka..:eek:

a sjajno smo pokaceni mentalno..identican smisao za humor..kad god mi je trebala pomoc, nisam ni morala da pitam - vec je bio tu..ma pored njega mi je relax potpuni..

i nije uopste neprivlacan..daleko od toga..ribe ga spopadaju..
al mislim..drug je drug..

i kad malo izanalizirah svoju drugarsku musku okolinu..cini mi se da bi se svi moji drugovi sa mnom druzili i malo drugacije, jos bliskije..samo kad ne bih ja drzala odnos na ovakvoj drug-drug distanci..i stalno ih vracala korak nazad kad predju granicu..

a mozda im to samo mars u necemu ne da mira,,ko zna..:mrgreen:

rezime - moj je utisak, da drugove imam iskrene, ali da ne bi imali nista protiv da budemo jos bliskiji drugovi..:flert: ako razumete o cemu pisem..

Poslednja izmena:
pa ja ne znam sta bih rekla na ovu temu..

imala sam puno drugova..i imam ih jos..

ja imala drugarski odnos prema njima, a onda kako su se okolnosti poklapale otkrivala da nam je odnos zaista prijateljski iskren, ali sa njihovom zadnjom namerom..ako shvatate o cemu pricam..:cool:

pre neki dan, drug sa kojim sam delila prostor ispod satora nedavno..spavala - vreca do vrece (i jesam naslutila neku bioenergiju na onom mestu:mrgreen:, al sam mislila da mi se ucinilo samo) mi je na moj komentar u vezi prekida net konekcija(a bili na chatu) direktno odgovorio da je on konektovan stalno, a da sam ja ta koja se necka..:eek:

a sjajno smo pokaceni mentalno..identican smisao za humor..kad god mi je trebala pomoc, nisam ni morala da pitam - vec je bio tu..ma pored njega mi je relax potpuni..

i nije uopste neprivlacan..daleko od toga..ribe ga spopadaju..
al mislim..drug je drug..

i kad malo izanalizirah svoju drugarsku musku okolinu..cini mi se da bi se svi moji drugovi sa mnom druzili i malo drugacije, jos bliskije..samo kad ne bih ja drzala odnos na ovakvoj drug-drug distanci..i stalno ih vracala korak nazad kad predju granicu..

a mozda im to samo mars u necemu ne da mira,,ko zna..:mrgreen:

rezime - moj je utisak, da drugove imam iskrene, ali da ne bi imali nista protiv da budemo jos bliskiji drugovi..:flert: ako razumete o cemu pisem..

Pa dobro, ne mozes se sa svima samo druziti. Moras se sa nekim i torbat.

A Dive jesi lisica, udarila si sebi jaku kreklamu.:)

Meni je normalno da prijatelj pomogne prjateljici, naravno ako ona nije zaljubljive prirode pa da mu posle ne pravi probleme.:D

Pa dobro, ne mozes se sa svima samo druziti. Moras se sa nekim i torbat.

A Dive jesi lisica, udarila si sebi jaku kreklamu.:)

Meni je normalno da prijatelj pomogne prjateljici, naravno ako ona nije zaljubljive prirode pa da mu posle ne pravi probleme.:D

pa ja ti sinnke kazem da imam prave drugove..najodanije..ne bi me izdali ni za sta na svetu..ni ja njih..
jedino bi oni da prodube to nase drugarstvo..da bude jos cvrsce:flert:..
koliko sam ja to shvatila..

sta cu sinnke kad je takva tema..ja samo dajem odgovor..iskren..:mrgreen:

Ne vjerujem u postojanje iskrenog, ne-sexualnog, ne-ljubavnog musko-zensko prijateljstva.

Back