Muškarac i žena ne mogu da budu "samo prijatelji"

Lepota je u oku posmatrača :kafa: nije ona meni nikada bila lepa,.. ali da je pametna i iskrena jeste i težak predmet je predavala na ETF-u,.. i rušila je baš,.. .stroga je bila..
Ali u vezi ove teme, nisam skontao,.. kao da si hteo diskretno nekom da nešto poručiš :D
Ko (ovde) laže ?
Poenta je u tome da je drugarski materijal jer nije ženstvena.

Kako neko lep i pametan suprotnog pola može da ti bude i drag i drug, a da ne razmišljš o njemu kao genetskom materijalu sa kojim želiš da se ukrstiš, da se najpoštenije i najbanalnije izrazim.

Pitanje se često postavlja: da li mogu muškarac i žena da budu "samo prijatelji"?

Ja bih rekao: Ne

P.S. Ovo se odnosi na heteroseksualne!
Rekao bih da mogu biti "samo prijatelji", mada jeste dosta specifično...
Kako gledam na stvari ovako nešto je moguće, međutim nije toliko često u praksi, a mislim da razlog zašto je to tako leži u nekoj biološkoj/default postavci.
Primer:
Uzmimo posečnu ženu u stanju bola, gubitka, ranjivosti (sitacija - raskid/krah braka). Neka logika stvari mi je da žena ne želi da oseća negativne emocije i sl. tj. da ovakvo stanje prođe što ranije - sada upitan je mehanizam coping-a. Na ovo dodajemo prosečnog muškarca. Sada ovo "prosečan" je prilično komplikovano za precizirati, recimo (možda ovde grešim, ovo je neki moj subjektivni pogled) - biološki 99% svih muškaraca na svetu identično funkioniše, postoje fizičke razlike, mada biće je manje više isto. Najveća varijacija je po meni kulturološka - recimo referentni model odrastanja/socijlizacije + uticaj parential traume/nivo lične nesigurnosti + neka mainstream/medijska slika muškaraca (recimo kod nas slučaj Balkanaca). U osnovi mislim da najveći broj likova poprimi neki "geografski default" kako će se ponašati u nekoj situaciji.
1 - Prijatelj
Da je žena u gore navedenom stanju osba koja je prijatelj bi došla da je supportuje - samo rame za plakanje/topla reč, dok ne prebrodi situaciju.
2 - "Prijatelj"
"Prijatelj" bi došao da je "supportuje/bude rame za plakanje", verovatno bi to izgledalo nešto tipa zagrli je, poljubi je i zavuče joj svoju šaku u pantalone... Ili jedno drugog sekusalno iskoriste na ovaj način. To bude ona situacija koja se viđa na mimovima - a shoulder to cry on, becomes a dick to ride on.

Sada ovde takođe možda grešim, mada mislim da to nije slučaj - osobe koje kapiraju ovo u vezi sebe tj. da potencijalno može doći do ovako nečeg - biraju da ne grade muško ženska prijateljstva?
Preduslov za to da muškarac i žena budu prijatelji jeste poštovanje prijateljskih granica tj. ne korsititi jedno drugo u ranjivim situacijama. Video sam par primera "prijateljstava" iz blizine, krene im na prvi pogled dobro i onda dumpster fire krah...

Back