мудрост

Znanje je priroda postojanja kojom postojanje potvrđuje sebe. Znanje je ono što nazivamo duh. Bez znanja-o-sebi ne bi bilo doživljaja, ne bismo se doživljavali onim-što-jesmo ili pak čim postajemo.
Pohlepa nije osobina postojanja već osobna ega (Ja), izolovanog od cjelovitosti manifestujućeg Jastva, koje u izolaciji individualizovane volje, a iz prenaglašenog fokusa na nagon samoodržanja, stvara potrebu da sebi prikupi 'viškove', zalihe koje mu nisu potrebne a kojima umišlja da može podmiti sudbinu prolaznosti i entropije.

Lako je tebi.
Ti znaš da si taj koji jesi, a ja sam sasvim neka druga.
Moje telo i moja duša jesu Jedno, bez tela nema ni duše.
Hrana za Jedno je hleb, ljubav i znanje.
Kada nešto od te hrane nedostaje, glad se lako može pretvoriti u pohlepu,
ne samo za pravom hranom, već za bilo čim.

Svako bira ono bez čega ne može i taj izbor biće njegov život.
A za loš izbor okriviće sudbinu, naravno . :)

Da.
Ono što mi vidimo kao pustinju možda vrvi od života koji mi ne prepoznajemo.
Ne razumemo svet u svoj razčičitosti. Merimo ga u odnosu na sebe iako sebe najmanje poznajemo.
Šta ćemo sa tolikim neznanjem i nerazumevanjem? Najbolje je ništa.
Trebalo bi da se bavimo samo onime u čemu smo dobri - da volimo.Od nas sasvim dovoljno

Možda nas nedostatak ljubavi gura u nauku? :think:

Kada bi bar bilo tako.
Ali, u mržnji smo mnogo bolji.
Najbolji. :)

Možda je tebi ipak lakše(?)
Onaj koji ne zna nema ni odgovornost.
U neznanju vodiš se instinktima.
Ti si sasvim neka druga... dok sanjaš.
A tvoja duša...šta ti je to?

Duša ko duša, kao i svaka druga, pa i tvoja,
samo je moja uvek uz mene, samo moja,
u mom telu opstaje i zajedno sa njim nestaje.

Ali, nije mi lakše,
jer ja sam njen jedini vlasnik i sva odgovornost je moja.:)

Duša ko duša, kao i svaka druga, pa i tvoja,
samo je moja uvek uz mene, samo moja,
u mom telu opstaje i zajedno sa njim nestaje.
Ali, nije mi lakše,
jer ja sam njen jedini vlasnik i sva odgovornost je moja.:)

Duša ne nestaje s nestankom tijela.
Ko si TI, taj dušin vlasnik?

Аха. Подела на душу и тело при чему је постојање душе оно што је ту проблематично. Међутим, постојање спољашњег објективног света изван нечије сазнајуће свести, апсолутно је сигурно. Ту никакве сумње нема. У томе се слажу како ова сирови матерјалиста Флај тако и овај просветљени.

За вас је реалност спољашњег објективног света ван сваке сумње, јел тако?

"Колико je људски интелект ненаклоњен филозофском размишљању види се, између осталог, у чињеници да чак и сада, после свега што је на ту тему речено од Декарта до данас, реализам се и даље самоуверено суочава са идеализмом наивном тврдњом да тела постоје, не само у нашој представи или менталној слици, већ заиста и стварно."

Шопенхауер

Поделу на душу и тело давно је сменила подела на појаву и ствар по себи. А пошавши од тог темеља о смрти можемо размишљати на сасвим другачији начин од оног на који сте навикли.

Поделу на душу и тело давно је сменила подела на појаву и ствар по себи. А пошавши од тог темеља о смрти можемо размишљати на сасвим другачији начин од оног на који сте навикли.

Hahaha
HAHAHAHA

Od tog momenta ti možeš o smrti razmišljati drugačije. Ja ne razmišljam o smrti već o apsolutu-postojanju i o aspektima istog.

- - - - - - - - - -

Smrt ne postoji.
Zivot jeste.
Ja jesam Život.

Kvantum fizičaru, odgovori na pitanje o superpozicijama mrtve mačke u zatvorenoj kutiji???

- - - - - - - - - -

Postoji li ikakva mogućnost da kad otvoriš kutiju pronađeš živu mačku?

- - - - - - - - - -

Pazi, to ti je umni experiment

- - - - - - - - - -

Аха. Подела на душу и тело при чему је постојање душе оно што је ту проблематично. Међутим, постојање спољашњег објективног света изван нечије сазнајуће свести, апсолутно је сигурно. Ту никакве сумње нема. У томе се слажу како ова сирови матерјалиста Флај тако и овај просветљени.

За вас је реалност спољашњег објективног света ван сваке сумње, јел тако?

Izgleda da ti je promaklo - ne pravim podele, niti ih uvažavam.
Za mene je telo i duša Jedno.
Ako se neko praktično bavi pitanjima života, o smrti ne razmišlja,
jer je ona samo prestanak života.
U tom slučaju "sirovi realizam"gubi pogrdno značenje i postaje životna mudrost,
ma šta rekao Šopenhauer. :)

500 gr. ti je ,tupi uglu (:lol:) pola kilograma i od tog spavaš za konačno...
Ali ,iako bi to i Božu uspavalo za malo duže,takvim izbeglicama iz Laze to nije ništa...
Ne mislim ništa kao ništavilo več na tvoje jok...:mrgreen:

Back