Mravi i prolece

Ima dosta zanimljivih kanala na yt koji se bave mravima. Istražuju navike mrava, njihov život itd. Npr kanal Ants Canada - https://youtube.com/user/AntsCanada

Imaš zaludjenike koji prave baš ozbiljne terarijume.

U svakom slučaju, interesantna stvorenja, dok sam bio mali voleo sam da ih posmatram, gde nose hranu, kuda se kreću itd
isto ih volim!
pogledacu ovo, djeluje mi zanimljivo :D

Kasta određuje životni vek

Generalno, mravi imaju kratak životni ciklus, ali neki članovi kolonije mogu da žive od tek par dana do nekoliko decenija!
Verovatno jedan od najvažnijih faktora koji utiču na životni vek je odgovarajuća kasta mrava; kraljice, mužjaci i radnici koji zauzimaju koloniju mrava.

Muški mravi - Odrasli mužjaci žive samo nekoliko dana i umiru nakon parenja sa ženkama.

Mravi kraljice - Kraljice mrava, članovi kolonije koji polažu jaja, su najdugovečniji članovi kolonije i mogu da žive više godina.

Mravi radnici – Radnici, odrasla ženka koja se ne razmnožava i koja obavlja većinu posla potrebnog za pravilno održanje kolonije, žive od nekoliko nedelja do nekoliko meseci.

1645910500461.png

Source:
https://www.orkin.com/pests/ants/ant-lifespan

Kasta određuje životni vek

Generalno, mravi imaju kratak životni ciklus, ali neki članovi kolonije mogu da žive od tek par dana do nekoliko decenija!
Verovatno jedan od najvažnijih faktora koji utiču na životni vek je odgovarajuća kasta mrava; kraljice, mužjaci i radnici koji zauzimaju koloniju mrava.

Muški mravi - Odrasli mužjaci žive samo nekoliko dana i umiru nakon parenja sa ženkama.

Mravi kraljice - Kraljice mrava, članovi kolonije koji polažu jaja, su najdugovečniji članovi kolonije i mogu da žive više godina.

Mravi radnici – Radnici, odrasla ženka koja se ne razmnožava i koja obavlja većinu posla potrebnog za pravilno održanje kolonije, žive od nekoliko nedelja do nekoliko meseci.

Pogledajte prilog 1110258
Source:
:heart::heart::heart: hvala za ovo

Različite vrste imaju različit životni vek

Još jedan važan faktor koji utiče na dugovečnost mrava je vrsta.
Poređenja radi, mravi koji se često viđaju u kućama, obično žive oko dve do tri godine, dok vatreni mrav živi samo oko pet nedelja.
mefile-fu9.jpg

Hrana je važna

Međutim, na dugovečnost radnika u velikoj meri utiču dostupnost hrane i kvalitet hrane koju konzumiraju. Radnici su kasta koja žrtvuje svoje blagostanje za opšte zdravlje i dobrobit cele kolonije. Ako izvori hrane postanu oskudni, radnici obično jedu manje od drugih članova kolonije i na taj način obezbeđuju dovoljno resursa hrane za kontinuiranu srčanost članova kolonije osim njih samih.
Source:
:sad2:

Poslednja izmena:
Različite vrste imaju različit životni vek

Još jedan važan faktor koji utiče na dugovečnost mrava je vrsta.
Poređenja radi, mravi koji se često viđaju u kućama, obično žive oko dve do tri godine, dok vatreni mrav živi samo oko pet nedelja.
Pogledajte prilog 1110259

Hrana je važna

Međutim, na dugovečnost radnika u velikoj meri utiču dostupnost hrane i kvalitet hrane koju konzumiraju. Radnici su kasta koja žrtvuje svoje blagostanje za opšte zdravlje i dobrobit cele kolonije. Ako izvori hrane postanu oskudni, radnici obično jedu manje od drugih članova kolonije i na taj način obezbeđuju dovoljno resursa hrane za kontinuiranu srčanost članova kolonije osim njih samih.
:sad2:
?

Nikada vise u zivotu necu ubiti i nagaziti mrava!

Nikada vise u zivotu necu ubiti i nagaziti mrava!
Imam dugogodišnju koloniju uz ogradu u dvorištu i tu sam se dogovorila sa mojima da posadimo nešto ukrasno umesto kupina jer ne može da se priđe a da mrave ne gazimo.
U prizemlju mi se javljaju kao vesnici kiše negde leti i na ulasku u jesen, i ne dam da se truju. Ima neka kreda koja im brani da šetaju izvan nacrtanog, lepo samo iscrtam mali prostor na zidu i podu, i stvarno ne prelaze. Čim padne kiša, oni se povuku.
Muka ih natera, ne bi da ne moraju.
;)
Prošle godine dok sam sadila cveće, eto jedan za drugim preko staze putuju, ni levo-ni desno, strogo u liniji. Selidba!
Gledam mačka šta radi: Samo ih je osmotrio i pažljivo preskočio kolonu. Više se na njih nije obazirao.

Mravi funkcionisu samo zajednički. Pojedinačni mrav nije sposoban razlikovati smerove u nalaženju izvora hrane. Neke vrste mrava mogu preći npr. potok tako da formiraju most držeći se jedan za drugog. Ako u mravinjaku dođe do problema, svi će zajedno raditi najbolje što mogu kako bi rešili problem.

Back