Mozgalice, logičke zagonetke, glavolomke, teški zadaci...

Dodao sam ih zbog preglednosti.

Za one koji su razumeli moje prethodno rešenje:

Dokazati da je moguće predstaviti prirodan broj n koristeći broj n u zapisu ukupno n+3 puta, ako je n>2.. Možete koristiti sve računske operacije za koje smatrate da je to potrebno.

Na ovo me je inspirisao prethodni zadatak, i ovo je na neki način njegovo uopštenje.

Poslednja izmena:
Da otkrijem na šta sam mislio.
Pogledajte prilog 178546

Ovo bi, ako nisam pogrešio u računu, trebalo da bude jednako n pod uslovom da je broj n-tih korena jednak n.

U tom slučaju se broj n ponavlja n puta u korenu, dva put se javlja kao baza logaritma, a jednom kao potkorena veličina, ukupno dakle n+3 puta.

To je rešenje na koje sam mislio smislivši problem. Onda sam shvatio da problem ima još rešenja. Da otkrijem jedno od njih:
Pogledajte prilog 178547

Ovde se broj n u brojiocu razlomka javlja n puta, a ceo izraz je, naravno jednak n, pri čemu je broj puta koliko se pojavljuje n jednak n+3, što se i traži.

Da, problem sa dvojkama je daleko bolji jer ovaj koji sam ja dao pored ovog sa logaritmima ima veliki broj trivijalnih rešenja koja počinjem da primećujem u sve većem broju.

Naime svaki prirodan broj n se analogno može prikazati sa upotrebom broja n u zapisu k puta, gde je k>3.

n * (n+...+n)[SUP]n-n[/SUP]

Broj pojavljivanja n u zagradi je proizvoljan prirodni broj, pa je broj puta koliko se u zapisu upotrebljava n bilo koji prirodan broj veći od tri.

Prema tome, za slučaj kada je u zagradi u zbiru n sabiraka, važi i tvrđenje zadatka.

S tim što ovo važi samo za n>3, a ne za n>2.

Poslednja izmena:
Jedan vrlo zanimljiv ekonomski-matematicki problem, da kazem, ekonomije novca. Molim vas da zajedno pokusamo da rijesimo ovaj problem.

TRI PRIJATELJA SU UŠLA U MOTEL. RECEPCIONER JE REKAO, DA SOBA KOŠTA
30 EURA. SVAKI OD PRIJATELJA JE DAO 10 EUR I UŠLI SU U SOBU.
NEŠTO KASNIJE RECEPCIONER SE SETIO DA SOBA KOŠTA 25 EUR,
PA JE POSLAO POMOĆNIKA, DA VRATI TROJICI PRIJATELJA 5 EURA.
POMOĆNIK NIJE ZNAO KAKO DA RAZDELI 5 EURA NA TRI ČOVEKA,
PA JE VRATIO SVAKOMU PO 1 EUR, A SEBI JE ZADRŽAO 2 EURA.
TO ZNAČI DA JE SVAKI OD TRI PRIJATELJA PLATIO ZA SOBU 9 EURA, ŠTO JE
UKUPNO 27 EURA. POMOĆNIK JE ZADRŽAO 2 EURA, ŠTO JE UKUPNO 29 EURA.

A GDE JE 1 EURO???

Jedan vrlo zanimljiv ekonomski-matematicki problem, da kazem, ekonomije novca. Molim vas da zajedno pokusamo da rijesimo ovaj problem.

A GDE JE 1 EURO???

Znaci, soba je prvobitno kostala 30 eura i svaki prijatelj je dao 10 eura (3*10). Sada kada soba kosta 25 eura, svaki od njih daje 8,33 eura (8,33*3). 3 * 8,33 + 3 (3 eura koje je pomocnik vratio prijateljima) = 28. 28+2 (eura koje je pomoicnik uzeo za sebe) = 30 eura.

A GDE JE 1 EURO???

Zabranjeno je pisati velikim slovima. Molim te, nemoj ubuduće. Hvala.

Inače zadatak nije uopšte zadatak već igra reči.

Gosti recepcionaru daju 3x10=30e

On im vraća 5e. Sada je kod gostiju 0e, kod recepcionara 25e i kod pomoćnika 5e.

Pomoćnik svakom da po 1e.

Sada je kod recepcionara 25e, kod gostiju po 3x1e i kod pomoćnika 2e. Ukupno opet 30.

Cena smeštaja na kraju je bila 25e soba + 2e bakšiš pomoćniku, dakle 27e. Oni su i dali ukupno 3x9=27e i svakom je ostao po 1e. što opet čini početnih 30e.

Dakle na pitanje, gde je 1e, odgovor je: kod pomoćnika.

Dakle problem je u zadnjoj rečenici, koja treba da glasi, svaki gost je platio po 9e u šta je uračunaato 25e za sobu i 2e bašiša, što je ukupno 27e. I ostalo im je 3 što kako matematika i nalaže, čini ukupno 30e.

Ukupno su platili 27 evra, 25 su kod recepcionara i 2 kod pomoćnika.
Eto najkraće moguće :mrgreen:

a sad da ja postavim ja jedan problem

Ispred jedong čoveka (recimo Paganka, svejedno) izlaze 5 dame, u koloni jedna pored druge potpuno prekrivenih lica, 2 imaju crne oči a 3 plave. Crnooke uvek govore istinu, a plavooke uvek lažu. E sad, Paganko ima zadatak da odredi koja od njih ima plave oči a koje crne a da im pri tome postavi samo 3 pitanja . Slučajno, prva u koloni ne govori jezikom koji Paganko razume.

Ispred jedong čoveka (recimo Paganka, svejedno) izlaze 5 dame, u koloni jedna pored druge potpuno prekrivenih lica, 2 imaju crne oči a 3 plave. Crnooke uvek govore istinu, a plavooke uvek lažu. E sad, Paganko ima zadatak da odredi koja od njih ima plave oči a koje crne a da im pri tome postavi samo 3 pitanja . Slučajno, prva u koloni ne govori jezikom koji Paganko razume.

Ma jesi'l bre blesav. Briši to da mi žena ne vidi :mrgreen:

a šta mi zelenooke udate za dotičnog pomenutog čoveka da radimo? :azdaja:

i gde su te žene??? :tiganj:

Nisam znao da ce ovo da me snadje :mrgreen:

Evo ja ću onda da rešim zadatak..

Prvo pitanje treba postaviti onoj koja govori jezik koji ja ne razumem
- Koje su boje tvoje oči
- Noiasiogsdoids
Ostala su još 2 pitanja. Pitamo damu pored nje:
-Šta je rekla drugarica pored tebe?
-Rekla je da su joj oči plave
Ostalo je još jedno pitanje,pitamo treću po redu
-Kakve oči imaju drugarice koje su upravo odgovorile na pitanja?
-Prva ima crne, a druga plave

Uz malo logike zaključujemo da prva i treća imaju crne oči, a druga,četvrta i peta plave :hvala:

Nisam znao da ce ovo da me snadje :mrgreen:

Evo ja ću onda da rešim zadatak..

Prvo pitanje treba postaviti onoj koja govori jezik koji ja ne razumem
- Koje su boje tvoje oči
- Noiasiogsdoids
Ostala su još 2 pitanja. Pitamo damu pored nje:
-Šta je rekla drugarica pored tebe?
-Rekla je da su joj oči plave
Ostalo je još jedno pitanje,pitamo treću po redu
-Kakve oči imaju drugarice koje su upravo odgovorile na pitanja?
-Prva ima crne, a druga plave

Uz malo logike zaključujemo da prva i treća imaju crne oči, a druga,četvrta i peta plave :hvala:

sve će imati plave! :azdaja:

sve će imati plave! :azdaja:

A kako sad to ?

Uslov zadatka je da 2 imaju crne

Ispred jedong čoveka (recimo Paganka, svejedno) izlaze 5 dame, u koloni jedna pored druge potpuno prekrivenih lica, 2 imaju crne oči a 3 plave. Crnooke uvek govore istinu, a plavooke uvek lažu. E sad, Paganko ima zadatak da odredi koja od njih ima plave oči a koje crne a da im pri tome postavi samo 3 pitanja . Slučajno, prva u koloni ne govori jezikom koji Paganko razume.]

Back