Može li muškarac da brine o sebi

Manga Hilux

Legenda
Moderator
Poruka
66.030

Jeste li svom mužu supruga ili majka: Šta o tome kaže psihoterapeutkinja​

LIFESTYLE Autor: Zelena učionica 10. feb 202420:33 8 komentara

Podeli :​

1707514193-shutterstock_2403278367-scaled-e1707514279608-750x497.jpg
Shutterstock/ Hryshchyshen Serhii
Neke žene se ponašaju prema svojim partnerima kao da oni nisu u stanju da se brinu o sebi i da su one neophodne da srede „zbrku“ u njihovom životu. Čine stvari koje on sam za sebe treba da učini. Traže njegove ključeve po stanu, skupljaju stvari koje je pobacao za sobom. Pretpostavljaju da je zaboravan ili odsutan i zatrpavaju ga upozorenjima o tome šta treba da učini ili ne učini. Preuzimaju brigu o aktivnostima pretpostavljajući da on nije u stanju da ih obavi kako treba.

Psihoterapeutkinja Jasenka Jugović je u autorskom tekstu za Zelenu učionicu napisala da je jedna njena klijentkinja rekla da njen muž zaista želi da opere sudove ali uvek nešto razbije, pa zbog toga ih samo ona pere.
„Međutim, ovakvo ponašanje je jedna od najčešćih grešaka koje čine žene i vrlo je destruktivno za partnerstvo. Kada se prema muškarcu ponašate kao prema dečaku, kada očekujete da će on uvek ostati neodgovoran, on postaje i ostaje neodgovoran“, navela je psihoterapeutkinja u tekstu.

Zašto se žene ovako ponašaju?​

„Žene su vaspitane sa očekivanjem da je njihov glavni cilj u životu da brinu o drugima, i prema tome njihovi životi se vrte oko aktivnosti koje vode do ojačavanja drugih pre nego njih samih. Već kao devojčice one su podsticane i nagrađivane za ovakvo ponašanje. Dok rastu, njihov prvi i jedini uzor je majka. Gledajući je kako se brine o porodici, žene uče da budu pažljive, da daju, da praštaju, da vode računa o tuđim potrebama više nego o svojim. Ukoliko je mama bila ‘mama’ ocu, to će učvrstiti uverenje da je to način na koji se žena treba ponašati prema mužu. Kada odrastu čeznu da svom muškarcu postanu neophodne, da postanu njegov oslonac u životu. Većina žena je čvrsto uverena da muškarci vole da o njima brinemo. Često mi klijentkinje kažu da ne znaju kako bi suprug živeo bez nje. Živeo bi, i te kako! Ali sve dok ste vi tu, tako sposobni, zašto bi on zasukao rukave?

Da li se muškarci žale kada se žene ponašaju materinski? Vrlo retko. Oni rastu uz brižnu majku, a kada odrastu dozvoljavaju svojoj devojci ili supruzi da nastave sa tom ulogom. Ako muškarac nije od svoje majke primio svu ljubav i pažnju koja mu je bila potrebna, on će vam rado dopustiti da ‘završite posao’.
I u početku biva nagrađivano, ali u suštini ima uništavajuće dejstvo na partnersku vezu. Kad-tad muškarac će početi da pruža otpor. U početku se neće buniti, čak će tvrditi da vas obožava zbog vaše brige i pažnje. Ipak, na kraju će se odupreti jer većina muškaraca ima potrebu da kad-tad prekine vezu sa ‘majkom’. Muškarci se u braku osećaju kao mladići koji žele da napuste roditelje i osamostale se. Oni žele slobodu, žele da dišu. Majčinskim ponašanjem vi svog partnera pretvarate u neodgovorno stvorenje. Ovo je začarani krug. Vi ga tretirate kao dete, on se ponaša neodgovorno.
Konačno, majčinsko ponašanje ubija strast. Kako li romantično mora da se osećate kada uveče gledate svog muškarca i mislite u sebi ‘opet nije mogao da nađe ključeve, ništa ne može bez mene, ne mogu na njega da se oslonim ni oko čega’. Ovo je jedan od uzroka nezadovoljavajućeg seksualnog života u braku.
Šta da radite? Prestanite da radite za njega ono što sam za sebe može da učini. To znači, kada vas sledeći put pita gde su ključevi od kola, recite da ne znate i pustite ga da ih sam traži. Kada ostavi gomilu odeće na podu, nemojte je pokupiti već je danima preskačite kao što on čini. Ako prilikom pranja sudova redovno nešto razbije, žrtvujte pola posuđa dok mu se ne smuči ili dok se ne sabere koliko porodični budžet košta njegova nemarnost.

U početku će vam život postati haotičan. Ali to je cena koju morate da platite ako želite da oboje odrastete.
Ponašajte se prema njemu kao prema odrasloj osobi, što znači – odgovornoj. Kada počne da zaboravlja sastanke i obaveze, sažaljevajte njegove nevolje, ali gledajte svoja posla.
Odlučite koje obaveze želite da mu ustupite i nemojte ih preuzimati od njega čak i kada ih on traljavo ispunjava. Na primer, on je rekao da će rezervisati sto u restoranu, ali je prekasno nazvao i sve je bilo zauzeto. Kada vam to bude javio, recite: ‘Šteta! Ja ću biti spremna u osam kako smo se dogovorili. Sigurna sam da ćeš se nekako snaći. Ćao, vidimo se!’.
Upozorenje! Kada vidite da on očigledno greši, bićete u iskušenju da uzmete stvar u svoje ruke. Ne padajte u iskušenje da ga spasavate. Pustite ga da sam pravi svoje greške i da se sam nosi sa posledicama. On je i te kako sposoban za to. Osnovno je pravilo da u ovakvim situacijama ostanete dosledni. Nije lako napustiti majčinske navike, ali kada to uspete, osećaćete se više kao žena, a vaš partner više kao muškarac“, savetuje psihoterapeutkinja.
https://n1info.rs/magazin/lifestyle...-ili-majka-sta-na-to-kaze-psihoterapeutkinja/
 
naravno da može... meni nisu jasni pojedini muškarci kada ožene neku žensku samo da bi imali nekog da im pere,sprema,čisti... od plate kupi nekad suvu hranu nekad jede u nekom restoranu, nekad naruči dostavu nekad kući spremi nešto,veš mašinu zna sam da uključi e a kada je čišćenje kuće u pitanju ako pazi i ne pravi djubre na par nedelja može počistiti kada uhvati vreme...
 
Od neolita uloga žene je da održava pećinu i čuva decu dok muž lovi.

Ovo iz uvoda je samo savremena verzija te raspodele zadataka u zajednici.

Tek u poslednjih par decenija žena ide u lov.
Trpe deca i kuća, porodica se raspada, društvo se raspada.

Zato je ženi mesto u kući i što je mnogo važnije, uz decu.
 
naravno da može... meni nisu jasni pojedini muškarci kada ožene neku žensku samo da bi imali nekog da im pere,sprema,čisti... od plate kupi nekad suvu hranu nekad jede u nekom restoranu, nekad naruči dostavu nekad kući spremi nešto,veš mašinu zna sam da uključi e a kada je čišćenje kuće u pitanju ako pazi i ne pravi djubre na par nedelja može počistiti kada uhvati vreme...
Vidis da ne razmisljas dobro...
Muskarac koji sve to zna, mnogo manje je sansa da ce se ozeniti, posto mu onda racunica ne daje dobar rezultat da trpi jos jednog zahtevnog korisnika koji jos i czvonka, trosi , maltretira, i skracuje mu zivot nerviranjem.
Muskarac koji podeli posao da zena preuzima kucne poslove ima vise vremena za ekonomske poslove pa samim tim nema svadja gde zena czvonka zbog manjka para u odnosu na peru lazu miku ziku , a ima i manje vremena da povremeno zalegne kod mike pere zike....

To praksa pokazuje.

Mnogo veca sansa zenidbe je ako ne zna bar 3 od ovih stvari ili jednostavno nece to da radi....
 
Ovakve teme su naravno feministicko i fashisticke, ali vec smo navikli....
Zasto su takve?
Pa postoji jaka potreba stvaranja prostora moci i superiornosti zena, a to se moze postici ako se u fokus stave nesposobni muskarci dok se ostali proglase nesposobnim i pasiviziraju..
Tako se ostvaruju dva zadatka, kvalitetniji muskarci odjednom bivaju skrajnuti , jer vise nije merilo kvalitet nego pol, tj kriterijum kvalitet radnika se izbacuje iz jednacine....
A drugi je stvaranje tendencija zaposljavanja zena stvaraju se bolji uslovi za karijere, a karijera nije isto sto i emancipacija zena, ali se tako tumaci....
Bilo bi mnogo komplikovano da objasnjavam zasto karijera nije isto sto i emancipacija....posto su to da totalno razlicita pristupa, karijera je drustveno priznat jak CV , a emancipacija je ostvarivanje privatnih , pa i poslovnih interesovanja osobe...dve totalno razlicite stvari..

Kad se pogledaju dve serije, obe su feministickog karaktera, ali nisu....jesu jer ih finansira feministicki orjentiana agenda i pokret, a nisu jer je u prvoj seriji pored nekih feministickih ideja i spinova ostalo jezgro istorijskog materijala , posto je istinita podloga, a to je da je uspeh zene bio naravno i uz guranje drugih kvalitetnih zena, ali i uz selekciju ko je stvarno bolji i produktivniji i ugodniji za rad i razvoj....

Druga serija je klasicna Klara Cetkin varijanta, gde su prikazane dogme muskog patrijarhalnog drustva,ali onog radikalnog pa kako kroz to drustvo kao kroz sir prolaze zene koje nabacuju uspehe i poslove jedna drugoj....nesto kao savremeni wannabe zenske saradnje, sto u praksi naravno nije tako , jer ce se naci rivalitet i pobedice neki dilovi a ne objektivni kvalitet...

Treci faktor koji se sad polako javlja je komercijalizacija.....lakse i jeftinije je u doba feminacizma, skloniti mogucnost optuzbe ili sukoba sa zenama tako sto koristis zene da ugnjetavaju zene....ili da ih organizuju, a jos bolje kad organizuju muskarce kao potcinjene....
Ima tu mnogo spinova , ali na realnim osnovama, npr u Srbiji ce uskoro biti 2 puta vise zenskih studenata nego muskih , jer imovinsko stanje i vaspitanje roditelja kazuju da musko dete mora da zaradi , a zensko da uhvati sto bolje kriterijume za sutrasnji posao...tako se u stvari kreira zenska radna snaga koja je formalno kvalifikovana, i muska koja nije formalno kvalifikovana, a u praksi imamo nekvalifikovano radno okruzenje, jer postoje antagonizmi...
 
Poslednja izmena:
Mrzi me da čitam ceo tekst ali takve žene i od dece naprave nesposobne jedinke. "Neka ja ću" žene.
Моја другарица, иначе веома паметна жена, направила је ту грешку са (већ одраслим) сином. Убеђена је да би он пропао без ње.
 
Od neolita uloga žene je da održava pećinu i čuva decu dok muž lovi.

Ovo iz uvoda je samo savremena verzija te raspodele zadataka u zajednici.

Tek u poslednjih par decenija žena ide u lov.
Trpe deca i kuća, porodica se raspada, društvo se raspada.

Zato je ženi mesto u kući i što je mnogo važnije, uz decu.

Без две плате је постало немогуће преживети.
 
Моја другарица, иначе веома паметна жена, направила је ту грешку са (већ одраслим) сином. Убеђена је да би он пропао без ње.
Neke žene prosto vole da drže stvari pod kontrolom dok ne smore sebe i druge.
 

Back
Top