MOTOCIKLI

Evo i kod mene su počeli... Nakupovali su mašine tokom zime i pošto je ovo mali grad, tačno ih znam koji su. Likove ne poznajem niti ih gledam, ali motore raspoznajem i tačno primetim novopridošli motor. U početku, prvih dan-dva su bili stidljivi, valjda dok upoznaju svoje mašine... Evo već čujem urlanje 10.000 obrtaja bez kacige po centru...
Treba u sred grada staviti bilbord sa nekom scenom sudara motora sa automobilom ili nešto slično...čisto da klinke pogledajući scenu, dobro razmisle pre nego što sa nepoznatim dečkom sednu na noćnu vožnju...

Kod nas se na motocikl na žalost gleda kao na luksuz. Zato je skupa registracija, skupi su delovi i održavanje. Ali čak i kad istrpiš svo to iživljavanje države nad svojim džepom, ostaje ti rizik redovnog saobraćaja, koji podrazumeva neobazrive vozače... Malo ko ovde i primeti motociklistu...osim ako ga prethodno ne čuje...:twisted: Zato sam pobornik bučnih izduva...da ga čuju, kad već ne vide ili ne žele da vide...

Ako mi priđe toliko da mogu da ga čujem, onda sam obrao bostan...:D
Ali dobro...sve su to situacije šta bi bilo kad bi bilo...u svakom slučaju, vožnja motocikla je kod nas po život rizična aktivnost

Osim ako imaš ovako nešto:

MonsterBikefromHell-1.jpg

OCES DA ZIVIS BRZO, A DA UMRES MLAD? KUPI MOTOR(ne ispod 600cm3)

Amin. :D

Ja bi rado i 1000ccm, ali bolje da nemam para za njega (ustvari nemam ni za motor od 125ccm), brzina lako ponese, poznavajuci sebe garant ne bi mogao izdrzati, a da ga ne nagazim na 16.000 rpm. :mrgreen: To je isto ko da stojis pored gole zene koja ti se nudi, a da je ne zaskocis... Mislim, ko bi mogao izdrzati...

OCES DA ZIVIS BRZO, A DA UMRES MLAD? KUPI MOTOR(ne ispod 600cm3)

Prvi motor koji sam vozio je bio Suzuki rf 900 r 138 konja na zadnjem tocku pre par godina,pazi prvi(APN 6 kao klinac) dali sam ziv jesam,nemozes generalizovati,nije ni do motora vec do ljudi,kad znas da te od nedaj boze smrti ili teske povrede cuva kaciga,kornjaca i jakna razmisilices kako ces da vozis.

Prvi motor koji sam vozio je bio Suzuki rf 900 r 138 konja na zadnjem tocku pre par godina,pazi prvi(APN 6 kao klinac) dali sam ziv jesam,nemozes generalizovati,nije ni do motora vec do ljudi,kad znas da te od nedaj boze smrti ili teske povrede cuva kaciga,kornjaca i jakna razmisilices kako ces da vozis.

Apsolutno se slažem. Baš me nervira kad na nekim forumima i uopšte u praksi krenu da prosipaju mudrost kako treba da se krene nekim redom - od 49, pa 125, 250, 500 itd kubika. Evo ja sam sa Tomosa 14 prešao na GPz 1100 Unitrak pa ni ne fali ništa. Samo pažljivo s komandama i nema problema...makar dok se ne stekne rutina... Oprez je neophodan - kako pri odvrtanju ručice gasa tako i u saobraćaju. Pogotovo ovo drugo, s obzirom kako su vozači u Srbiji bezobzirni prema motociklistima... Još ako nema opreme :shock: Kaciga i jakna obavezno - pa makar i na 35 stepeni...
Za neupućene, on izgleda ovako:
MVC-001F.JPG

ahhhhh, ja sam planirao da kupim yamahu virago ili hondu shadow, ali izlezavao sam se celu zimu, nisam nishta radio tako da...nishta od motora ove godine :( :( :( :(
inache, nisam bash za te azdaje od 130-150 konja :) isto tako nisam ni za skutere....

kardan je prava stvar...

jesam zavrshio mashinsku shkolu ali se ne razumem tolko u to..
mislim, znam shta je kardan, kako funkcionishe, znam shta je lanchanik, lanac...e sad, predpostavljam da je kardan bolji, mislim, logichno je da jeste...ali kolko sam ja provalio motori sa kardanom su 30% skuplji od motora sa lancem (govorim znachi o istim motorima, istog prozivodjacha, isti model)....ili greshim ?

Ni ja nisam ekspert, ali znam da:

Kardan mnogo duže traje od lanca. Jer je smešten u kućištu, te samim tim nije izložen atmosferskom delovanju - rđi, prljavštini i fizičkim oštećenjima. Sastavljen je iz manje komponenata - kardan je obična poluga sa zglobom, koja se najčešće samopodmazuje...
A lanac je kao što znamo, sastavljen iz mnogo međusobno spojenih sitnih metalnih delova, podložniji je spoljašnjim uticajima - rđi, kidanju, prljavštini. Lanac zbog svega toga mora da se pere i zatim podmazuje manuelno na svakih otprilike 1000 km (pa i manje) - ako hoćeš da ti traje.
Motocikli kod kojih se kardan koristi, obično nisu preterano startne i brze mašine, jer kardan slabo podnosi startovanja..."custom" na kraju krajeva i nije za divljanje...
Zbog svega gore navedenog, kardan je kvalitetnije rešenje, a kvalitet se plaća...
Ne znam da li postoji jedan isti model sa dva različita rešenja...

Fabrike znaju da onaj pravi ljubitelj "custom" motora podrazumeva neke stvari, kao što su - kardan, V2 motor i hromiran auspuh. To su stara, klasična i proverena rešenja kod te klase motocikala. Naravno da ima i kastoma sa lancem, ali pravi zagrižen "low rider" ne može da zamisli "custom" bez V2 motora, kardana i gomile hroma.

Toliko je moje skromno znanje o tome...

Back