MORSKI PRASICI

A pa da, Moj prvi prasac Pufi je bio nezan i divan mali gospodin,jako druzeljubiv,onda sam mu kupila zenche Lokicu,koja je bila prava devojka....simpatichna mala dama ponosna i druzeljubiva,a kada je ona uginula na porodjaju,kupila sam Pufiju drugara Tufija,koji je bio totalni razbojnik i svadjalica i nije se svadjao samo sa Pufijem vec i sa nama....bio je pravi kriminalac i nasilnik...ne znam zasto. Ali svo troje su bili divni i bilo je zanimljivo zezati se sa njima u svakom trenutku....

tamaranbg:
Kako prasici reaguju na promenu sredine i ljudi koji brinu o njima?Mnogo me je strah da se mojoj malenoj nesto ne desi za mesec dana kojih nece biti kod mene,da nebude htela da jede ili nesto slicno.
Ma, ja mislim da ce se brzo adaptirati. Ako je budu lepo pazili, sve ce biti ok, ne brini. Nemoj samo posle da ne moze na tebe da se navikne. ;)

nisam razumela najbolje ovo poslednje pitanje.
ipak, neki generalni podaci. kada mlado prase dostigne nekih 250 gr, potrebno je odvojiti muzjake od zenki. besmisleno je tesko pokusati da razlikujes po samim genitalijama, ali su male bradavice koje ces videti negde izmedju zadnjih nogu kod zenki izduzene, kao pipetice za dojenje, a kod muzjaka kao tackice. ako mislis na zenke, njih smes odmah da stavis zajedno, kao i mladunce. iz mog iskustva majke se cesto smenjuju u smislu ako jedna ima 4 a druga 3 mladunceta, obe doje po troje.
i nekoliko generalnih saveta:
bez kostunjavog voca, puno maslacka i trave, zimi sena, NE SLAME / seno je zeleno a slama bez/,
bez zelene salate...od veterinara preporucujem www.vetnovak.com, kod njih se moze raditi i kastracija. muzjaci mogu da zive zajedno ako se stave kao mladi i ako tokom zivota nemaju konakt sa zenkama. cim se prvi put sretnu, bukvalno sretnu, sa zenkama, posle nastaju borbe.
ipak, najbolje je recimo 2 muzjaka zajedno.

takodje, zenka je teoretski sposobna da zanese vec nakon 20ak minuta po porodjaju. stoga nikada ne dozvoliti kontakt muzjaka nekoliko nedelja sa tek porodjenom majkom, da bi se ona odmorila.
idealno je da medju trudnocama prodje po 6 meseci.

e da, i jedna od retkih prodavnica gde mozete da nabavite odlicne proizvode i savete je u balkanskoj ulici u beogradu i na kraju dunavske ulice u novom sadu, sa leve strane posmatrano od dunavskog parka. petmax u maksima gorkog u beogradu ima najjeftiniju a najbolju piljevinu, 80 din 15 l. to vam je ono kockasto duguljasto presovano. drago mi je sto se ninag toliko potrudila sa odgovorima koji su svi na nivou, i sto postoji jos neko ko drzi prasice u skladu sa potrebama.
inace, ako neko ima na raspolaganju KASTRIRANU ZENKU, hitno bi mi trebala. imam jednog jako agresivnog prasca / prema muzjacima/ kom bi izrazito trebala zenka da se smiri.

Imam zamorca nesto vise od godinu dana. Uglavnom je raspolozan i razigran, ali jedno vrijeme je pokazivao iste simptome kao i tvoj. Mislim da ima neke faze kad se trba pariti...
Trajalo je vrlo kratko. Inace, stvarno je super, slijedi me u stopu kao psic! Imam i neka iskustva s sugom, koju smo uspjesno izlijecili, pa pitajte ako nekog zanima..

Mrvica_88:
Ljudi ja moju ciciku ne smem da pustim iz kaveza. Odmah trazi neki cosak da se zavuce! Sta da radim?Jeste da ima tek dva meseca,ali...
To je skroz dobro jer onda mozes u tom cosku da joj postavis neke krpice po kojima moze da piski, a ostale coskove gledaj da zatvoris. U tom jednom cosku mozes da ostavis i hranu (semenje) da moze da se oslobodi. Kada je tako budes ostavila jedno sat, dva (a verovatno i pre), ona ce se osloboditi i pocece da istrazuje sobu, a ti mozes da joj das hranu iz ruke ( neko voce/ povrce) dok je tako napolju da biste se zblizile!
Samo napred! :D

Ljudi, ja sam u ogromnom cudu sada! Pustila sam ove moje blentave prasice po krevetu da malo skakucu, posto ne mogu da ih jurim po sobi. Starija malo pa se spusti skroz, kao da se izvali u momentu, ako neko moze da mi kaze sta to znaci, bilo bi super. Ova mladja je pre nekoliko momenata zalegla preko nje i kao da je pocela da se pari, mislim kako je to moguce kada su obe zenke?! Da li neko moze da mi kaze o cemu se radi? U soku sam!! :confused:

pa njima se ne vidi bash tako lako ko je musko ko zensko,pogotovo ako su mladi...nama su u pet shopu prvo prase prodali kao zenku,kad ono ispade da je dechko.....morash malo da pritisnesh(blago)i da malo gurnes prstom na gore kozu iznad polnog organa i ako je muzijak izaci ce ono....uglavnom imaces sta da vidis....kashljuc.....tako je nas veterinarka nauchila da gledamo...a tako smo se zabezeknuli saznavsi da je muzijak....smesnog li momenta.....

Da li je stvarno moguce da to i ne moze da se uoci tako lako? Ove moje dve su identicne sto se tice tih "stvarcica", ali imaju tek par meseci. Videcemo, ako pocnu da se kote, umrecu!
Nego, hocu da im pravim akvarijum, a ne znam koje dimenzije bi mi bile najbolje, s ozirom da ih ima dve. Sta vi mislite?

Back