MORSKI PRASICI

Jolakavana:
moji su poceli sve da grickaju,neku drvenu kutiju su glodali danas,uzas!!!samo cujem krrr krrr i znam sta me ceka...
jako se bojim da im secem nokte,a king kong su vec prilicno porasli...
imam u dvoristu jednu jabuku.nisam im do sada davala grancice,mislila sam da mogu da se otruju.

Ako je tvoja jabuka, ako nije prskana, nemas birge :-D
Bas mi je drago da imas svoju jabuku, meni drugarica donosi za prasce i cincilu ponekad, kad ode kod svojih u Ivanjicu.

Jos jestivih grancica

estive grančice:
-vrba
-grab
-lješnjak
-lipa
-jasen
-javor
-grančice voćaka, najprikladnija je jabuka

izvor http://forum.zekoiprijatelji.com/index.php?topic=325.0

NinaG.:
Kolut?
Kakav sad kolut?

Mineralni kamen kod mene nema ni tu svrhu, jednostavno stoji tamo i lepo izgleda ;)
Sta drzite u kavezima?
Mislim, na cemu vam spavaju prasci?
Peskirici, krevetici - sta?

To su isto neki minerali ali u obliku koluta.A do nedavno je spavala u satorcetu ali joj je kavez postao tesan pa sam joj ga izvadila i stavila pored kaveza tako da ponekad udje u njega.Za zamenu sam joj kupila neki kao krevetac koji lici na veliko gnezdo za ptice u tu spava,lepo joj je toplo i mekano. :)

nesto strasno se dogadja!!!
kong kong je 100 % zensko,upravo sam po hiljaditi put proverila!!!betmen je sigurno muzjak!!
ona stalno njemu nabija guzicu na facu,valjda neki zov na parenje..a on nista i onda ga ona zaskoci i pokusava da ga ...oplodi!!!! :shock:
sad sam nju izvadila iz kaveza,ali jako su pistali i on je poceo tako da se guzi kao ona,pa sam mislila da je sve u redu,mejdutim i dalje ga zaskace,a on bezi ponekad a ponekad i ne!ona kad shvati da ne moze da ga .... skloni se i za dva minuta opet sve isto!!!
sta da radim???? :confused:

Jolakavana:
nesto strasno se dogadja!!!
kong kong je 100 % zensko,upravo sam po hiljaditi put proverila!!!betmen je sigurno muzjak!!
ona stalno njemu nabija guzicu na facu,valjda neki zov na parenje..a on nista i onda ga ona zaskoci i pokusava da ga ...oplodi!!!! :shock:
sad sam nju izvadila iz kaveza,ali jako su pistali i on je poceo tako da se guzi kao ona,pa sam mislila da je sve u redu,mejdutim i dalje ga zaskace,a on bezi ponekad a ponekad i ne!ona kad shvati da ne moze da ga .... skloni se i za dva minuta opet sve isto!!!
sta da radim???? :confused:
A sto mislis da je to strasno?
To je njihovo ponasanje kada postaju polno zreli.
Kod njih je nagon nagon i niko im nije bas precizno objasnio kako to ide.
Isto se manifestuje i jako se slicno ponasaju.
Treba da vidis cirkus kod moje 4 devojke koje su na smenu u teranju pa "mitraljiraju" jedna drugu "trrrrr trrrrrrr trrrrrrr" zvukom, zaskacu se i onako se usporeno gegaju.

Cure su barem uredne, decacima ejakulat izgleda kao ohladjeni vosak i ne mozes ga skinuti ni za sta na svetu ni sa njih ni sa odece ako te zadesi.
Samo polako - procitajte malo ima dosta literature o tome.
Moj ti je savet - opet i ponovo - razdvoji ih, sad ti je zenka u teranju.
Ne dozovli da ostaje trudna iznova, umrece ti na rukama.
Ti si ovde odgovorna, ti si tim prascima sve sto imaju i njihovi zivoti zavise direktno od tebe i samo od tebe.
Zenka moze da ostane "duplo" trudna tj nakon prve oplodnje moze da se primi jos jedna = sigurna smrt.
Odvoji ih, makar po sobama - ne reskiraj.

tamaranbg:
To su isto neki minerali ali u obliku koluta.A do nedavno je spavala u satorcetu ali joj je kavez postao tesan pa sam joj ga izvadila i stavila pored kaveza tako da ponekad udje u njega.Za zamenu sam joj kupila neki kao krevetac koji lici na veliko gnezdo za ptice u tu spava,lepo joj je toplo i mekano. :)

Gnezdo?
Hocu i ja gnezdo :-D
Moji imaju vilu na sprat od medijapana - 6 kvadrata je povrsina .
Decaci imaju kaveze od 80x60x40 - i to je malo.
Svaki kavez manji od toga je surov i nije za prasice, definitivno.

Jolakavana:
pa nije jos trudna.on stalno bezi od nje.mislim da bi bilo ok da barem jednom bude trudna da joj ne uskratim to...ma ne znam sta da radim!
nina ti si sve te prasice kupila?
Da joj uskratis sta?
Sansu da ugine pre vremena?
Grozno zvucim ali njihove su trudnoce zaista teske, i jako opasne.
Ne, kupila sam samo jedno prase, ostale sam udomila tj uzimala kada ih vlasnici izbace jer su "zeleli da im prase oseti ljubav" ili "svaka zenka treba da ima bebe", "pa to je tako prirodno" i slicne gluposti.
I onda su ih drzali po kofama, ne posvecujuci im paznju, niti se informisuci o njihovom zdravlju, ishrani i navikama.
Jednu stvar ovde valja shvatiti - a to je da njih vodi nagon i instinkt, ne zelja ili planiranje porodice.
Oni nemaju lekara niti savetovaliste u koje mogu otici.
Sta ces sa bebama ako mama ne prezivi?
Sta ces sa bebama uopste?
Nije mi namera da zvucim kao kreten, ali precesto kucam ovakve tekstove, i uvek se potresem...
Nisi ti kriva, ljudi jednostavno ne citaju dovoljno o njima, pa ne znaju.

Opet ti kazem - prasetu je dovoljno i pozeljno drustvo istog pola - jednako su srecni a ne dovodis zenku u opasnost.
Nadji muzjaku dobar dom ili ih odvoji po kavezima - kako sam i ja uradila - i svi srecni :-D

kao da ih odvojim po kavezima kad piste kao pihopate!!!???sve sobe u kuci su zauzete,a niko ne zeli da mu prase skici celu noc...
za nedelju dana ce ga uzeti ta moja drugarica,valjda.mislim uzece ga sigurno ali ne znam kada

Jolakavana:
kao da ih odvojim po kavezima kad piste kao pihopate!!!???sve sobe u kuci su zauzete,a niko ne zeli da mu prase skici celu noc...
za nedelju dana ce ga uzeti ta moja drugarica,valjda.mislim uzece ga sigurno ali ne znam kada
Psihopatija traje sat dva - onda naviknu na novonastalu situaciju.
Ponovicu - 2 muzjaka i 4 zenke - kod mene je urlanje samo kad je vreme za klopu ;)

Kako prasici podnose menjanje vlasnika i svega ostelog na sta su navikli?Pocinjem da brinem gde cu sa mojom malenom na leto,necu biti tu vise od mesec dana a i niko od mojih, tako da cu morati naci nekog da je cuva to vreme.A koliko znam u Bg-u nigde nema neko mesto gde se mogu ostaviti male zivotinje,imaju domove samo za kucice i macice. :-(

tamaranbg:
Kako prasici podnose menjanje vlasnika i svega ostelog na sta su navikli?Pocinjem da brinem gde cu sa mojom malenom na leto,necu biti tu vise od mesec dana a i niko od mojih, tako da cu morati naci nekog da je cuva to vreme.A koliko znam u Bg-u nigde nema neko mesto gde se mogu ostaviti male zivotinje,imaju domove samo za kucice i macice. :-(
Dok im ne menjas nacin i vreme ishrane - sve je oke.
Nekako mislim da se oni ne vezuju bas previse za nas, tj da se daleko daleko lakse adaptiraju na novog staratelja nego npr psi ili macke ili cincile.

Ne, nemamo ni azil ni hotel za sitne zivotinje.
Spremi zalihe sena, stelje, hrane i jasan i tacan raspored koji ces ostaviti "cuvaru".
Prvi dan na "cuvanju" neka sedi u kavezu , da vidi , oseti i shvati sta se zbiva.
Ja imam isti problem - tako da sam odustala od mora - niko na ovom svetu nece cuvati 6 prasaca i ciniclu :lol:

ti se bas zrtvujes za te prasice....
to sam bas i ja htela da pitam,posto ja vecinu leta necu biti tu.ne znam kome da je ostavim a da pritom znam da ce joj davati hranu bas u vreme u koje ja kazem.koliko bi trebali obroka da imaju dnevno?
uskoro se selim,zivecu sama u stanu,tako da cu moci da ih razdvojim.
smeju da jedu patlidzan?

Nije to zrtva to je obaveza koju imas kada imas ljubimce koje nemas kome da poveris.

Ishrana bi generalno trebala da se sastoji od neogranicenih kolicina sena, 5 manjih obroka povrca i jednog obroka gotove hrane.
Nemoj davati patlidzan, nije to za njih

Evo dela spiska

-konzervirano voće i povrće-nikada
-rabarbara je otrovna
-listovi i stabljika rajčice su otrovni
-sjemenke sa ljuskom (suncokret, buča, kikiriki) ne davati zbog mogućnosti od ugušenja,
inače se ova hrana ne bi trebala dati često, već kao poslastica.
-orah, lješnjak i drugi orašasti plodovi-premasni i neprirodni za zamorčiće, ne davati, isto kao i avokado i kokos.
-grah i slično-ne davati
-ljuta paprika-ne
-gljive-ne
-hren-ne
-krumpir-puno škroba, gomolji i zeleni dijelovi otrovni. bolje ne davati za svaki slučaj.
-salata kristal-bolje ne
-ako dajete suho voće, onda samo kao poslasticu, vrlo malo, jer je jako bogato voćnim šećerom.
-voće davati u umjerenim količinama (pogotovo jako slatko kao što je kruška, grožđe, smokva) jer zbog voćnog šećera koji sadrži može doći do probavnih poremećaja i do debljanja.

Povrće:

-mrkva-korijen i list
-peršin-korijen i list (bogat c vitaminom, kalcijem, oksalnom kiselinom)
-pastrnjak
-celer-korijen, list, stabljika se nasjecka
-blitva
-špinat-(bogat c vitaminom, kalcijem, oksalnom kiselinom)
-cikla-list, (bogata kalcijem, oksalnom kiselinom)
-repa-korijen i list, list ima puno c vitamina, puno Ca
-rotkvica-može i list
-krastavac-sa korom
-kelj-može napuhavati,(bogat c vitaminom, kalcijem)
-brokula-može napuhavati, puno c vitamina
-cvjetača-može napuhavati
-prokulica-može napuhavati
-zelje-može napuhavati
-korabica
-paprika-puno c vitamina, kožu je dobro skinuti.
-rajčica
-endivija
-rikola
-matovilac-puno Ca
-radič
-cikorija
-kukuruz-niti i list oko klipa
-lucerna-ne pretjerivati
-mlada zob i pšenica-izvrsna, može se uzgajati kod kuće u teglicama

voće:
-naranča-puno c vitamina, puno Ca
-mandarina-puno c vitamina
-grejpfrut-puno c vitamina
-lubenica
-dinja
-ribiz-bijeli, crveni, crni, i list je jestiv
-ogrozd
-jagoda-puno c vitamina
-kivi-puno c vitamina ( http://forum.zekoiprijatelji.com/index.php?topic=3620.0#top - obavezno pročitajte! )
-nar/šipak
-nije uobičajeno davati tropsko voće, ako se baš želi nije štetno: ananas, mango(puno c vitamina),papaja
-jabuka
-kruška
-nektarina
-marelica
-breskva
-trešnja
-kupina-plod i list
-malina-plod i list
-banana- može i kora
-grožđe
-smokva

Izvor http://forum.zekoiprijatelji.com/index.php?topic=345.0

Moje prase uopste nije prozdrljivo...jedino, zelenu salatu obozava, i mogao bi da je pojede u neogranicenim kolicinama...kukuruz i ostalo semenje nece ni da okusi, samo suncokre i psenicu....i uopste ne jede mngo, koliko god da mu stavim on ce pojesti kao i svakog dana i iskulirati...da li je to normalno???
Malo je, ima samo mesec dana...medjutim, vec imam problem...na nekim mestima je pocela da mu opada dlaka...ne znam od cega, jer sam mu seno koje koristim kao podlogu menjala svakog dana, a cula sam da je to obicno gljivicno oboljenje kada lezi u svojoj mokraci...Vodila sam ga kod veterinara, koji je bio prilicno nezainteresovan,jedva da ga je i pogledao i tek kada sam ja rekla da sam procitala da je to gljivicno oboljenje rekao je da jeste i dao mi da mazem neku mast NISTATIN...do sada sam mu namazala samo dva puta,ali vec su mu se ta mesta zadlakavila pomalo....medjutim, posto je samo za spoljnu upotrebu,sada se bojim da se ne lize i ne otruje sa tom mascu...Sta da radim?
Inace, moje prasence seta po celoj sobi,nikada nije zatvoreno,ali fizioloske potrebe vrsi samo na jednom mestu...u plasticnom dnu kaveza uz koje sam mu namestila i pojilicu...to dno(duboko oko 4 cm) mi je ranije bilo puno sena,a sada sam kupila neku silikonsku podlogu, koja upija mokracu, i kazu da ne mora da se menja mesec dana....sta vi mislite da je bolje?
Izmedju ostalog, planiram da kupim jos jedno prasence, mislila sam da kupim suprotnog pola,ali me je sada Nina uplasila...stvarno, kako to ide u prirodi?
I, da jos jedno pitanje...Nisam ga ni jednom kupala, ali sada se prilicno zamastio i stalno se cese...kako da obavim to kupanje? Samo vodom ili mogu da uzmem i neki blagi sampon....? Moja drugarica svoje prase kupa blagim samponom, ali ja se nesto ne bih usudila...
To bi bilo brdo mojih pitanaja za vas...:) Unapred HVALA....

Veceras sam primetila da Cupica proizvodi neki zvuk kao da je promukla,ne stalno vec povremeno.Ne znam jel se prehladila,da joj nije nesto zapalo u grlu,da nije nesto s plucima?Zivahna je,jede,ne primecujem neke promene u ponasanju. :-?

Nevenaa:
Moje prase uopste nije prozdrljivo...jedino, zelenu salatu obozava, i mogao bi da je pojede u neogranicenim kolicinama...kukuruz i ostalo semenje nece ni da okusi, samo suncokre i psenicu....i uopste ne jede mngo, koliko god da mu stavim on ce pojesti kao i svakog dana i iskulirati...da li je to normalno???
Malo je, ima samo mesec dana...medjutim, vec imam problem...na nekim mestima je pocela da mu opada dlaka...ne znam od cega, jer sam mu seno koje koristim kao podlogu menjala svakog dana, a cula sam da je to obicno gljivicno oboljenje kada lezi u svojoj mokraci...Vodila sam ga kod veterinara, koji je bio prilicno nezainteresovan,jedva da ga je i pogledao i tek kada sam ja rekla da sam procitala da je to gljivicno oboljenje rekao je da jeste i dao mi da mazem neku mast NISTATIN...do sada sam mu namazala samo dva puta,ali vec su mu se ta mesta zadlakavila pomalo....medjutim, posto je samo za spoljnu upotrebu,sada se bojim da se ne lize i ne otruje sa tom mascu...Sta da radim?
Inace, moje prasence seta po celoj sobi,nikada nije zatvoreno,ali fizioloske potrebe vrsi samo na jednom mestu...u plasticnom dnu kaveza uz koje sam mu namestila i pojilicu...to dno(duboko oko 4 cm) mi je ranije bilo puno sena,a sada sam kupila neku silikonsku podlogu, koja upija mokracu, i kazu da ne mora da se menja mesec dana....sta vi mislite da je bolje?
Izmedju ostalog, planiram da kupim jos jedno prasence, mislila sam da kupim suprotnog pola,ali me je sada Nina uplasila...stvarno, kako to ide u prirodi?
I, da jos jedno pitanje...Nisam ga ni jednom kupala, ali sada se prilicno zamastio i stalno se cese...kako da obavim to kupanje? Samo vodom ili mogu da uzmem i neki blagi sampon....? Moja drugarica svoje prase kupa blagim samponom, ali ja se nesto ne bih usudila...
To bi bilo brdo mojih pitanaja za vas...:) Unapred HVALA....

Ne postoji obicno gljivicno oboljenje od mokrace ili sta vec.
Prase ti ima ili sugarac ili gljivice.
Kupi Daktanol ili Lamisl kremu pa mazi.
Baci tu silikonsku podlogu, ako to proguta otrovace se i uginuti.Nikakva hemija nije dobra za njih, a posebno ne nesto sto mesec dana ne mora da se menja.
Nemoj ga hraniti zelenom salatom i kukuruzom.
Ima ovde par mojih stranica pa procitaj - sigurna sam da ces naci bolja resenja.
Za kupanjem nema potrebe osim iz medicinskih razloga, uzmi neke beni maramice malo isperi pod slavinom pa prebrisi.

Kako to ide u prirodi?
Kako ja to da znam? Verovatno su zato i na ivici istrebljenja.
Za pocetak im je zivotni vek godinu ,dve.
Ne verujem da to zelite.
Ako joj je sudjeno uginuce...nemam komentara.
Svaka njihova povezanost sa prirodom je prestala onog trena kada smo ih potrpali u kaveze, odredili hranu, vodu, mirise, drustvo i sto je najgore - jednike suprotnog pola.
Ne razumem vas...pogledajte koliko je tih malih nesrecnika po pet shopovima - bolesni, shugavi, prepuni gljivica, neuhranjeni - moze da ih kupi svako kome dodje.
I kad im dojade - ostavi ispred zgrade.

Stvar je u tome da kada uzimate zivotinju za ljubimca treba da im obezbedite najbolje moguce uslove za zivot, a ne da se kockate njihovim zdravljem.

Nevenaa - odgovore na tvoja pitanja i sva ostala mozes da nadjes ovde
http://forum.zekoiprijatelji.com/index.php

ili mi napisi mail - spmaja@sbb.co.yu
rado cu ti pomoci

Ishrana mog praseta se uglavnom bazirala a emenju, jabukama i zelenoj salati...Bas sam se uplasila kada sam procitala sve ovo...onu nikako nece da jede povrce...samo celer, zelenu salatu...evo, jutros sam se pola sata maltretirala sa sargarepom...malo, vrlo malo je izgrickao i nece...poslala sam i majku sad na pijacu da mu kupi nesto od ovog preporucenog povrca, da vidim da li ce nesto hteti...SEstra i ja smo definitivno odlucile da ga ne ostavimo na miru dok ne pocne da jede vise povrca, a manje suncokreta....
Inace, imam jos jedan problem...u mom gradu, koji i nije bas veliki, od suve hrane ima samo PEPE i neka minion(ili tako nesto, ali sigurno je shit cim 400g kosta 50 din) Sad ne znam sta da mu dajem od semenja...PEPE ili da kupujem sama na meru...jos jedan put zakljucujem da MRZIM PROVINCIJU

Nevena mazi joj Dektanol mast 2 puta dnevno 2 nedelje.Moja malena je isto imala gljivice i nakon te terapije su joj prosle,mada bi trebala i posle terapije da ga odvedes kod veterinara da proveris dali se izlecio.A sto se tice hrane ne brini projesce on posle neces moci nikad da ga najedes dovoljno,samo je hrani ovim povrcem sto je Nina nabrojala i sve ce biti ok. :smile:

Iskreno - sto manje gotove hrane to bolje.
Samo zaboravite suncokrete i ostalo.
Istrebi iz Pepe hrane sve sto ima oblik semenke, grozna je, hranim golubove ponekad time (opet bolje nego hlebom, je l )

Povrce - nema prasca koji ne voli radic, endiviju i blitvu i persun i krastavac.
Ne biih ja lupala glavu oko sargarepe, nije nesto bas taaako vazna.

Daktanol moze da pomogne, opet naravno zavisi koje su gljivice.
Preporuka je kupanje (blagi rastvor, malo vode u lavoru) u Mycosebu (2% ketokenazol), svakog drugog dana.
Naravno veeeliki oprez da voda ne udje u oci, usi i sl.
Desetak minuta u zagrejanom kupatili sedite sa prasetom dok je sampon jos na njemu, prase umorano u peskir.
Onda na susenje (desetak peskira i krpa, slucajno da ne ostane vlazno ili mokro, i ako bas mora - fen)
Tek onda Daktanol, opet pazljivo da upije da ga ne lize prasac
Meni Daktanol nije pomagao kod mojih - Lamisl je resio, a onda za kraj Ivermektin, da budem sigurna da smo se SVIH napasti na kozi resili.

Nema potrebe da ides kod veterinara (osim ako imas nekog sjajnog rodentologa pa nam ga preporuci), sama ces videti ima li krastica,ima li opadanja dlake i ima li rana.

Cekam da moji napune odinu dana pa onda da svedem gotovu hranu na kasiku dnevno, shvatite oni su alavi i lako se naviknu na sve sto ne treba, a na vama je da iskorigujete ishranu.
Naravno da ce jesti junk food, pa ko nece?
DAkle, izbaci suncokret, ne kupujte im hranu na rinfuzi.
Da sam na vasem mestu ne bih ni davala gotovu hranu, nego bih povecala povrce za +1 obrok dakle total od pet obroka dnevo (ili 6 zavisi koliki su obroci), zatrpala ih senom i ne razmislajla o posledicama lose prehrane.
Okacicu vam sliku kad dobijem dozvolu autora - kako izgledaju zubi praseta koje nse nije hranilo kako treba.

kupicu im tu cavia hranu.samo taj sastav mi deluje kao cista hemija,koliko to moze da bude dobro?mozda postoji nesto prirodno iz cega mogu to da unose?
nisam ja to mislila u smislu,prase neka crkne i ja cu da plesem na njegovom grobu.ako je vec u zatvoru,moze valjda barem malo da uziva u zivotu,ne zelim joj da ugine nevina!ima pravo da bude majka,barem jednom.htela sam da kazem da je to prirodna selekcija i da ne zelim to da joj uskracujem.i moja majka i ja smo skoro umrle na prodjaju,ona je bila klinicki mrtva!znaci i uz lekare mozes da ispusis,znam jos dosta takvih slucajeva,imam VELIKU srecu sto nisam retardirana,tako da.....
ali ipak sam ih odvojila....
i DA GRIZU NAMESTAJ!!!!!!
daj nevena svom prasetu u travu,obicnu iz dvorista,smeju da je jedu neograniceno i jako je vole.
obavezno poseti sajt guinea lynx,ili kako vec,imas u ninim porukama.

Potpuno te Jolakavana podrzavam sto se tice parenja!
Sigurno da treba da se pare, pa makar jednom u zivotu. I mislim ( negde sam citala ) da je zgodno da to prvo parenje bude pre 9 (11) meseci, zato sto im se posle karlica blago suzi, pa moze da dodje do komplikacija.
Doduse, meni to nisu rekli na vreme, pa se posle nisam usudjivala..

Sto se kupanja tice, pazite da ne preterate sa samponom, ustvari najbolje da ga uopste ne koristite. Potpuno im poremeti pH koze i cak i to moze da izazova gljivice. Mycoseb je odlican za gljivice, kao sto kaze Nina. Moze i da se pije u tabletama.

I ne znam da li sam shvatila dobro komentar, ali mislim da nikako ne treba izbacivati semenje iz ishrane.
Pravljenje mesavine od semenja je odlicna hrana!! Nema potrebe davati preradjenu i obradjenu hranu kada mozete da date prasetu prirodnu.

Back