MORSKI PRASICI

Dobar dan dobri ljudi.
Ja sam ovde bas nov,a dospeo sam tako sto sam po netu trazio informacije o morskim prasicima tj.zamorcima.....elem da ne duzim vise
Idem ja danas sajmom i u jednoj od hala naletim na pet shop.I tu ugledam ta mala ql stvorenja....raspitam se ja kod prodavacice sta kako i gde i odgovore koje sam dobio od nje uglavnom se slazu sa vasim ocde,sto je dobro znaci ne laze zena samo da bi se sto pre otarasila ''robe''.Samo je jedno nisam pitao,da li im smeta glasna muzika?Posto bas volim da gruvam a nebi da ih isprepadam :p....
Eto tako...toliko za sada.Verovatno cete cuti jos neko cudno pitanje od strane mene ali otom potom,ako i kada budem kupio zamorca...
Unapred hvala na odgovorima 8-)

8) stvarno je u redu kupiti morsko prase.smrde samo ako im oko nedelju,dve ne menjas piljevinu(ne cistis kavez).trebali bi se pustati iz kaveza,samo ako je mali da bi se malo prosetalo...nece pojesti ni namestaj ni nista,samo neke papire zato ne drzite papire blizu...problem je samo ako se upiski na tepih zato sto to onda zauvek smrdi.bas iz ovog razloga nemojte svom prasetu davati nista zeleno da jede pre nego sto ce izaci napolje.Vole da se maze,neki malo neki puno a neki kao sto je bio jedan slucaj nisu uopste druzeljubivi.Ne bi trebali zvucnici biti blizu praseta niti jako glasna muzika zato sto steti prasetu i njegovom slusnom sistemu.Iako su vrlo zahtevni,super su i jako umiljati i slatki!

Piljevina smrdi u zavisnosti kako ih cuvas. Ako im je menjas ujutru i uvece - neces nista osetiti.
Moje prase se seta po celoj sobi, citavog svog zivota. I ne smrdi uopste! Jako su uredni i piske samo na mestu koje im odredis ( ili oni sami ) da im bude skroviste. ( neko kutak- ispod fotelje, neka kutija..). Taj kutk moras cistiti redovno i to je to. Jedu dva ili tri puta dnevno povrce koje i mi jedemo i semenje mu ostavi da moze da jede tokom citavog dana.
Tako da je moje iskustvo da uopste nisu zahtevni. :)

Problem je da jedu papire, gajtane, vunene tepihe i sl. ( zavisi od ukusa ;) ) pa bi to morala da sklonis iz vidokruga..
Pozz

Soffy kad ''lepo mirise'' ima jedino 2 razloga za to:
Piljevina im je prljava i treba da se promeni (ja mojima menjam na svaka 3 dana, ipak ih je dvoje a i dajem im zelenilo...i to mnogo)
Ili samo prasetu smrdi dlaka to moze da se resi tako sto ce se prase okupati (ako nekog interesuje kako to da se uradi neka se javi)

Seen
Ne prase ne mozes da naucis da piski samo u kavezu...Prase piski gde stigne...meni se jednom upiskilo na radnu svesku i doslo mi je da ga zadavim ali nisam mogla...

L.krofnica
Slazem se sa tobom da nisu uopste zahtevne zivuljke...Inace kao sto sam i napisala moji nemaju tu ''naviku'' da piske na jednom mestu ali zato nemam problema sa gajtanima, tepisima i sl tome..

Darijans

''...problem je samo ako se upiski na tepih zato sto to onda zauvek smrdi.bas iz ovog razloga nemojte svom prasetu davati nista zeleno da jede pre nego sto ce izaci napolje...''
Vise puta mi se prase upiskilo na takvom mestu i sl. kada se to desi uzmem i operem i onda ne smrdi...

Akvaristicka radnja Barbus
novi beograd
tc kula kod pijace
prvi sprat iznad pet shopa rosh

u zoloskom vrtu ne bi preporucila kupovinu jer prasice sve drze grupno
muzijake i zenke zajedno pa ne znas dal je prasica skotna il ne bolesne sa zdravima pa ne znas ko je zdrav ili zarazen ili pak u procesu inkubacije a ko ne

Uzela sam Pufnicu 1.12. i mnogo je slatka.... Lepo jede, pije vodicu, prica.... Navikla se na buku, televizor, muziku.... Ali, primetila sam da se mnogo ceska... Uzela sam je u Barbusu, gde je bila sa jos dva morska praseta, koji su cupaviji od nje. Ta druga dva su imala mesta po telu bez dlake, jedan je cak imao ogoljeno uvce... Ali ona je bila najlepsa i najdeblja i nije joj nista falilo.... Juce sam primetila da se ima krasticu mali iznad prednje nogice. Krastica je bila sveza... a onda sam primetila da blizu vrata ima mala zadebljanja koja se belicasta... I sad ne znam sta da radim. Zvala sam radnju i rekli su mi da joj mazem Sinoderm. Zvala sam gomilu veterinara ali niko se ne razume u prasice.... Gde vi vodite vase ljubimce? Da li imate nekog veterinara koga bi mi preporucili? Ne zelim nista da joj mazem i dajem na svoju ruku, a ne bih ni da cekam dugo....

:cry:

Ja moju Cicu vodim kod dr Popovica u ambulantu na Veterinarskom fakultetu. Kada je moje prase dobilo gljivice on je izlecio ( posle jedno troje veterinara i isto toliko pogresnih dijagnoza ). Uopste kakav god problem da ima Cica njega pitam.

Ako vec nisi resila problem - telefon ambulante je 36.11.810 i zovi obavezno, da pitas kada je tu, da bi ga uhvatila.

E, ovako... Na jednom drugom forumu su mi preporucili veterinara sa Novog Beograda koji je specijalizovani rodentolog i odmah sam se spakovala i odvela Pufnicu tamo. On mi je rekao da je verovatno jedan od dva prasica sa kojima je bila u Pet Shopu malo zakacio, gricnuo ili vec sta. Rekao mi je da uzmem Hidrociklin mast i da joj mazem 3 puta dnevno. I POMAZE!!! :D :D :D :D Krastica se dosta smanjila, zarasla, ona se ne cese vise toliko tu i sve je super. Rekao mi je i da se prasici nekad sami malo zakace kad preteraju sa ceskanjem pa se mozda i sama zakacila. Mnogo je fin i upucen veterinar. Cak mi je pokazivao slike njegovog praseta i dao neke korisne savete.... Eto, to je to. Bitno je da je Puf dobra, lepo raspolozena, dobro jede i pocela je mnogo vise da se mazi....

@L.krofnica :arrow: hvala na informaciji za veterinara, nadam se da mi nece vise trebati... :wink:

:-) Zdravo svima koliko vas ima,zovem se Milos i imam morsko prasence-mali milojko star je oko sedam meseci i hteo bi da kupim jos jednog,ali u toj radnji imaju male prasice koji su stari samo dva meseca.Interesuje me da li bi se slagali ili ne,jer se plasim da ga stariji ne povredi??? Molim vas pomozite??? Unapred HVALA :-D

pa, tu zapravo nemaš pravila, ali u suštini ne bi trebalo da ga napada. mali će se možda bojati u prvo vreme, ali će se brzo združiti. onda će početi mali stalno da prati većeg, a ako su suprotnih polova, može i da se desi ljubav :)

HVALA NAJLEPSE !!!!! :->>> Kupi sam jednog malog,sprijateljili su se,i bilo je upravo tako kako ste rekli mali prati velikog Miloicu...Samo jos ilme da mu dam i to je to!!!! JOS JEDNOM HVALA!!! :->>>

skoomi:
:-) Zdravo svima koliko vas ima,zovem se Milos i imam morsko prasence-mali milojko star je oko sedam meseci i hteo bi da kupim jos jednog,ali u toj radnji imaju male prasice koji su stari samo dva meseca.Interesuje me da li bi se slagali ili ne,jer se plasim da ga stariji ne povredi??? Molim vas pomozite??? Unapred HVALA :-D

Ne nece ga napadati ja sam imala takav slucaj...U pocetku sam imala jedno prase (mog debelog cupavca) dok ortakinja nije kupila zensko prase i dok ih nismo parili na nasu zalost okotila je samo dva praseta (dva idiota)....Koji je jedan od njih (Denis) sada zajedno sa svojim tatom kod mene dok su mu mama i seka uginule :-( (iz nepoznatih razloga sto nam je bilo mnogo cudno jer se moja ortakinja fenomenalno brinula o njima)...Nego ja da predjem na temu i odg ti na pitanje....Denis je doveden sa dva meseca dok je Toza imao negde oko godinu dana...jedino sto je u pocetku bio "problem", sto je normalno, je to da je Debeli cupavac malo pobrkao pol jer je mislio da je Denis zensko pa mu se udvarao! :lol:
Ali to je posle par dana nestalo...Ocito je skontao kome se udvara! xexexe
I evo sada zajedno spavaju, jedu, zajedno se kupaju u kadi...jedno drugo guraju sa jastuka kako bi imali vise mesta da se ispruze, svadjaju se oko hrane ko mala deca oko zvecke i ako im se daje dovoljno i za jedno i za drugo cak i previse (trenutno su teski: Denis-napast(7 meseci)=1kg; Toza-nervoza(1 god i 8 meseci) =1 kg)
A sada trenutno trazim nekog ko ima zensko morsko prase za parenje >>>HITNO POTREBNO<<<
Jel ima dobrovoljaca???? ;) :) :p :roll:

Evo ovo su Toza i Denis po ne znam ni ja koji put da na nekom sajtu postavljam slike tih lidaka!!!!

Poz

Sorry, evo slika!

Prilozi

• Bild(5).jpg
    Bild(5).jpg
    8 KB · Pregleda: 45
  • Bild(8).jpg
    Bild(8).jpg
    8,4 KB · Pregleda: 39

Back