MORSKI PRASICI

da li je morski prasic bolestan ako mu je opala dlaka sa jednog dijela koze...linja se:P ili je to normalno?
da ga vodim cika vetu ili ne?
procitah da im treba C vitamnia, ali u kom obliku to nabaviti?
pozzzzzzzzzzzzzz

Ako na jednom delu kože nema dlaku, to nije normalno. Trebalo bi da ga odvedeš kod nekog veterinara koji se razume u morske prasiće. Verovatno su gljivice u pitanju, ali trebalo bi da veterinar pogleda.

Što se tiče vitamina C, trebalo bi da svakoga dana ima 2 obroka od svežeg voća i povrća.
Pogledaj forum http://forum.zekoiprijatelji.com/ , a i link koji je postavljen u postu iznad tvog je izgleda vrlo dobar.

Moje morsko prase je imalo gljivice. Vodila sam ga kod veterinara na Veterinarskom fakultetu u Beogradu (prof Nikola Popović), uzimao je bris i mazala sam joj kanesten (čini mi se ) na to mesto.
Ali, kod tvog praseta, može da se desi da je i nešto drugo, a ne gljivice. Ako ne znaš dobrog veterinara kod tebe, možda možeš da slikaš to mesto gde nema dlaku, pa da sliku pošalješ nekom dobrom veterinaru (možda i prof Nikoli Popoviću) i/ili postaviš na forum Zeko i prijatelji. Tamo je pre bilo puno ljudi sa dosta iskustva sa prasićima.

kupila sam mu dodatne vitamine i dobro i zdravo se hrani..i sada mu je pocela rasti dlaka. moguce je da, posto je bio u kavezu sa kunicima, bio gladan i nije unosio dovoljno vitamina...i koza mu je bila suvlja prije par dana. ali sada vidim poboljsanje...
za sada je ok. masti su ok. ali me strah bilo da ne zakaci cesuci se i umivajuci to mjesto..pa se otruje. :(
hvala puno! nadam se da nece trebati pomoc..da ce se samo maci!

Molim vas da me neko posavetuje. Moje morsko prase nece da jede. Sve je pocelo pre 6-7 dana kada sam primetila da ostaje hrana, koja do tada nije ostajala. Prase je uglavnom lezalo. Odveli smo ga kod veterinara i on je konstatovao da ga je napala bakterija. Primao je 4 dana infuziju i antibiotike. Sekret iz nosa i creva je prestao (bakterija je inace napala i respiratorni i digestivni sistem). Dakle izlecen je sto se tice bakterijske infekcije, ali on i dalje ne jede i ne pije vodu, nego ga hranim kasicom od briketa iz CAVIE CRISPY i dajem mu vodu spricem. Ako i uzme cvrstu hranu to je samo par zalogaja. Meni nije problem da ga ovako hranim (mada moram priznati nije ni lako) ali to nije resenje jer ne unosi nista drugo osim briketa. A citala sam da je seno obavezno. Inace ima oko 4-5 godina.Do sada nikada nije bio bolestan i uvek se raznovrsno hranio. Hranim ga spricem vec 5 dana. Cini mi se da je nas veterinar sada vec nemocan (inace ne bavi se morskim prasicima) i ne znam sta da radim i kome da se obratim!

Verovatno mu se poremetila crevna flora.
Ali možda je još nešto. Ne bih znala šta da ti kažem.
Ja bih na tvom mestu zvala profesora Popovića na Veterinarskom fakultetu i pitala za savet (već sam ga pominjala u prethodnim postovima). On radi i u ambulanti Veterinarskog fakulteta. Probaj da pitaš i na forumu zeko i prijatelji, možda tamo neko ima slično iskustvo.
Svakako moraš da ga hraniš. Ali bilo bi dobro i da ojača pomoću nekih vitamina, ali pre svega da obnovi crevnu floru. I moraš da budeš vrlo koncentrisana, pošto je njima metabolizam vrlo brz, pa se i promene (zdravstvene) vrlo brzo dešavaju.
Želim vam da što pre prebrodite ovo stanje i da prase što pre potpuno ozdravi!

Poslednja izmena:
Bila sam na Veterinarskom kod prof.Popovica. I on kao i ti, a u ustalom i ja smatra da je u pitanju crevna flora. Dao mu je injekciju KLOMETOLA i B12 vitamin da ubrza peristaltiku.Rekao mi je da ga ne hranim do sutra da vidimo da li ce sam poceti da jede i da sutra poslepodne opet odem do fakulteta. Nadam se da ce biti bolje. Ja zapravo i ne znam sta su mu davali kod ovog prethodnog veterinara, zato sto ga je tamo vodio muz, a on se bas mnogo ne udubljuje u terapiju kada su nasi ljubimci u pitanju. A da, rekao mi je Popovic i da mu dajem velike doze vitamina C, sto ja do sada nisam radila, jer sam mislila da je dovoljno iz CAVIE CRISPY. Tako da znas, ako ne dajes svom prasetu vitamin C, pocni. Iz hrane nije dovoljno. Mozda i dajes, ali ja nisam iscitala sve tvoje prethodne postove.

Nadam se da je prasencetu danas bolje!
A nema na čemu. Bukvalno.
Ja sam imala prase 7.5 godina, Cicu. Uginula je 2007.
Sada imam psa. Međutim znam iz iskustva sa psom, da kada im se poremeti crevna flora, savetuje se da se jedan dan ukine hrana (i voda nekada) potpuno. I tek onda se nastavlja sa ishranom. I meni se ovo pokazalo kao delotvorno, kod mog psa.
Kod Cice, kada je imala proliv, što je bilo vrlo blago i možda samo par puta, ukidala sam joj povrće i voće (ili smanjivala), dok se ne stabilizuje. Tada je jela samo semenje. Ali kod nje to nije dugo trajalo i ona je uvek htela da jede.

Super je što si otišla kod prof Popovića. Po meni on najbolji kod nas za morske prasiće. Ima još par veterinara koji se izdaju da znaju da leče prasiće, ali sa nekima od njih sam imala loša iskustva, ili čak vrlo vrlo loša (na svu sreću nisam poslušala šta su mi savetovali). Tako da dobro pazi kod koga vodiš prase.
Želim brz oporavak!

Danas je prasence bolje. Poceo je da jede. Isli smo i danas kod Popovica. Primio je jos dve injekcije. Sada samo jos da pocne da jede seno koje je i najvaznije za creva i bice dobro. Sada jede samo zelenis. Nece ni CAVIU, U nedelju idemo na kontrolu. Tako da ko ima problem sa prasetom, samo kod Popovica. Krofnice kog psa ti imas. Mi imamo dva americka buldoga. Arona i Malog (otac i sin)?

To je super!! :)
Šta ti je rekao profesor kako da ga hraniš? Možda bi bilo dobro da mu ne daješ mnogo zeleniša sada odmah. A opet dobro je da jede, da dobije snagu. Možda šargarepa ili jabuka?
I kako se zove mali zvrk?
Ja imam Širli, belu patuljastu pudlu.
Vi baš uživate - i prase i dva psa :) Zavidim vam!

Prase se zove Prase:lol:. Kada smo trebali da mu damo ime nismo mogli nikako da se dogovorimo i jednostavno ga zovemo Prase. Tako je i Mali dobio ime . Kada je pre 9 meseci stigao kod nas, zato sto je bio mali u odnosu na tatu Arona, mi smo mu se obracali sa: gde si mali? fuj mali! i dok smo smisljali da li da ga zovemo Flekica (zbog fleke na oku) ili Lucky (zbog neumornog repa), on je vec poceo da se odaziva na Mali (ovog puta sa velikim M). Sada mali Mali ima 43 Kg i veci je od tate. :lol: Ipak najstariji nas ljubimac je kornjaca Poki. Ona ima 9 godina. Prase Prase 4, Aron 3 i Mali u junu puni jednu godinu. Sto se tice Praseta, mislim da mu do sutra ne dajem nista da jede, pa sutra da mmu ubacim seno, jer ga bas nece. Ostalo jede sve vise i vise, ali seno nikako.

Kako je Prase? Jel počeo da jede?

A imate čitavu družinu! Kako se slažu psi sa prasetom, tj Prase sa njima?

A Mali je baš mali!! :lol: :lol: 43kg!
Moja Šica je otprilike Aronovo godište, ima nešto manje od 3 godine, ali i 4.8kg :)
Svaka čast, treba se posvetiti svima!

Sta da ti kazem. Prase je malo bolje. Ali sada Mali ima bas gadan proliv. Tako ti je to kod nas. Nikad malo mira. Ili kornjaci oteknu kapci ili neko od ove dvojice ima proliv ili povraca. Aron je cak dva puta imao ostecenje jetre. jedva se izvukao. Posle kastriranja jedva ostao ziv zbog posledica anestezije. (Inace imao tumor na testisu, srecom benigni). Mali vec imao operaciju pljuvacne zlezde, koju mu je jedan retriver probusio kada ga je ujeo.Imao je tada 4 meseca. Prase je najbolje. On je jadnicak sada prvi put bolestan.Njih dvojica ga ne primecuju. Nekada Mali zaviri u kavez. Kada ga pustimo da seta (mada to retko cinimo, kupili smo mu bas veliki kavez zbog toga) ne susrece se sa njima. I kao sto kazes odoh da im se posvetim.

guineapig360-1.jpg

Nisam mu menjala mesto. Nije na promaji. Pad imuniteta. Sve ispocetka. Dva dana nista ne jede. Danas sam opet pocela sa kasicama. Izgubio je 200-250g. Kost i koza je. Uzasno mi je zao, ali ne znam sta jos da preduzmem. Pet dana je primao antibiotike u drugoj turi, prvi put cetiri dana Mnogo ih je isprimao u zadnje dve nedelje. To mu je verovatno i upropastilo crevnu floru. A kijavicu samo zalecimo.Sa Popoviceme sam se cula pre pet dana kada mi je rekao da ga vodim u najblizu ambulantu da prima injekcije, da ne moram kod njih. Danas sam ga trazila na fakultetu, ali ga nije bilo. Sutra cu ponovo pokusati. Cini mi se da gubimo bitku i strasno sam tuzna zbog toga. Hranicu ga par dana kasicom , a onda cu prestati da vidim da li ce poceti sam da jede.

Uginuo je. Nismo mogli vise nista. Do Popovica nisam uspela ni da dodjem. Ni juce, ni danas. Nahranila sam ga pre posla i otisla. Kada sam dosla veceras znala sam da je gotovo. Uzasno je tuzno. Nisam ni mislila da mi je taj mali stvor toliko znacio. Sahranili smo ga ispod obliznjeg drveta.Sada je na nekom boljem mestu.

Moje prasence sepa na jednu nogu , jedva se pomalo na nju oslanja. Sigurna sam sa je ozlijedilo penjuci se svaki cas uz stepenice i uskacuci u kavez ali kako da znam da li je slomljena ili samo povrijedjena .Pregledala sam ga i ne bih rekla da je nozica dobila neki nepravilan oblik zato mislim da nije lom. Sta vi mislite?:(

Back