MORSKI PRASICI

Čini mi se da je ženkica spremna već posle dve nedelje (mesec dana) od okota da ponovo zatrudni, tako da posle nekog perioda obavezno odvoji mužjaka da ne bi opet ostala trudna.
Kakvi su mališani? :D:heart: Navijam i ja za slikice!

Ako neznas sta ces sa malima onda definitivno treba odma odvojiti muzjaka. Ja sam mislio da pitas da li ce muzjak nauditi malima. Muzjak nece nikad nauditi svom potomstvu i nema problema ostaviti muzjaka sa zenkom i malima.

Joj ljudi,evo i mene,da se izjadam..ili da moju srecu podelim sa vama..izjadam sam mislila posto ne znam nista o tome,a i jos sam iznenadjena..Vidite,moja prasica je izgleda skotna,Krofnice videla si je na slikama.Kupila sam je pre mozda 2 meseca i odjednom je poceo da joj raste stomak,prvi put kad sam primetila mislila sam da joj se samo naduo stomak jer nije piskila,medjutim,kad sam je ponovo uzela,videla sam da joj je i dalje naduven stomak i da ima nesto unutra,kao da sam napipala nesto..i sisice su joj uvecane..Do sad nisam imala nijedno morsko prase koje se kotilo...tako da ne znam nista o tome..Veterinar mi kaze da mogu da se pare vec sa mesec i po,al najcesce sa tri..a ja sam je uzela kad je imala otprilike mesec,mesec i po..Al se svakako radujem bebama,ako ih ima..ako sam u pravu,ako sam stvarno napipala mladunce,bice ih dvoje..:aha:
Rocksy,zao mi je...:sad2:

Poslednja izmena:
Svinje su papkari (Ungulatae) iz roda Sus u porodici sisara zvanoj Suidae. Svinje su svaštojedi, pa ih je relativno jednostavno uzgajati. Imaju odlično čulo njuha. Smatraju se jednim od nainteligentnijih životinja, pa ih je, prema nekim navodima, lakše dresirati nego pse. Mini svinje izvorno potiču iz Vijetnama i prvo su bile unesene u Sjedinjene Američke Države 1984. godine.

Američko udruženje minijaturnih svinja (AMPA) postavila je neke osnovne smernice o samoj rasi.

Kod rase minijaturnih svinja razlikuju se pet varijeteta: vijetnamska (potbellied), Juliani, Gvinejska svinja, meksička gola svinja, svinja sa ostrva Ossabaw. Od tog vremena uzgajivači imaju uspone i padove u postizanju idealne veličine i težine mini svinje kao kućnog ljubimca. Težina nije jedini pokazatelj njene veličine. Naime, njihovo telo čvrsto je i kompaktno. Za primer, mini svinja teška 50 - tak kilograma, može biti veličine psa koji teži od 15 - 20 kilograma.

Bez obzira na navedene prosečne težine mini svinja, napominjem kako i one kao i sva živa bića unutar vrste dolaze u različitim veličinama i težinama. Sa pravilnim režimom hranjenja i aktivnošću mini svinja će izrasti u veličinu kako joj je genetski određeno. Na težinu svinje može se uticati dohranjivanjem i naravno kretanjem. Navedeno nije preporučljivo jer može uzrokovati ozbiljne zdravstvene probleme.

Najčešća rasa mini svinje kao kućnog ljubimca je potbellied svinja (poznata i kao vijetnamska, minijaturna ili kineska); zatim gvinejska svinja koja je veličine veće potbellied svinje, ali izgleda mnogo tanja i viša, ima dužu dlaku; takozvane mikromini svinje za koje se navodi kako su one u stvari normalne potbellied svinje, ali hronično pothranjivane i neishranjene u pokušavanju da ostanu male. Životni vek tako tretiranih svinja je oko 5 godina iz razloga što sama svinja ostane sitna, no njeni organi se razvijaju do normalne veličine. Još ih nazivaju i teacups, micro - mini's, European bluebutts.

Kao najmanje svinje navode se Royal Dandies (toy svinja). Uzgajaju ih u Severnoj Americi u jedinoj uzgajivačnici za sada. Dostižu odraslu težinu od 11,25 - 29,25 kg, to umnogome zavisi od načina na koji se hrani mini svinja i koliko se kreće. Ova svinja nastala je selekcijskim radom kroz 19 godina, što je i sam pokazatelj koliko dugo vremena je potrebno za postizanje genetskog menjanja same životinjske vrste.

S obzirom kako su svinje relativno novi kućni ljubimci, ne postoji nikakva garancija bilo od odgajivača ili dobavljača da će izrasti u malu svinju. One rastu do 3 godine starosti. Jedini način kako bi imali uvid koliko je stvarna veličina je da je nabavite kao odraslu u starosti 4 godine. Kao relativno pouzdan podatak o veličini odrasle mini svinje može se dobiti i proverom izgleda roditelja svinje.

Poznati holivudski glumac, Džordž Kluni je dugo godina imao patuljastu vijetnamsku svinju po imenu Maks.

U ishrani svinja na našem podneblju koriste se uglavnom gotove smeše: potpune krmne smeše – za ishranu svih kategorija svinja, peletirane smeše, dopunske smeše, vezivati za svinje / mineralno vitaminske predsmeše i sl.

Evo ovo sam ti iskopala na pet centar sajtu..U našoj zemlji dva puta godišnje vrši se vakcinacija protiv zaraznih bolesti (svinjska kuga) klasičnih vrsta svinja, koje su namenjene za uzgoj.

Zbog specifičnosti minijaturnih rasa svinja, za sve dodatne informacije o vakcinaciji, ishrani i zdrastvenoj zaštiti, preporučujemo da se obratite Fakultetu veterinarske medicine u Beogradu.

Joj ljudi,evo i mene,da se izjadam..ili da moju srecu podelim sa vama..izjadam sam mislila posto ne znam nista o tome,a i jos sam iznenadjena..Vidite,moja prasica je izgleda skotna,Krofnice videla si je na slikama.Kupila sam je pre mozda 2 meseca i odjednom je poceo da joj raste stomak,prvi put kad sam primetila mislila sam da joj se samo naduo stomak jer nije piskila,medjutim,kad sam je ponovo uzela,videla sam da joj je i dalje naduven stomak i da ima nesto unutra,kao da sam napipala nesto..i sisice su joj uvecane..Do sad nisam imala nijedno morsko prase koje se kotilo...tako da ne znam nista o tome..Veterinar mi kaze da mogu da se pare vec sa mesec i po,al najcesce sa tri..a ja sam je uzela kad je imala otprilike mesec,mesec i po..Al se svakako radujem bebama,ako ih ima..ako sam u pravu,ako sam stvarno napipala mladunce,bice ih dvoje..:aha:
Rocksy,zao mi je...:sad2:

Jao to bi bilo baš lepo da imaš male prasiće :heart::heart:, ali opet ona je vrlo mlada..
Cica se nije parila, tako da ne znam ništa o tome.
Evo jednog linka koji sam našla o tome
http://www.guinealynx.info/reproduction.html

Postavi nam slike da je vidimo sada :D:heart:

U brateee,kolika jeee :eek:...ova moja je upola manja,i ona i stomak...al to je valjda jer ako nosi mladunce,mislim da ih ima dva..Ej thanks za onaj link procitala sam sve...al svejedno cu verovatno da je odvedem kod veta,za svaki slucaj..A ne mogu da je slikam,je*iga nemam kako...:roll: Nego,i ja bi htela da ima male,al opet ovo je nekako tako novo za mene...nekako plasim se...ne znam kako cu ja znati kad ce da se okoti,kako da joj pomognem,dobro to cu mozda ipak znati,kotila sam macke sto puta...al ona je tako sicusna...a tek mladunci..jaoj..

Rayna mislim da ipak previse brines. Komplikacije su naravno uvek moguce ali realno gledano mala je sansa da dodje do iste. Ja sam imao toliko prasica i jos mi nijednom nije uginula zenka zbog porodjaja. Mogu ce je da ugine neko mladunce, sto moze da se desi iz mnogo razloga.

Vec vidim da ces da non stop visis nad kavezom i da se na svaku promenu uspanicis, sto ti svakako nepreporucujem. Porodjaj je prirodan proces i kao takvog treba da ga prihvatis. Zivotinja zna sta radi i nebi trebalo da bude problema. Najverovatnije ce se preko noci okotiti tako da neces ni videti, samo ce te ujutru docekati malo prasence :) Takodje svaki trag porodjaja ce zenka da ukloni i docekace te potpuno cist akvarijum i cisti mladunci.

Dakle samo opusteno i nemoj da se brines. Tvoja jedina briga bi trebala da bude kako da razmazis svoje prasence :mazi: :mrgreen:

Levo prasence je Misko Matrix Chupa Chups (za prijatelje Misko Cocovic), a desno je Pikacu...:)

Misko je uginuo 22.februara:sad2:

Obozavam ih!
Nadam se da se slika vidi...

Uputstvo za postavljanje slika"

Kad uslikas i stavis sliku na komp treba da odes na neki hosting sajt kao sto je recimo http://imageshack.us/. Videces sivo dugme Browse Klikni na njega i nadji gde ti se slika nalazi na kompu. Onda klikni na ono plavo dugme Upload now. Ako su slike prevelike pre uploada mozes uraditi prepakivanje slike. Iznad dugmeta "Upload Now" imas Upload Options / Resizing >> kad tu kliknes spustice se opcije i mozes staviti da sliku prepakuje, najbolje 800x600 ili 640x480

Kad kliknes na "Upload Now" sacekaj da postavi sliku i automatski te prebaci na stranicu gde je slika. U gornjem desnom uglu ce se nalaziti mala verzija tvoje slicice, klikni jednom da malo uveca, i jos jednom da u potpunosti uveca. Onda kopiraj adresu ili link u sastavu poruke izmedju IMG tagova.

Primer

^ Umesto ovog link slike stavis adresu odnosno link slike. To ponovi za sve slike koje imas.

Rekli su mi da je od trovanja piljevinom ili hranom, ali ne verujem u to, jer je Misko bio u istom terarijumu kao i Pikacu, jeo je sve sto i on, a Pikacuu nije nista (hvala Bogu)...

Najgore mi je sto sam ga videla kako umire, a nisam mogla da mu pomognem...

Ces da mi stavis vecu sliku svog praseta? Kontam da je ono prase na slici tvoje, al' ne vidim bas najbolje...:)

pozzz:bye:

Back