moralni problem, kasirka vratila veći kusur

vaš odgovor kao roditelja bi glasio?

• nema potrebe, što nije pazila?

• da, idi i vrati joj novce

• sine, učini kako ti misliš da je najmudrije

• daj meni pare, ja ću otići (hehe)

Rezultati ankete su vidlјivi nakon glasanja.
Znam da je stara tema i da ja nisam dete, ali moram da vam ispricam nesto:
odem sa kevom sad za vikend na pijacu. Ona ode da ceka neki red i kaze meni da idem da kupim farbu za jaja. Dodjem ja do neke tezge, neka mala, 11-12-13 god. otprilike, kao radi, pitam ja nju za ovo, za ono, ona jedva progovara, nista ne zna, vidi se da joj je smor i za sve zove kevu. Keva drzi drugu tezgu, isto to prodaju, hiljadu stvari ovo, sad za Uskrs, dodje keva, kaze koliko kosta, a ne gleda nista, usput prica sa 100 bakutanera i sve u stilu, pa evo, dovela sam i cerku da mi pomaze, mala prevrce ocima i sl. I kupim ja farbu, 200 din, dam maloj 500, ona mi vrati 800. Snimio sam odmah gresku. Keva prica i dalje sa bakutanerima, mala mi bacila pare i ja ti lepo to pokupim i mislim se ko vas j! E, posle dodjem kuci i nesto pocne da mi se vrzma po glavi, *** od deteta si uzeo, bez obzira sto je boli uvo za sve, pa to su stvari za Uskrs i sl. i tako nesto mi bilo bezveze, stvori se neka moralna dilema kod mene. Eno, te pare nisam ni pipnuo, mislio sam da odem da vratim, nego mi glupo, citam ovde svasta, mozda me budu belo gledali ili se izderu ili sta znam. I nesto mislim da odem da dam te pare u crkvu, da li bi to bilo ok? Ne uzimam tudje, ne znam sta mi je bilo, valjda me nervirala njihova nezainteresovanost, ali nesto se bas lose osecam zbog toga.
Ni 5 ni 6 nego u crkvu.
:zcepanje::zcepanje::zcepanje:

Ja sam kao klinka kad sam dobila motor, imala sam 15 god odem na pumpu da natocim goriva, i sipam za 300 din, dam 500, covek mi vrati 700 din... Posto sam se zurila ne skontam odma vec kad sam stigla kuci vidim imam viska para, bila baba samo kuci. Pitam ja babu sta da radim, da li da vratim ili da ostavim, kaze baba ma mani ih, uzmi za sebe, ko mu kriv kad je bezao iz skole pa ne zna da racuna :D onda dosla tetka, mama, tata pa kao to treba da se vrati, a ja zakleta u ono sto mi je bakuta rekla i ne dam :D

Znam da je stara tema i da ja nisam dete, ali moram da vam ispricam nesto:
odem sa kevom sad za vikend na pijacu. Ona ode da ceka neki red i kaze meni da idem da kupim farbu za jaja. Dodjem ja do neke tezge, neka mala, 11-12-13 god. otprilike, kao radi, pitam ja nju za ovo, za ono, ona jedva progovara, nista ne zna, vidi se da joj je smor i za sve zove kevu. Keva drzi drugu tezgu, isto to prodaju, hiljadu stvari ovo, sad za Uskrs, dodje keva, kaze koliko kosta, a ne gleda nista, usput prica sa 100 bakutanera i sve u stilu, pa evo, dovela sam i cerku da mi pomaze, mala prevrce ocima i sl. I kupim ja farbu, 200 din, dam maloj 500, ona mi vrati 800. Snimio sam odmah gresku. Keva prica i dalje sa bakutanerima, mala mi bacila pare i ja ti lepo to pokupim i mislim se ko vas j! E, posle dodjem kuci i nesto pocne da mi se vrzma po glavi, *** od deteta si uzeo, bez obzira sto je boli uvo za sve, pa to su stvari za Uskrs i sl. i tako nesto mi bilo bezveze, stvori se neka moralna dilema kod mene. Eno, te pare nisam ni pipnuo, mislio sam da odem da vratim, nego mi glupo, citam ovde svasta, mozda me budu belo gledali ili se izderu ili sta znam. I nesto mislim da odem da dam te pare u crkvu, da li bi to bilo ok? Ne uzimam tudje, ne znam sta mi je bilo, valjda me nervirala njihova nezainteresovanost, ali nesto se bas lose osecam zbog toga.

Pocastio si se za Uskrs sta te briga :D Salim se, ma vrati joj, dete je ipak... Meni bi bilo glupo od deteta, a i sigurno ce se videti da fali, mala je to zarada na takvim stvarima pa da se pokrije nekako...

Не знам. Једном ми се десило кад сам била клинка. Иако је разлика у суми била много мања него ова коју ти наводиш, мене је мама послала да вратим новац.

Нешто нисам сигурна да ли бих и ја исто урадила...можда и би... не знам...:roll:

Dete bih poslala da vrati
A ja bih vratila jedino ako je to u samoposluzi gde stalno kupujem i gde znam te zene - da im se ne skida od plate
A ako je neki idiot - ne bih nikako
Eto tako nekako

dete (13 godina) dolazi kući i kaže: Hteo sam da kupim nešto za 90 din, nisam imao sitno, pa sam dao 200din na kasi, a kasirka mi je greškom vratila 910din.
Mama, tata, šta da radim, da li da idem toj nepoznatoj teti na kasi da vratim pare ili ne?

Bez ikakvog razmisljanja bih rekla da vrati pare. Oteto je prokleto, a oteto je sve sto prisvojimo iako znamo da nije nase i da nismo dobili blagoslov od osobe kojoj to pripada.

Definitivno bih vratila .
Desilo mi se skoro placam neke pecene girice , sto-i-nesto dinara i dajem hiljadu , nemam nista sitnije , covek nema da vrati , dodje do vrata gde kolega prica sa nekim uzme sitno, vraca do hiljadu kusur i daje girice a na pultu stoji moja hiljadarka .Kazem mu da je uzme ,on me ubedjuje da je uzeo i stavio u fioku .Ja kazem nije moja ,on tvrdi jeste - i naravno ja insistiram da je uzme jer znam da nije moja .
Jes da sam dobrih pet-sest minuta iduci ulicom i jeduci girice mislila kako bi bilo lepo da sam uzela tu hiljadarku(bila mi zadnja u novcaniku ) ali nikad ne bih mogla to da uradim .Sta nije moje -nije .
A desava se i da vrate manje ,kao i vise ,nije ni njihov posao lagan ali svi uglavnom dizu dreku kad dobiju manje ,kao namerno je to prodavacica uradila ( ne kazem da nema i toga ) ali ocigledno da samo nekad " stane" mozak coveku i ne moze da sabere dva i dva .Svima se to dogadja i prodavcima i kupcima

jednom sam vratila neke čekove, keš, dokumenta... ni hvala nisu rekli.
od sada šta nađem, uzimam.
naročito ako se radi o dobrovoljnom davanju... moral mi se neće uzdrmati nešto naročito.
i pitam se, kada vam daju manji kusur nego što bi trebalo, da li tražite svoj novac, ili jok? ali ne na kasi, već kada izađete, vratite se, kažete, po pravilu nadrndanoj kasirki, da vam je dala manje nego što je trebalo, baš me zanima kakav odgovor dobijete? jer pare sigurno nećete.
ja ni to ne radim, jer znam da nikada neće priznati da mi je dala manje, nema svrhe da se potresam...
i šta je uopšte poštenje u ovom kontextu? šta da niste ni primetili da vam je vraćeno više? osim toga, dala je svojom voljom, niko je nije naterao.
i nije problem da li je 5 dinara više, ili 5000, stvar je u principu, ne vraćam iz principa. ende.

Poslednja izmena od moderatora:
Nije ti to sujeverje,to je iskrenost prema sebi.;)

Nije stvar u sujeverju, već u poštenju. ;)

A de su posteni nalazaci kad mi nesto izgubimo ili kad nam ukradu?kolko puta samo su nas zaebali kao slucajno na kasi..ili da je kasirka kucala svoj dorucak na nas racun..sta cemo sa politikom da ne vracaju novac tek otkucanog artikla ispod kog je bila druga cena?jedno je biti posten i ne ukrasti..ako nekom ispadne novac pa reci..a drugo poklon ovog tipa..mislim pricate kao kad bi dobili stan na greb greb i imali moralnu dilemu dal da ga date onom pre vas koji nije ogrebo nista

Back