moralni problem, kasirka vratila veći kusur

vaš odgovor kao roditelja bi glasio?

• nema potrebe, što nije pazila?

• da, idi i vrati joj novce

• sine, učini kako ti misliš da je najmudrije

• daj meni pare, ja ću otići (hehe)

Rezultati ankete su vidlјivi nakon glasanja.
Pa i nije ti baš najsrećnije poređenje. To što ne uzimamo ono što nije naše,nema veze sa lutrijom.
U lutriji postoje pravila i ako dobiješ nagradu...molim! Šta tu ima nemoralno?
O tome šta su sve ljudi spremni da otmu,naročito u ovoj ,,poštenoj,, zemlji, mislim
da smo svi debelo svesni. Pitanje je samo kakav stomak ima svako od nas i šta možeš da sebi tolerišeš,a šta ne. Elem, tuđe mi ne treba,a što je moje s tim ću da postupam kako ja hoću.
I baš me brige što taj drugi ne bi vratio, to je njegova stvar.

A de su posteni nalazaci kad mi nesto izgubimo ili kad nam ukradu?kolko puta samo su nas zaebali kao slucajno na kasi..ili da je kasirka kucala svoj dorucak na nas racun..sta cemo sa politikom da ne vracaju novac tek otkucanog artikla ispod kog je bila druga cena?

A šta tebe briga šta rade drugi? Nisi valjda pošten zbog drugog? Ili ćeš da upucaš nekog na ulici jer je to još neko uradio pre tebe?

Ne shvatam zašto se ljudi uvek upoređuju sa gorim od sebe...

Pa i nije ti baš najsrećnije poređenje. To što ne uzimamo ono što nije naše,nema veze sa lutrijom.
U lutriji postoje pravila i ako dobiješ nagradu...molim! Šta tu ima nemoralno?
O tome šta su sve ljudi spremni da otmu,naročito u ovoj ,,poštenoj,, zemlji, mislim
da smo svi debelo svesni. Pitanje je samo kakav stomak ima svako od nas i šta možeš da sebi tolerišeš,a šta ne. Elem, tuđe mi ne treba,a što je moje s tim ću da postupam kako ja hoću.
I baš me brige što taj drugi ne bi vratio, to je njegova stvar.
haha..na kasi ispred mene zena placa i vidi na podu nekom ispalo 10e..ja vido reko mozda nece primetiti..ona uzima i odlazi..malo uvuceno ispod jos 20e.:super:.sta sam trebo da dam kasirki mozda se neko vrati da mu je ispalo?vazi:lol:naravno ima boga dao i meni..i naravno da bih uzeo od miskovica milione sam mu samo ja dao
A šta tebe briga šta rade drugi? Nisi valjda pošten zbog drugog? Ili ćeš da upucaš nekog na ulici jer je to još neko uradio pre tebe?

Ne shvatam zašto se ljudi uvek upoređuju sa gorim od sebe...

Bolje se potrudi da skapiras da ne moze niko proceniti ko je bolji ili gori..necu biti posten zbog drugih kojima je ocigledno bolje..i necu krasti ali ne verujem da niko ne pomisli od vas postenih da vas je onaj gore pogledo i nagradio..a vi niste smeli sujeverno da uzmete tu nagradu

necu biti posten zbog drugih kojima je ocigledno bolje..

Toj kasirki je očigledno bolje? :think:

i necu krasti ali ne verujem da niko ne pomisli od vas postenih da vas je onaj gore pogledo i nagradio..a vi niste smeli sujeverno da uzmete tu nagradu

Ako ćeš već tako, da ne pomisliš da te "onaj gore" možda na taj način kuša? :think: Zavisi u šta veruješ... ;) Ja bih rekao da je to još jedna lekcija koju treba preći... ;) Ali suština je ista.

Bolje se potrudi da skapiras da ne moze niko proceniti ko je bolji ili gori..necu biti posten zbog drugih kojima je ocigledno bolje..i necu krasti ali ne verujem da niko ne pomisli od vas postenih da vas je onaj gore pogledo i nagradio..a vi niste smeli sujeverno da uzmete tu nagradu
A ti ne postojiš, nit' si postojala.
Rođena u mojoj tišini i čami,
na Suncu mog srca ti si samo sjala
jer sve što ljubimo - stvorili smo sami.
Jovan Dučić

sve što činimo tokom života, nije zbog drugih, nego zbog nas...

jednom sam vratila neke čekove, keš, dokumenta... ni hvala nisu rekli.
od sada šta nađem, uzimam.
naročito ako se radi o dobrovoljnom davanju... moral mi se neće uzdrmati nešto naročito.
i pitam se, kada vam daju manji kusur nego što bi trebalo, da li tražite svoj novac, ili jok? ali ne na kasi, već kada izađete, vratite se, kažete, po pravilu nadrndanoj kasirki, da vam je dala manje nego što je trebalo, baš me zanima kakav odgovor dobijete? jer pare sigurno nećete.
ja ni to ne radim, jer znam da nikada neće priznati da mi je dala manje, nema svrhe da se potresam...
i šta je uopšte poštenje u ovom kontextu? šta da niste ni primetili da vam je vraćeno više? osim toga, dala je svojom voljom, niko je nije naterao.
i nije problem da li je 5 dinara više, ili 5000, stvar je u principu, ne vraćam iz principa. ende.

Uvek, i ako se nesto buni zovem poslovodju i lepo trazim snimak kamere. Mada mi se to desilo samo 1, tj. ne meni, vec mojoj majci pa sam ja isla da isterujem pravdu

haha..na kasi ispred mene zena placa i vidi na podu nekom ispalo 10e..ja vido reko mozda nece primetiti..ona uzima i odlazi..malo uvuceno ispod jos 20e.:super:.sta sam trebo da dam kasirki mozda se neko vrati da mu je ispalo?vazi:lol:naravno ima boga dao i meni..i naravno da bih uzeo od miskovica milione sam mu samo ja dao

Od Miškovića bih sigurno prisvojila i podelila sa sirotinjom rajom na ravne časti, jer to i nije njegovo, nego naše,ali to su samo moje robinhoodovske maštarije.
A i ono boldovano, ne čini li ti se malo infantilno?Možda i jesam tako razmišljala
sa nekih 10-11 godinica. :D

Toj kasirki je očigledno bolje? :think:

Ako ćeš već tako, da ne pomisliš da te "onaj gore" možda na taj način kuša? :think: Zavisi u šta veruješ... ;) Ja bih rekao da je to još jedna lekcija koju treba preći... ;) Ali suština je ista.
Eo rekoh dole..sta cemo sa svim lopovima koji ubijaju i prodaju drogu za svoje dobro i prozive vek na slobodi?ipak ono pravim razliku otimacine i nadjenog..1 se zaebo u menjacnici i dao mi 50$..sta mislis jel sam trebo mu vratim?dakle dolazimo do nase procene kome treba vratiti a kome ne:ok:
vd:
A ti ne postojiš, nit' si postojala.
Rođena u mojoj tišini i čami,
na Suncu mog srca ti si samo sjala
jer sve što ljubimo - stvorili smo sami.
Jovan Dučić

sve što činimo tokom života, nije zbog drugih, nego zbog nas...
Brao..i sta kazes za ove politicare koji se nakrase milijardi?kako bre a svi slave slave i idu u crkvu:think:
Od Miškovića bih sigurno prisvojila i podelila sa sirotinjom rajom na ravne časti, jer to i nije njegovo, nego naše,ali to su samo moje robinhoodovske maštarije.
A i ono boldovano, ne čini li ti se malo infantilno?Možda i jesam tako razmišljala
sa nekih 10-11 godinica. :D

Pa ne robin hood je super:super:

Pa ne robin hood je super:super:
To je mit (naravno:roll:),a ovi tvoji negativni junaci su surova stvarnost Srbije.Bilo ih
oduvek,ali nikad kao u ovo naše vreme. Jeste da mogu sebi da priušte puno toga o čemu običan srpski smrtnik može samo da sanja,ali takve ne bih poželela za uzor čak ni neprijatelju. Hvala, s takvim ,,uzorima,, ni kafu ne bih popila.

To je mit (naravno:roll:),a ovi tvoji negativni junaci su surova stvarnost Srbije.Bilo ih
oduvek,ali nikad kao u ovo naše vreme. Jeste da mogu sebi da priušte puno toga o čemu običan srpski smrtnik može samo da sanja,ali takve ne bih poželela za uzor čak ni neprijatelju. Hvala, s takvim ,,uzorima,, ni kafu ne bih popila.

Ne, nego zato sto uzori imaju sta hoce, ti treba da dodatno ojadis preumornu prodavacicu koja radi u 3 smene 7 dana u nedelji za neku mizernu platu. Uzori ce to osetiti 100%
edit: da dodam-pre pola sata sam se vratila iz kuce kad sam skontala da mi je prodavacica kad sam kupila cigare umesto 80, vratila 880 dinara. I ne mislim da sam zbog toga budala. Mislim da sam covek. Jutros kad sam kupovala dorucak ostavila sam kusur, zurila na bus, prodavacica je trcala 50 m za mnom da mi da 450 dinara

Poslednja izmena:
Evo da prepricam moje iskustvo :mrgreen: ...

...prije 2 godine, na povratku iz turisticke posjete Londonu...sjedim u kupeu...onako slomljen od svega (:lol:) ...vidim da je sledeca stanica moja...pocnem kupti kofere i torbe...ustanem i krenem prema vratima :mrgreen: ...stojim tako na izlazu i cekam da voz stane, pogledam prema kupeu...kad vidim da mi jedna mladja zenska osoba mase, ustaje i krece prema meni, noseci moju novu kameru u torbici koju sam kupio ekstra za taj put ( bila placena skromnih 700e :mrgreen: )...

...prije nekih 16 mjeseci...na oprostajnoj zurci od starog kolektiva...u neko doba krenem kuci...rece mi kolega: "ej, ajde nam ostavi fotoaparat" :think: ...Canon sa ekstra objektivom :dash: ...sve ukupno, skromnih 1200e (:lol:)...ostavim ja njima fotoaparat da se slikaju, odem kuci...ujutro, oko 9h...zvoni mi kucni telefon, ja se javim...kad nepoznata osoba sa druge strane: "Gospodin X Y"...kazem ja da...:mrgreen: ...kad ce ona...ZNATE, JUTROS SAM NA ULICI NASLA VAS FOTOAPARAT :mrgreen: ...zovem vas da vam javim da je kod mene :lol: ...momci su u neko doba noci krenuli kuci...i malo se zagubili :lol: ...
Odem kod odobe "Y"...pocastim je ruckom i uzmem fotoaparat (: ...

Eto...da recimo u mom zivotu nisam nailazio na postene ljude...gdje bi bio?!
Mnogo mi je znacili svaki put kad su mi drugi izlazili u susret...tako nastojim i da vratim (: ...
...HVALA IM NA TOME...

Evo da prepricam moje iskustvo :mrgreen: ...

...prije 2 godine, na povratku iz turisticke posjete Londonu...sjedim u kupeu...onako slomljen od svega (:lol:) ...vidim da je sledeca stanica moja...pocnem kupti kofere i torbe...ustanem i krenem prema vratima :mrgreen: ...stojim tako na izlazu i cekam da voz stane, pogledam prema kupeu...kad vidim da mi jedna mladja zenska osoba mase, ustaje i krece prema meni, noseci moju novu kameru u torbici koju sam kupio ekstra za taj put ( bila placena skromnih 700e :mrgreen: )...

...prije nekih 16 mjeseci...na oprostajnoj zurci od starog kolektiva...u neko doba krenem kuci...rece mi kolega: "ej, ajde nam ostavi fotoaparat" :think: ...Canon sa ekstra objektivom :dash: ...sve ukupno, skromnih 1200e (:lol:)...ostavim ja njima fotoaparat da se slikaju, odem kuci...ujutro, oko 9h...zvoni mi kucni telefon, ja se javim...kad nepoznata osoba sa druge strane: "Gospodin X Y"...kazem ja da...:mrgreen: ...kad ce ona...ZNATE, JUTROS SAM NA ULICI NASLA VAS FOTOAPARAT :mrgreen: ...zovem vas da vam javim da je kod mene :lol: ...momci su u neko doba noci krenuli kuci...i malo se zagubili :lol: ...
Odem kod odobe "Y"...pocastim je ruckom i uzmem fotoaparat (: ...

Eto...da recimo u mom zivotu nisam nailazio na postene ljude...gdje bi bio?!
Mnogo mi je znacili svaki put kad su mi drugi izlazili u susret...tako nastojim i da vratim (: ...
...HVALA IM NA TOME...
Mimo toga sto mislim da zaista preterano para trosis na te .... od uredjaja (ali dobro, tvoja stvar), to je to rezonovanje. Necu nesto sto nije moje i ako mogu vraticu i zivecu u ubedjenju da ce postenih ljudi biti i da ce meni vratiti moje. Toliko je prosto. A da, i meni se desilo kad sam se vracala s mora da je zena iz voza bukvalno izbacila torbu za mnom, kroz prozor, posto je skontala da je moja.

Poslednja izmena:
Eo rekoh dole..sta cemo sa svim lopovima koji ubijaju i prodaju drogu za svoje dobro i prozive vek na slobodi?

Znači ti podržavaš lopove, dilere i ubice?

1 se zaebo u menjacnici i dao mi 50$..sta mislis jel sam trebo mu vratim?dakle dolazimo do nase procene kome treba vratiti a kome ne:ok:

Naravno da si trebao da mu vratiš. Zar ne misliš da je ljudski grešiti? Šta da si ti nekome slučajno dao 50 dolara, a da taj "zaključi" da ne treba da ti vrati (verovatno po boji kose)?

Mimo toga sto mislim da zaista preterano para trosis na te .... od uredjaja (ali dobro, tvoja stvar), to je to rezonovanje. Necu nesto sto nije moje i ako mogu vraticu i zivecu u ubedjenju da ce postenih ljudi biti i da ce meni vratiti moje. Toliko je prosto. A da, i meni se desilo kad sam se vracala s mora da je zena iz voza bukvalno izbacila torbu za mnom, kroz prozor, posto je skontala da je moja.

Stvar je da se na tome vrti citavo drustvo...
...ako JEDNOM osjetis da si u okollini u kojoj ce te svako ofarbati...BICE RJETKI oni koji ce POSTENO gledati na ljude oko sebe...

Onda dolazimo do situacije kad se kaze...ma nije moje, ko ga sisa...pa bacis komsiji smece u dvoriste itd...

Stvar je da se na tome vrti citavo drustvo...
...ako JEDNOM osjetis da si u okollini u kojoj ce te svako ofarbati...BICE RJETKI oni koji ce POSTENO gledati na ljude oko sebe...

Onda dolazimo do situacije kad se kaze...ma nije moje, ko ga sisa...pa bacis komsiji smece u dvoriste itd...

Bas to. I onda se svi kolektivno pitamo sta se desi sa svetom, sta bi sa narodom... Ne mora, na kraju krajeva niko da bude OK u bilo kojoj situaciji preme meni. Ja hocu i zelim da budem OK koliko mogu u prvom redu zbog sebe. Al dobro, mene je mama tako vaspitavala, nekog 2 na drugaciji nacin

Bas to. I onda se svi kolektivno pitamo sta se desi sa svetom, sta bi sa narodom... Ne mora, na kraju krajeva niko da bude OK u bilo kojoj situaciji preme meni. Ja hocu i zelim da budem OK koliko mogu u prvom redu zbog sebe. Al dobro, mene je mama tako vaspitavala, nekog 2 na drugaciji nacin

Potpuno se slazem sa navedenim .Kad bi se vecina trudila da "ne cini drugima sta ne zelis da ucine tebi " ovaj svet bi bio bolje mesto . Da bi ga promenili na bolje krenimo od sebe , nije vazno kakvi su drugi.
I ja verujem da ipak ima mnogo,mnogo vise onih dobrih koji ce da pomognu , pa i da vrate kad ukapiraju da kusur nije njihov,nego onih drugih. I da , vec sam pisala ,puno puta sam vratila sto nije moje ali i puno puta su mi vratili

Gde sam rekao da su uzor?tuzno je bas sto je sirotinja najpostenija
Znači ti podržavaš lopove, dilere i ubice?

Naravno da si trebao da mu vratiš. Zar ne misliš da je ljudski grešiti? Šta da si ti nekome slučajno dao 50 dolara, a da taj "zaključi" da ne treba da ti vrati (verovatno po boji kose)?

Ne podrzavam nego dajem primer..celo drusto je lopina do lopine..mozda treba da se naplati sto je klinac oteo kevi 20e iz ruke?ili sto su joj ukrali mob u busu?ili sto su devojku gurnuli letela 3 metra da bi joj oteli torbu?ja se nikom ne svetim i ne vracam milo za drago a trebalo bi..zivot je kratak ne treba ga ko ovca proziveti..i najposteniji zavrse pre vremena

Pa po toj logici ispada "svaka banka je nasa", udjem i uzmem koliko mi treba. Moj drug (koji je daleko od sirotinje) je nasao novcanik sa 1000 evra i svim dokumentima. Nasao je coveka i vratio mu. Covek mu ni pice nije platio, al on je OK po pitanju toga, iz prostog razloga jer se oseca kao covek. A ovaj 2. ako zeli da bude gova.ce, i to je njegovo pravo. Ono sto radim, radim zbog sebe. Da dodam, i mene su gurnuli, oteli mi torbu (dala bih 5000 koje su mi bile u tasni samo da preskocim momenat bola udaranja glavom o trotoar), popila sam 14 savova u ustima i po bradi, pila sam lekove mesec dana, i sta sad ja treba da radim, da budem ista kao oni? Necu.

Poslednja izmena:
Pa po toj logici ispada "svaka banka je nasa", udjem i uzmem koliko mi treba. Moj drug (koji je daleko od sirotinje) je nasao novcanik sa 1000 evra i svim dokumentima. Nasao je coveka i vratio mu. Covek mu ni pice nije platio, al on je OK po pitanju toga, iz prostog razloga jer se oseca kao covek. A ovaj 2. ako zeli da bude gova.ce, i to je njegovo pravo. Ono sto radim, radim zbog sebe. Da dodam, i mene su gurnuli, oteli mi torbu (dala bih 5000 koje su mi bile u tasni samo da preskocim momenat bola udaranja glavom o trotoar), popila sam 14 savova u ustima i po bradi, pila sam lekove mesec dana, i sta sad ja treba da radim, da budem ista kao oni? Necu.
aha tu sam te ceko..cemu komentar nije mu platio pice?znaci ono moralno ocekujemo nagradu..zasto je od tog olosha nije dobio?e tako se par puta covek ispali i bude posten..dok ne dodje u situaciju da otima..ja sam prosle godine nasao pasos u bulevaru i isao na adresu tog lika da mu odnesem..isto mi ni pice nije platio..da sam naso novac zbog takvih likova k bi mu vratio
Da li to znači da i treba da budeš takav?! ZAŠTO se ugledaš na loše primere?

Pa nisam takav da otimam..al kad nadjem ili dobijem necijom greskom uzecu..mozda sam i ja radio i gresio..davao iz svog dzepa..niko me nije pitao dal imam..ne boj se svi oni kradu od gazde a i musterija

Pa nisam takav da otimam..al kad nadjem ili dobijem necijom greskom uzecu..

Ljudski je grešiti...

mozda sam i ja radio i gresio..davao iz svog dzepa..niko me nije pitao dal imam..

Sigurno da si radio i grešio - ali onaj koji radi, taj i greši. Zar ti ne bi bilo lepše i bolje da ti je neko vratio to što si izgubio greškom?

aha tu sam te ceko..cemu komentar nije mu platio pice?znaci ono moralno ocekujemo nagradu..zasto je od tog olosha nije dobio?e tako se par puta covek ispali i bude posten..dok ne dodje u situaciju da otima..ja sam prosle godine nasao pasos u bulevaru i isao na adresu tog lika da mu odnesem..isto mi ni pice nije platio..da sam naso novac zbog takvih likova k bi mu vratio

Pa nisam takav da otimam..al kad nadjem ili dobijem necijom greskom uzecu..mozda sam i ja radio i gresio..davao iz svog dzepa..niko me nije pitao dal imam..ne boj se svi oni kradu od gazde a i musterija
Btw, da pita gde je nasao novcanik. I Ne kontam da li ti mislis da ja mislim da neko ne moze da zivi bez jedne coca-cole?uvek ce biti ljudi ovakve ili onakve vrste , ja biram da budem postena ovca, a ostali nek mi pljunu pod prozor

Poslednja izmena:

Back