Jok,ne budi kromanjonac...Naime to ti je primitivizovano spekulisanje.
Nerej (a i mi ostali!) se služi iskustvom zapisanim u knjigama i mudrolijama iz njih SADA!
Eto,ni kogika ti baš ne ide...
Upravo to sam mu rekao a i tebi to sada govorim:
Dok tražiš iskustva (mudrosti) u memoriji, u knigama, NISI PRISUTAN U OVDJE i SADA.
Tad si već za toliko odlutao u TAMO I TADA.
Dok grebeš po sjećanjima ovaj tren ti je već izmakao; ophodiš se sjenkama na zidu.
No ti miliš da je sledeći tren, u kojemu si eto pokupio ono knjiško znanje i s njim na ramenu došao nazad u sadašnjost,
da je taj tren povezan sa onim što se desilo kada si zarad odogovora koji se nalazi u knjizi napustio ŽIVU misao, inspiraciju.
Očito mi je da nisi uopšte svjestan da je inspiracija i veza sa ŽIVOTOM tog trena prekinuta, ubijena, da si živu misao žrtvovao zarad mrtvih sjećanja.
Ali recimo i da ta slova zaista predstavljaju neku mudrost, u trenu dok si je u sjećanju pronašao i dok si je preveo u ovaj tren, ona životna sila je već isčezla a ti se 'mudro' ophodiš prašini koja je ostala iza.
Nerej (a i mi ostali!) se služi iskustvom zapisanim u knjigama i mudrolijama iz njih SADA!
Da, to su mudrolije a ne mudrost.
Mudrost je ŽIVA i postoji kao rezultat direktnog savjesnog odnosa sa izvorom inspiracije.
U suprotnom, skretanje fokusa sa izvora inspiracije na memoriju (sjećanje) znači odbacivanje ŽIVE misli i smrt inspiracije.
...
Vratiš li se temi o "Moralnoj ispravnosti oružane revolucije" možeš vidjeti da vraćajući se u istoriju (filozofske misli) da bi pronašao odgovor u OVDJE i SADA ne može biti produktivno.
Vraćanje u istoriju znači podrazumijevati istorijske okolnosti a samim tim biti potpuno odvojen od okolnosti u OVDJE i SADA.
I kakve koristi od te misli koja je 'možda' imala nekog smisla u datom istorijskom trenu???
Nikakve.
Ono što se iz istorije iole može upotrijebiti jeste sjećanje na ludilo i destrukciju, ili pak na neko djelo koje je služilo konstrukciji nečeg boljeg.
Međutim, i to je ludilo po sebi, jer opet, kao i ranije bježiš od OVDJE i SADA.
Tehnološki razvoj dakako zavisi od istorije, bar od onog dijela istorije koji je neposredno vezan za ovaj tren.
Savjest nije zagaranotvana tehnološkim razvojem, naprotiv, često totalno obrnuto.
Tehnologija može ali i ne mora biti u savjesnoj upotrebi.
Oružana revolucija je upravo to; nesavjesno korišćenje tehnologije.
O kakvoj to moralnosti onda i može da se priča???