Montažne kuće - iskustva

nista nije kao pre, u tome je problem
To svakako, nažalost "obični" radnici sa prosečnim platama, nema trika da dižu kuće iz temelja kao onomad. Ja da nisam nasledio nekretnine od mojih, verovatno bih morao da dižem kredite da bi nešto svoje izgradio. Danas je stvarno zidati nešto svoje luksuz, jedino ako nisi neka lopina, krimos ili lovaran čovek, pa ti je sve jedno.

Danas ti samo za građevinske dozvole treba jedan kredit a gde je tu zemljište hehe demokratija bato :mrgreen:
Nisam Jugonostalgičar, čak nisam ni bio u planu kad je bila Juga. Ali sve više i više kapiram onu izreku starijih ljudi "ovi danas ne mogu da okreče, ono što su komunjare izgradile". 😁 Jbg, živeo je narod kako tako tada, danas je baš loše realno.

Da se nadovezem, da bude jasnije. Imam prepisku mailom sa firmom gde je jasno navedena cena kao i postupak poslovanja sa njima i ugovor za prvu fazu, tj,projekat. Tako da nisam platila nista bez papira, odnosno ugovora o projektu kao uvod u saradnju. I ne, nemam para kao blata, niti sam glupa, proverila sam ih i ranije ali su relativno nova firma pa nije bilo previse podataka a kad mi je vec postalo sumnjivo iskopala sam i ono sto nisam trazila jer sam mislila da su dovoljni neki osnovni podaci. Inace su cenu pravdali time da im je materijal visestruko poskupeo u par meseci i da je to razlog, a zapravo imam utisak da im je ovakav scenario svakodnevnica. Takodje su tavan, tj. galeriju racunali kao korisnu povrsinu i rekli da je kuca veca od dogovorene. I da, jasno sam pitala pre dogovora da li se ta galerija racuna u povrsinu i rekli su ne. Vlasnik je harizmaticni gospodin sa jako lepom pricom, to je ono gde sam ispala glupa. Ovo je lekcija za ceo zivot. Inace, imam dete sa ozbiljnim zdravstvenim problemima pa sam htela jedinom stednjom koju smo godinama skupljali da se preselimo u zdraviju sredinu. Gospodin vlasnik je upoznat sa tim, nisam racunala da su ljudi imuni na sve. I na kraju, nije nama gradnja kuce svakodnevnica pa da na svakom koraku ocekujemo prevaru, ali valjda u Srbiji treba postovati pravilo: svako je kriv dok se ne dokaze da je nevin.

Da se nadovezem, da bude jasnije. Imam prepisku mailom sa firmom gde je jasno navedena cena kao i postupak poslovanja sa njima i ugovor za prvu fazu, tj,projekat. Tako da nisam platila nista bez papira, odnosno ugovora o projektu kao uvod u saradnju. I ne, nemam para kao blata, niti sam glupa, proverila sam ih i ranije ali su relativno nova firma pa nije bilo previse podataka a kad mi je vec postalo sumnjivo iskopala sam i ono sto nisam trazila jer sam mislila da su dovoljni neki osnovni podaci. Inace su cenu pravdali time da im je materijal visestruko poskupeo u par meseci i da je to razlog, a zapravo imam utisak da im je ovakav scenario svakodnevnica. Takodje su tavan, tj. galeriju racunali kao korisnu povrsinu i rekli da je kuca veca od dogovorene. I da, jasno sam pitala pre dogovora da li se ta galerija racuna u povrsinu i rekli su ne. Vlasnik je harizmaticni gospodin sa jako lepom pricom, to je ono gde sam ispala glupa. Ovo je lekcija za ceo zivot. Inace, imam dete sa ozbiljnim zdravstvenim problemima pa sam htela jedinom stednjom koju smo godinama skupljali da se preselimo u zdraviju sredinu. Gospodin vlasnik je upoznat sa tim, nisam racunala da su ljudi imuni na sve. I na kraju, nije nama gradnja kuce svakodnevnica pa da na svakom koraku ocekujemo prevaru, ali valjda u Srbiji treba postovati pravilo: svako je kriv dok se ne dokaze da je nevin.
Tvoja prica jeste strasna i hvala ti sto si je podelila sa nama 🌹 Barem da svako dodatno bude obazriv.
Trebala bih i ja da gradim nesto, ali sam trenutno stopirala. Posle ove tvoje price 100x cu razmisliti sa kim saradjujem.
I ne...Mene nije sramota da kazem da se uopste ne razumem u te stvari. Mogu da mi preporuce, napisu, uvale sve sto i ne treba.

To se opuste ovi što ceo život rade po kancelarijama u državnim institucijama, nešto prodaju, dodaju još neki kredit, pozajme se i prava su PRILIKA za ajkule. Ceo život svakog prvog leže plata, možeš da radiš a i ne moraš, uglavnom veleslalom krivina od 9-3 popodne.
Rođeni brat i sestra te prevare neće tamo neki "gospodin".

Kada idealizujete neku ideju pa tu ni doktor nauka ne može da vam pomogne a kamoli neki arhitekta ili pravnik. ALI pre svega tu je presudan mamac niska cena. To kada vidim znam da je neka prevara. Ako je čovek polupismen u konverzaciji možda vredi ali ugl prevara.

Prevara je uvek ista samo je sredstvo rada drugačije tj to se menja a prevara se samo adaptira. Inače na našem podneblju ne dolaze u obzir montažne kuće naročito što u suštini izađu isto koliko i zidana kuća a o trajanju radova da i ne pričam.

Barem za zidanje imaš milion varijanti a ovi za montažne kuće sve sami doktori nauka. Em kupci nemaju pojma šta kupuju em ovi ne znaju kako da te izvaraju. A što se tiče šupljeg bloka tu nema mnogo pametovanja samo kontrola gradilišta.

Jel moze neko od vas da mi pomogne makar savetom, htela bih da napravim vikendicu, ogranicena sam sredstvima i naravno uopste se ne razumem u gradnju kuce. Citam kako je dovoljna kontrola gradilista, ni tu ne znam sta bih kontrolisala :) Dakle sto se zidanih kuca tice da li imate neku firmu koja je proverena i radi ssta treba a isto i za montazne. Ili mi savetujete da kupim plac u nekoj Grckoj i razvucem sator? Ali ipak sam za komfor

Jel moze neko od vas da mi pomogne makar savetom, htela bih da napravim vikendicu, ogranicena sam sredstvima i naravno uopste se ne razumem u gradnju kuce. Citam kako je dovoljna kontrola gradilista, ni tu ne znam sta bih kontrolisala :) Dakle sto se zidanih kuca tice da li imate neku firmu koja je proverena i radi ssta treba a isto i za montazne. Ili mi savetujete da kupim plac u nekoj Grckoj i razvucem sator? Ali ipak sam za komfor
Moj vam je savet normalno gradnja kuće od temelja, isto tako naravno morate da računate da je to dosta skuplje. Ima po Srbiji mnogo pouzdanih firmi koje zidaju kuće korektno i bez prevara. Ne morate uopšte fizički da budete prisutni, platiš sve i ćao. Odakle ste, imam par firmi da preporučim ako smo relativno blizu. Ako ste daleko onda ništa, ne verujem da bi išli na drugi kraj Srbije, kad se i ovde ubijaju od posla. :)

Plac je na Kosmaju, ja sam u Bg, ako imate neku preporuku moze, hvala puno, makar da se raspitam koliko bi me izaslo :)
Zavisi koliku vikendicu hoces.Meni se licno za vikendice svidjaju montazni blok-kontejneri, od sendvic panela. Unutrasnji zidovi su obicno od lima,ali se lako doda knauf (gips-karton) i okreci kako ti se svidja. Standard ovih blokova je 2.5x6m pojedinacno,a mogu da se kombinuju 2,3 ili 10,kako god hoces. Ako se nista nije izmanilo za takve vikendice ne treba ni plan (projekat i dozvola u katastru).Da se postavi na mesto treba bukvalno jedan dan, kran i dva majstora.

Evo jedna lepa montažna vikendica šumadijski stil

Prilozi

• IMG_20210518_154721.jpg
    IMG_20210518_154721.jpg
    193,9 KB · Pregleda: 517
Inače ti za sve živo treba dozvola za bilo kakav objekat, recimo kamp kućicu (kontejner) možeš da postaviš tek po dobijanju građevinske dozvole i to samo na 2 godine koliko traje gradnja tj dozvola. Posle 2 godine moraš da je ukloniš ili postaje nelegalni objekat a ako nisi završio gradnju kuće moraš novu dozvolu da tražiš :D
Sve u svemu super su osmislili da istrebe sirotinju.

Dok neki bahati kriminalci zidaju bez ikakvih dozvola i to je sasvim ok što se tiče države.

Poslednja izmena:
Zavisi koliku vikendicu hoces.Meni se licno za vikendice svidjaju montazni blok-kontejneri, od sendvic panela. Unutrasnji zidovi su obicno od lima,ali se lako doda knauf (gips-karton) i okreci kako ti se svidja. Standard ovih blokova je 2.5x6m pojedinacno,a mogu da se kombinuju 2,3 ili 10,kako god hoces. Ako se nista nije izmanilo za takve vikendice ne treba ni plan (projekat i dozvola u katastru).Da se postavi na mesto treba bukvalno jedan dan, kran i dva majstora.
Trazila sam ponudu i za njih, nisam jos dobila odgovor i oni su mi ok za moje potrebe, u 2 spojena sasvim dovoljno mesta.

Dva spojena kontejnera i iza se doda kuhinja i kupatilo a ispred dnevna soba sa natkrivenom terasom, montažno sve naravno i vikendica gotova. O tako nečemu sam i ja svojevremeno razmišljao. I sve to ušuškaš sa drvećem okolo recimo sibirski brest brzo raste pa leti ne treba ni klima uređaj sem za grejanje zimi eventualno ko ne voli da ložucka.

Ima li neko iskustva sa ovim nasim domacim firmama?
Nesto su mi sumljivi: Frljaju se sa cenama, pola ih ne rade staticke planove, vidim da im materijali nisu po EU standardima, znaci rizik. U zivoj komunikaciji kao da pricam sa dilerom polovnih automobila: "Mi smo renomirana firma, zar sumljate u nas?"
Sve moze dok se ne dodje do detalja.

Slične teme

Back