Na zalost ja citam po internetu vec 2 godine kako bi dosao do nekog boljeg saznanja koje su to sve firme a koje bi smeeli da okarakterisemo kao dobre. Odlicne - nisam siguran da toga uopste i ima u nasoj zemlji. Firme koje su radile pre 20+ godina pitanje da li postoje u istoj vlasnickoj strukturi i sa istim zeljama o kvalitetu pa ni to vise nije parametar (postojimo 30godina, pa sta, kad je jedan odluka dovolja da smanjis kvalitet za 20% recimo).
Elem posto svi samo pricaju a niko ziv ne daje Trazeni savet ono sto ja mogu da ti prenesem, iako se ja jos nisam odlucio jeste da je Domtera uspesno izvrsila 2 projekta od koga je jedan i licni poznanik i oni su za sad zadovoljni, ali je to kuca stara nepunih 3 godine i nije na planini, niti banji, vec ovde blizu u ravnici pa ne mogu da komentarisu neke ekstreme temperatura/vremena/itd. Nemaju vlagu za sad, pucanje zidova, sleganje niti neke slicne probleme. Ono sto su samo primetili, jeste da je leti dostaaa toplije unutra prosto se zadrzava toplota (kada klima nije ukljucena) dok zimi nisu imali nikakve probleme (ne znam da li su ili nisu zimogrozljivi pa i to moze da bude parametar kad ti neko daje savet).
Oni trenutno naplacuju kljuc u ruke izmedju 470eur i 520eur (sta god znacio taj raspon cena). Imas na sajtu vec obracunate bruto cene predloga za njihove modele kuca, pa podeli sa kvadraturom. Ukolio sam budzis svoj plan, onda neto povrsinu treba da uvecas oko 10-15% pa to pomnozis sa cenom po m2.
Sto se tice cene tremova, ulaza i tih povrsina koje bi trebale da budu simbolicne ala 100eur ako i toliko, ni jedna kuca koju sam zvao nece precino da ti kaze koliko naplacuju. Mislim da kroz terase/predvorja i i slicno, amortiziuju cenu ostale gradnje, a posebno ako trazis nesto vise. Ili kad ti izadju u susret sa ovim i onim da ostanu konkuretnu, drknu vecu cenu u finalnom obracunu na tersama i slicnim perifernim stvarima.
Tavan: Kod montaznih kuca mahom ovih nama dostupnih po "nizim cenama" tavan ne mozes da koristis. Odnosno mozes ali za neke ultra lagane stvari ali se ne savetuje "setanje" po istom jer je ocigledno sistem vrlo.....dakle ne racunati tavan kao prostor za odlaganje uopste, pa treba to imati u vidu. A "ako zelite klasican tavan, onda je to svakako skuplje" (sta god to znacilo). U tom slucaju vecu ostavu uracunati ili podrum koji je od 150-250eur (kako ko izjavi, onako shac metodom, bar po izjavama kad zoves telefonom) i to vazi za "standardni" tip izolacije. Neko kaze, ma uzmi podrum sam radi nadji nekog da zavrsi za par dana to. E samo da vidim tu varijantu, posebno kad gradis kucu u kraju gde ni ne zivis, pa treba da nadjes povoljnog dobrog lokalnog "majstora" da ti to odradi kvalitetno a ne znas nikog, niti se razumes u gradjevinu. Zarad 1000eur razlike, bolje i to da bude u ukupnom projektu kuce pa da jedna firma radi sve, a manji je rizik i od "ups temeljna ploca ne odgovara kuci koju postavljamo"

a verovao ili ne cuo sam da se i to desava.
Gledam i Maker Ivanjica, oni imaju lep izbor i cene su slicne mozda koji procenat nize, ako su uopste updejtovali cene na sajtu naravno, ali za njih nisam nasao neki opipljivi komentar jos uvek.
Sto se tice jtongova, nisam cuo nista pozitivno (ako primenim odredjeni filter, KO je davao komentare) za ovo vreme, cak mi je par ljudi skrenulo paznju da su nalazili na tekstove koji objasnjavaju zasto nisu dobri za covekovo zdravlje na duze staze. Nisam se time bavio da bih potvrdio pa cu biti rezervisan. Komentare slicne prirode sam vidjao tu i tamo i u online komentarima.
Sustina bi trebalo da bude:
hocemo montaznu kucu, firma ta i ta je losa zbog toga i toga
firma ta i ta je dobra ali pazite da dogovorite to i to,
firma ta i ta me ispostovala potpuno, radili smo to i to tad i tad i slicno