Montažne kuće - iskustva

marince01

Početnik
Poruka
3
Evo mog iskustva. Mi smo trazili ponudu za vikendicu do 100 kvadrata a retko koja firma za montazne kuce iz Srbije se odlucuje da radi objekat na dva nivoa, prizemlje i potkrovlje. Dobili smo samo 2 ponude od kojih je jedna bila povoljnija i na prvi pogled savrsena. U pitanju je firma dia montazne kuce i dali su finu ponudu tako da smo mi sa njima krenuli u saradnju. Prvo mora arhitekta da napravi detaljniji predracun i glavni projekat a posle se daje konacna ponuda za kucu koja ce biti, vise puta su ponovili, u granicama dogovorenog. Dakle, naplatili su nam projekat, neupotrebljiv, skoro 4000 eura pod izgovorom da ce to odbiti kasnije od cene izrade kuce. I na kraju su nam dali ponudu koja je bila duplo veca od prvobitne sa ciljem da je odbijemo. I tako na zalost shvatite da imate posla sa prevarantima koji vas navuku niskom cenom a onda preplatite projekat koji vam ne treba. Verujem da novac dele po dogovoru. Kada sam se pobunila i rekla da meni nije ni bio potreban projekat bez kuce i da su nas navukli oni su se ogradili kao dobili ste sta ste platili, mozete vi i dalje da radite kucu ako zelite, i sl. Dakle, za ovu firmu sad (jer sam kasnije detaljno istrazila) znam po licnom iskustvu da gotovo nema izgradjenih kuca vec preko 150 projekata prevarenih ljudi (za koje se reklamiraju na sajtu da su izgradili). Inace, izgleda da nemaju ni kancelariju posto smo se uvek nekako nalazili po kojekakvim kaficima. Ovo pisem jer mi je kasnije jedna druga firma za izgradnju montaznih kuca rekla da ima puno takvih prevara. Dakle, cuvajte se niskih cena i ne pravite projekat ako nemate neku garanciju da ce cena izgradnje biti u granicama prvobitno dogovorenog.

Prethodna iskustva na:
https://forum.krstarica.com/threads/montazne-kuce-iskustva.207184/

Poslednja izmena od moderatora:
Evo mog iskustva. Mi smo trazili ponudu za vikendicu do 100 kvadrata a retko koja firma za montazne kuce iz Srbije se odlucuje da radi objekat na dva nivoa, prizemlje i potkrovlje. Dobili smo samo 2 ponude od kojih je jedna bila povoljnija i na prvi pogled savrsena. U pitanju je firma dia montazne kuce i dali su finu ponudu tako da smo mi sa njima krenuli u saradnju. Prvo mora arhitekta da napravi detaljniji predracun i glavni projekat a posle se daje konacna ponuda za kucu koja ce biti, vise puta su ponovili, u granicama dogovorenog. Dakle, naplatili su nam projekat, neupotrebljiv, skoro 4000 eura pod izgovorom da ce to odbiti kasnije od cene izrade kuce. I na kraju su nam dali ponudu koja je bila duplo veca od prvobitne sa ciljem da je odbijemo. I tako na zalost shvatite da imate posla sa prevarantima koji vas navuku niskom cenom a onda preplatite projekat koji vam ne treba. Verujem da novac dele po dogovoru. Kada sam se pobunila i rekla da meni nije ni bio potreban projekat bez kuce i da su nas navukli oni su se ogradili kao dobili ste sta ste platili, mozete vi i dalje da radite kucu ako zelite, i sl. Dakle, za ovu firmu sad (jer sam kasnije detaljno istrazila) znam po licnom iskustvu da gotovo nema izgradjenih kuca vec preko 150 projekata prevarenih ljudi (za koje se reklamiraju na sajtu da su izgradili). Inace, izgleda da nemaju ni kancelariju posto smo se uvek nekako nalazili po kojekakvim kaficima. Ovo pisem jer mi je kasnije jedna druga firma za izgradnju montaznih kuca rekla da ima puno takvih prevara. Dakle, cuvajte se niskih cena i ne pravite projekat ako nemate neku garanciju da ce cena izgradnje biti u granicama prvobitno dogovorenog.
uhhhh pa to je uzasno puno izgubljenih para :sad2: Ne mogu se u ovakvim slucajevima tuziti?Jel se nesto potpisivalo?

Нажалост, ово је патерн.
Многе фирме се овако понашају,
од хаузмајстора до холдинга.

Моје скорашње искуство је са одгушењем канализације.
Телефоном ми је речено 2 хиљаде динара,
кад су дошли (2 мајстора) и гурнули сајлу
онда је било "Аууу, неће моћи овако просто, мора машински а то је 8 хиљада !"

Дао сам им 2,5 хиљаде и обећао куле и градове те одгушише колко толко.
Зваћу вас ја, реко, опет ...

Ето, ударио тук на лук.

Али чини ми се да се пословни морал мења на боље,
иако смо у вишевековном залету покварености.
Јако је важна стабилност курса, од тога све полази,
и да ја сад не малеришем ...

Toga imaš svuda to su prevarantske šeme i imaš ih u svakoj branši pažljivo upakovane. Imaš čak i agencije za prodaju stanova koji samo žive od naplate pokazivanja. Isto je i za iznajmljivanje. Imaš i šemu učlanjivanja itd. Za nalaženje posla, auta itd.

Gde god ti traže pare unapred je smrdljiva priča. Čuj da ti naplate projektovanje hahaha pa posle da se dogovorimo. Koliko plitak moraš da budeš ko ovi što uplaćuju kaparu strancu u inostranstvo za auto po super ceni :D

Što se tiče kuće, uradi se idejno rešenje pa se ide u finalni ugovor i realizaciju projekta, isplate uz određenu dinamiku koja mora da bude sinhronizovana.

U srbiji je slađe ukrasti 100 evra nego zaraditi 10.000 evra.

Majstori vrše iskopavanje temelja, izolaciju i betoniranje, pušta se određena količina novca srazmerna radovima, gradi se prizemlje ide druga uplata. Sve drugo je prevara i ostajete kratkih rukava ili traje 100 godina. Vi uplatite par hiljada evra u čekate godinu dve da se neko pojavi i zabode ašov.

Toga imaš svuda to su prevarantske šeme i imaš ih u svakoj branši pažljivo upakovane. Imaš čak i agencije za prodaju stanova koji samo žive od naplate pokazivanja. Isto je i za iznajmljivanje. Imaš i šemu učlanjivanja itd. Za nalaženje posla, auta itd.

Gde god ti traže pare unapred je smrdljiva priča. Čuj da ti naplate projektovanje hahaha pa posle da se dogovorimo. Koliko plitak moraš da budeš ko ovi što uplaćuju kaparu strancu u inostranstvo za auto po super ceni :D

Što se tiče kuće, uradi se idejno rešenje pa se ide u finalni ugovor i realizaciju projekta, isplate uz određenu dinamiku koja mora da bude sinhronizovana.

U srbiji je slađe ukrasti 100 evra nego zaraditi 10.000 evra.

Majstori vrše iskopavanje temelja, izolaciju i betoniranje, pušta se određena količina novca srazmerna radovima, gradi se prizemlje ide druga uplata. Sve drugo je prevara i ostajete kratkih rukava ili traje 100 godina. Vi uplatite par hiljada evra u čekate godinu dve da se neko pojavi i zabode ašov.
Kako moze nesto da se naplati ako nije nista potpisano? Mislim ok ovi sitni majstori...usluge...ali 4k evra nije ni malo naivna cifra.

Može pojaviš se sa mercedesom od 30-50.000 evra i ljudi daju pare i mnogo više. Dovoljno je samo da imaš super priču, zlatan lanac, sat itd. Naš narod je pohlepan i nepismen, ima više od 1,3 miliona srbalja koji nisu završili osnovnu školu.

Recimo ovako to ide ti si stolar, zove te prevarant zida zgradu. Trebaju mu vrata za zgradu, vrednost 20.000 evra. Obeća ti jedan stan koji tržišno vredi 40.000 evra. Ti odradiš sva vrata i kada se pojaviš po završetku posla tog koji je ugovarao niko ne poznaje ili najčešće oni su njemu sve platili.

Onda ide drugi deo, angažuješ batinaše i naplaćuješ i skidaš vrata pod uslovom da si jači. Eto tako otprilike izgleda rad sa privatnicima. I sve se tako radi, struja, voda, parket, stolarija itd.

Državu baš briga ili ovako naplate pdv ili se tužiš trista godina.

Meni su fascinantni ljudi kao što si ti, brže bolje došli do nekog keša i aj kao odma kod arhitekte, normalno ne proverenog. Posle kad izduvate(uz dužno poštovanje), posle vam je đavo kriv. Toliko je jednostavna izrada kuće iz temelja, da je to smešno. Dovoljno je imati sliku buduće kuće u glavi, kod proverenog arhitekte to se stavi na papir kroz jedno ispijanje kafe. Utvrde se materijali i troškovi, i sutradan se maltene može krenuti u realizaciju. Ali jbg, dok je vas lovarnih, dok je ovaca, biće i vune.

Prethodna iskustva na:
https://forum.krstarica.com/threads/montazne-kuce-iskustva.207184/
jbmti nema goreg olosa nego u Srbiji. gde god se okrenes lopov i prevarant a ne mozes nista da mu radis. barem da je kao na divljem zapadu pa covek uzme oruzje i resi stvar nego u ovoj nakaradnoj demokratiji samo su lupezi i zasticeni a posten naj***

i ja planiram montaznu vikendicu ali za 4000evra bih mu grkljan iscupao

Meni su fascinantni ljudi kao što si ti, brže bolje došli do nekog keša i aj kao odma kod arhitekte, normalno ne proverenog. Posle kad izduvate(uz dužno poštovanje), posle vam je đavo kriv. Toliko je jednostavna izrada kuće iz temelja, da je to smešno. Dovoljno je imati sliku buduće kuće u glavi, kod proverenog arhitekte to se stavi na papir kroz jedno ispijanje kafe. Utvrde se materijali i troškovi, i sutradan se maltene može krenuti u realizaciju. Ali jbg, dok je vas lovarnih, dok je ovaca, biće i vune.
otkud ces ti da znas kakav je kad ti spakuju pricu i na oko sve je po zakonu?

otkud ces ti da znas kakav je kad ti spakuju pricu i na oko sve je po zakonu?
Druže, kao i u svemu, odradiš proveru. Vidiš kakav je, da li firma ili pojedinac ima tradiciju, pozitivna iskustva i slično. Ona je tek kad je sjebao, posle saznala da je lik totalno ne proveren i slično. E o tome se radi, imala je keš i mislila je to je to. Sad se češe, i treba. Pa ovo je Srbija, normalno da je prevaranata na svakoj strani.

Montažne kuće se drugačije projektuju nemaju veze sa klasičnim zidanjem. Cena je ista čak i dužina radova ali se naš narod peca na priču o brzini gradnje i termoizolaciji. U praksi se dosta toga preskače i pojeftinjuje isto kao što arhitekta mora da nadgleda gradilište i količinu armature /betona koja se ugrađuje.

Najbolje je angažovati nezavisnog arhitektu ili uzeti gotov projekat i platiti nekoga da kontroliše izgradnju.

Dosta jeftinije, ali bukvalno od 100 firmi koji se time bave, 95 su prevaranti. Zakinute na materijalu, na izolaciji, na svemu i svačemu. I bukvalno saniraš kuću skoro svake godine, isto kao da je i krečiš. Zidati kuću iz temelja je i dalje, a i ostaće, jedina prava investicija.
znamo svi da je zidana prava stvar ali ima i tu mnogo problema. kesh i vreme

Prijatelju, digneš kuću od temelja do krova, i središ je kompletno iznutra za mesec dana. O čemu pričamo? Dosta je skuplje, ali je inesticija za narednih 50 godina ako se odradi ljudski. ;)
kad imas kesh na gomili moze i soliter. vecina nas ovde gleda da nema problema sa majstorima to ti je muka ziva kad zidaju, malterisu,... nikad neces da znas koliko ce na kraju da te iznese cena i stalno trebas da budes tu da ih kontrolises. to pricam za nas obicne ljude. kad imas kesha onda platis firmu, nadzornika i kljuc u ruke bato. il prosto kupis kucu, sto da se zezas

kad imas kesh na gomili moze i soliter. vecina nas ovde gleda da nema problema sa majstorima to ti je muka ziva kad zidaju, malterisu,... nikad neces da znas koliko ce na kraju da te iznese cena i stalno trebas da budes tu da ih kontrolises. to pricam za nas obicne ljude. kad imas kesha onda platis firmu, nadzornika i kljuc u ruke bato. il prosto kupis kucu, sto da se zezas
Problem je sto vecina ljudi...ili ajde barem da pricam u svoje ime...se nista ne razume u materijale, sta kako treba, kojim redom, koliko toga, koliko treba to sve da traje... a onda treba da se nadje neko ko to zna...a taj neko opet treba da se plati da bude tamo i da mu bas verujes...a sve su to pare :(

Jasno sve druže, potpisujem. Moj pokojni deda je zidao kuću iz temelja 69 godine. 170 kvadrata na dva sprata, ali se šljakalo i dan i noć, i znalo se odma po udaranju temelja koliko je šta, i kolike su dnevnice majstorima i pomoćnicima, do bukvalno pločica u kupatilu i parketa po sobama. Sve je do čoveka, ili si korektan i sve platiš kako treba i majstore i materijal, ili što kažeš, kupiš polovnu kuću. Ali montažnu kuću kupovati u Srbiji je ravno samoubistvu, kao da kupuješ polovni automobil, u 90 posto slučajeva znaš da si se zajebo.

Tačno tako, ja kada sam renovirao stan onog trenutka čim su počeli da ruše ja sam znao dubinu fioke u kuhinji. Ako ne znaš ili nemaš vremena plati arhitektu jbg. Ako nemaš para digni kredit jbg. Čim nešto preskočiš automatski ide zaheb.

I tek će da bude katastrofa, ovim pranjem para mafije kroz gradnju po beogradu cena kvadrata skače u nebesa a mladi nikada neće imati svoj stan.

Problem je sto vecina ljudi...ili ajde barem da pricam u svoje ime...se nista ne razume u materijale, sta kako treba, kojim redom, koliko toga, koliko treba to sve da traje... a onda treba da se nadje neko ko to zna...a taj neko opet treba da se plati da bude tamo i da mu bas verujes...a sve su to pare :(
to je problem. svi su prevaranti i gledaju da te zakinu makar za 5%

Jasno sve druže, potpisujem. Moj pokojni deda je zidao kuću iz temelja 69 godine. 170 kvadrata na dva sprata, ali se šljakalo i dan i noć, i znalo se odma po udaranju temelja koliko je šta, i kolike su dnevnice majstorima i pomoćnicima, do bukvalno pločica u kupatilu i parketa po sobama. Sve je do čoveka, ili si korektan i sve platiš kako treba i majstore i materijal, ili što kažeš, kupiš polovnu kuću. Ali montažnu kuću kupovati u Srbiji je ravno samoubistvu, kao da kupuješ polovni automobil, u 90 posto slučajeva znaš da si se zajebo.
nista nije kao pre, u tome je problem

Back