монаштво или брак?

шта би сте радије изабрали?

• монаштво

• брак

Rezultati ankete su vidlјivi nakon glasanja.
Ma ja to potpuno razumem, ali kako razlikujes zelju za razmnozavanjem od bludne strasti, kako si sam vec napisao?

Једноставно.Сврха полног нагона је размножавање.Иако неко прави децу у брачној заједници то сигурно није грех.Ако се зачне ван брака може бити да није блуд.Али је грех јер је дете зачето ван брака.И при том није прављење само по себи лоше већ то што је ван Богом благословене заједнице.

А блуд је злоупотреба те жеље или ти нагона за постизање задовољења сласти у сексу без намере да се имају деца.Јел капираш?

Једноставно.Сврха полног нагона је размножавање.Иако неко прави децу у брачној заједници то сигурно није грех.Ако се зачне ван брака може бити да није блуд.Али је грех јер је дете зачето ван брака.И при том није прављење само по себи лоше већ то што је ван Богом благословене заједнице.

А блуд је злоупотреба те жеље или ти нагона за постизање задовољења сласти у сексу без намере да се имају деца.Јел капираш?

Nisi tako u pocetku rekao, ali dobro.Vidim da se i ti sada "izvlacis". Necu te vise kinjiti.:mrgreen:

:hahaha::hahaha: A koji je "lek" za moja cackanja?

Чување језика

# Чувај се човече, преузми власт над својим језиком и не умножавај речи, да не би умножио грехове (свети Антоније Велики).
# Безмолвије је одсецање сваког зла (свети Макарије Велики).
# Обуздавање језика показује мудрог човека. Ко попушта узду језика, показује да је далеко од врлине (авва Исаија).
# Језик треба свезати. Јер то је точак који углавном покрећу адска испарења (Јак. 3,6) (свети Теофан Затворник).
# Избегавај много приче, правдајући се пословима (свети авва Доротеј и Јован Лествичник).
# Ко хоће да свагда буде са Господом, нека се на сваки начин чува од повода за грехе (авва Исаија).
# Истински слуга Божији се чува не само грешних дела, него – и речи (свети Игњатије Брјанчанинов)

http://predanje-ms.blogspot.com/sea...-max=2010-02-23T06:11:00+01:00&max-results=20

А где у исламу постоји монаштво?И где постоји дилема између монаштва и брака у тој религији?Хајде пошто тврдиш да си православац одговори.

Kakve to ima veze sa time da li oni smeju da daju neko svoje gledište o tome?Uostalom,kao što te je Fighter pitao i tit si učestvovao na mnogin "njihovim" temama pa ti niko nije rekao da tu više ne pišeš.

Kakve to ima veze sa time da li oni smeju da daju neko svoje gledište o tome?Uostalom,kao što te je Fighter pitao i tit si učestvovao na mnogin "njihovim" temama pa ti niko nije rekao da tu više ne pišeš.

Па он је постављао опште теме невезано за овај живот овде на земљи.Постоји тема о животу после смрти и ту може уколико жели слободно да учествује.

Чување језика

# Чувај се човече, преузми власт над својим језиком и не умножавај речи, да не би умножио грехове (свети Антоније Велики).
# Безмолвије је одсецање сваког зла (свети Макарије Велики).
# Обуздавање језика показује мудрог човека. Ко попушта узду језика, показује да је далеко од врлине (авва Исаија).
# Језик треба свезати. Јер то је точак који углавном покрећу адска испарења (Јак. 3,6) (свети Теофан Затворник).
# Избегавај много приче, правдајући се пословима (свети авва Доротеј и Јован Лествичник).
# Ко хоће да свагда буде са Господом, нека се на сваки начин чува од повода за грехе (авва Исаија).
# Истински слуга Божији се чува не само грешних дела, него – и речи (свети Игњатије Брјанчанинов)

http://predanje-ms.blogspot.com/sea...-max=2010-02-23T06:11:00+01:00&max-results=20

Tacno, ali ti si prvi poceo sa tim, pa si ustuknuo, valjda te je bilo sramota, ali ja i to razumem, samo ipak tako kazi, a ne ja da drzim jezik za zubima.;)

Па он је постављао опште теме невезано за овај живот овде на земљи.Постоји тема о животу после смрти и ту може уколико жели слободно да учествује.

On je postavljao teme o Islamu i ne vidim razloga da,vodeći se tvojom logikom,ti učestvuješ nna tim temama.

Nego Samsone pošto si izabrao radije monaštvo,zašto onda nisi monah?

То је ствар одлуке мог духовника када,а и околности мог приватног живота који ти незаш.А нисмо блиски пријатељи већ смо вируални познаници па бих се теби поверавао.

Ево један врло занимљив део из Лествице преподомног Јована Лествичника,па молим да свако да своје мишљење.

Бог је живот и спас свих који су обдарени слободом: верних и неверних, праведних и неправедних, побожних и безбожних, бестрасних и страсних, монаха и световњака, паметних и глупих, здравих и болесних, младих и старих, као што су за сваког без разлике - светлост, сунце, ваздух. Бог не гледа ко је ко (Рим.2,11;уп. Еф.6,9).
Безбожник је смртно биће које има разум, а својевољно бежи од правог живота, те за свог Творца, који вечно постоји, мисли да не постоји. Преступник је онај што закон Божији тумачи по свом злоумљу и сматра да верује, и поред тога што је обузет богопротивним мишљењем. Хришћанин је сушта слика Христова, колико је могуће човеку, у речима, делима и мисли, са правом и непогрешном вером у Свету Тројицу. Богољубац је онај који учествује у свему што је природно и безгрешно, и који не пропушта да према својим могућностима чини добра дела. Уздржљивац је онај који се посред искушења, замки и метежа упиње из све снаге да подаржава Онога који је далеко од свега тога.
Монах припада анђелском чину и [води] анђелски живот, који се остварује у вештаственом и прљавом телу. Монах је човек који се држи само Божијих заповести и речи, у свако време, на сваком месту, у сваком послу. Бити монах значи непрестано приморавати природу и неуморно бдети над својим чулима. Монах има посвећено тело, очишћена уста и просвећен ум. Монах је преболна душа, стално обузета сећањем на смрт, било да бди или да спава. Одвајање од света јесте хотимична мржња на оно што људи у свету хвале, и порицање природе ради постигнућа оног што је натприродно.
Сви они који су спремно одбацили оно што припада овом животу, свакако беху подстакнути [жељом] за будућим Царством, или обиљем грехова, или, пак, љубављу према Богу. Ако се ниједним од споменутих циљева нису руководили, њихово је напуштање света бесмислено. Само, и у том случају, добри наш Судија очекује да види какав ће бити крај њиховог животног пута.
Ко напусти свет да би са себе збацио бреме грехова, нека се угледа на оне што седе на гробљу ван града, и нека не зауставља вреле и горке своје сузе, ни нечујни лелек срца, док и сам не угледа Исуса где долази да одвали стену окорелости са срца и ослободи ум од веза грехова - као што је Лазара ослободио (уп. Јн. 11,44) - заповедајући својим послушним анђелима: "Раздрешите га од страсти, и пустите да иде к блаженом бестрашћу!" Иначе, он нема никакве користи од напуштања света.

http://www.svetosavlje.org/biblioteka/lestvica/pouka01.htm

Znaci problem je sto ce neko kome citavog zivota nisu govorili da postoji podjela na monahe i "ostale" drugacije (da ne kazem realnije) gledati na stvari pa se nece poklapati sa tvojim misljenjem, sto koliko vidim, tebi mnogo smeta.
Nikakav problem, samo ubuduce reci: "Tema je samo za "nas"! " i sve je ok, ovako ne mogu sam da procjenjujem gdje imam "pravo" da diskutujem.
I jos jednom, pozivam te da ucestvujes na temama o Islamu u cilju da naucis nesto o mojoj vjeri jer smatram da je to nekada bila i tvoja.
pozdrav

i samo polako, nema potrebe za mrznjom...

Znaci problem je sto ce neko kome citavog zivota nisu govorili da postoji podjela na monahe i "ostale" drugacije (da ne kazem realnije) gledati na stvari pa se nece poklapati sa tvojim misljenjem, sto koliko vidim, tebi mnogo smeta.
Nikakav problem, samo ubuduce reci: "Tema je samo za "nas"! " i sve je ok, ovako ne mogu sam da procjenjujem gdje imam "pravo" da diskutujem.
I jos jednom, pozivam te da ucestvujes na temama o Islamu u cilju da naucis nesto o mojoj vjeri jer smatram da je to nekada bila i tvoja.
pozdrav

i samo polako, nema potrebe za mrznjom...

Ма немрзим те.Али одговри поштено јел има у исламу нашто као монаштво?

Па јер си се тако изјанио у анкети.Ако се још ниси одлучио извини.Већина оних који су кликнули на једну од опција а са којима сам причао немају неко двоумљење.

Pa iskreno ne znam za šta bih se tačno opredelio(mada viče naginjem mirjanskom životu).Nekad mi dodje pomisao da se zamonašim,ali nije nešto intenzivno.

Pa iskreno ne znam za šta bih se tačno opredelio(mada viče naginjem mirjanskom životu).Nekad mi dodje pomisao da se zamonašim,ali nije nešto intenzivno.

Па треба да се молиш Богу да ти покаже пут.Само никад у СПЦ манастирима нећеш у потпуности да осетиш шта је монаштво због претераног комфора.Мислим да тамо код вас нема савршеног одрицања.Прича се да у Крушедолу и Параћи монаси једу месо.

Па треба да се молиш Богу да ти покаже пут.Само никад у СПЦ манастирима нећеш у потпуности да осетиш шта је монаштво због претераног комфора.Мислим да тамо код вас нема савршеног одрицања.Прича се да у Крушедолу и Параћи монаси једу месо.

Pa više puta sam se molio za to(ne konkretno za tu stvar,ali za druge).Npr.sećam se moje muke da odredim svoj stav prema ekumenizmu.Do pre nekih(maximum)godinu dana,ja sam bio antiekumenista.Ne baš kao vi,razume se,ali svakako da sam imao potpuno neprihvatljiv stav ka tome.

Pa više puta sam se molio za to(ne konkretno za tu stvar,ali za druge).Npr.sećam se moje muke da odredim svoj stav prema ekumenizmu.Do pre nekih(maximum)godinu dana,ja sam bio antiekumenista.Ne baš kao vi,razume se,ali svakako da sam imao potpuno neprihvatljiv stav ka tome.

А онда су те ''теолози'' и студенти БФ уверили у супртоно,али пошто је и код тебе као и код већине факултет нешто што даје валидност чињеницама ти си им поверовао.

Ма немрзим те.Али одговри поштено јел има у исламу нашто као монаштво?

Vec sam ti rekao da nema. Svi ljudi su isti i za svakog vaze Bozija naredjenja? Zasto bi nekom bilo naredjeno jedno a nekom nesto drugo? Gdje je tu logika?
Zamisli da je Bozije naredjenje da se ne zenimo! Sta mislis kako bi se svijet razvijao? Bog nam je naredio da se zenimo. Boziji poslanici se se zenili... A svi poslanici su bili bez grijeha... Ako je Avram mogao imati 2 zene, sta mislis, zbog cega bi Bog tebi trazio da nemas zenu? Ti si zivo bice. To je tvoja prirodna potreba. Znas li uopste zbog cega je Bog stvorio Evu? Zbog cega nije stvorio Evu pa Adema? Vec Adema pa vidjevsi da je usamljen, dok je spavao, od krivog rebra preko srca stvorio Evu. Ako me vec tjeras da mijesam Islam, ok. Vi nemate odgovor na ova pitanja... Zasto? Zato sto nije mnogo preostalo od Indzila i nemate Bozija naredjenja. U Islamu postoji Kur'an, Boziji govor i vjerodostojni hadisi Poslanik saws. Svako pitanje u tvom zivotu mozes rijesiti ako se drzis Islama. Po pitanju braka... Brak je sunnet (naredjen hadisima) i svaki odnos sa suprugom je veliko dobro djelo. Zasto? Zato sto si izbjegao da ucinis blud, ili bilo kom kontaktu sa nekom zenom koja ti nije dozvoljena. Brak je pola vjera. Ni svjestan nisi koliko ti brak (naravno u Bozije ime) znaci za vjeru. Koliko si se grijehova suzdrzao i koliko dobrih djela ucinio. A u braku... Muskarac ima svoja prava i zaduzenja i zena ima svoja prava i zaduzenja. Muzu je naredjeno da postuje i cijeni zenu. Dok zeni je naredjeno da postuje i cijeni svog muza. Zena kao neznije bice treba raditi "neznije" poslove sto znaci, da zena nece nositi dzakove i gurati kolica na baustelima dok ce muskarac cistiti prasinu po kuci :lol:
To su vec stvari koje su svima nama poznate i opsteprihvacene i iz kojih odmah slijedi da MUSKARAC I ZENA NISU ISTI I DA NEMA GOVORA O RAVNOPRAVNOSTI! Ali svakako o razlicitim pravima i sto je vaznije da prava imaju i muskarac i zena.
Ok... Odosmo od teme...

Bog od nas ne trazi nemoguce. Naredjeno nam je da se molimo/klanjamo 5 puta dnevno, sto uzima mozda 1 sat od 24 koja imamo. Da postimo 1 mjesec u godini. Da jednom u zivotu obavimo Hadzdz. Da vjerujemo da je Bog 1 i da je Muhammed saws Njegov poslanik. Da udjeljujemo siromasnima (zekat).

Zato... Nemoj ici u monahe jer to nema uporiste ni u Bibliji. (zar ti nije ovo dovljno?)

Back