- Poruka
- 397.600
Jednog dana (imao sam tada, mislim, četrnaest godina), profesor Lale me odredi da mu posle časova odnesem kući crtaće blokove čitavog razreda da ih oceni. Vukao sam taj preteški debeli svežanj preko čitavog grada i pronašao oronulu kuću na Kosančićevom vencu gde je profesor živeo. Čitav taj kraj, sa džombastom kaldrmom i zgradama s početka veka sa čijih se zidova ljuštio malter, starinske kapije od kovanog gvoždja, bršljan koji se peo sve do dimnjaka i poprsje Kosančić Jovana u niši na kući pokraj stepenica što su vodile dole na reku, delovali su na mene potpuno začarano. Kuća broj devetnaest, bila je puna tame i promaje. U njoj su živeli beogradski slikari. Sricao sam njihova imena u polutami dugog hodnika provlačeći se kroz šumu prašnjavih skulptura izlivenih u gipsu i džinovskih platana prislonjenih na zid. Neki od stanara imali su tablice na vratima, dok su drugi svoja imena ispisali uljem debelom četkom, kao uveličani potpis na slici. Neki su zalepili samo ceduljicu, jedan je ispisao čak i stihove iz Danteovog pakla (Vi koji ovamo ulazite, napustite svaku nadu...), neki su imali kravlju klepetušu a drugi zvekire. Iz samog dna hodnika, iz njegove tajanstvene mračne utrobe, čuo se predivan ženski glas praćen gitarom koji nikad u životu neću zaboraviti. Nevidljivi sopran pevao je Kasta divu iz Belinijeve Norme. Na vratima iza kojih je pevala ta žena pisalo je Branko Stanković – Lale. Potpuno opčinjen, nisam se usudjivao da pokucam već sam stajao u tami sa blokovima u naručju sve dok neko ne otvori vrata izlazeći i ja se nadjoh u neobičnoj prostoriji punoj blagog sumraka kroz čiji se stakleni zid videla reka i druga obala Save, u to vreme bez ijedne zgrade – pravo isušeno Panonsko more. U sobi je sedelo nekoliko lepih žena i isto toliko muškaraca sa bradama i dugim kosama, oko niskog stola na kome se nalazio veliki buket najrazličitijeg poljskog cveća izmešanog s ružama i krinovima. Buket je bio okružen mnoštvom boca vina, čašama i velikom, već načetom voćnom tortom od nekoliko spratova. Isti ovakav sto, sa svim stvarima na njemu, nalazio se i na velikom platnu na štafelaju, a moj profesor upravo je doterivao cveće na njemu, odmičući se i primičući, žmureći čas na jedno, čas na drugo oko. Zapanjila me je njegova veština sa kojom je hitrim namazima čiste bele boje oživljavao naslikane čaše, do tada sivkaste i beživotne, baš u trenutku dok su se njegovi gosti kucali njima a na rubovima im svetucali i iskrili poslednji zraci zamirućeg sunca. Kasnije sam doznao; svake godine on je slikao rodjendansku trpezu svoje žene, operske pevačice, i to platno bi se uvek zvalo Praznik i nosilo redni broj. Zanet svojim poslom, on me nije ni primetio. Neko me posadi za sto i dodade mi tanjir sa velikim komadom torte i čašom ružičastog slatkastog vina. Čitava odaja mirisala je na cveće, duvan i terpentin.
Tog snenog poslepodneva, u prizoru koji je na mene delovao kao da je iz kakve bajke, taj miris mi se za ceo život uvukao pod kožu i u dušu. Okružen razapetim, poludovršenim platnima, medju zemljanim ćupovima punih četaka i razbacanim knjigama sa reprodukcijama slikarskih dela, osećao sam se kao moj omiljeni junak, Oliver Tvist, tek pušten iz sirotišta kod bogatih rodjaka. Ti ljudi su mi ličili na polubogove. Želeo sam da budem kao oni, da postanem slikar i da živim u sličnoj kući. Osećao sam se beskrajno udaljenim od tog cilja.
Tada, naravno, nisam mogao znati da su to bili pripadnici beogradske škole – uglavnom postimpresionisti, koji su kaskali najmanje pola veka za francuskim rodonačelnicima, da kubure više od ostalih sa novcem, sastavljajući jedva kraj s krajem kao nastavnici po školama ili izvodjači scenskog dekora. Nikada, i nikome, neće izgledati tako slavno i moćno kao meni, onog davnog sumraka na Kosančićevom vencu.
Rat gradjanskom svetu, iz koga sam potekao, bio je objavljen. Znao sam šta hoću i gde pripadam, sve ostalo nije bilo važno.
Uspomene jednog crtaca
Tog snenog poslepodneva, u prizoru koji je na mene delovao kao da je iz kakve bajke, taj miris mi se za ceo život uvukao pod kožu i u dušu. Okružen razapetim, poludovršenim platnima, medju zemljanim ćupovima punih četaka i razbacanim knjigama sa reprodukcijama slikarskih dela, osećao sam se kao moj omiljeni junak, Oliver Tvist, tek pušten iz sirotišta kod bogatih rodjaka. Ti ljudi su mi ličili na polubogove. Želeo sam da budem kao oni, da postanem slikar i da živim u sličnoj kući. Osećao sam se beskrajno udaljenim od tog cilja.
Tada, naravno, nisam mogao znati da su to bili pripadnici beogradske škole – uglavnom postimpresionisti, koji su kaskali najmanje pola veka za francuskim rodonačelnicima, da kubure više od ostalih sa novcem, sastavljajući jedva kraj s krajem kao nastavnici po školama ili izvodjači scenskog dekora. Nikada, i nikome, neće izgledati tako slavno i moćno kao meni, onog davnog sumraka na Kosančićevom vencu.
Rat gradjanskom svetu, iz koga sam potekao, bio je objavljen. Znao sam šta hoću i gde pripadam, sve ostalo nije bilo važno.
Uspomene jednog crtaca