Mojih ruku delo

• Začetnik teme Začetnik teme moler
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Evo i te začete, koju sam ambiciozno počeo, bez tutorijala, i tu je bio kraj moje slikarske karijere :hahaha:

image_preview.php
[/URL][/IMG]

ulje na platnu 50 x 70cm

Poslednja izmena:
Medium moraš da nađeš 'po sebi', onako kako tvoj način izražavanja zahtijeva. Ne može svakakva koncentracija ulja i terpentina da načini jednak željeni efekat. To i jeste 'mudrost' upotrebe medijuma. Spoznati, kroz vježbu, šta je najbolji način da se postigne željeni efekat a da se pri tome pigment održi postojanjim i stabilnim unutar nanosa.

Poslednja izmena:
Evo i te začete, koju sam ambiciozno počeo, bez tutorijala, i tu je bio kraj moje slikarske karijere :hahaha:

image_preview.php
[/URL][/IMG]

ulje na platnu 50 x 70cm

Timosten,
uz malo strpljenja i rada moglo bi se doći do onoga što si poželio a nisi dovršio. (Praksa oslobađa). Ponekad i nedovršene slike daju utisak svježine i ostavljaju prostora mašti o tome "kako bi moglo biti". Ipak, treba sebi dati šansu...jedan korak u vremenu je sve što se može učiniti. Ima nešto jednostavno u tvom pristupu, da l' iz neiskustva il' iz čistog načina gledanja na stvari...:) uz malo truda i iskustnog 'učitelja'...nikad se ne zna...

Medium moraš da nađeš 'po sebi', onako kako tvoj način izražavanja zahtijeva. Ne može svakakva koncentracija ulja i terpentina da načini jednak željeni efekat. To i jeste 'mudrost' upotrebe medijuma. Spoznati, kroz vježbu, šta je najbolji način da se postigne željeni efekat a da se pri tome pigment održi postojanjim i stabilnim unutar nanosa.

Moj umetnički habitus je zasnovan na "tankim" živcima i čistom amaterizmu. Treba mi neki savet za "dummies", medijum koji se brzo suši i ne brlja.
A ovo o spoznaji, možemo da nastavimo na pdf Filozofija. :)

@ Shade

Kad fotografišeš sliku nikad nemoj da koristiš blic (osim ako nemaš profi aparat koji ima difuzno svetlo, pa čak ni tad). Slikaj na dnevnom svetlu na mestu koje je u hladovini ali ipak dobro osvetljeno.

Ovo što je rekao Ja koji jesam za medijum je potpuno u pravu. Setio sam se jedne prijateljice koja u slikanju uopšte ne koristi laneno ulje, uglavnom koristi samo terpentin. Dobija slike koje su mat i veoma prozirne nanose koji podsećaju na akvarel. Ali njen izraz je takav da je to upravo to što želi da postigne. Ona je inače akademski slikar tako da ne radi tako zbog neupućenosti već je to upravo stvar ličnog afiniteta.

Timosten,
uz malo strpljenja i rada moglo bi se doći do onoga što si poželio a nisi dovršio. (Praksa oslobađa). Ponekad i nedovršene slike daju utisak svježine i ostavljaju prostora mašti o tome "kako bi moglo biti". Ipak, treba sebi dati šansu...jedan korak u vremenu je sve što se može učiniti. Ima nešto jednostavno u tvom pristupu, da l' iz neiskustva il' iz čistog načina gledanja na stvari...:) uz malo truda i iskustnog 'učitelja'...nikad se ne zna...

Ja odustao, bre... :),

ova ženskinja je drugi pokušaj ulja, kao što sam napisao, bilo je tu svega, vertikalno platno - potezi četkice u tom položaju (naučio na horizontalno), nesigurnost do bola ... itd. itd.
kakvo crno iskustvo, a "pristupa" nije bilo uopšte, borio sam se sa navedenim stvarima ;)
nabrojao sam samo ono čega sam se setio, bila je tu gomila problema... ali sad je iza mene ;), što je teško nije vredno truda :hahaha:

P.S. nego, imam dosta materijala, kao svaki početnik, otišao i kupio brdo, i što treba i što ne treba,
MORAĆU ODVOJITI JEDNO POSLEPODNE DA TO POTROŠIM :hahaha:

Poslednja izmena:
@ Shade

Kad fotografišeš sliku nikad nemoj da koristiš blic (osim ako nemaš profi aparat koji ima difuzno svetlo, pa čak ni tad). Slikaj na dnevnom svetlu na mestu koje je u hladovini ali ipak dobro osvetljeno.

Ovo što je rekao Ja koji jesam za medijum je potpuno u pravu. Setio sam se jedne prijateljice koja u slikanju uopšte ne koristi laneno ulje, uglavnom koristi samo terpentin. Dobija slike koje su mat i veoma prozirne nanose koji podsećaju na akvarel. Ali njen izraz je takav da je to upravo to što želi da postigne. Ona je inače akademski slikar tako da ne radi tako zbog neupućenosti već je to upravo stvar ličnog afiniteta.

@decao, @JKJ, sve ja to znam teoretski, nego mi nešto praksa ne ide.
Moraću, izgleda, malo više da vežbam.

Dragi ljudi nemojte mi zameriti sto cu Vas pitati (vi koji znate naravno), sta meni konkretno treba da bih slikao uljanim bojama? Ako neko hoce da mi kaze neka kaze treba ti to i to, kupis to i to, pomesas s tim, konkretno bez okolisanja...cackao po forumu i svasta nesto ima al nista konkretno...hocu vec duze vreme da krenem uljanim bojama da radim, al gde god da krenem opet se vratim na pocetku...hvala unapred...

Dragi ljudi nemojte mi zameriti sto cu Vas pitati (vi koji znate naravno), sta meni konkretno treba da bih slikao uljanim bojama? Ako neko hoce da mi kaze neka kaze treba ti to i to, kupis to i to, pomesas s tim, konkretno bez okolisanja...cackao po forumu i svasta nesto ima al nista konkretno...hocu vec duze vreme da krenem uljanim bojama da radim, al gde god da krenem opet se vratim na pocetku...hvala unapred...

.. treba ti platno .. imaš pripremljeno kod marića .. bez da se petljaš oko toga .. za početak ..
.. trebaju ti boje .. počni sa kineskima .. da vežbaš .. kad budeš sigurniji pređi na profi ..
.. treba ti laneno ulje .. i treba ti terpentin ..
(.. to su meni rekli za početak ..)

.. e sad .. sa odnosom lanenog ulja i terpentina eksperimentiši .. vidi kad dobijaš kakve efekte ..

(.. to su meni rekli u početku .. posle kupiš druge cake .. al ovo je za početak meni bilo ok ..)

Možeš da kupiš gotovo platno, ali treba ga za svaki slučaj premazati preparaturom još nekoliko puta pošto se veoma često dešava da ulje probije kroz preparaturu koja je na tim gotovim platnima mnogo tanka. Osim toga boje i četke (ne one meke, one su za akvarel, ali to će ti već reći u prodavnici). Ja sam na početku slikao samo uljem, bez terpentina. Ide i tako, ali s medijumom je bolje. Kupi i litar uljanog razređivača da pereš četke u njemu.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back