Moja prva torta

Da vas i ja malo davim sa svojim problemima...............
pravila sam fondan sama ne taj o kojem vi pricate sa margarinom ili biljnom mašcu nego po minjinom receptu:fruktoza,voda,glicerin i šecer..........
torta mi se sjajila kao da je lakirana nakon nekog vremena kao da se topio nije bio kao na vašim tortama ............ ispod sam tortu premazala tucenim žumanjcima na pari i jedan margarin unutra dali je to krivica?
evo slike da vam malo docaram prizor
dsc05401x.jpg

fondan koji sam pravila po jacinom receptu bio je odlican lako sa radila i lijepo se sjajio ali neke figurice koje sam pravila nisu stijele da se osuse,tek posle vise,vise dana su se osusile u cemu je greska?da mi se nedesava da neke figurice moram praviti na" 2 sedmice"prije

bravo za prvenac, svaka cast...:D
sto se pronsenja fondana tice, sve je stvar navike.uvek kad ga razvaljam, podvucem obe sake ispod fondana i prebacim na tortu, zagladim glacalicom. i ne cepa se.doduse ja koristim kupovni fondan, ne pravim sama.mozda je onaj iz kucne radinosti manje elstican, ne bih znala :) u svakom slucaju @majanest probaj tako kako ti je Vanja rekla, verujem da ce ti biti lakse da preneses :D

Jesam sa oklagijom probala al jedva sam ga odlepila od radne povrsine:hahaha: Sta cu nisam bas vesta oklagijom:mrgreen:

pa nemoze bas ako se zumanjak dobro ukuha ..zumanjak i secer stezu + jos margarin.....druga je stvar ako se nezna dobro skuhati krem pa posle izvesnog vremena on pocne pustati....ja licno pravim muslin buter krem kuham secer i vodu ....mutim belanjak i u rashladjeno dodam biljnu mast.....za ovo vam je potreban stvarno dobar mikser negde na prvim stranama smo pisali o tome ....ima zena koje ne kuhaju krem nego tortu oblazu tankim koricama koje premazuju sa zelatinom rastvorenom u vodi i na to stavljaju fondon ili masu koju koriste.....ima i zena koje tortu omazu margarinom i secerom u prahu i to stave da se stegne nemora u duboko moze samo u frizider i posle dva sata oblazu tortu masom.....iam vise nacina izaberete onaj koji je najjednostavniji i oko kog nemate da razbijate glavu_da li je dobro ukuhano ili ne da li ce da procuri ili ne ....

zaboravih i ovo moze i kuhana jaja na pari +cokolada+margarin fil je gust i jako dobar i kad se dobro zagladi....velika je greska ako se u fil za omazivanje torte stavlja buter_buter pocinje da se topi vec na sobnoj temperaturi i nije dobar ako se na to stavlaj fondon ili masa buter popusta i torta pada ....englezi na primer omazu tortu dzemom...prekriju marsipanom i tek na marsipan ide fondon....torte budu jako glatke i ravne i jako dobre za dalju dekoraciju

ja sam svoj fondat ljepo mogla oklagiom razvaljati i nije se ljepio i kuhala žumanjca na pari kako vesna piše ...........fil sam stavila na tortu i onda u hladnjaku je stajalo odoka nekih 5 sati tad sam stavljala fondat..................a figurice mi se tope kad ih pravim da umjesim malo gumpaste?
sa gumpastom još nisam radila,a ima je kod nas za kupit

Poslednja izmena:
Fondan mora biti dobro umesen.Po tvojoj torti bi rekla da si ga jako tanko razvila.Slobodno umuti margarin i secer u prahu 1:1,sto znaci koliko margarina,toliko secera...muti malo duze da bude penasto,dodaj ekstrat od vanile i sa tim ppremazes tortu.Ono sto je bitno je to da,kada radite sa fondanom,morate se truditi da budete sto pedantnije u oblikovanju torte.MOra biti dobro zagladjena,da ne moras stavljati debeo sloj margarina okolo.Fondan razvuces na minimum 3-4 mm i kada ga stavis na tortu zaravnas.Najbolje je nabaviti peglu za fondan ili neku zamenu kojom ces ga zagladiti.Kada se fondan razvlaci potrebno je posipati i sto i povrsinu fondana sa secerom u prahu ili gustinom,da se ne lepi.Ukoliko nemas laminator(masinu za razvlacenje fondana) bilo bi jako pozeljno da vezbas sa oklagijom.Mesi domace testo za supu,kiflice...to ce ti biti dobra vezba.
Sto se figurica tice,moze samo sa fondanom,a moze se naravno i kombinovati sa gum pastom.I potrebno je bar dan-dva da se lepo prosusi,mada je pozeljno i vise.

ako znas kako izgleda masina za rezance,samo je veca.a ako si pocetnik,onda ti je to nepotrebno ulaganje para,jer kosta.......mozda 300 e ako se ne varam,mozda i vise.opet ,ti bolje znas sta tebi treba sto zavisi od obima tvog posla i koliko ozbiljno zelis da se bavis ovim poslom.

la minoir je masina na kojoj se razvlaci testo za kroasane i galetei i itd...postoje dve verzije jedna je podna a druga je stona ......naj jeftinija stona kosta oko 3500 eura nova.....inace u proseku razvlaci testo na 30 razlicitih debljina ....polovna nije ispod 2000 eura....za nju vam treba prostor ...inace ova podna je dosta skupa i cena joj je oko 5000 eura ali i ima kapacitet ...ove masine za rezanca se koriste samo kada se radi dekoracije i sitniji detalji ....ako nemate industriju la minoar vam nije poterban....

Poslednja izmena:
Tu tortu radio je za kaznu :mrgreen:, jer je pogresio kada je pravio narucenu tortu, pa napravio manju i ja sam se izinatila i rekla mu da tu gresku sam mora da ispravi, jer ja stvarno tog dana nisam imala vremena da ispravljam ikakve greske. I mogu da vam kazem da sam bas bila ponosna na njega :D:zper::super:

Nikad nisam radila sa fondanom a zelela bi,znam da moze da se kupi gotov ali ja bi radije da probam sama da ga napravim jer uskoro ce rodjendan moje druge devojcice pa bi volela da to bude samo mojih ruku delo jer sam i prvoj devojcici pravila sama i mada mi je to bila prva torta koju sam pravila i ukrasavala za neku priliku zaista sam ponosna na cinjenicu da je to mojih ruku delo. pa bih stvarno bila zahvalna ako neka od vas divnih zena ovde da mi napise recept.Hvala unapred

Back