Panta rei!
Početnik
- Poruka
- 19
Tatica...
...verujte,dovoljna je jedna rec!

...verujte,dovoljna je jedna rec!
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.

Odgovarajući na jednu temu ovdje...obuzele su me emocije...ne znam da li slična tema već postoji ili ne...ali sam pomislila da bi bilo lijepo da na jednom mjestu pišemo o svojim očevima, najiskrenije što možemo; o tome kakve ih pamtimo iz našeg djetinjstva, kao i kasnije, dok smo odrastali, i o tome kakvi su sad.
Da li smo ponosni na njih ili ih se stidimo, da li im šta zamjeramo, da li nešto želimo za njih da učinimo, a još nismo i slično...
Ako nisu živi, kakve uspomene na njih nosimo...
Hajte prvo vi, pa ću se i ja ubaciti...

Мој тата је учитељ.Увек, на сваком месту и у сваком погледу.
Висок је и врло усправног и достојанственог хода (и дан данас, у својој 76. години). Црна коса (скоро без седих), плаве, плаве очи, оштар профил и наочаре. Кравата обавезна!!!
Објавио је неколико књига кратких прича, неколико књига композиција за децу, водио је (и води) бројне ауторске радио-емисије, компонује, свира све инструменте сем дувачких, објављивао је стручне педагошке радове и добијао бројне професионалне награде...
Памти све генерације својих ђака, ко је где седео, шта су коме родитељи, ко су му баба и деда......познаје лично пола града и њега сви знају, тако да је прошетати кроз град са њим права мука, јер на сваком кораку застаје да прича са људима које познаје, а познаје их све...
![]()
Основао је први фото-кино клуб у овом граду давних шездесетих, имао је свој тамбурашки оркестар (док нису поумирали)...бави се етнологијом, локалном историографијом, спортским новинарством, нумизматиком, сакупљањем и поправком старих сатова (нумизматичку збирку смо продали 93. да бисмо преживели
, али сатове не дамо!
), био је виноградар, и ветрењар, и до скоро је обрађивао повртњак.....а сада игра игрице на компу, четује на интернету, полемише на неким стручним сајтовима и чуди се како је свет неписмен....
...пише рецензије, сарађује у неким монографијама...стално је активан и физички и ментално!
У малом граду као што је мој - тешко је бити дете тако познатог човека.Некада ми је то јако сметало и желела сам да се отргнем, да будем ЈА, а не ''његова ћерка''... Данас ми прија када ме препознају по њему
(и по оштром профилу - једино што сам физички покупила од њега
![]()
) и његово име ми је улазница и пропусница у многим сферама живота.
Иначе је хипохондар, увек у облацима, понекад врло тежак (али ја имам живаца за њега), на неки начин мама га је размазила јер је много тога подређивала њему....али, са друге стране, кад год је била стварно фрка - у тим тренуцима је увек био јак, одлучан, способан за све, сталожен и храбар! Чим фрка прође, он почне опет да кењка и ситничари...
Никад нисмо причали о неким интимним стварима, углавном причамо о књигама, историји, догађајима из културе... Блиски смо, али на неки дистанциран начин....не знам како да објасним...

Šta da kažem, čovek je uvek bio ok, trudio se da bude normalan otac, nije on kriv što je lud
Sve lepo priča, kao i svi ostali roditelji, al' kad njega iskreno ne interesuje praktičan život - nije ga interesovalo ni šta misli moja učiteljica, ni u koga sam bila zaljubljena (a bogami ni za koga sam se udala), ni gde ću na more, ni da li sam kupila stan, a tek ga za unučiće zabole uvce... ali kada treba da se sedne u kafanu, da se priča o filmu ili književnosti, e, tu je nenadmašiv! Nikad me nije smarao, uvek mi je davao dobre knjige da čitam, i sa njim sam uvek mogla da radim sve što mi je majka branila (da pušim, da se alkoholišem, da bežim sa časova, da budem uobražena, i slično).

( opet sam se rasplakala, ovo mi je najdraza tema, posle decijih bisera naravno... toliko emocija i ljubavi na jednom mestu....ja sam sinoć legla u krevet i plakala...
jer on uglavnom leži, slabo može da se kreće, a obolio je sa 44 godine, pa je prebrodio osnovnu bolest, ali je sustiglo svašta drugo...
sad ne može na operaciju,jer ima ubrzan rad srca, najviše leži, jer je svaka kretnja napor, čita novine, gleda TV...
sinoć je rekao (a rijetko se žali) :""kakav je moj život zadnjih 15 godina..."
a ja sam tek uveče, sama, sklupčana, pustile suze da klize niz moje obraze...
željela bih nešto posebno učiniti za njega, nešto što će ga mnogo obradovati...
p.s. i...jeste li primijetili da više ženskih osoba piše ovdje o očevima?
Šta je to sa sinovima?
sta uciniti?To ti najbolje znas 

Moj tata
Pre 4 godine se razboleo....ali je sve bilo ok posle...
prosle godine se opet razboleo....sada se oporavlja...sporo....
....stari.....![]()

....и јако ми је тешко то да прихватим......И мени је болно ово сазнање....
Негде летос мој тата је гостовао у некој ТВ емисији и причао о својој књизи. Причао је надахнуто, вешто, шармантно....Али, у једном тренутку камера је зумирала његове руке у којима је држао књигу....... а руке су му онако старачки ситно дрхтале док је окретао странице......
Први пут сам тада помислила како је мој тата у ствари један стар човек....и то сазнање ме је стварно потресло........и јако ми је тешко то да прихватим......

Afro, da znas da sam se rasplakala od tvojih reci...![]()
znaš ja uvek plačem kad pišem i razmišljam o tati