Mizoginija

Meni nikako nije jasno zašto ljudi ne mogu da shvate razliku između jednakosti
i ravnopravnosti. Žene ne idu u rat, a muškarci ne rađaju decu. Nismo jednaki,
ali to ne znači da je neko tu manje vredan ili da je neko superiorniji.

Поанта није супериорност већ намера кориштења неједнакости у правдању неравноправности.

Činjenica je da smo svedoci sve prisutnije mizoginije, pa zar niko od vas nije poročitao zlurade komentare na tekstovima u kojima se piše o silovanju ili ubistvu žena? Ali, mene zbunjuje to što ima dosta i žena koje tako reaguju, tj osuđuju druge žene olako i često. Tako da meni ovaj pojam nije isključivo za muškarce vezan, može se sasvim opravdano reći i za neke žene.
Žene odrasle u patriarhalnim porodicama i sredinama zauzimaju takve
stavove da bi opstale. Doslovno. I to sasvim nesvesno. Kada bi taj
egzistencijalni strah osvestile, sve bi se promenilo.
Da bi bile prihvaćene kao deo prodice i društva. Da bi bile voljene.
Mada, koliko te neko voli ako te smatra seksualnim objektom i
inferiornim bićem? Odatle silovanje, premlaćivanje i ubistva i dolaze.
Od toga što on smatra da ima pravo. Da je to niže biće koje mora da
se pokori njegovoj volji. Veće šanse da opstaneš imaš ako se svojom
voljom pokoriš. Ako priznaš da si inferiorna i budeš poslušna onda
je i silovanje manje bolno, daleko su manje šanse da ćeš dobiti
batine i imaš odlične izglede da ne budeš ubijena.

Taj se obrazac samo prenosi sa generacije na generaciju kao zarazna
bolest.

Neka nedavno otvorene teme su mi dale inspiraciju za ovu.
Čisto da se podsetimo šta je mržnja prema ženskom polu.

Delovi preuzeti sa:

https://www.mojapraktika.com/moja-porodica/brak/mizoginija-kako-je-prepoznati-kod-partnera/

Pogledajte prilog 1420556

Mizoginija predstavlja vid mržnje, netrpeljivosti i averzije prema ženama, koja najčešće dolazi od strane muškaraca.
Žena je predstavljena kao objekat koji nema vrednost,
a njena jedina uloga u ovakvom odnosu jeste da umanji sopstvenu ličnost kako bi služila muškarcu.

Njjena rasprostranjenost se najčešće odlikuje u nipodaštavanju ženske populacije.
Najteži oblik mizoginije ispoljava se kroz verbalno, fizičko i psihičko nasilje.

Još jedan oblik mizognije jeste kažnjavanje žena zato što izazivaju mušku dominaciju.
Muškarac koji se smatra mizoginom (onaj koji mrzi žene) ima potrebu da stavi ženu pod svoju kontrolu,
te da na nju iskaljuje svoju ljutnju i frustracije.

Pogledajte prilog 1420554

Psiholozi smatraju da ovaj vid ponašanja datira iz ranog detinjstva muškarca.
Mizoginija se najčešće povezuje sa nezdravim odnosom sa majkom u najranijem dobu,
te majkom koja je bila emotivno distancirana, hladna i gruba, te je na neki način, muškarac doživeo odbijanje u detinjstvu.
Takođe, majke koje su bile zavisnice od alkohola, droge ili su ispoljavale problematično ponašanje,
mogu u osetljivom periodu dečaka da stvore sliku žene koja nije vredna, te ne ispunjava svoju ulogu majke.
Ova vrsta traume može dovesti do gađenja i averzije prema ženskom rodu.

Takođe, muškarac može postati mizogin nakon raskida ili razvoda,
i da odbijanje ponovo postane okidač za mržnju prema ženama.
U korenu problema mizoginije leži nezdrav odnos prema ženskom rodu
što, osim mržnje, može navesti mizogina da primeni neki oblik psihičkog ili fizičkog nasilja nad ženom.

Pogledajte prilog 1420555

Mizoginija uvek daje iste ili slične obrasce, ona se može uspešno prepoznati.
Jedan od oblika mizoginija jeste posmatranje žene kao objekat, te fokusiranje isključivo na fizički izgled žene,
komentarisanje, kritikovanje i vulgarno erotizovanje ženskog tela.
Muškarac kod kojeg je mizoginija uzela maha, uzima šta mu je potrebno od žena, ne obazirući se na njihove želje i potrebe.
Mizoginija se takođe može ogledati u iskaljivanju frustracija ka ženi.

То су болесници као и све врсте болести тако и мизогинија која је поготово ненормална јер је жена само човек који нема к*рац већ п*чку

Можда то лежи у неким односима са мајком који су лоши, неке подсвесне трауме...

То су болесници као и све врсте болести тако и мизогинија која је поготово ненормална јер је жена само човек који нема к*рац већ п*чку

Prema lgbt standardima, žena može imati k*rac. :per:

Postoji jedan prekorni izraz u mestu odakle su moji roditelji. Glasi:
Aaaa.. Mnogo ti znaš.
To zvuči preteći i izgovara se samo ženama i ženskoj deci. Nikako
mi nije bilo jasno, kako neko može biti kriv zato što nešto zna. Pa
sam se pitala, da li to ima obrnuto značenje, kao, da znači zapravo
da ne znaš a pričaš o nečemu. Ne. To stvarno znači da znaš, ali da
ne treba da znaš. I šta onda treba da radi žena koja nešto zna? Da
ćuti i da se pravi blesava. Da ne izlazi iz svoje uloge inferiornog
bića, jer pravi pometnju.

Ne mora uvek da uzrok bude neka trauma od majke...jeste to ponekad slucaj ali je cesci uzrok nesigurnost u njihovu muzevnost i strah da ce njihova muzevnost biti dovedena u pitanje ako ne unizavaju zene da bi se izdigli nad njima.
Ponekad je ta mizoginija i ustaljena kao drustvena norma u okolini u kojoj su odrastali iz religioznih(kao kod na primer strogih islamista) ili kojih god razloga i jednostavno su nauceni da je to normalno.
Uzroci mizoginije mogu da budu razni...i ona se ispoljava na mnogo razlicitih nacina; od otvorene mrznje i direktnog nasilja prema zenama,generalizacije svih zena u neke kategorije po izgledu/nacinu oblacenja ili izrazavanju njihovog sekualiteta,do tvrdnji da su zene nekako intelektualno,mentalno,emotivno ili na koji god nacin slabije i ne mogu da funkcionisu bez muskarca da ih vodi kroz zivot da bi bile stvarno ostvarene...
Postoji i institucionalizovana mizoginija kao na primer to sto se ne shvataju uvek ozbiljno sve prijave sekualnog ili bilio kakvog uznemiravanja,pretnje,ucene i td kada je u pitanju bivsi partner jer se smatra da preteruju kako bi ga nacrnile ili mu se osvetile za nesto.

Ne mora uvek da uzrok bude neka trauma od majke...jeste to ponekad slucaj ali je cesci uzrok nesigurnost u njihovu muzevnost i strah da ce njihova muzevnost biti dovedena u pitanje ako ne unizavaju zene da bi se izdigli nad njima.
Ponekad je ta mizoginija i ustaljena kao drustvena norma u okolini u kojoj su odrastali iz religioznih(kao kod na primer strogih islamista) ili kojih god razloga i jednostavno su nauceni da je to normalno.
Uzroci mizoginije mogu da budu razni...i ona se ispoljava na mnogo razlicitih nacina; od otvorene mrznje i direktnog nasilja prema zenama,generalizacije svih zena u neke kategorije po izgledu/nacinu oblacenja ili izrazavanju njihovog sekualiteta,do tvrdnji da su zene nekako intelektualno,mentalno,emotivno ili na koji god nacin slabije i ne mogu da funkcionisu bez muskarca da ih vodi kroz zivot da bi bile stvarno ostvarene...
Postoji i institucionalizovana mizoginija kao na primer to sto se ne shvataju uvek ozbiljno sve prijave sekualnog ili bilio kakvog uznemiravanja,pretnje,ucene i td kada je u pitanju bivsi partner jer se smatra da preteruju kako bi ga nacrnile ili mu se osvetile za nesto.
Да слажем се, свакако је као и свака друга ненормална појава ствар унутрашњег комплекса и незадовољства.

Да бирам између мизогиније али и феминацизма, не знам шта бих изабрао. Два зла, просто не размишљам тако. Не гледам тако на жене и мушкарце

Да слажем се, свакако је као и свака друга ненормална појава ствар унутрашњег комплекса и незадовољства.

Да бирам између мизогиније али и феминацизма, не знам шта бих изабрао. Два зла, просто не размишљам тако. Не гледам тако на жене и мушкарце
Mizoginina je skoro uvek uzrok femicida jer neko mora da smatra da zivot te zene vredi nekako manje,tj da oni nekako polazu pravo na to da joj ga oduzmu.

Inace primetio sam da ti imas prilicno zdrave stavove i nacin razmisljanja.Sto mi je uvek drago da vidim kod neke mladje osobe jer je znak da razmisljaju svojom glavom i ne upijaju kao sundkeri stavove koje cuju od vecine da ponavlja.

Postoji jedan prekorni izraz u mestu odakle su moji roditelji. Glasi:
Aaaa.. Mnogo ti znaš.
To zvuči preteći i izgovara se samo ženama i ženskoj deci. Nikako
mi nije bilo jasno, kako neko može biti kriv zato što nešto zna. Pa
sam se pitala, da li to ima obrnuto značenje, kao, da znači zapravo
da ne znaš a pričaš o nečemu. Ne. To stvarno znači da znaš, ali da
ne treba da znaš. I šta onda treba da radi žena koja nešto zna? Da
ćuti i da se pravi blesava. Da ne izlazi iz svoje uloge inferiornog
bića, jer pravi pometnju.
Eto to je bukvalno primer onoga sto sam rekao da mizoginija nije primetna u svim oblicima u nasem drustvu jer je ima previse,svuda i smatra se za nesto sasvim normalno i bezopasno ako ne ide u ekstremno nasilje.

Kod nas,a u mnogim drugim drustvima se mizoginija isto kao i rasizam i bilo koji drugi oblik mrznje prema nekom delu populacije prepoznaje samo kada je u onom najekstremnijem obliku koji podrazumeva fizicko nasilje ili otvoreno vredjanje...a cak i tad se pravda kao nesto drugo...kao odgovor na nekakvu provokaciju

Ne,nije problem u zenama koje tolerisu mizoginiju oko sebe u tim manje primetnim oblicima i ne prepoznaju je kao to sto jeste vec je problem u drustvu koje je izgradjeo ovako kako jeste da se tako nesto jednostavno smatra normalnim i bezopasnim....a ustvari podize zenama nivo tolerancije na nekorektno ponasanje prema njima...a one koje to uvide i probaju da se bune se proglasavaju za histericne cepidlake koje odudaraju od drustveno prihvacene norme

Back