Mizoginija

LastDay

Leptirica
Poruka
5.575
Neka nedavno otvorene teme su mi dale inspiraciju za ovu.
Čisto da se podsetimo šta je mržnja prema ženskom polu.

Delovi preuzeti sa:

https://www.mojapraktika.com/moja-porodica/brak/mizoginija-kako-je-prepoznati-kod-partnera/

sta-je-mizoginija.jpg

Mizoginija predstavlja vid mržnje, netrpeljivosti i averzije prema ženama, koja najčešće dolazi od strane muškaraca.
Žena je predstavljena kao objekat koji nema vrednost,
a njena jedina uloga u ovakvom odnosu jeste da umanji sopstvenu ličnost kako bi služila muškarcu.

Njjena rasprostranjenost se najčešće odlikuje u nipodaštavanju ženske populacije.
Najteži oblik mizoginije ispoljava se kroz verbalno, fizičko i psihičko nasilje.

Još jedan oblik mizognije jeste kažnjavanje žena zato što izazivaju mušku dominaciju.
Muškarac koji se smatra mizoginom (onaj koji mrzi žene) ima potrebu da stavi ženu pod svoju kontrolu,
te da na nju iskaljuje svoju ljutnju i frustracije.

1696241353962.png

Psiholozi smatraju da ovaj vid ponašanja datira iz ranog detinjstva muškarca.
Mizoginija se najčešće povezuje sa nezdravim odnosom sa majkom u najranijem dobu,
te majkom koja je bila emotivno distancirana, hladna i gruba, te je na neki način, muškarac doživeo odbijanje u detinjstvu.
Takođe, majke koje su bile zavisnice od alkohola, droge ili su ispoljavale problematično ponašanje,
mogu u osetljivom periodu dečaka da stvore sliku žene koja nije vredna, te ne ispunjava svoju ulogu majke.
Ova vrsta traume može dovesti do gađenja i averzije prema ženskom rodu.

Takođe, muškarac može postati mizogin nakon raskida ili razvoda,
i da odbijanje ponovo postane okidač za mržnju prema ženama.
U korenu problema mizoginije leži nezdrav odnos prema ženskom rodu
što, osim mržnje, može navesti mizogina da primeni neki oblik psihičkog ili fizičkog nasilja nad ženom.

stop govoru mržnje 1.jpg

Mizoginija uvek daje iste ili slične obrasce, ona se može uspešno prepoznati.
Jedan od oblika mizoginija jeste posmatranje žene kao objekat, te fokusiranje isključivo na fizički izgled žene,
komentarisanje, kritikovanje i vulgarno erotizovanje ženskog tela.
Muškarac kod kojeg je mizoginija uzela maha, uzima šta mu je potrebno od žena, ne obazirući se na njihove želje i potrebe.
Mizoginija se takođe može ogledati u iskaljivanju frustracija ka ženi.

Inace ja znam da ljudi koji znaju nesto povrsno o meni ce mene optuziti za neki vid mizoginije jer ne znaju i ne kapiraju dobro stvari...
Ali ja sam zapravo feminista koji ce uvek tvrditi da zene i muskarci imaju istu vrednost i da ne postoji tako zvani "superiprni pol".

I iskreno mizoginija me zgrazava iz vise razloga i smatram je jako primitivnom.

Back