Pa i to imaju, zaboga. .... Kojim zakonskim , ilin podzakonskim aktom im je to pravo uskraceno?
Moz da se trtis terminima kolko oces, To o cemu govoris je stvar utriska, i za to nema nikakvih dokaza, sem bede. Na svakog siromasnog roma, moze se naci i siromasni srbin.
Kompleks ljudskih prava ne podrazumeva samo zakonsku regulativu jer kad bi se samo to posmatralo onda nigde u svetu ni jednoj etničkoj grupi nisu ugrožena ljudska prava. Ni jedna zemlja nema direktne etnički diskriminišuće zakone. Prema tome ako bi gledali samo regulativu, ni Srbima na Kosovu nisu ugrožena prava jer ni jedan kosovski zakon nije direktno diskreminišući niti postoji ijedan akt koji se odnosi isključivo za Srbe.
Činjenica je, da osoba činom rođenja u Srbiji kao Rom jeste hendikepirana u vlastitom društenom pozicioniranju i propulziji kroz društvenu stratifikaciju . Etnički diskriminišući faktor nije jedini uzrok tome ali taj faktor ima značajan učinak. Da ne bih ulazio u analizu diskriminušućeg faktora(njegovog osnova) jer bojim se da ništa nećeš razumeti postaviću jedan primer koji govori o hendikepu Roma (jednina ili množina svejedno) isključivo zbog etničkog razloga.
Radi se o anketi koju su radili na radiju B92( pre toga istu anketu je radila neka nevladina orgaziacija). Šta god mislili o B92, anketa je interesantna.Ona je prosta tako da je svako može napraviti . U periodu od nekoliko meseci javljali su se na oglase za kućnu pomoćnicu koju su davali vlasnici stanova (domaćini) . Daću ilustraciju kako je otprilike tekao dijalog između navodne kućna pomoćnica koja je tražila posao ;
1 poziv :
- Halo, javljam se na oglas u vezi kućne pomoćnice . . imam 23-4-5 godine . .. htela bih da čujem uslove, šta bih ja trebala da radim, kolika bi mi bila plata i kad bih mogla da počnem da radim ?
- Kod nas dolazite u 8 ujutro , prvo čistite kuću , pospremite . . nahranite psa .itd.itd.. plaćali bi vas na ruke i to bi iznosilo toliko i toliko , sutra idemo kod rođaka, mogli bi prekosutra da počnete da radite
- Odlično, meni odgovara ja bih prekosutra počela da radim kod vas , daćete mi adresu , moje ime je Maja, samo vam nisam rekla ja sam Romkinja nadam se da to nije neki problem ?
- tu-tu tu-tu tu-tu tu-tu . . .
2 poziv:
- Halo, javljam se imam 23 godine . . . . . htela bih da čujem . . . . . šta bih ja trebala da radim i kad bih mogla da počnem da radim
- Vaš posao je taj i taj . . . plata bi vam bila tolika i tolika . .. mogli bi već sutra da krenete sa poslom .
- Meni sve odgovara . . . . moje ime je Maja , nisam vam rekla da sam Romkinja nadam se da to nije neki problem ?
- Ništa, vi ćete ostaviti vaš broj telefona a mi ćemo vas pozvati ako se odlučimo za vas od više kandidata
- Ali malopre ste rekli da bih mogla sutra da počnem da radim
- To ja kažem svakom kandidatu , ne bi da se raspravljam sa vama, prijatno - tu-tu tu- tu
3 poziv
- Halo javljam se ..... ...... ...................... ............ ..... .......
- ................... ................... ... ....................... ...... .............. ....
- ........................ ...................... ..... .......... ja sam Romkinja nadam se da to nije neki problem ?
- tu-tu tu -tu tu-tu tu-tu
4 poziv
- .................... ................................ .............................
- .............. . ................. .................. ...............
- .................. ..................... znate ja sam Romkinja nadam se da to nije problem ?
- A ne, ne tu-tu tu-tu tu-tu
Detalji dijaloga su proizvoljni ali oni nisu bitni. Bitno je da na kraju dogovora uvek sledi rečenica "znate ja sam Romkinja nadam se da to nije problem"
Od 40 poziva samo dvoje vlasnika je prihvatilo da će im Romkinja biti kućna pomoćnica . Znači činjenica da je ona Romkinja bio je jedini razlog zašto je nisu prihvatili za kućnu pomoćnicu. Posle nekoliko meseci ponovili su istu stvar ali umesto Romkinja govorila je "znate ja sam Mađarica" i niko od vlasnikaa nije imao ništa protiv.
Ko ne veruje rezultatima ankete neka je sam ponovi , to je bar prosto.
Dakle, po tebi, to pravo imaju u evropskim drzavama, samo nemaju u Srbiji.
Ja to nikada nisam napisao , Evropska unija je velika i u njoj postoji veliki broj zemalja sa različitim situacijama. Fiši je postavio pitanje za Srbiju i ja sam pisao za Srbiju. A ako su zbog etničke pripadnosti nekome ugrožena prava u Srbiji za to ne sme postojati opravdanje situacija u nekoj drugoj državi.