Mitovi

El to neko trik pitanje? Romi, koliko znam uzivaju po slovu zakona sva prava ko i bilo ko. U nekim stvarima su naravno i povlasteniji nego ostatak populacije. A ne vidim da su ugrozeni.
Moj drugar iz detinjstva Trepko Rom, izvrstan bokser i otac 11 toro dece, se tesko vredja kad ga zovem rom... MIslim, cisto ko primer.
Ja poznajem mnogo pripadnika romske nacionalnosti jos iz detinjstva. NIkad nisam razgovarao o roamskom pitannju sa Sacirovicem, koji je takodje Rom, i visegodisnji reprezentatiavac u Boksu one stare juglosoavije, a eto poznajemo se odlicno. Ja sam s njima odrastao.. mislim s Romima, tako da to pitanje, u koliko je nekakva stupidna provokacija, nema mnogo smisla.
Ako mislis da su ugrozeni, daj navedi neki prime , gde , kako i na koji nacin? A ono u sta sam sasvim siguran i sto sam bas od Roma i cuo vise puta, je to da u Srbiji Romi imaju navise prava od svih Roma u okruzenju. U Srbiji su prava Roma daleko veca, nego u Hrvatskoj, Slovenij, Slovackoj, Poljskoj, Bugarskoj, i tako dalje. Vec, na KiM , mislim da ti je i samom jasno. Morali su da beze zajedno sa Srbima.
Ono sto je tako ocigledno, liberaalima, komunistima i inima je nevidnjivo... Srbi su u glavnom daltonisti za boju koze.
Jos kad cujem da su Srbi rasisti, dodje mi da iskocim iz koze. Vecina Srba je druge rase videla samo na televiziji. Nema Srba rasista. Tako nesto samo idiot moze da tvrdi.
Pa onda njima ovde i pored krize teku med i mleko...
Položaj Roma...Ma šta da ti pričam-katastrofa...Nije rasizam,ali sasvim blizu...Još su uvek građani drugog reda u svim aspektima realne egzistencije...Najugroženija manjina...
Jedno je pravna norma a drugo implantacija...Lošije žive samo na Kosovu...Stopa nezaposlenosti dvostruko ostalih,materijalna beda,zdravstveno osiguranje,zaštita dece i žena...
Žene Romkinje žive prosečno 48 godina,a Srpkinje 68...
Cigan male bez struje,vode i kanalizacije i dan danas realnost u Srbiji! ! !

Mitomanija je nasto sasvim trece.
Ja sam procitao na ovoj temi neverovtne gluposti, od kako sam se upstio u raspravu.
Dakle ona, gotovo decija postavka i zasita smena postavka, da je Srbin+patriota+sovnista = nacionalista , zvuci suludo, onoliko koliko bi formula madjar, +daltonista + filatelista = ranoranilac.
No Musa Kesedzija jeste bio arnautin, u nasoj epskoj poeziji.

Srbin patriota je sasvim normalna postavka za razliku od Srbina nacionaliste tj nacional soviniste jer :
Da li znas koliko je hrvata zivelo od 41do 45.
Da li znas koliko je bilo ustasa?
Da li znass koliko je kkatolicki hrvatski kler tacno organizovao ustasa i iskolovao ih. \Da li znas koliko jje hrvatskih svestenika tacno podrzavalo na ovaj ili onaj nacin ustaski pokret.
Da li zns tacno koliko je u opste postojalio katolickih svetenika u tom monetnu u hrvatskoj i u Bosni?
Da li znas koliko je tacno hrvatskih svestenika uzelo diretno ucesce u ubijanju Srba.
Da li znas koliko je ljudi, hrvata ucestvovalo u ubijanjima Srba, a da u opste nisu bilii ustase bas zvanicno.
Da li znas koliko su hrvati ubili Srba u Sremu?
Da li znas koliko se tacno ustasa presvuklo u partizanske uiniforme od 44 do 45 godine.
Da li znas sta se dogodilo sa divizijama , ( a nije bila samo jedna ) ustasa koje su bile u Rusiji.
Dal ti je poznato koliko je dece ubijeno u jedinom logoru za ubijanje dece ( i to srpske dece , naravno ) na svetu.. Jastrebarsko.
Da li znas koliko je hrvatskih giman=zijalaca usestvovlao u masikrima Srba.

Da li znas da je to istorija? A znas sta je bliza istorija 91-95? Da li znas da je ubijeno u Cro tri do cetri puta vise Hrvata nego Srba, da li znas da je u BiH ubijeno 66000 muslimana , od toga preko 41000 civila a 27000 Srba, od toga 5000 civila. Da li bi im se ti jos svetio, da li bi ih raseljavao, proglasavao nenarodom a Hrvate ustasama? Eto njima se zlocin desio planski a nama se omakao? Mit je da su Bosnjaci nastali od Srba i Hrvata, bratska srpsko-hrvatska mitomanija, mit je da je to srpska zemlja - nije, zajednicka je a najveci mit je da je Srbima neko drugi kriv za situaciju u kojoj se nalaze. Splet nesretnih okolnosti, nepismen narod i pohlepni vlastodrsci, kralj izdajnik i megaloman. Srbija je mogla biti u krugu evropskih drzava davno. Nije joj se dalo iskljucivo zbog onih koji su je vodili.

Mnogo penis, nisi ni svestan koliko jednoumlja, ogranicenosti realnog pogleda i mrznje iz tebe izvire:eek::sad2::sad2::sad2:
Na filozofiji se ne trazi politicki pogled (iz politicko-sovinistickog ugla) vec samo jedan moguci objektivni filozofski pogled na uticaj mitosa na psihu, povezanost i uticaj istih na proslost, sadasnjost i buducnost...

Naravno . NMedjutim, za bilo kakvu rasapravu o tom pitanju, ttreba da poznajes istoriju, bar malo. A to kolko vidim nije slucaj.
Da li znas koliko je hrvata zivelo od 41do 45.
Da li znas koliko je bilo ustasa?
Da li znass koliko je kkatolicki hrvatski kler tacno organizovao ustasa i iskolovao ih. \Da li znas koliko jje hrvatskih svestenika tacno podrzavalo na ovaj ili onaj nacin ustaski pokret.
Da li zns tacno koliko je u opste postojalio katolickih svetenika u tom monetnu u hrvatskoj i u Bosni?
Da li znas koliko je tacno hrvatskih svestenika uzelo diretno ucesce u ubijanju Srba.
Da li znas koliko je ljudi, hrvata ucestvovalo u ubijanjima Srba, a da u opste nisu bilii ustase bas zvanicno.
Da li znas koliko su hrvati ubili Srba u Sremu?
Da li znas koliko se tacno ustasa presvuklo u partizanske uiniforme od 44 do 45 godine.
Da li znas sta se dogodilo sa divizijama , ( a nije bila samo jedna ) ustasa koje su bile u Rusiji.
Dal ti je poznato koliko je dece ubijeno u jedinom logoru za ubijanje dece ( i to srpske dece , naravno ) na svetu.. Jastrebarsko.
Da li znas koliko je hrvatskih giman=zijalaca usestvovlao u masikrima Srba.
.. ne da ne znam nego me i ne zanima ..
.. ja znam dovoljno hrvata koji su daleko veći ljudi od tebe .. i to mi je dovoljno ..

Je ste li svesni da svakog ko kaze . JA SAM SRBIN, istog casa optuzujete za sovnizam, idiotizam i kretenizam i time zapravo pokazujete strahovit sovnizam, kakav se retko gde srece. a u okvirujedniog naorada, bas nigde.
.. ne .. za šovinizam optužujem vas mrzitelje ..
.. a ja sam .. recimo .. isto srb ..
.. samo što se ja na tu činjenicu ne ložim kao ti .. daleko od toga ..
.. i ne upadam u trans kad đoković dobije meč .. jer sam svesna toga da je .. sem đokovića tesle bore stankovića i mokranjca .. i kristijan golubović srb .. kao i mnogi pedofili koljači lopovi ..
.. kojih .. dakako .. ima u svakom narodu ..

(.. sem toga .. čak je smešno insistirati na bilo kakvom velikom srpstvu ..
.. srbi na balkan došli plavokosi i plavooki .. a ja ko šeherezada ..
.. očita posledica nekadašnjeg turskog prava na prvu bračnu noć ..)

evo i ja da se složim sa ovom sanjom
mada ko mene pita
i mada mi sanja ide na živac jer jaše one mandrile aljima i onog mandrila koji jeste,a li evo lepo reče
bravo sanja
odlično sanja
u stvari..fak ju tu..

Pa onda njima ovde i pored krize teku med i mleko...
Položaj Roma...Ma šta da ti pričam-katastrofa...Nije rasizam,ali sasvim blizu...Još su uvek građani drugog reda u svim aspektima realne egzistencije...Najugroženija manjina...
Jedno je pravna norma a drugo implantacija...Lošije žive samo na Kosovu...Stopa nezaposlenosti dvostruko ostalih,materijalna beda,zdravstveno osiguranje,zaštita dece i žena...
Žene Romkinje žive prosečno 48 godina,a Srpkinje 68...
Cigan male bez struje,vode i kanalizacije i dan danas realnost u Srbiji! ! !

Dakle ti tvrdis da oni gore zive u Srbiji, nego u hrvatskoj???

(.. sem toga .. čak je smešno insistirati na bilo kakvom velikom srpstvu ..
.. srbi na balkan došli plavokosi i plavooki .. a ja ko šeherezada ..
.. očita posledica nekadašnjeg turskog prava na prvu bračnu noć ..)

Nemas pojma istoriju. Ne obrazovana si. Dakle ostaje samo to sto si komunista.
Odakle ti iddeja da su Srbi plavokosi.
Je su li Srbi Decani, kad su dosli iz Nemacke isto bili plavokosi? je su li tribali, s kojma su se Srbi mesali bili plavokosi. I na kraju, to pravo prve bracne noci nije ustanovljeni ni dokazano sasvim. A pogotrovo ne sto se turaka tice, koji e Srbi ovde u Srbiji ni vidjali nisu. Ovde su vladale domace poturice, a ne etnicki turci, koji su bili i tad na balkanu retki.

Zasto Srbi ne shvataju da je nacionalizam izlizana postavka koju cak ni njeni tvorci vise ne koriste redovno? Oba nadnacionalna sistema, i liberalna demokratija i boljsevizam koristili su nacionalizam na terenu drugog- kako bi mu naudili. Boljsevizam je izgubio a liberalizam pobedio. A liberalizam se svojih saveznika lako odrice. Do juce su mu trebali da podignu Poljsku, Cesku, Slovacku, Madjarsku...protiv gazda iz Moskve. Neki Zapadni kriticari ce reci kako je to jedina pozitivna uloga koju je nacionalizam odigrao, neki Istocni da on i danas igra ulogu brane od druge ideologije - neoliberalne. Ali grese, nacionalizam je pokret koji konstantno trazi prostor za sebe, paznju, on je ugrozen, nedostaje mu moc. Ono sto Srbi moraju shvatiti jste da se nalazimo u 2012 g. i da anahroni lajtmotivi, povratak u proslost i politika istoricnosti ne vode nikuda. Zapad je precrtao nacionalizam ne samo zbog rusenja istocnog bloka vec iz zbog njegovih katastrofalnih posledica na Balkanu. Jeste, nama je prisiveno da smo najgori i svaka secesija ili disolucija u tom smislu desila se na stetu samo Srba. A ko je kriv? Samo mi.

Zasto Srbi ne shvataju da je nacionalizam izlizana postavka koju cak ni njeni tvorci vise ne koriste redovno? Oba nadnacionalna sistema, i liberalna demokratija i boljsevizam koristili su nacionalizam na terenu drugog- kako bi mu naudili. Boljsevizam je izgubio a liberalizam pobedio. A liberalizam se svojih saveznika lako odrice. Do juce su mu trebali da podignu Poljsku, Cesku, Slovacku, Madjarsku...protiv gazda iz Moskve. Neki Zapadni kriticari ce reci kako je to jedina pozitivna uloga koju je nacionalizam odigrao, neki Istocni da on i danas igra ulogu brane od druge ideologije - neoliberalne. Ali grese, nacionalizam je pokret koji konstantno trazi prostor za sebe, paznju, on je ugrozen, nedostaje mu moc. Ono sto Srbi moraju shvatiti jste da se nalazimo u 2012 g. i da anahroni lajtmotivi, povratak u proslost i politika istoricnosti ne vode nikuda. Zapad je precrtao nacionalizam ne samo zbog rusenja istocnog bloka vec iz zbog njegovih katastrofalnih posledica na Balkanu. Jeste, nama je prisiveno da smo najgori i svaka secesija ili disolucija u tom smislu desila se na stetu samo Srba. A ko je kriv? Samo mi.

P?a upravo su Boljsevizam i globalizam jednini neprijatelji nacionalizma. Pa sta misls, cemu je sluzio temin gradjanin, <( koji je u konstantnoj upotrebi i kod boljsevika i kod titoista ) ako ne upravo prikrivanju identiteta i obzlicavanju ljudi.
Taj gradanin u oba ova slucaja nikakve veze nema sa gradjaninom koji je prositeko iz zapadne civilzacije. U slicaju Titove jugoslavije, a narocito staljinove SSSR, toje groteska gradjanina, sa samo jednom svrhom. Po pitanju naciionalne pripadnosti i naccionalne svesti i u opste nacionalne pripadnosti, komunizam i globalizam su identicni, a bogami dosta slice i po drugim pitanjima. A cisto me zanima, da li je to , sto ti smatras da mi Srbi treba da shvatimo, shvatio jos neko u ovom nasem okruzenju? I samo da znas, one bojke koje si gore izneo, su netacne...

Mnogo penis, nisi ni svestan koliko jednoumlja, ogranicenosti realnog pogleda i mrznje iz tebe izvire:eek::sad2::sad2::sad2:
Na filozofiji se ne trazi politicki pogled (iz politicko-sovinistickog ugla) vec samo jedan moguci objektivni filozofski pogled na uticaj mitosa na psihu, povezanost i uticaj istih na proslost, sadasnjost i buducnost...

Samo jedan objektivni pogled , ne moze se izvesti bez pogleda u realnost i fakte, a ovde se mnogo laze.

P?a upravo su Boljsevizam i globalizam jednini neprijatelji nacionalizma. Pa sta misls, cemu je sluzio temin gradjanin, <( koji je u konstantnoj upotrebi i kod boljsevika i kod titoista ) ako ne upravo prikrivanju identiteta i obzlicavanju ljudi.
Taj gradanin u oba ova slucaja nikakve veze nema sa gradjaninom koji je prositeko iz zapadne civilzacije. U slicaju Titove jugoslavije, a narocito staljinove SSSR, toje groteska gradjanina, sa samo jednom svrhom. Po pitanju naciionalne pripadnosti i naccionalne svesti i u opste nacionalne pripadnosti, komunizam i globalizam su identicni, a bogami dosta slice i po drugim pitanjima. A cisto me zanima, da li je to , sto ti smatras da mi Srbi treba da shvatimo, shvatio jos neko u ovom nasem okruzenju? I samo da znas, one bojke koje si gore izneo, su netacne...

Ti si tipican primer nekrofilske mitomanije, kulta mrtvih i na tome se zasniva sve tvoje razmisljanje. Brojke su tacne ali je takvim likovima bitno da je vise poginulo "njegovih" vise nastradalo "njegovih" i na tim premisima stoji sva tvoja filozofija. Nema humanosti, nema racionalnosti, nema coveka - samo MI i ONI (ostali)

Sta ti znas o gradjaninu koji je proistekao iz Zapadne civilizacije? Normalan Nijemac je gradjanin a ne neonacista. Tebi s uzor neonacisti koji prebrojavaju njemacke zrtve, slave njihove grobove a umanjuju patnje drugih? Kod vas nema razmisljanja, samo crno - beli svet. Zato i odumirete.

Ti si tipican primer nekrofilske mitomanije, kulta mrtvih i na tome se zasniva sve tvoje razmisljanje. Brojke su tacne ali je takvim likovima bitno da je vise poginulo "njegovih" vise nastradalo "njegovih" i na tim premisima stoji sva tvoja filozofija. Nema humanosti, nema racionalnosti, nema coveka - samo MI i ONI (ostali)

Sta ti znas o gradjaninu koji je proistekao iz Zapadne civilizacije? Normalan Nijemac je gradjanin a ne neonacista. Tebi s uzor neonacisti koji prebrojavaju njemacke zrtve, slave njihove grobove a umanjuju patnje drugih? Kod vas nema razmisljanja, samo crno - beli svet. Zato i odumirete.
Misliš na Hesa i "Nemci izumiru..." Davno sam čitao (drugog naslova uz taj i ne mogu da se setim,a neću da guglam:mrgreen:)...To u tvrdu nacionalističku glavu
ne bi ušlo-prefino je pisano,a i apsurd kroz lom psihe nije lako svarljivo za svačije neurotransmitere...Liči na običan apsurd ,a vidi kad nije...;)

Fakujete temu...
Nešto novo...
Opametili ste malo Sanovnika pa sad seksualno opštite-zajebavate...:mrgreen:

Kako to mislis, opametili me.. Komunisti i *********. Vidis, kod njihe je sve iz istorijskih razloga, a ovamo , preziru istoriju.
Samo jos tebi dfa kazem za Rome. Posto ih je licno poznajem i posto s njima ceo zivot imam direktan kontak i poznanstvo pa i prijatelje, sto malo ko od ovih diskutanata i teoreticara ima.
Oni su svesni i odlicno znaju, da u Srbiji i medju Srbima nikad nije biklo takvog progona roma , kao u drugim drzavama i drugism sredinama.
Takodje, moram da ti kazem da se struja nigde u svetu ne uvodi, zato sto neko odluci da podigne negde kolibu. Bez plana i bez ikakve tehnicke mogucnosti da se to urbanizuje i bez urbanistickog resenja.
Progona u Srbiji prema Romima nikad nisu biui ni onako teski i tako cesti kao u mnogim drugim drzavama koje nas okruzuju, pa tako i nije cudno sto je u Srbiji populacija roma brojna. Tamo gde su zaista bili proganjani ( nekad tiho, a nekad nasilnio) njih i nema.

Meni je zaista zao sto ne mogu da nadjem sad intervju Djanga Razjnharta, koji je pruzio niz dokaza o tihom progonu roma u Nemackoj posle WW2.. dakle u miru. Trebalo bi da se informises, ako mozes , o zivotu roma u Madjarskoj, slovackoj,,, ono malo sto ih ima u Sloevijni bi ti bas ispricalo pravu pricu.
Odakle ti podatak da je prosecni zivotni vek romske zene 48 godina?
Ima tu jos svasta da se doda. Dakle ja licno poznajem nekoliko roma , koji su silno obogatili na razne nacine na raznim mestima. I tako silno bodgati, naravno i dalje zive u kucama od papira.. a ti te kako bi mogli sebi da kupe stan. To je vidis i meni neobjasnjivo, i ako ih odlicno poznajem, To jest, sasvim mi je jasno i prihvatam to kao njihov izbor.. samo ja ne bi tako.
Odavno sam nauciop da ljude moras da pustis da rade kako zele i misle, ince ces biti kriv i grbav u svakom slucaju.
U Srbiji nikom ne cveetaju ruze, npa ninjima.
Najbolje na svetu zive nasi Romi koji su otisli u Svedsku, u ovom casu, Svedjani svoje rome nemaju, jer su ih istrebili u 19 veku, No sad su sasvim otvoeni i siroke ruke za ove nase. Pre dve nedelje sam bio u Svedskoj , gde sam upravo i videno neka nase rome i s njima proveo jedno celo popodne i vece. Nemci nase rome primaju, al samo u onim slucajevima kad se sami romi snadju i pronadju nekog ko bi priznao ocisnstvo za njihovui decu. A poznajem jednog coveka u nemackoj koji je priznao ocinstvo za 23 romske dece. On je iz nemacke proteran , kao persona non grata, al suj ta deca tamo ostala kao nemcki drzavljani... Vide ce mo dokle.

Poslednja izmena:
Eto recimo pravo na približno jednaku kulturno ekonomsku propulzivnost u društvenoj stratifikaciji.

Moz da se trtis terminima kolko oces, To o cemu govoris je stvar utriska, i za to nema nikakvih dokaza, sem bede. Na svakog siromasnog roma, moze se naci i siromasni srbin.

Poslednja izmena:

Back