- Poruka
- 13.583
Pa onda njima ovde i pored krize teku med i mleko...El to neko trik pitanje? Romi, koliko znam uzivaju po slovu zakona sva prava ko i bilo ko. U nekim stvarima su naravno i povlasteniji nego ostatak populacije. A ne vidim da su ugrozeni.
Moj drugar iz detinjstva Trepko Rom, izvrstan bokser i otac 11 toro dece, se tesko vredja kad ga zovem rom... MIslim, cisto ko primer.
Ja poznajem mnogo pripadnika romske nacionalnosti jos iz detinjstva. NIkad nisam razgovarao o roamskom pitannju sa Sacirovicem, koji je takodje Rom, i visegodisnji reprezentatiavac u Boksu one stare juglosoavije, a eto poznajemo se odlicno. Ja sam s njima odrastao.. mislim s Romima, tako da to pitanje, u koliko je nekakva stupidna provokacija, nema mnogo smisla.
Ako mislis da su ugrozeni, daj navedi neki prime , gde , kako i na koji nacin? A ono u sta sam sasvim siguran i sto sam bas od Roma i cuo vise puta, je to da u Srbiji Romi imaju navise prava od svih Roma u okruzenju. U Srbiji su prava Roma daleko veca, nego u Hrvatskoj, Slovenij, Slovackoj, Poljskoj, Bugarskoj, i tako dalje. Vec, na KiM , mislim da ti je i samom jasno. Morali su da beze zajedno sa Srbima.
Ono sto je tako ocigledno, liberaalima, komunistima i inima je nevidnjivo... Srbi su u glavnom daltonisti za boju koze.
Jos kad cujem da su Srbi rasisti, dodje mi da iskocim iz koze. Vecina Srba je druge rase videla samo na televiziji. Nema Srba rasista. Tako nesto samo idiot moze da tvrdi.
Položaj Roma...Ma šta da ti pričam-katastrofa...Nije rasizam,ali sasvim blizu...Još su uvek građani drugog reda u svim aspektima realne egzistencije...Najugroženija manjina...
Jedno je pravna norma a drugo implantacija...Lošije žive samo na Kosovu...Stopa nezaposlenosti dvostruko ostalih,materijalna beda,zdravstveno osiguranje,zaštita dece i žena...
Žene Romkinje žive prosečno 48 godina,a Srpkinje 68...
Cigan male bez struje,vode i kanalizacije i dan danas realnost u Srbiji! ! !