Misterija: Piramide U Bosni

Da li je ovo Piramida?

• Da

• Mozda

• Ne

Rezultati ankete su vidlјivi nakon glasanja.
pa moguce da je ovde piramida
piramidevisoko-FondacijaArheoloskiParkBosanskaPiramidaSunca-W.jpg

bas ima piramidalan oblik...i cuo sam da su ljudi koji zive u podnozju ovog brda rekli da sta god posade ne moze da izraste.....al cudi me otkud onda ovolika suma preko '' piramide ''

.. hm... da li je istina ili ne...

... ko zna... mozda ostane neresena misterija poput Atlantide... pricu zapoceo Platon... da li je istinita... u svakom slucaju covek je bio vrhunski mudrac i filozof... njegovu tajnu jos nisu otkrili...mnogi pokusali da pronadju bilo kakav dokaz njenog postojanja, njene civilizacije i nagle propasti... i jos uvek pokusavaju... neko veruje, neko ne... cini mi se da ce to biti isti slucaj sa Piramidama u Bosni... sve ce ostati na pretpostavkama...

... da li je to samo plod necije maste... prica dobro plasirana u javnost.. mozda prevelika zelja da zaista postoje... ili ispod tog bujnog zelenila... bolje reci dzungle, postoji nesto... tesko je reci... :confused:

... ali recimo da je moguce... bajku smo pokrenuli...;)

... ljudi vole misterije... pa, da vidimo.. sta kazu drugi o tome...:cool:

APBPS: Artifakt iz bosanske doline piramida - Kamena ljudska stopa

Oblast istrazivanja Bosanske doline piramida obuhvata 20 kvadratnih kilometara i obuhvata kompleks od pet piramidalnih gradevina u Visokom, kamene strukture u mjestu Gornja Vratnica 4 km udaljenom od piramida i mrezu podzemnih tunela koji se protezu ispod citave doline.

Prilikom arheoloskih istrazivanja u mjestu Gornja Vratnica, na dubini od jednog metra ispod povrsine, na terasi sastavljenoj od kamenih blokova koji imaju istu teksturu kao i blokovi na Bosanskoj piramidi Mjeseca, pronaden je dosada najznacajniji artifakt koji najvjerovatnije pripada graditeljima ovih struktura.

Rijec je o kamenoj ljudskoj stopi dugackoj 36 cm koja jasno prikazuje anatomiju stope s pet noznih prstiju. Ovaj artifakt je izraden u kamenu pjescaru.

Nesumnjivo je da se radi o visokokvalitetnom umjetnickom djelu, a moguce je da ova stopa predstavlja i kalup za jedinicu mjere. Naime, graditelji se prilikom gradnje objekata uvijek sluze s jedinicnim mjerama za duzinu. Danas je to metar ili centimetar. U drevnom Egiptu koristen je lakat, a u Velikoj Britaniji i SAD još je u upotrebi stopa. Stoga se sa dosta sigurnoscu može zakljuciti da je pronadena kamena stopa u Bosanskoj dolini piramida sluzila i kao moguca jedinica mjere za graditelje prvih evropskih piramida u Visokom.

subota, lipanj 7, 2008
BOSANSKE PIRAMIDE PONOVO NA ITALIJANSKOJ TELEVIZIJI

Vrlo popularni italijanski TV program “Voyager” prikazao je svoj dokumentarni film o Bosanskoj dolini piramida 2. juna 2008. Ovo je bilo drugo prikazivanje dokumentarca pred milionskim auditorijem. Prema podacima praćenja TV programa u Italiji ovaj afirmativni prilog o istraživanju u Visokom je gledalo 13.29% ukupnih TV gledalaca ili 2.952.000. Dakle, tri miliona Italijana je imalo priliku čuti da su najveće svjetske piramide otkrivene u centralnoj BiH.

Video klip iz emisije se može pogledati na ovom linku: http://bpblognews.blogspot.com/2008/06/voyager-boosts-interest-of-italians-in.

... e tako... sad da cujem komentare... :lol::arrow::whistling:

I ovo je zanimljivo... pa procitajte...

srijeda, svibanj 28, 2008
Semir Osmanagić preko www.sarajevo-x.com polemiše sa blogerima

Pronalazač prvih bosanskih piramida Semir Osmanagić reagovao je na pismo koje su mu jučer uputili bosanskohercegovački blogeri. Skupina blogera koji prate rad na visočkim piramidama pismeno se obratila Osmanagiću sa prijedlozima za pronalaženje načina za finansiranje njegovog projekta, na što je on danas žustro reagovao.

Osmanagićevu reakciju prenosimo u cjelosti:

"Na vašoj web stranici 27.05.2008. prenosite vijest anonimnih “blogera” koji mi predlažu da “ako sam već siguran u postojanje piramida” zašto da ne “uzmem kredit od 100 miliona dolara” i finansiram čišćenje piramida i podzemnog tunelskog kompleksa? Pri tome se pozivaju na moj poziv državi da “stane iza ovog projekta” kako bi se vrlo brzo imali ekonomski efekti od ovog razvojnog projekta.

I dok anonimni blogeri samo sjede ispred kompjutera, sjajni stručni i volonterski tim Fondacije je dnevno anagažiran na iskopavanjima, razvoju turističke infrastrukture, pozitivnoj prezentaciji BiH u svijetu i dovođenju vodećih svjetskih stručnjaka u Visoko.

Protekle tri godine ja sam ujedno i najveći donator Projekta finansirajući iskopavanja, kupovinu građe za podgrade u prahistorijskim tunelima, prezentirajući projekt i viziju jedne nove BiH u čitavom svijetu.

Moji pozivi svim državnim nivoima da se aktivnije uključe u projekt nisu slučajni. I da imamo 100 miliona dolara na računu Fondacije ne zaboravite da treba otkupiti državnu zemlju na Bosanskim piramidama Sunca, Mjeseca, Zmaja, Zemlje i Ljubavi. Potrebno je usvojiti zakon kojim se zemljište na kojem se piramide nalaze proglašava nacionalnim arheološkim parkom. Zatim treba obeštetiti preko stotinu privatnih vlasnika parcela i ukloniti sve njihove građevine i kuće s piramida i iz njihovog podnožja. Potrebno je promjeniti urbanističke planove Općine Visoko i ZD Kantona. Državno Povjerenstvo za nacionalne spomenike, Federalni Zavod za zaštitu spomenika i Federalno Ministarstvo kulture morali bi usvojiti odluke iz svog domena kojima priznaju postojanje piramida, a poznato je da upravo iz ovih institucija dolaze i najveći otpori ovom projektu pri čemu oni tvrde da je “tamo sve prirodno”, a ne žele niti da dođu na lokaciju. Pri tome odbijaju da se susretnu s vodećim egipatskim i ruskim naučnicima koji su svojim mjerenjima i stručnim izvještajima već potvrdili da se u središnjoj Bosni nalaze najveće piramidalne kamene strukture na svijetu.

Ako nam blogeri mogu pomoći na planu usvajanja zakonske regulative i promjene svjesti dijela kulturnog establišmenta u BiH to bi bitno promjenilo dinamiku projekta.

Međutim, za razliku od naših anonimnih blogera koji nisu u stanju niti da otkriju svoj identitet, ja vlastitim imenom, znanjem, energijom i novcem stojim iza ovog Projekta koji mijenja historiju svijeta. U Bosni se nalaze prve evropske piramide, one su najveće na svijetu, ispod Bosanske doline piramida je najveći podzemni građevinski kompleks starog doba, a na megalitnim višetonskim blokovima su ostaci najstarije pismenosti u Evropi. U Bosnu sam se vratio ne zbog toga da “s malo sreće ponešto i zaradim” kako sugeriraju blogeri, već da pomognem zemlji u kojoj sam rođen dokazima da je riječ o jednoj od kolijevki svjetske civilizacije.

Fondacija će i dalje voditi Projekt istraživanja sve do momenta dok svi nivoi vlasti ne poduzmu mjere iz svog zakonskog domena i shvate kakvo arheološko blago imamo u Visokom. A tada ću ja prvi založiti svu svoju imovinu kao garanciju kreditu dovoljno velikom da se ubrzaju radovi na iskopavanju. Ući ćemo u piramide i milioni turista godišnje će dolaziti u BiH", napisao je Osmanagić u pismu poslanom portalu Sarajevo-x.com.

Poslednja izmena:
utorak, svibanj 27, 2008
Bosanske piramide u "Svjetskim čudima"
Proteklih dana u Visokom je boravila sedmočlana francuska ekipa producentske kuće "Ekwanium productions" s režiserom Laurentom Lecetreom na čelu koja je snimila lokacije u Visokom za potrebe opsežnog dokumentarnog filma "Sva čuda svijeta".

U Visoko su Francuzi došli da snime priče o prvim evropskim piramidama. Nakon desetak sati snimljenog materijala o piramidama i tunelima, megalitnim blokovima i kamenim kuglama u Zavidovićima otišli su oduševljeni, saopćeno je iz Fondacije "Arheološki park: Bosanska piramida Sunca".

Plan im je da dva jednosatna dokumentarna filma putem distributera plasiraju u 110 zemalja svijeta. Na taj način će, stoji u saopćenju, Bosanska dolina piramida još jednom biti prisutna na svim svjetskim meridijanima.

Francuska ekipa će u filmu upozoriti na veliki broj arheoloških anomalija koji traže preispitivanje našeg odnosa prema prošlosti i utvrđivanju korelacije među piramidama na različitim stranama svijeta.

Do sada su snimali tajanstvene kamene glave na Uskršnjem Otoku, piramide u Boliviji, Peruu i Meksiku, kamene kugle na Kostariki, hramove i piramide u Egiptu, a predstoji im put za Kinu i Japan.

Bosanska dolina piramida postaje naučna činjenica koja se ne može zanemarivati niti ignorirati. Najbolji dokaz je neprekinuti interes medija i najšire javnosti za bosanske kamene strukture u obliku piramida s pratećom mrežom podzemnih tunela, saopćeno je iz Pres-službe Fondacije.

(Fena)

... zanimljivo, zar ne?

.. pa, dragi moji... izgleda nista bez Bosne i bosanaca...:cool:

Pa ako su sigurni da su to piramide neka zrtvuju ogromnu kolicinu shushtavih, svima nama dragih papirica..Vjerujem da ce im se kasnije isplatiti :)
Shalu na stranu, to mi se stvarno cini kao jedini uvjerljiv dokaz da su to zaista piramide.
Mada opeeet...Sta ce one u Bosni...

Heh, to niko nezna, Ali je tacno da ce menjati celu historiju evropskog naroda..... Samo me jedno cudi kako oni to ranije nisu primetili posto imam sliku iz 70-80(mozda i 60 nisam siguran) godina kada je bila prekivena samo zemljom .. bez drveca i rastinja... i stvarno lici na "Piramidu"... ali nepreostaje nam nista vec samo da cekamo, ko zna da li cemo i doziveti konacno otkopavanje piramide... posto je to bassss dug, dug proces..

Evo vam i par snimaka sa YouTube...
pa sami razgledajte ostale snimke ...

Poshto sam sve ovo video lichno, red je i vi malo da vidite, pa makar i preko kamere..

Poslednja izmena:
Taj Osmanagić, koliko ja znam, nije arheolog, već valjda ekonomista, pa ne znam na kakvo se on znanje, stručnost poziva. A na osnovu čega on pronalaskom jednog stopala od kamena sa takvom sigurnošću zaključuje da je merna jedinica? Takođe, ko isključije mogućnost da su ljudi živeli u prirodnoj steni. Treće, čula sam da su prilikom tih iskopavanja prosto bacali nalaze iz srednjovekovnog doba, pošto traže "dokaze" o nekoj antičkoj piramidi. Četvrto, Maje i Inke?

Taj Osmanagić, koliko ja znam, nije arheolog, već valjda ekonomista, pa ne znam na kakvo se on znanje, stručnost poziva. A na osnovu čega on pronalaskom jednog stopala od kamena sa takvom sigurnošću zaključuje da je merna jedinica? Takođe, ko isključije mogućnost da su ljudi živeli u prirodnoj steni. Treće, čula sam da su prilikom tih iskopavanja prosto bacali nalaze iz srednjovekovnog doba, pošto traže "dokaze" o nekoj antičkoj piramidi. Četvrto, Maje i Inke?

Hm Samo za prvo on je arheolog... ostalo ti pada u vodu.... i ja mislim da nijedan dokaz nije bachen.. postovachu kasnije slike o tom bachenom kamenju koje ti spominjes

Hm Samo za prvo on je arheolog... ostalo ti pada u vodu.... i ja mislim da nijedan dokaz nije bachen.. postovachu kasnije slike o tom bachenom kamenju koje ti spominjes

Nisam rekla da je bačeno kamenje. A svom izvoru verujem. A otkud ti znaš da je arheolog? I šta ti znači to on je arheolog a ostalo mi pada u vodu. Dakle, on nije arheolog a ostalo je tačno ili ... Šta si hteo da napišeš?

A pronaći nešto staro hiljadama godina nije nimalo čudno. Ne znam zašto smatrate čudnim da se sada nađe nešto staro.

P.S. koliko su stare te "piramide" navodno? Da li vi znate kom vremenu pripadaju civilizacije Maja i Inka na koje se negde gore pozivate? Mislim, Egipat, Maje, Inke, babe, žabe...
Ajde dokaze.

Poslednja izmena:
A pronaći nešto staro hiljadama godina nije nimalo čudno. Ne znam zašto smatrate čudnim da se sada nađe nešto staro.

P.S. koliko su stare te "piramide" navodno? Da li vi znate kom vremenu pripadaju civilizacije Maja i Inka na koje se negde gore pozivate? Mislim, Egipat, Maje, Inke, babe, žabe...
Ajde dokaze.

Nije nama cudno sto se nesto staro hiljadama godina sada pronaslo, ali je cudno da se pomenute pronadju..Nesto te velicine i takbog oblika bi moralo biti primjeceno mnogo mnogo mnogo ranije.
Kazem "nije nama cudno" jer vjerujem da se i autor teme slaze sa mnom zbog njegovog prethodnoog posta

To ce se tek utvrditi kad nadju ulaz u "Piramidu"(Ovako oznacavam jer postoji samo mogucnos da su to piramide)... Za Osmanagica cu bas da proverim da li je arheolog ali sam 95% siguran da jeste... Bas cu pitati mog daidzu..I bas me interesuje Koji su tvoji Izvori?...

Poslednja izmena:

Back