MISLI

• Začetnik teme Začetnik teme CURSE
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Zivot je izbor a ne sudbina, jer obican covek zivi kako mora a pravi kako hoce. Zivot na koji se bez otpora pristaje to je bedno tavorenje, a izabrani zivot je sloboda. Covek postaje slobodan svojom odlukom, otporom i nepristajanjem.- Mesa Selimovic

Andric-1.png

PametnA neki čo'ek, al' se u psihologiju ne razume. Strah je kriv sto ti se nesto oduzima. Strah je taj koji tera svaku zivinu da ujeda i daje opravdanje da je uspavaju ili smire na drugi nacin.

Misliš ? Možda i jeste... al' ne mora da bidne ... ;)

Elem, ne bih da spanujem ili ne daj Bože, kategorično kontriram samim tim, što mi psihologija i nije uža specijalnost iako je "gulih" četiri godine ! Ipak, nadam se da je bar nešto "ostalo" :lol: ...makar i u tragu, te zato ne bih da predajem i pametujem no kontam, kako >strah< u svemu i nije toliko merodavan... koliko je evidentno "udrobljen " :)... ALI pomanjkanje samopouzdanja je u svemu definitivno primarni faktor !!! OndaK, vezano uz to (za) "fali" rezolutnost i dominantnost a sve to u paketu ... kada se stavi "mašnica" ... može da (iz)prouzrokuje " taj - strah" .Tu se momentalno i lančano nadoveže, samospoticanje u obliku nesigurnosti i neodlučnosti !,,..i glede "sretne " okolnosti ...koja ti sa onim delom tela koji počinje petim slovom azbuke ... "sreća" zatvori vrata. I to ne(će) prvi put !!,,...a pametnA čo'ek je to u svojoj misli, valjda figurativno, hteo to stanje samo da personifikuje u obliku > oduzimanja < ?! Reče ja...i ostadoh živa ... :):lol:

Ljubav mora doći odjednom, s grmljavinom i sevanjem,kao nebeski orkan,
koji se obara na čovečji život,uzdrma ga, kida volju kao lišće i odnosi celo srce kao ponor.

G. Flober

Baš kao što je postojao prvi trenutak, kada je neko protrljao dva parčeta drveta i napravio varnicu, postojao je i prvi trenutak kada se osetila radost, i prvi put za tugu. Neko vreme, nova osećanja stalno su se stvarala. Želja je nastala rano, kao i kajanje. Kada se tvrdoglavost prvi put osetila, proizvela je lancanu reakciju, stvarajuci osecanje ozlojedenosti sa jedne, i otudenje i usamljenost sa druge strane. Moguce da je izvesno vrckanje bokovima oznacilo radanje ekstaze; munja je izazvala prvi osecaj straha. Suprotno logici, osecaj iznenadenja nije odmah rodjen. Nastao je tek kada su ljudi imali dovoljno vremena da se naviknu na stvari kakve jesu. Moguce da je najstariji osecaj na svetu - osecaj ganutosti. Kada su jednom poceli da osecaju, ljudi su zeleli da osete još više, dublje, uprkos tome koliko je nekad bolelo. Ljudi su postali zavisni od osecanja. Izmišljene su nove vrste radosti, zajedno sa novim vrstama tuge: vecno razocaranje u zivot kao takav, olakšanje zbog neocekivanog izbavljenja, strah od umiranja.
Cak i sada, sva moguca osecanja još ne postoje. "

Nikol Kraus

U suštini, ljudi su dobri zbog onog što jesu: dobrota je kvalitet bića. Kada jednom to otkrijemo, prestajemo da mjerimo ljude prema njihovim dostignućima. Očekujemo dobrotu kao dio njihovog bića, baš kao i našeg vlastitog. Kada se to dogodi, ne očekujemo više nagradu za to što činimo dobro. Više ne dajemo ljubav kada su ljudi prema nama dobri i ne povlačimo je kada su loši. Umjesto toga ljubav postaje stalna. Ona jednostavno jeste.Ljudi koji su dostigli taj nivo zaista posjeduju svoju ljubavnu priču..
Dipak Čopra

Mislim sada da sloboda nije biti ni moćan ni bogat, ni omiljen ni bez obaveza, već biti u stanju da voliš. Voleti drugoga toliko, da makar i za tren zaboraviš na sebe, to znači biti slobodan. Mistici i crkvenjaci govore o odbacivanju ovog tela i njegovih žudnji, o odbijanju da robuješ puti. Ne kažu da se kroz put (telesno) oslobađamo. Da će nas žudnja za drugim, uzdići iz nas samih potpunije no... išta božansko.
Mlak smo mi svet i naša čeznja za slobodom, čeznja je za ljubavlju. Da imamo hrabrosti da volimo, ne bismo toliko cenili sve te ratne činove.
Ljubav je, kažu ropstvo, a strast je demon i mnogi su se zbog ljubavi izgubili. Znam da je ovo istina, ali znam da i bez ljubavi samo pipamo kroz tunele svojih života... i nikad sunca ne vidimo !!!

Žanet Vinterson

ULIZICE - to su za mene najgori ljudi na svijetu, najštetniji, najpokvareniji. Oni podržavaju svaku vlast, oni i jesu vlast, oni siju strah bez milosti, bez ikakvog obzira, hladni kao led, oštri kao nož, kao psi vjerni svakoj državi, kao ***** nevjerni svakom pojedincu, najmanje ljudi od svih ljudi. Dok njih bude nema sreće na svijetu, jer će uništiti sve što je istinska ljudska vrijednost.
Meša Selimović

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back