Misli poznatih mislilaca - II

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
"Ako čovek pošteno i objektivno porazmisli o življenju, doći će do zaključka da su dani samo hodanje kroz sate pune besmislenog i jednolikog posla, da su noći i spavanje obična nesvestica u kojoj i ne postojimo i da je, za svakog čoveka, jedino pravo i značajno ono vreme pred san, oni trenuci kad sanjarimo o sebi i ljudima oko nas! Kad legnete, pa u mašti počnete da listate stranice svojih želja, pa evidenciju ostvarenja, pa da zamišljate kako ćete učiniti ono što morate učiniti, kako ćete očarati osobu koja je za očaravanje, ili pljunuti svog neprijatelja i reći mu ono što se niste setili, ili usudili, da mu kažete... Tek u tim večernjim sanjarenjima čovek živi svoj pravi život. I nikada ne možete zaista upoznati čoveka, ako ne saznate šta on prevrće po glavi dok ne zaspi!"
Radivoje Lola Djukić

556354_506260906061956_39807356_n.jpg

http://3.***************/-t4sgvpFLeD8/TZ0T93p0-vI/AAAAAAAACn8/HwZ1Xd5nhp8/s1600/AlbertEinstein.png

PUN MESEC - sreda, 28. novembar 2012.

Kao što je jezero duboko, prozirno i neuznemireno,
tako i mudri kad reč Istine čuju, smireni postaju.

Dhammapada, strofa 82

Rečeno je da je neposredno posle probuđenja Buda bi sklon tome da ne podučava. Možda je mislio da to nema smisla, imajuću u vidu u kojoj meri istrajavamo u stvaranju patnje sami sebi i drugima. I kako dalje gomilamo tu patnju, okrivljujući za to druge. Međutim, uprkos našoj evidentnoj nepromišljenosti, Buda je posle razmišljanja, imajući u vidu i našu patnju, promenio odluku i odlučio da krene u podučavanje Dhamme. Kada nesebična mudrost vidi patnju, nesebično saosećanje jeste odgovor. Posmatrajući bića izgubljena u lavirintu navika sviđanja i nesviđanja, Buda je učinio sve što je u njegovoj moći da se ona oslobode. Pošto su oslobođeni naklonosti i odbojnosti, Probuđeni su u stanju da bez prepreka sagledaju svako svoje iskustvo. Ne radi se o tome da oni ne osećaju isto što i mi osećamo, već samo to da se oni ne izgube u tom iskustvu.

S ljubavlju
monah Munindo

anjali.gif

„“Ne pljačkaj! Ne ubij!“ – takve reči su nekad označavane svetima; pred njima su prigibali kolena i glave i izuvali cipele.
Ali ja vas pitam: gde su ikad na svetu postojali bolji pljačkaši i ubice no što su bile takve svete reči?
Zar u celom životu nema – pljačkanja i ubijanja? Pa kad su se takve reči nazivale svetima, zar time nije – ubijana sama istina?
Ili je to bila propoved smrti da se svetim nazove ono što svem životu protivreči i odvraća od njega? – Oh, braćo moja, slomite mi, slomite mi stare tablice!“
(F. Nietzsche, „Tako je govorio Zaratustra“, O starim i novim tablicama)

639. Ako nemate učitelja

Domaćini, ako kraj sebe nemate dovoljno dobrog učitelja, tada uzmite ovo pouzdano Učenje za učitelja i praktikujte ga. Jer ovo Učenje jeste pouzdano i kada ga prihvatite i primenite na pravi način, to će biti na vašu dobrobit i sreću za dugo vremena.

Buda
Apannaka sutta (MN 60)

anjali.gif

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back