Misli poznatih mislilaca - II

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Ivo Andrić – Sreća

Budite radosni kad god vam se za to pruža mogućnost, i kad god za to nalazite snage u sebi, jer trenutci čiste radosti vrede i znače više nego čitavi dani i meseci našeg života provrdeni u mutnoj igri naših sitnih i krupnih strasti i prohteva. A minut čiste radosti ostaje u nama zauvek, kao sjaj koji ništa ne može zamračiti.

Hrišćanstvo je od početka, suštinski i suštinski, bilo životna mučnina i gađenje prema životu, samo prikriveno iza, maskirano, obučeno u veru u „drugi“ ili „bolji“ život. - Fridrih Niče, Rođenje tragedije

nice-citat2.png

„Podignite svoja srca, braćo moja, visoko, više! I ne zaboravite noge! Podignite i svoje noge, dobri plesači; i još bolje: dubite na svojim glavama!

„Ova kruna smeha, kruna od ružinog venca: krunišem se ovom krunom; I sam sam proglasio svetim svoj smeh. Danas nisam našao nikog drugog dovoljno snažnog za to.

„Zaratustra, plesač; Zaratustra, onaj laki koji mami krilima, spremajući se za let, pozivajući sve ptice, spreman i opojan, blaženo lakomislen;

„Zaratustra, gatar; Zaratustra, umirujući smejac; nije nestrpljiv; nije bezuslovan; onaj koji voli skokove i bočne skokove: krunišem se ovom krunom.

„Ovu krunu smeha, krunu od ružinog venca: vama, braćo moja, bacam ovu krunu. Smeh sam proglasio svetim: vi viši ljudi, naučite - smejati se!"

- Fridrih Niče, Tako je govorio Zaratustra, IV deo.

382745304_122122019282019777_7946384815356886268_n.jpg

“Jedini način da živiš je da pustiš i druge da žive.”

Mahatma Gandhi
Poštujem Gandijeve mudrolije, ali sa ovom se ne bih složio.
Moguće je da je ovaj citat nastao kao jedan mali vid otpora prema tadašnjoj Velikoj Britaniji koja je kolonizirala Indiju.
Iz istorije možemo vidjeti da se itekako preko tudje ograničene slobode prosperiralo, pa čak i bolje živjelo.
Britanci to dobro znaju, španci, ameri, itd.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back