Miris straha ili zvuk plave boje?

hakim bej

Elita
Poruka
16.476
Deo mozga koji registruje zvuk, i deo mozga koji je zaduzen za mirise, je jedan isti deo mozga.
Svi primljeni signali - i miris i zvuk - idu na isto mesto, odakle ih samo iskustvo (softver) razlikuje.
Mi smo u stvari jednostavne racunske masine, digitroni, terminali koji prikupljaju culne informacije i salju ih negde u "cloud" na obradu.
Mozak je samo interfejs, komunikator, modem. Ko mu dodeljuje DHCP i koliki je ping?
http://www.b92.net/zivot/vesti.php?yyyy=2012&mm=10&dd=24&nav_id=654576

Interesantno, baš pre neki dan je moj post na jednoj temi na Psihologiji, u kome sam rekla da note doživljavam u boji, ili kao boje ("do" je crna, "fa" plava), izazvao cudjenje.
Jeste, samo se izraz boja zvuka ne koristi za određenu notu već za samu karakteristiku (flauta, klavir, gitara...). Ali može i za određenu visinu ako koristiš LSD. Počni prvo za travom.

Deo mozga koji registruje zvuk, i deo mozga koji je zaduzen za mirise, je jedan isti deo mozga.
Svi primljeni signali - i miris i zvuk - idu na isto mesto, odakle ih samo iskustvo (softver) razlikuje.
Mi smo u stvari jednostavne racunske masine, digitroni, terminali koji prikupljaju culne informacije i salju ih negde u "cloud" na obradu.
Mozak je samo interfejs, komunikator, modem. Ko mu dodeljuje DHCP i koliki je ping?
http://www.b92.net/zivot/vesti.php?yyyy=2012&mm=10&dd=24&nav_id=654576

sajt sa koga je link nije relevantan

borka ... kad slusas muziku sa zatvorenim ocima jel' vidis dugu? :)
ja nemam to isksutvo, ali pisalo se o toj sposobnosti...ali imam neke neodredjene osecaje vezane za pojedine pojmove, ali kontam da je to normalno.
e da ima jedna pesma koja mi je sarena.

Na brzinu cu pokusati da ti objasnim:

Ako misliš na ono što ja mislim da misliš :lol::
Nije to duga. Možda pre kaleidoskop. U stvari, ne znam. Nije uvek isto. Jednu meni dragu pesmu doživljavam (kad zažmurim, vidim) kao raznobojne talasiće. Ne znam zašto je tako, ali me smiruje – vise slika nego melodija. Kada sam pokušala da analiziram, nisam nasla nikakvu logičku vezu. Ma ni asocijaciju.
Postoje pojmovi koji imaju miris, slova koja imaju boju.
Strah je, recimo, tamnoplav. To otprilike izgleda ovako:
Ti kažeš “strah” a ja ne moram ni da zažmurim da bih videla teget boju. Prvo vidim boju a tek posle razmisljam o znacenju reci.
Teget, inače, rado nosim i volim je, i ne pronalazim nikakvu podsvesnu vezu između slike/boje i doživljaja pojma “strah”.
Ti kažeš “lopta”, ja joj odmah dodelim ime. Ili kažeš “trava”, a moj prvi doživljaj nije zeleno ili miris, nego muzika … ali ne šum, ne asocijacija na konkretnu pesmu koja govori o travi. Onda muzika dobije i miris, miris trave – vrlo jasan, što zatim otvara polja raznih asocijacija.
To complicated ali ne smeta. Stavise.
Ne znam da li ima veze sa temom.
Elem, nemam dijagnozu, tj nisam luda. :lol:

nisam mislila na dugu bukvalno, vec na spektar boja...posto je jedan ton jedna boja, vise tonova vijuu....:)
ok shvatam. ona pesma gore od pepersa. ja je vidim kao sarenu reku, kao....da se spustas niz cev tobogana a voda je sarena. kao na nekoj vrsti sarenog vodenog rolerkostera. ali to je samo ta jedna pesma.
nemam tako jasno definisane boje za zvuke. ali imam neke neodredjene osecaje koje ne mogu da objasnim kada su neke melodije ili reci u pitanju , ali verujem da je to uobicajena pojava.

Na brzinu cu pokusati da ti objasnim:

Ako misliš na ono što ja mislim da misliš :lol::
Nije to duga. Možda pre kaleidoskop. U stvari, ne znam. Nije uvek isto. Jednu meni dragu pesmu doživljavam (kad zažmurim, vidim) kao raznobojne talasiće. Ne znam zašto je tako, ali me smiruje – vise slika nego melodija. Kada sam pokušala da analiziram, nisam nasla nikakvu logičku vezu. Ma ni asocijaciju.
Postoje pojmovi koji imaju miris, slova koja imaju boju.
Strah je, recimo, tamnoplav. To otprilike izgleda ovako:
Ti kažeš “strah” a ja ne moram ni da zažmurim da bih videla teget boju. Prvo vidim boju a tek posle razmisljam o znacenju reci.
Teget, inače, rado nosim i volim je, i ne pronalazim nikakvu podsvesnu vezu između slike/boje i doživljaja pojma “strah”.
Ti kažeš “lopta”, ja joj odmah dodelim ime. Ili kažeš “trava”, a moj prvi doživljaj nije zeleno ili miris, nego muzika … ali ne šum, ne asocijacija na konkretnu pesmu koja govori o travi. Onda muzika dobije i miris, miris trave – vrlo jasan, što zatim otvara polja raznih asocijacija.
To complicated ali ne smeta. Stavise.
Ne znam da li ima veze sa temom.
Elem, nemam dijagnozu, tj nisam luda. :lol:

Borka je otkrila "nizi" programski jezik, asembler ili masinski kod, jezik kojim unutrasnje komponente komuniciraju.
"Nizi" nikako ne znaci losiji, nego razumljiviji procesoru, razumljiviji hardveru (ili, u ovom slucaju, svesti), brzi i sa manje gresaka.
Programeri koji rade u "nizim" jezicima se smatraju guruima i ekspertima, jer je za takav rad potrebno poznavanje hardvera.

Al sta da rade oni koji od rodjenja ne vide boje? Kakva je sinestezija nama preostala?

Poslednja izmena:

Back