Ministarstvo vera Republike Srbije registrovalo Jehovine svedoke

• Začetnik teme Začetnik teme Padre
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Priznajem da post nisam u tom smislu shvatio, ali mislim da u njemu (osim onih smajlija na kraju) i nije bilo ništa što bi me u tom smjeru uputilo.

I izvinjavam se što nisam onako intuitivno uzeo i tu mogućnost u obzir.

No simptomatično je i to da se eto sada na primjeru Svjedoka pokreće pitanje apsurdnosti državnog priznanja neke religije ... zašto problematičnost tog čina nije apostrofirana prije, na primjeru nekih drugih religija?

Ja sad javno priznajem svoju grešku i kažem da nikada nisam razmišljala o tome da vlada išta priznaje ili ne priznaje. Nisam razmišljala o verskim zajednicama na takav način, meni je sve to jednako važno i nevažno i mislim da svi treba da imaju jednaka prava da veruju u šta veruju ili ne. U Srbiji većina jeste pravoslavne veroispovesti, pa je logično da patrijarh bude najznačajniji verski vođa. Nisam znala da nečija zajednica može biti nezakonita. Smatrala sam da su sve čarke na nivou netolerancije verskih zajednica. Moje neznanje, moja greška.

Ja sad javno priznajem svoju grešku i kažem da nikada nisam razmišljala o tome da vlada išta priznaje ili ne priznaje. Nisam razmišljala o verskim zajednicama na takav način, meni je sve to jednako važno i nevažno i mislim da svi treba da imaju jednaka prava da veruju u šta veruju ili ne. U Srbiji većina jeste pravoslavne veroispovesti, pa je logično da patrijarh bude najznačajniji verski vođa. Nisam znala da nečija zajednica može biti nezakonita. Smatrala sam da su sve čarke na nivou netolerancije verskih zajednica. Moje neznanje, moja greška.

Problem u vezi JS je bio sto po novom zakonu nisu upisani u registar crkava i verskih zajednica, iako su registrovani po starom zakonu... sa izgovorom da je dovoljno sto po ustavu imamo slobodu veroispovesti.. itd..
Znaci postojao je pravni problem koji je resen u nasu korist.

Bitano je da nesto bude normalno formulisano prema zakonu......

Takodje mnogi su mislili da JS ne pripadaju nikakva prava i bili su u zabudi ....

Poslednja izmena:
Koja vam to sada prava pripadaju a ranije ih niste imali?

Ne znam kako da definisem, ali na primer da smo imali skoro sva prava koje je SPC htela da ospori i trazeci rupe u zakonu pokusavali su pritiskom na vlasti da ogranice nasa prava...
Jer zakon nije bio jasno definisan po nekim vesrkim pitanjima...
Ovako vise ne mogu...
Mozemo imati samo veca prava...

Ne znam kako da definisem, ali na primer da smo imali skoro sva prava koje je SPC htela da ospori i trazeci rupe u zakonu pokusavali su pritiskom na vlasti da ogranice nasa prava...
Jer zakon nije bio jasno definisan po nekim vesrkim pitanjima...
Ovako vise ne mogu...
Mozemo imati samo veca prava...

Ok, ali na primer sta to ranije niste imali, a sta sada imate, sta vam je dozvoljeno sada?
Koja su to prava?

Sada su ta prava garantovana i zakonom recimo... Sto se tice drzave, uvek su imali prava koja imaju i sada kada su uneseni u registar, ali ni jedna druga organizacija ne moze da se pravi pametna i uskracuje im neka prava, jer recimo nisu imali ta prava crno na belo....
To je kao da ja pomazem neko dete bez roditelja, a da mu nisam nikakav zakonski staratelj. Moja dobra volja je sto ga pomazem, ali za godinu dana se pojavi neko ko ce da mu bude privremeni staratelj i odluci da ta pomoc ne treba da ide tom detetu, jer sam ja tom detetu niko i nista...

Zanimljivo je da su Jehovini svedoci zaslužni što u Americi već decenijama nije kažnjivo odbijanje da se oda počast državnoj zastavi. JS, inače, iz verskih razloga odbijaju da ukazuju počast državnim simbolima. Problem je nastao 1943. godine kada je jedan vojnik odbio to da učini. Slučaj je dospeo pred sud koji je tom vojniku-Jehovinom svedoku dao za pravo i na osnovu tog presedana do dan danas takva obaveza ne postoji.

Zahvaljujući tome Denis Rodman je mogao da se svaki put pre utakmice kada se intonira himna drži znate već za šta.

Dakle da razjasnimo, JS su upisani u registar verskih zajednica. Nisu dobili status tradicionalne crkve niti tradicionalne verske zajednice (podsetimo taj status imaju u Srbiji tzv. sedmorica ). Status tradicionalne verske zajednice nikad nece ni dobiti jer se taj status ostvaruje na osnovu visevekovnog istorijskog kontinuiteta na ovim prostorima i nekih specijalnih tekovina koje su stecene u toku istorije srpske drzave (Clanovi 10 - 15 Zakona o crkvama i verskim zajednicama RS, Sluzbeni glasnik 36/2006).
Tako da nema potrebe za nekim senzacionalizmom zbog ove vesti

Poslednja izmena:
Dakle da razjasnimo, JS su upisani u registar verskih zajednica. Nisu dobili status tradicionalne crkve niti tradicionalne verske zajednice (podsetimo taj status imaju u Srbiji tzv. sedmorica ). Status tradicionalne verske zajednice nikad nece ni dobiti jer se taj status ostvaruje na osnovu visevekovnog istorijskog kontinuiteta na ovim prostorima i nekih specijalnih tekovina koje su steceneu toku istorije srpske drzave (Clanovi 10 - 15 Zakona o crkvama i verskim zajednicama RS, Sluzbeni glasnik 36/2006).
Тачно тако.
Мислим да је корисник Padre већ објаснио значење регистрације.

Oce i porez da placaju ? :D

Za razliku od vecine evropskih zemalja, u Srbiji sve crkve i verske zajednice placaju porez na promet nepokretosti, carinu na uvoz bogosluzbene opreme, struju i telefon placaju kao pravna lica po vism tarifama i sl. Mali kuriozitet, Srbija je jedina zemlja u Evropi u kojoj se placa carina na uvoz Biblija i pdv od 8% na istu.
Zakonom o PDV-u odredjeno je da samo 7 'velicanstvenih' t.j. tradicionalnih imaju pravo napovracaj pdv-a, s tim da je to na papiru i da su Jevreji vec odavno digli ruke od tog pokusaja, Katolicka, Slovacka Evangelisticka i Madjarska Reformirana crkva to nisu ni pokusale, a u Patrijarsiji sve boli glava na spomen povracaja pdv-a jer u praksi Dinkic im bas i ne da nesto pare od pdv-a nazad... Registrovane netradicionalne crkve nemaju zakonsko pravo na povracaj pdv-a.

Dakle da razjasnimo, JS su upisani u registar verskih zajednica. Nisu dobili status tradicionalne crkve niti tradicionalne verske zajednice (podsetimo taj status imaju u Srbiji tzv. sedmorica ). Status tradicionalne verske zajednice nikad nece ni dobiti jer se taj status ostvaruje na osnovu visevekovnog istorijskog kontinuiteta na ovim prostorima i nekih specijalnih tekovina koje su stecene u toku istorije srpske drzave (Clanovi 10 - 15 Zakona o crkvama i verskim zajednicama RS, Sluzbeni glasnik 36/2006).

A ko je rekao da je vest senzacionalna :think:

Bitno je sta Bog misli a ne ljudi, biti od Boga priznat :) :zpozdrav:

i otkud ti znas sta ce JS dobiti, a sta nece... u ostalom videcemo...

:lol: Svidja mi se ovo, trazite sva moguca prava od drzave, ali odbijate da joj odate pocast i da je stite, ako je napadnuta. :lol:

Da se razumemo nisu JS jedini koji ne nose oruzje. Pa hiljade nazarena su tokom XIX i XX veka u Srbiji robiajle po 10-20 godina jer nisu nosili oruzje oa nikom nista. A pusku ne nose ni neki adventisti, meneoniti, amisi (njih kod nas nema ali tek su oni po tome specificni).

Poslednja izmena od moderatora:

Back