Miloš Jovanović: Kraj Republike Srpske je moguć samo uz Vučićevo saučesništvo

ŠMIT: Srbija radi više nego što vidimo. Inače, znate da je Vučić uspio da ne ode u Kazanj. Donald Tusk ga je posjetio na sam dan sastanka BRIKS-a, a sutradan je stigla Ursula fon der Lajen. Nedavno sam mu rekao: "Aleksandre, ti si majstor pirueta. Imamo izreku u Njemačkoj. Rep ne treba da maše psom, ali pas treba da maše repom".

Što se tiče odnosa sa Banjalukom i sa gospodinom Dodikom, vidim da je gospodin Vučić višeznačan. Ne želi da bude samo u taboru gospodina Dodika. Ne znam šta se tačno dešava sa njima. Nije sasvim jasno ni sa Srbijom. Znam za haubičku municiju, za druge probleme. Ali ne vidimo mnogo uplitanja u Bosnu i Hercegovinu.

Ovo više dolazi od samog Dodika. On ne želi, kao što ste rekli, nažalost, da podržava sankcije Rusiji. Ali nekako uglavnom djeluju u skladu sa spoljnom politikom Еvropske unije. Neki ljudi su majstori da igraju na oba načina. Mislim da bi novi sastav Komisije sa Kajom Kalas i njeno iskustvo života u neposrednoj blizini Rusije kao Еstonke, mogli biti veoma korisni u tom pogledu...
ŠMIT: Srbija je od strateškog značaja. A nedavno mi je neko rekao da je ova zemlja prevelika da nestane, premala da bi dominirala. Koliko ja razumijem, iza ovoga stoji duga priča. Ponekad se privlače kineske investicije. Nažalost, bilo je kineskih ulaganja u vojne objekte, u proizvodnju raketa.

Srbija je nedavno, kao što znate, od Makrona kupila 14 ili 12 francuskih aviona Rafal. Ne vidim gdje su mu tačno politički prioriteti, a Vučić je majstor da ne svira previše na tom klaviru. Kao što sam već rekao, takvi trikovi, kao neodlazak u Moskvu. Igra veoma profesionalno. Mislim da je on jedan od rijetkih profesionalaca u političkim igrama na Balkanu.
:klap:

A nedavno mi je neko rekao da je ova zemlja prevelika da nestane
Zanimljivo u kojim kategorijama oni razmišljaju. Ni Srbija nije sigurna, što se njih tiče, a kamoli Republika Srpska.

Могао би Додара јуначки да се жртвује за Српску.

Није Додара=Српска.
suze mu krenule one ratnicko udarnicke kad su mu ameri blokirali pare koje drzi kod njih :lol:

mozes misliti srpskog patriotu koji pljuje po zapadu, a ko poslednja dileja na svoje ime, ime svoje zene i svoje dece tamo drzi sta je oteo...

Jadaj se ovom.
A4F1C41E-7B96-489A-BD21-7F511AF67CF3.png

Oglasio se Dodik o non-pejperu Francuske i Nemačke​

Betadanas 16:03

Predsednik Republike Srpske (RS) Milorad Dodik izjavio je danas da će nezvanični dokument Nemačke i Francuske, kojim se predlažu sankcije tom entitetu i njegovom rukovodstvu, produbiti krizu u Bosni i Hercegovini (BiH).

„Umesto da su se energija i volja usmerile na realno sagledavanje situacije, uzroke i posledice, devastaciju ionako krhkog demokratskog kapaciteta od strane međunarodnih činilaca, Nemačka i Francuska krenule su prečicom i silom. Ni jedno ni drugo istorijski nije proizvodilo rezultat u BiH“, napisao je Dodik na drušvenoj mreži Iks.

U takozvanom „non-pejperu“, koji su članicama Evropske unije uputile Francuska i Nemačka, poziva se na izolaciju rukovodstva RS, kao i na uvođenje sankcija – finansijskih ovom bh. entitetu i političkih njegovim najvišim zvaničnicima.

„Ovaj ‘non-pejper’ je produbljivanje krize, gubljenje vremena i novca i još jedan avanturistički pristup BiH“, rekao je Dodik.

U dokumentu Nemačke i Francuske, prema pisanju medija, piše da je ustavna kriza u BiH „najteži izazov suverenitetu, jedinstvu i funkcionalnom i teritorijalnom integritetu BiH u poslednjih 30 godina, od potpisivanja Dejtonskog sporazuma“.

Dodaje se da radnje i pravni procesi, započeti unutar Republike Srpske posle prvostepene presude njenom predsedniku Miloradu Dodiku, predstavljaju „otvorene napade na ustavni poredak BiH“.

Navedeno je da se to odnosi na usvojene zakone kojima se zabranjuje delovanje pravosudnim institucijama BiH i Agenciji za istrage i zaštitu (SIPA) na teritoriji Republike Srpske, na usvajanje nacrta novog ustava tog entiteta, i na usvajanje Zakona o zaštiti ustavnog uređenja Republike Srpske i takozvanog zakona o stranim agentima.

Dodik je je rekao da je siguran, da bi se „ako bi se BiH posvetila sveobuhvatna pažnja u interesu te zemlje, a ne za svoje unutrašnje političke potrebe…. u razgovoru i sa domaćim političkim predstavnicima našlo rešenje.“

On je naveo da „non-pejper“ pokazuje da za trideset godina, koliko je prošlo od potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma, vodeće zemlje EU o BiH nisu naučile gotovo ništa.

Dodik je ocenio da se „iz pogrešnih pretpostavki došlo do pogrešnih zaključaka, pa ni mere za ‘prevazilaženje’ krize u BiH nisu mogle biti drugačije nego pogrešne“.
**********************************************************************************************************************************************************
Има дима. Хоће ли бити и ...?

Back