Milorad Dodik više nije predsednik Republike Srpske

Stvar je u tome što je Dodik izabran voljom građana Srpske a pokušavaju da ga uklone građani Muslimanskohrvatske Federacije.

Uklanjaju ga zapadni sponzori a ne građani Muslimanskohrvatske Federacije. Kad je išao kod Lukašenka i Putina izabrao je taj put. Svojom voljom. Sad kad je došao račun da se plati izmišljaju se razne besmislice.

Dodika je osudio muslimanski sud.

Nije bitno koji je sud već odakle dolazi moć da se to odradi. Muslimani su tu nebitni, ali razumem tvoju potrebu da širiš takav narativ jer je nacionalizam i mržnja temelj politike i Dodika i Vučića pa će oni da hejtuju muslimane a u Srbiji će da se hejtuju Hrvati. A suština je prosta, Dodik je od Lukašenka i Putina dobio zadatak (i verovatno uzeo neke benefite) da se zamera zapadu, sad su ovi odlučili da je dosta i ide niz vodu. Verovatno slično čeka i Vučića. Biti sitan diktator je najgluplja moguća pozicija, samo poluinteligentni ljudi biraju da to budu. Mi takvih imamo na pretek a građani najviše ispaštaju.

Nije bitno koji je sud već odakle dolazi moć da se to odradi. Muslimani su tu nebitni, ali razumem tvoju potrebu da širiš takav narativ jer je nacionalizam i mržnja temelj politike i Dodika i Vučića pa će oni da hejtuju muslimane a u Srbiji će da se hejtuju Hrvati. A suština je prosta, Dodik je od Lukašenka i Putina dobio zadatak (i verovatno uzeo neke benefite) da se zamera zapadu, sad su ovi odlučili da je dosta i ide niz vodu. Verovatno slično čeka i Vučića. Biti sitan diktator je najgluplja moguća pozicija, samo poluinteligentni ljudi biraju da to budu. Mi takvih imamo na pretek a građani najviše ispaštaju.
Znači Dodika su smenili zato što je diktator ?

"Ja sam predsjednik RS, a vi pišite šta god hoćete. Izabrao me je narod, neće me smjenjivati strana vlada!
trebala je lepo rs da proglasi nezavisnost od bih, ja sam im govorio, samo da su raspisali referendum da li ste za nezavisnu rs, i kraj price, narod se odlucio sa samoopredeljenje do otcepljenja

ovako te zovu entitetom, mozda ti se rugaju jos, kada si caci...i naravno zavadjaju

ČOVIĆ I PLENKOVIĆ NAKON ŠTO JE LIDERU SNSD-a ODBIJENA ŽALBA: "Institucije BiH se moraju poštovati, Dodik ih je sam priznao"

Predsjednik HDZ-a Hrvatske Andrej Plenković je istakao važnost institucija Bosne i Hercegovine uz naglasak da se sudske odluke moraju poštivati.

1755561420734.png

Na sastanku su učestvovali zvaničnici obje stranke predvođeni predsjednicima Draganom Čovićem i Andrejem Plenkovićem. Ovaj susret se održava u povodu obilježavanja 35. godišnjice osnivanja HDZ-a BiH.

Čović i Plenković su se nakon sjednice obratili javnosti na press konferenciji.

Na pitanje da prokomentariše slučaj Milorada Dodika kojem je, podsjetimo, Sud BiH danas odbio žalbu, Čović je izjavio da je sve rečeno po tom pitanju.

"Ne bih danas uvrštavao pretjerano teme koje su zadnjih godinu dana osnovne teme našeg funkcioniranja. Ovo je samo jedna od epizoda. Mislim da smo rekli sve što smo imali kazati. Institucije Bosne i Hercegovine se moraju uvažavati, njihove odluke se moraju provoditi kao takve i ne mislim da ćemo s te strane imati dodatnih problema u odnosu što smo do sada imali - jedno klasično nefunkcioniranje izvršne i zakonodavne vlasti u punom kapacitetu, kako smo to preuzeli i dogovorili 2022. godine", kazao je kratko Čović.

"Trebamo svojom mudrošću stabilizirati sigurnosne odnose u BiH i pokušati osigurati da normalno funkcioniramo. Ne mislim da će se nešto posebno dešavati. Čitavo okruženje je usmjerilo svoju pažnju danas prema Vašingtonu, pa iz Banja Luke su vjerovali da će Vašington nešto uraditi oko toga. Moramo se okrenuti sebi, za nas niko neće ništa uraditi. Ovoje naša domovina i moramo je urediti po mjeri svakog konstitutivnog naroda i svakog žitelja u njoj i onda možemo drugačije promišljati", dodao je Čović.

Predsjednik HDZ-a Hrvatske Andrej Plenković je istakao važnost institucija Bosne i Hercegovine uz naglasak da se sudske odluke moraju poštivati.

"On (Milorad Dodik, op.a.) je sam svojim aktima u tom postupku, de facto priznao te odluke. Ako se žalite, dogovarate, otkupljujete kaznu da ono što je bilo postane novčano vi ste se prkatički umješali i priznali te odluke. Dakle, vladavina prava iznad svega i poštivanje institucija iznad svega. Druga važna poruka sa aspekta Vlade RH je izbjeći bilo kakvu destabilizaciju, eskalaciju unutar BiH, entiteta RS posebno. Vladavina prava iznad svega i poštivanje institucija iznad svega. Najvažnije je zadržati funkcionalnost, voditi računa o pravima svih naroda, o reformama", rekao je Plenković, prenose Vijesti.ba.

Građanin Milorad Dodik, koji je krađom izbora 2022. godine došao na poziciju predsjednika RS, više nije ni uzurpator Republike Srpske.

Dodik je građanin sa presudom da više nije nikakav funkcioner. I da narednih šest godina ne može biti, piše novinar Slobodan Vasković.

-Stranci donijeli, stranci odnijeli.

Građanin Dodik u velikim je problemima, jer odbija da ode, a morao bi. Otićići će, u to nema dileme, samo je pitanje na koji način. Uvijek sam za mirna rješenja.

Ali Građanin Dodik ne želi status građanina, već predsjednika, funkciju izazovnu. I neće da ode.

Uzalud mu trud svirači; Dodik je završio svoju političku karijeru.

To što okolo priča i tvrdi suprotno, samo je ispaljivanje magle i prikupljanje dosad neotetog.

Građanin Dodik završio je svoju priču - ponižen, ukaljan, jadan…, moleći na sve strane da ga se pusti “još ovaj put”, ali milosti nije bilo.

Veliki su gordi i ne vole gordost malih, a Dodik je bio pregord. Kratko mu je trajalo.

Kada pogleda narod kojem je oteo izbornu pobjedu jasno mu je da treba da ide. Reakcije naroda ni nema, puls ne radi.

Kada pogleda narod kojem je oteo sve što se moglo oteti, Dodiku se ne ide. Pljačkao bi i dalje.

I oni ispod njega. Traje borba ko će se iza Viškovića domoći mjesta premijera: favoriti Igora Dodika - Miroslav Bojić ili Savo Minić.

Osim ako Višković ne povuče ostavku, piše Vasković.

Dodiku se oduzima diplomatska putovnica, mora je vratiti u roku od 15 dana​

BIVŠEM predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku se oduzima diplomatska putovnica, saznaje Klix.ba.

Prema dokumentu u čijem su posjedu, Dodik ima 15 dana da putovnicu vrati ministarstvu vanjskih poslova Bosne i Hercegovine.

U slučaju da Dodik tako ne postupi u navedenom roku, iz Ministarstva vanjskih poslova će obavijestiti Graničnu policiju i diplomatsko-konzularnu mrežu BiH o činjenici da mu je putovnica poništena.

Back