Милановић: Жртава у Јасеновцу било je мање, а Београд снима лоше филмове

Па већина до 1943 после се не рачуна...где су били ти Хрвати док су усташе клале Србе по ндх... били су у домобранима и ћутали...само су се Срби борили против усташа тих дана...
Pa 1941. je bilo 8000 partizana, jaka neka vojska.
Gdje se to ratovalo 1941-42??

Pa 1941. je bilo 8000 partizana, jaka neka vojska.
Gdje se to ratovalo 1941-42??
Е па видиш тих 8000 били су Срби а било је и четника...док су Хрвати били у усташама или домобранима...шта се правиш луд сад...

I izborio:kafa:

cPGZ5OK.jpg

HbUGwiU.jpg
Četnici oslobodili Pariz, al hotel i prvo isprašili tepihe na balkonu. Eh te ušljive brade....

Četnici oslobodili Pariz, al hotel i prvo isprašili tepihe na balkonu. Eh te ušljive brade....

Pa vidiš, to su istorijske činjenice, a zajedno sa četnicima na tom balkonu su i po jedan američki, britanski i sovjetski oficir. Uporedimo to sada sa danom oslobođenja Zagreba :kafa: ...

p5BOUoU.jpg

Па већина до 1943 после се не рачуна...где су били ти Хрвати док су усташе клале Србе по ндх... били су у домобранима и ћутали...само су се Срби борили против усташа тих дана...
Do 1943. se partizani većinom skrivaju po planinski šumskim predjelima gdje crtaju oslobođene teritorije po mapama.
A čim je neprijatelj malo zaleti na njih potaraca ih jedni 70 posto uz minimalne gubitke na svojoj strani.
A u partizanskim filmovima Švabe ko tutleki padaju pokošeni u tisućama.

Do 1943. se partizani većinom skrivaju po planinski šumskim predjelima gdje crtaju oslobođene teritorije po mapama.
A čim je neprijatelj malo zaleti na njih potaraca ih jedni 70 posto uz minimalne gubitke na svojoj strani.

Vidimo tvoje afinitete i po ovom postu :kafa:

Pa vidiš, to su istorijske činjenice, a zajedno sa četnicima na tom balkonu su i po jedan američki, britanski i sovjetski oficir. Uporedimo to sada sa danom oslobođenja Zagreba :kafa: ...

p5BOUoU.jpg
Takve slike samo iz Beograda iste.
Valjda su ljudi znali da nije pametno biti na ulici dok se zauzima grad.
unnamed.jpg
6257140_crvenaarmija2jpg.jpeg

Да али кад су Хрвати прелетели масовно из домобрана у партизане тад су постали силна војска :lol:...мани ме намерно скрећеш са поенте а то је да су Хрвати били у усташама или понизно гледали шта усташе раде Србима и нису ни куррцем мрднули поводом тога...када је било јасно да Хитлер губи рат сви су похрлили у партизане наравно...

Да али кад су Хрвати прелетели масовно из домобрана у партизане тад су постали силна војска :lol:...мани ме намерно скрећеш са поенте а то је да су Хрвати били у усташама или понизно гледали шта усташе раде Србима и нису ни куррцем мрднули поводом тога...када је било јасно да Хитлер губи рат сви су похрлили у партизане наравно...
Je 30 000 ustaša je bila sva vojska

Je 30 000 ustaša je bila sva vojska
шта бре 30 000 усташа читао сам негде да их је било 250 000 сад да ли домобрана или усташа немам појма...то за мене све иста гомна...

Ne baš, jer je za Beograd bilo borbe, pa makar se za njega borili Sovjeti umesto partizana, dok za Zagreb nije bilo nikakvih borbi :kafa:
To ne znači da se nije pucalo.
Partizani su pucali na sve što im je bilo sumnjivo iako nije poznato da je netko opalio metak na njih. Kod mene su topom gađali crkveni toranj jer se nisu usudili doći bliže zbog straha od snajperista, a nigdje vojske.

Poslednja izmena:
To je znači da se nije pucalo.
Partizani su pucali na sve što im je bilo sumnjivo iako nije poznato da je netko opalio metak na njih. Kod mene su topom gađali crkveni toranj jer se nisu usudili doći bliže zbog straha od snajperista, a nigdje vojske.

Kod tebe? A ko je kod tebe bio naspram partizana, odnosno kojim formacijama su pripadali ti snajperisti kojih su se partizani plašili?

Mene ne, ja isto mislim o partizanima, samo što je moje opredeljenje jasno, dok se ti predstavljaš kao navodni antifašista, a ovamo pljuješ po tim istim partizanima.
Ja poštujem partizane, nitko nije u početku išao u njih jer mu se spavalo po šumama.
Smiješno je kako kad se predstavljaju kao neka sila do početka 1944.

Ja poštujem partizane, nitko nije u početku išao u njih jer mu se spavalo po šumama.
Smiješno je kako kad se predstavljaju kao neka sila do početka 1944.
Наравно ту се слажемо нису били сила...заведени сељаци шта ће требало је сви да оду у четнике...

Ми Срби смо се одувек кроз историју међусобно сукобљавали без обзира да ли смо имали спољног непријатеља или не.....вековима, миленијум цео....а онда Богу хвала (колико год то чудно звучало) поделисмо се коначно на Србе и бивше Србе..... Чудно звучи стварно али постјање хрвата је доказ да се Српска раса померила за корак напред ка правом уједињењу. Сад знамо на Балкану ко нам је пријатељ, а ко није, нема више простора да било кога зовемо браћом и да се мешамо јер других Срба осим НАС и нема...или, барем хрвати и остали себе коначно не сматрају Србима што је опет историјски искорак. Одвојило се жито од кукоља, одвојио се Србин од авара, монгола, татара, турака и оних што продају веру за вечеру....... Остали су највернији, а кад овај зулум у Србији прође рачунајте да неће, у националном смислу (не физичком) више бити хрвата, бугара, шиптара, бошњака на Балкану, на старом Хелму........ То је једноставно чињенично стање ка коме се крећемо јер са Истока дува ветар и одуваће све пале душе са Балкана, старог Хелма...

Poslednja izmena:
(...) само су се Срби борили против усташа тих дана...
Није истина, лажеш.

Сисачки партизански одред

С Википедије, слободне енциклопедије

Споменик одреду у шуми Брезовици

Сисачки народноослободилачки партизански (НОП) одред формиран је 22. јуна 1941. године у селу Жабно код Сиска, по одлуци Окружног комитета Комунистичке партије Хрватске за Сисак.

Приликом формирања, одред је имао свега 39 бораца, углавном чланова Комунистичке партије Југославије с подручја Сиска. То је био први партизански одред формиран у окупираној Југославији.

Командант одреда био је Владо Јанић Цапо, народни херој. Неки од осталих оснивача одреда били су Маријан Цветковић, Мика Шпиљак, Нада Димић и Јанко Бобетко.

Ратни пут одреда​

Већ сутрадан после формирања, одред је извео диверзију на прузи између Сиска и Греде, након три дана порушио пругу између Цапрага и Сиска, а затим је организовао свој логор Жабинској шуми и дејствовао у рејону Сиска. Припадници одреда штампали су летке који су растурани по граду и околини. Преко ноћи нападали су непријатељске колоне из заседе, секли и рушили телефонске стубове и вршили диверзије на железничкој прузи. Због учесталих диверзија и дејстава одреда у непосредној близини Сиска и Загреба, 22. јула 1941. године пребачено је из Загреба у Сисак камионима око 500 усташа. Усташе су опколили логор одреда и извршили напад на делове одреда, који су се пробили у правцу села Железно и отпочели активност у срезу Велике Горице.

Почетком августа, одреду се прикључила једна група бораца из Сиска и известан број сељака, тако да је број бораца у њему износио око 60. Део одреда је 13. септембра упао у села Тополовац и Палањек, запленио 35 пушака и покидао ТТ-линије Сисак-Тополовац. Две чете домобрана, једна чета поглавникове бојнице, одељење коњице и усташко-домобранске посаде из Сиска, Петриње и Суње (око 650 усташа и домобрана) 20. септембра су опколиле шуме Залукињу, Брезовицу, Буковицу и Леклан у којој је тада био логор одреда. Доласком мрака, одред се повукао у правцу Сиска, па се затим између села Црнца и Цапрага пребацио чамцем преко Саве, а сутрадан се спојио у рејону Шамарице са банијским партизанима Васиља Гаћеше.

Ту је од Петрињског и Сисачког партизанског одреда формиран нов - Калински партизански одред, који је 26. септембра напао и ликвидирао жандармеријску станицу Мали Градац код Глине, а два дана касније ушао у састав Батаљона Команде рејона бр. 6. Кордуна и Баније, који је касније добио назив Шести батаљон Команде НОП одреда Кордуна и Баније.

Наслеђе

Године 1990, дан формирања Сисачког партизанског одреда постао је нови празник Републике Хрватске, Дан антифашистичке борбе, заменивши дотадашњи Дан устанка народа Хрватске у Србу 27. јула.

https://sr.wikipedia.org/sr-ec/Сисачки_партизански_одред

Poslednja izmena:
Ми Срби смо се одувек кроз историју међусобно сукобљавали без обзира да ли смо имали спољног непријатеља или не.....вековима, миленијум цео....а онда Богу хвала (колико год то чудно звучало) поделисмо се коначно на Србе и бивше Србе..... Чудно звучи стварно али постјање хрвата је доказ да се Српска раса померила за корак напред ка правом уједињењу. Сад знамо на Балкану ко нам је пријатељ, а ко није, нема више простора да било кога зовемо браћом и да се мешамо јер других Срба осим НАС и нема...или, барем хрвати и остали себе коначно не сматрају Србима што је опет историјски искорак. Одвојило се жито од кукоља, одвојио се Србин од авара, монгола, татара, турака и оних што продају веру за вечеру....... Остали су највернији, а кад овај зулум у Србији прође рачунајте да неће, у националном смислу (не физичком) више бити хрвата, бугара, шиптара, бошњака на Балкану, на старом Хелму........ То је једноставно чињенично стање ка коме се крећемо јер са Истока дува ветар и одуваће све пале душе са Балкана, старог Хелма...
Trajalo je, ali došlo ti je u glavu. Konačno ste shvatili da ne možete nekome nalijepiti etiketu da je Srbin i onda biti smrtno uvrijeđeni jer ovaj odbija biti Srbin.
Sve je krenulo u krivo kod vas sa V.S. Karadžićem koji je sve koje je donekle razumio nazivao Srbima, a koji se ne žele zvati Srbima, kako je zapisao.
Nesporazum riješen.

Back