Microsoft Windows Vista - Opsta Diskusija

Evo par trikova da ubrzate Vistu do 70%. Nema potrebe za sklanjanjem programa i slicno, jako lako ju je ubrzati. Odete u Control Panel, pa Security, pa na Check this computer's status, pa na Change the way Security Center alerts me sa leve strane u klik meniju i konacno, otici na Don't notify me and don't display the icon (not recomended). Vista je ,,alergicna" na manjak bezbednosti i samim tim poludi kad je slaba bezbednost. Nakon toga ponovo u Control Panel, pa na System and Maintenance pa na Power options i tu izabrati Hihg performance, jer je spoj te dve stavke fatalan po njenu ,,pamet". I to je to. Ubrzava barem 70%, najmanje. Naravno, za to je potrebno imati dobar antivirus a da ga ne usporava. Resenje za to je ESET Nod32 Internet security, Smart Security usporava mnogo sistem.. :-) Uzivajte i ne cackajte po registrima i po startnim programima da nesto ne sje**te. :-) :rtfm:

Zakonom (a i pravilnikom krstarice) je zabranjeno sirenje piraterije tako da neces moci da dobijes linkove za download.

nije zakonom zabranjeno da das link za download bilo kojeg softvera, zato sto odakle god da skines OS on ce ti trajati 30 dana, toliko imas vremena da ga registrujes, ti tih 30 dana legalno koristis taj OS, pa eto imas i na MSovom sajtu link za download bilo kojeg OSa, zakonom je zabranjeno da das link za neki eventualni crack...

sto se tice Viste, ne slusajte svakodnevne pljuvache koji je pljuju i uzdizu XP, XP je jednostavno proslost, zastarela stvar, vista savrseno radi na 2GB ram memorije i solidan procesor, ja sam je koristio punih 4 godine dok nije izasla sedmica, i nisam nikakvih problema imao, sad imam win 7, to je nista drugo nego nesto izmedju XP-a i Viste

nije zakonom zabranjeno da das link za download bilo kojeg softvera, zato sto odakle god da skines OS on ce ti trajati 30 dana, toliko imas vremena da ga registrujes, ti tih 30 dana legalno koristis taj OS, pa eto imas i na MSovom sajtu link za download bilo kojeg OSa, zakonom je zabranjeno da das link za neki eventualni crack...

sto se tice Viste, ne slusajte svakodnevne pljuvache koji je pljuju i uzdizu XP, XP je jednostavno proslost, zastarela stvar, vista savrseno radi na 2GB ram memorije i solidan procesor, ja sam je koristio punih 4 godine dok nije izasla sedmica, i nisam nikakvih problema imao, sad imam win 7, to je nista drugo nego nesto izmedju XP-a i Viste

Kada neko trazi link za download u 99% slucajeva trazi krekovanu verziju ili sa cd kljucem.

Sto se tice Viste, utisci su razni. Ali cinjenice su da vecina firmi nije presla sa XP-a na Vistu, da je Microsoft pozurio sa 7-icom i da se po nekom istrazivanju pokazao kao los sistem.

Poslednja izmena:
Po kakvom istraživanju? Windows 7 je za razdoblje od kad se pojavio najprodavaniji windows ikad. Vista je bolja od XP, na žešćim mašinama, dok se na slabijim konfiguracijama igre ne mogu igrati, ili mogu ali bolje idu na XP. Npr Athlon 3000+, 1GB RAM, radeon 9600. Ako ovakav komp korisnik ne koristi za igranje onda može vista na njega glatko. Windows 7 je bolji od viste. XP je zastario OS i koristi se na zastarjelim kompjuterima. Vrlo važno je da se pri izboru OS obrati pažnju na x64 zato što podržavaju više rama i bolji su u multitask operacijama.
I na kraju, tražite na piratebay torrente za ilegalne kopije windowsa sa krekom. Obično uz trial verziju dođe i objašnjenje kako se krekuje, i 99,99% su sigurni od virusa.

Poslednja izmena:
Po kakvom istraživanju? Windows 7 je za razdoblje od kad se pojavio najprodavaniji windows ikad. Vista je bolja od XP, na žešćim mašinama, dok se na slabijim konfiguracijama igre ne mogu igrati, ili mogu ali bolje idu na XP. Npr Athlon 3000+, 1GB RAM, radeon 9600. Ako ovakav komp korisnik ne koristi za igranje onda može vista na njega glatko. Windows 7 je bolji od viste. XP je zastario OS i koristi se na zastarjelim kompjuterima. Vrlo važno je da se pri izboru OS obrati pažnju na x64 zato što podržavaju više rama i bolji su u multitask operacijama.

U prethodnoj poruci sam mislio na Vistu da se lose pokazala a ne na 7. Da je Vista dobra, ne bi na vrhuncu svoje moci zauzimala samo 18% svetskog trzista (u istom periodu, XP je zauzimao 63%).

Izvor: http://www.w3schools.com/browsers/browsers_os.asp

I na kraju, tražite na piratebay torrente za ilegalne kopije windowsa sa krekom. Obično uz trial verziju dođe i objašnjenje kako se krekuje, i 99,99% su sigurni od virusa.

Za pocetnike i neupucene: Ovo da je siguran od virusa, ne znaci da kada snimite da vam ne treba antivirus. Cisto da se ne dogodi da opet neko kaze da koristi Winamp antivirus. :lol:

Neki kazu da je VISTA glupa , da je lepa ali nije dobra. Meni je i lepa i dobra.
:super:
Bolje uzmi win 7 mnogo je bolje optimizaniji a ima sve sto i vista

Da imao sam win 7, ali mi se cesto kvario i padao mi je sistem,a XP mi je dosadio pa bih uzeo vistu.
...imala sam 7 ali mi je vista bolja... jedino sto mi se nije svidjalo su oni skriveni temporary files ali sam uspela da ih ucinim vidljivim i sad je sve super

Inace, predjite svi na Win 7, preporucujem toplo :)

U prethodnoj poruci sam mislio na Vistu da se lose pokazala a ne na 7. Da je Vista dobra, ne bi na vrhuncu svoje moci zauzimala samo 18% svetskog trzista (u istom periodu, XP je zauzimao 63%).

Izvor: http://www.w3schools.com/browsers/browsers_os.asp

Za pocetnike i neupucene: Ovo da je siguran od virusa, ne znaci da kada snimite da vam ne treba antivirus. Cisto da se ne dogodi da opet neko kaze da koristi Winamp antivirus. :lol:
Ima tu svačega. SAD svi znamo da je vista mnogo naprednija nego XP, i ja tek SAD znam to. A u vrijeme kad se vista pojavio isto tako sam s*ao kako je to loš OS mada sam u dodir došao tek nakon 4 godine. Mada je i pri transformaciji sa win2000 na XP isto bilo puno ružnih komentara kako je 2000 bolji, sad svi znamo da nije. I nakraju, ne možete na 512MB rama i celerona na 1GHz instalirati vistu kad to zapinje i na XP. Ne možete instalirati vistu na 1GB rama i očekivati da ćete igrati najnovije igre. Za vistu je minimum 2GB rama i x64 procesor. Nije bitan takt, bitno je da je x64.

Poslednja izmena od moderatora:
Vista mi je prvi put pukla dva sata nakon sto sam upalio nov laptop koji je dosao sa Vistom.
Morao sam da radim recovery.
Vremenom sam gasio nepotrebne procese, ugasio sistem restore, koristio samo osnovne programe, redovno cistio, a kompjuter je svejedno radio sve sporije i sporije.
Instalirao sam Win 7, drajvere za sedmicu, iste programe i ni jedan problem vec mjesecima.
Drugi kompjuter koji je kupljen sa Win7, par dana nakon sto je sedmica zvanicno izasla na trziste radi takodje besprekorno. Nijedan BSOD, nijedno zamrzavanje, nijedan krupniji problem.
Dok sam koristio XP, instalirao sam i deinstalirao sve na sta sam naisao, trebalo mi ili ne. Nije bilo za cuditi se sto je bilo zezancija, virusa, BSOD-a na izvoz.
Win 7 je neuporedivo bolji od Viste. U stvari Win 7 je odlican operativni sistem, dok je Vista najvece sranje ikad izaslo iz Microsofta.

Vista mi je prvi put pukla dva sata nakon sto sam upalio nov laptop koji je dosao sa Vistom.
Morao sam da radim recovery.
Vremenom sam gasio nepotrebne procese, ugasio sistem restore, koristio samo osnovne programe, redovno cistio, a kompjuter je svejedno radio sve sporije i sporije.
Instalirao sam Win 7, drajvere za sedmicu, iste programe i ni jedan problem vec mjesecima.
Drugi kompjuter koji je kupljen sa Win7, par dana nakon sto je sedmica zvanicno izasla na trziste radi takodje besprekorno. Nijedan BSOD, nijedno zamrzavanje, nijedan krupniji problem.
Dok sam koristio XP, instalirao sam i deinstalirao sve na sta sam naisao, trebalo mi ili ne. Nije bilo za cuditi se sto je bilo zezancija, virusa, BSOD-a na izvoz.
Win 7 je neuporedivo bolji od Viste. U stvari Win 7 je odlican operativni sistem, dok je Vista najvece sranje ikad izaslo iz Microsofta.

Nemoj se bezze blamirati. Između viste i sedmice ima tek nekoliko mizernih razlika.

Poslednja izmena:
Meni je vista dobro radila isto kao i sedmica sada. I kome sam ja instalirao vistu isto tako, bila dosta dobar OS. Toliko o stabilnosti. Znači ne moraš mi objašnjavati da je sedmica stabilnija jer nije. Isključujući stabilnost, napiši nam druge parametre po kojima ti je bolja sedmica od viste. I ne čitaj sa interneta samo to da bolje radi sedmica nego vista, nego nam svojim riječima objasni kako to bolje radi, kako ti znaš da bolje radi.

Poslednja izmena:
Zamrzavanja, restartovanja, nestanak svega sa ekrana sem wallpapera na nekoliko minuta...
Nakon kupovine desktop kompjutera sa sedmicom, prethodni laptop sa originalnom Vistom vracenom na fabricko stanje, dao sam djetetu na koristenje, naravno bez administratorskog prava.
Povremeno sam ocistio drlog sa TuneUp ili Window Washerom i pogledao Kaspersky log.
Sve je bilo OK, ali laptop je radio sve sporije i sporije. Dizanje sistema trajalo je oko 3 minute.
Dva tri mjeseca nakon toga instalirao sam na laptop sedmicu i evo nakon nekih 7 mjeseci ne primjecujem znacajnije usporavanje u radu tog laptopa.
Nisam siguran da li sam imao SP1 instaliran.

Znam da masa profesionalaca koristi ili je koristila Vistu bez problema ali znam masu obicnih korisnika koji su imali milion problema.
Kod kog god drugara sam bio, a da je htio nesta da mi pokaze na kompjuteru trajalo je vjecnost. Kod mene nije bilo ni blizu tako ali opet nedovoljno dobro.

Na Win7 sam kod sebe iskljucio UAC i sistem restore, uradio par sitnijih "tweaks" i radi mi da kucnem u drvo skoro godinu dana.
Vista 32-bit (Home Premium) je bila na Samsung laptopu sa 2Gb RAM-a, HDD 250Gb (2 particije + recovery), a sada je 32-bit Home Premium Win7.
Na HP desktopu sa 4Gb RAM-a, 640HDD (2 particije + recovery) je 64-bit Home Premium Win7.
Automatski update mi je na svakom kompjuteru iskljucen, bez obzira o porijeklu OS-a. S vremena na vrijeme uradim update ali procitam za sta je i ne instaliram svaki.

Eh da, i jesam imao odredjenu averziju prema Visti prije nego sam je poceo koristiti.

Back