Metafizička poruka ili...?

Evo da pokušam drugačije...izbacit' ću većinu velikuh slova...

Prvo što svako, ko pokuša da shvati postojanje i pokuša da ga konceptualizuje i objasni, mora da zna jeste struktura onoga što nazivamo postojanje (kažem nazivamo jer samo sebe ne zove).

‘Postojanje’ je riječ te ne smijemo slijepo da se hvatamo za riječ kao apsolutnu istinu. Riječ je znak pored puta koji ukazuje na smijer prema željenom cilju, u ovom slučaju ka istini.
Kada te riječ dovede do istine...ona (riječ) prestaje da bude a istina jeste.
Dakle, kada to znamo onda se nećemo previše oslanjati na riječ kao istinu već možemo pokušati da joj odobrimo da nas povede i dovede do one istine koja jeste.

Sada, ako se vratimo na pitanje postojanja, riječju dakle, objašnjavajući (mišlju konceptualizujući) ono što samo po sebi jeste onda pokušajmo da pratimo znakove...
Sama riječ ‘postojanje’ znači da nešto jeste.
Sinonim sa istim značenjem riječi ‘postojanje’ je riječ bitisanje.
Skraćeni oblik riječi bitisanje je riječ biće.
Biće dakle, predstavlja ono što podrazumijevamo pod pojmom ‘postojeće’.
Kada znamo šta je to što riječ predstavlja onda možemo da se upustimo u detaljniji pregled istog te ga možemo uvećati i vidjeti sve njegove aspekte koji su hijerarhijski ispod njega samog.

Dakle možemo načiniti osnovnu podjelu bića na njegove aspekte sebe.

ASPEKTI BIĆA KAO SEBE (JA):

1. Apsolut (Svijest)
Apsolut može simultano da se doživi kao ličan i bezličan.

LIČAN: JEDAN
(Individualno Znanje o Sebi u kojemu ono zna da je Jednina svih drugih Znanja o Sebi sadržana u njemu, dakle zna ih sve odjednom, jeste sve odjednom.)

BEZLIČAN: JEDNINA
(Znanje o Sebi kao cjelini koja zna da je u njoj sadržan svaki individualni JEDAN i zna ih sve odjednom...svaki taj individualni JEDAN opet zna da on jeste ta JEDNINA, odjednom.)

2. Duša
( JEDAN, Individualno odvojeno Znanje o Sebi izvan JEDNINE koje oko sebe drži formirani skup drugih individualnih odvojenih JEDNIH od JEDNINE. Kao takav skup sa centrom u Sebi, tom inicijalnom Znanju o Sebi, postaje osnova projekcije, iskustava. Ovaj skup je uistinu skup namjera. Namjere se realizuju projekcijom odnosa, dakle kretanjem JEDNOG Znanja o Sebi ka drugom Znanju o Sebi stvarajući doživljaj. Doživljaj je uvijek sa centrom u inicijalnom JEDNOM oko kojeg je sakupljen skup drugih JEDNIH. Uslov ili mehanizam stvaranja... je razum. Duša je dakle skup namjera, JEDNIH, sa centrom u inicijalnom JEDNOM, u JA. Zato svaka duša za Sebe kaže JA.)

3. Razum-Tiijelo

Iskustvo Sebe bazirano na namjerama duše.

Šta je dakle postojanje ili Biće?

*Biće je Svjesnost o Sebi kao aspektu sopstvenog postojanja. Svjesnost je količina prisutnih Znanja o Sebi, dakle onog dijela Svijesti kao prisutnih istina iz apsoluta u nižim aspektima Sebe-postojanja (postAjanju). Kruna Svjesnosti je kada je Biće koncentrisano na Sebe-apsolut kao nepromjenjivi aspekt svog postOjanja (dakle ZNA sva Znanja o Sebi, sve istine, odjednom). Biće je tada ultimatna Svjesnost o Sebi tj, Svijest.

Ako hoćemo da doživimo Biće koje jesmo na slikovitom primjeru uzmimo onda lupu kao taj primjer. Ako je Biće duh koji se bez kretanja može premiještati sa jednog na drugi aspekt svog postojanja (a jeste) onda recimo da se taj duh služi lupom koju postavlja u poziciju iz koje najjasnije može da sagleda ono što želi da vidi, da doživi.

Kada taj duh želi da vidi čovjeka-Sebe on svu svoju pažnju, dakle lupu, usmjerava na domen iskustva koje predstavlja čovjeka kao cjelinu. Pošto je razlog njegovog unošenja u doživljaj uistinu iskustvo Sebe taj duh zaboravlja, bolje reći koncentriše svu svou pažnju, koncentraciju, na akcije koje taj aspekt njegovog postojanja čini. Slika koju posmatra kroz lupu je toliko izoštrena i približena Sebi-Biću da ostatak postojanja za to Biće u momentima koncentracije ne-postoji. Dakle, duh koji upravlja lupom postao je svjestan onoga što gleda kroz lupu dok ono što se lupom iz te pozicije ne može vidjeti postaje dio njegovog ne-svjesnog. Ukoliko se duh ‘spusti’ na nivo onoga što je najjasnije viđeno kroz lupu...tada postaje poistovijećen sa onim što mu je dostupno (kroz lupu) i postaje zarobljen (zamrznut) u toj poziciji lupe. Odatle realnost koju doživljava izgleda kao nešto što se njemu dešava radije nego li nešto što on, duh, kontroliše svojim slobodnim izborom.

Odvojimo se za trenutak od ove zamrznute pozicije lupe, i pođimo dalje...
Dakle, ako Biće odluči da postavi lupu na drugi, širi aspekt svog postojanja od iskustva čovjeka, ono će postati svjesno one širine koja mu ta lupa dozvoljava da sagleda. Dakle, spoznaja je direktno-proporcionalno uslovljena pozcijom lupe, dakle pozicijom Bića u odnosu na iskustvo.

Te, kada Biće odluči da lupu postavi u poziciju gdje može da sagleda svo postojanje odjednom...njegova pažnja postaje usmjerena na aspekt Sebe-apsoluta, u kojemu sve jeste.
Nadam se da je ovo jasno.

Dakle, ovo gore napisano je preduslov shvatanju postojanja i postajanja.

Apsolut je vječan. Iz njega se emituju duše koje omogućavaju Biću koje jeste da kroz njih Sebe doživi simultano. Zašto simultano?
Zato što je postojanje bezvremeno i sve se dešava u JEDNOM sada.
Duše se konstantno emituju i konstantno vraćaju u apsolut dok njihova suština, ono Znanje o Sebi, uistinu nikada i ne prestaje da biva apsolut.

Odatle i terminologija postajanja i nestajanja.
Odatle početak i kraj.
Šta je dakle početak?

Početak je prva emitovana vibracija u kontiniumu emitovanja iz apsoluta ka iskustvu Sebe.
Šta je kraj?

Zadnja emitovana vibracija koja predstavlja jednu projekciju iskustva Sebe.

Šta dakle počinje a šta se zavrašava?

Iskustvo Sebe i počinje i završava se.

Gdje san JA u svemu tome?

Ja pratim svaku vibraciju i doživljavam Sebe kroz nju.

JA, dakle, nisam iskustvo...JA sam onaj koji ga doživljava.

Vraćajući se u apsolut i postajući svjestan Sebe, jednog Znanja o Sebi, koje u Sebi sadrži JEDNINU svih drugih Znanja o Sebi, JA (Biće koje jesam) ponovo biram, u onom istom bezvremenom sada, novi skup namjera sa centrom ponovo u Sebi (onom istom Znanju o Sebi) i otiskujem se u sasvim drugačije iskustvo Sebe koje biva uslovljeno mojim iznborom inicijalnog skupa.

Zato i jeste karakteristično da JA ostajem JA u bilo kojem svom željenom (izabranom) iskustvu, pa i u izabranom iskustvu Sebe-kišne gliste JA opet budem JA...jer JA jesam Znanje o Sebi koje uvijek zadržava pravo i karakteristiku da iskustva naziva svojim, da kaže: “JA jesam.”

Te kada Biće u iskustvu čovjeka postane svjesno Sebe-apsoluta...ono ne može više da vidi Sebe kao odvojenu jedinku od cjelokupnog postojanja već od tada Sebe vidi kao dio cjeline i kao cjelinu u JEDNOM-Sebi.[/QUOTE]

Mozda se mozemo posluziti filozofijom ;) ako ne zele matematiku :)

Casa je do pola nlivena vodom.
Da li je casa do pola puna ili do pola prazna ?

Casa je do pola puna.
Casa je do pola prazna
Casa je uvek puna.
Casa je puna cak i kada je prazna.
I to jedinstvo koje osecamo , punocu, ko moze osporiti ? Jer da je drugacije , vazduh koji zajedno disemo , gde bi bili mi braco moja mila ;)

Poslednja izmena:
Šta je stvarno pitanje ili šta me to poguralo da u brojevima vidim 'poruku'?

Da li je to moja želja, kao čovjeka, da mistifikujem ono što nije?

Da li je to možda način Bića KOJE JESMO da kroz mene pita vas, KOJI takođe JESTE njegovo iskustvo, da li prepoznajete PORUKE koje vam svakodnevno šalje...

Prepoznajete li ih?

Sve što nikad nisam mogao u snu naslutiti ni na javi videti, kazala mi je nesanica svojim nemim i mračnim govorom.
Ni meni koji ne mirujem danju i ne spavam noću nije sakrivena potpuno ljudska sreća. Nemam je i ne vidim, ali naslućujem jasno i znam pouzdano da postoji. Nikad nisam uspeo da stignem i dohvatim radost, ali sam celog veka za njom posrtao. I po tome sam više nego što jesam, nešto bolje, lepše i vrednije nego ova zgrčena gomila mišića u nemirnoj koži koja ne može da spava. Po tome ću, čini mi se, živeti duže i dostojnije nego ovo telo koje sa svakim dahom, pogledom i pokretom nestaje, i u isto vreme biva gore, slabije i ružnije.
Biću svuda gde bude pesme, živeću u svakoj melodiji, na putevima, pri radu, i u stanovima ljudskim.
http://forum.krstarica.com/showthread.php/258724-Znakovi-pored-puta

Andric je hteo da ucini lenjivcima....jer on je i Aliju Djerzeleza napisao tako da je ugodan onima sto svlace aliju sa konja i osecaju se junaci u tom cinu....
Gde je to lepo....Naopako je sve to.....postapalica i precice koje ne postoje....
Nego hajde,nikom nije cilj da davi i smara lenjivce ,nego im se ugadja kroz emotivnu stranu pa kad uzmu uzmu...

Svi shvataju opasnost koja se javi kad se dehomogenizuje narod, a narod je sastavljen od 80% glupih , 60% lenjih i 40% bolesnih....
Zato je jedini put preko homogenizovanog uterivanja ovaca u neki teren....
Kad bi postojala ostrva,niti bi religija izgledala ovako,niti bi opsti pristup bio ovakav.....jer ogranicavanje destrukcije daje snagu razlicitima da zahtevaju vise od homogenizovane ovcane (moze i novcane) mase...

Proslo vise od mesec dana,ali mozda nekom jos ova tema zatreba.Patak je sve dobro rekao samo sto ga mota...
Problem je sto i u ovoj temi ima dosta begunaca s casova matematike-dvojkarosa...Trebalo na startu reci da to nema veze s matematikom!To cak ni ono sta je Isak Njutn koristio u matematickoj analizi Biblije,sta je danas smesno kad se primenjuju algoritmi verovatnoce...
Jednostavno:istina je svuda oko nas i to promenljiva,a sve ostalo:nase senzacije o njoj,procesuiranje i jos prenosenje informacije o njoj drugima(komunikacija) su cirkusiranja koja je tesko ukrotiti i tek ponesto LICI na istinu...
Nisam bas precizan ni opsiran(ima tu jos psiholoskih i bioloskih zackoljica nepomenutih),ali to je u osnovi TO o istini.
A metafizika je onaj PROSTOR koji istini prethodi!!!Lepo kaze Patak,ali slabo ko cita pazljivo...Doduse jos da izostavi dijalektiku bio bi Car...:mrgreen::mrgreen::mrgreen:

Andric je hteo da ucini lenjivcima....jer on je i Aliju Djerzeleza napisao tako da je ugodan onima sto svlace aliju sa konja i osecaju se junaci u tom cinu....
Gde je to lepo....Naopako je sve to.....postapalica i precice koje ne postoje....
Nego hajde,nikom nije cilj da davi i smara lenjivce ,nego im se ugadja kroz emotivnu stranu pa kad uzmu uzmu...

Svi shvataju opasnost koja se javi kad se dehomogenizuje narod, a narod je sastavljen od 80% glupih , 60% lenjih i 40% bolesnih....
Zato je jedini put preko homogenizovanog uterivanja ovaca u neki teren....
Kad bi postojala ostrva,niti bi religija izgledala ovako,niti bi opsti pristup bio ovakav.....jer ogranicavanje destrukcije daje snagu razlicitima da zahtevaju vise od homogenizovane ovcane (moze i novcane) mase...

Patak,

ti u svemu vidiš jad i bijedu...potrebu da se suprotstaviš nečemu, TUGU...pa nije za čudo što si sam Sebi dao ime 'Tužni'...
A ono što sam rekao da je lijepo jeste ovo što je ristob kopirao sa drugog topika...

"Sve što nikad nisam mogao u snu naslutiti ni na javi videti, kazala mi je nesanica svojim nemim i mračnim govorom.
Ni meni koji ne mirujem danju i ne spavam noću nije sakrivena potpuno ljudska sreća. Nemam je i ne vidim, ali naslućujem jasno i znam pouzdano da postoji. Nikad nisam uspeo da stignem i dohvatim radost, ali sam celog veka za njom posrtao. I po tome sam više nego što jesam, nešto bolje, lepše i vrednije nego ova zgrčena gomila mišića u nemirnoj koži koja ne može da spava. Po tome ću, čini mi se, živeti duže i dostojnije nego ovo telo koje sa svakim dahom, pogledom i pokretom nestaje, i u isto vreme biva gore, slabije i ružnije.
Biću svuda gde bude pesme, živeću u svakoj melodiji, na putevima, pri radu, i u stanovima ljudskim."

Ako bolje pročitaš šta Andrić piše u ovom kratkom izrazu vidjet' ćeš da on govori o čovjeku kao Biću koje Sebe doživljava iznutra, shvatajući prolaznost tijela i fizičke egzistencije ali takođe shvatajući veličinu i vrijednost onog što ga čini postojećim...veličinu Duha-SEBE KOJI JESTE.

"...I po tome sam više nego što jesam, nešto bolje, lepše i vrednije nego ova zgrčena gomila mišića u nemirnoj koži koja ne može da spava. "

Lijepo rečeno, nema šta. :)

"...Po tome ću, čini mi se, živeti duže i dostojnije nego ovo telo koje sa svakim dahom, pogledom i pokretom nestaje, i u isto vreme biva gore, slabije i ružnije."

Ovdje nam nagovještava da Život ne prestaje sa smrću tijela, već da Život JESTE tamo gdje Duh (Biće) ide, JESTE.

"...Biću svuda gde bude pesme, živeću u svakoj melodiji, na putevima, pri radu, i u stanovima ljudskim."

Dakle, kada se oslobodim ubjeđenja da sam samo ovo tijelo koje doživljavam kroz moja čula i ovaj razum kojim mislim...postat' ću slobodan da BUDEM...gdje god hoću da budem...SADA.
Za takvu slobodu nije mi potrebno da UMREM ali dakako moja ubjeđenja moraju da umru.

Lijepo...ali da bi bilo tako lijepo mora i da se razumije... :)

Gramzivi ljudi ( od straha nestajanja),zar vam je malo ovaj prelepi brilijant koji na dlanu drzite-pa bi sve dragujle i drangulije za koje postoji bar naznaka da nesto vrede da prigrabite sebi za neko vecno postojanje?
Kukavni,ni taj jedan na dlanu poneti necete jer ce zgasnuti njegov sjaj-o bede-vec tamni i prlja se...
Tek poneki od vas ce umreti u sebi prerano i hrabro uzleteti iz pepela tog galamatijasa!
Jer,kad smo vec tu,da ne plivuckamo okolo za slamke se hvatajuci,vec sampionski zaplivajmo!
Istina pred vama,a vi bi nesto drugo!

Gramzivi ljudi ( od straha nestajanja),zar vam je malo ovaj prelepi brilijant koji na dlanu drzite-pa bi sve dragujle i drangulije za koje postoji bar naznaka da nesto vrede da prigrabite sebi za neko vecno postojanje?
Kukavni,ni taj jedan na dlanu poneti necete jer ce zgasnuti njegov sjaj-o bede-vec tamni i prlja se...
Tek poneki od vas ce umreti u sebi prerano i hrabro uzleteti iz pepela tog galamatijasa!
Jer,kad smo vec tu,da ne plivuckamo okolo za slamke se hvatajuci,vec sampionski zaplivajmo!
Istina pred vama,a vi bi nesto drugo!

Istina je U nama a ne pred nama... :)

Istina u nama a pred nama predstava onoga što doživljavamo...da l' po istini ili po iskrivljenoj istini o Sebi i doživljaju.

Zato, da bi smo Sebe doživjeli u potpunosti (po istini) moramo da pronađemo tu Istinu a kroz nju i Sebe KOJI JESMO...dakle, jedino mjesto gdje ona može da se nađe...jeste u nama...tamo i treba da je tražimo.

Istina je U nama a ne pred nama... :)

Istina u nama a pred nama predstava onoga što doživljavamo...da l' po istini ili po iskrivljenoj istini o Sebi i doživljaju.

Zato, da bi smo Sebe doživjeli u potpunosti (po istini) moramo da pronađemo tu Istinu a kroz nju i Sebe KOJI JESMO...dakle, jedino mjesto gdje ona može da se nađe...jeste u nama...tamo i treba da je tražimo.

A mi ljudi smo inace velika garancija da ce te istine ostati neiskrivljene???Dozivljaj dogadjaja nije dogadjaj!!!Odan naukama-ne bih drukcije...:rtfm:

A mi ljudi smo inace velika garancija da ce te istine ostati neiskrivljene???Dozivljaj dogadjaja nije dogadjaj!!!Odan naukama-ne bih drukcije...:rtfm:

Ja i ne govorim o nama 'ljudima' već o nama Biću KOJE JESMO...o tom Sebi govorim.

Biće je jedno...iskustva su mnoga...apsolut je jedan te stoga ukoliko ga pronađemo u Sebi-Biću KOJE JESMO...istina će ostati ne-iskrivljena.

Apsolutna Istina je Biću kao Sjeverni pol mornaru prema kojemu se kompasom orjentiše u bezgraničnom prostranstvu okeana...ukoliko želimo da pronađemo apsolutnu istinu o nečemu moramo da se orjentišemo prema jednoj-istoj tački, 'sjeveru Znanja' (Jednom-ISTOM, NE-PROMJENJIVOM ZNANJU). Stoga, bez obzira u kojoj poziciji ja kao čovjek bio i iz nje pokušao objasniti Istinu tebi...ti je nećeš razumjeti i ZNATI kao i JA sve dotle dok te ne uputim na 'sjever' u tačku u kojoj je Istina APSOLUTNA, JEDNA. Kada spoznaš 'sjever' tačno ćeš znati i gdje sam Ja u odnosu na tebe (i sjever) u ovoj projekciji prostora i vremena.

Ja i ne govorim o nama 'ljudima' već o nama Biću KOJE JESMO...o tom Sebi govorim.

Biće je jedno...iskustva su mnoga...apsolut je jedan te stoga ukoliko ga pronađemo u Sebi-Biću KOJE JESMO...istina će ostati ne-iskrivljena.

Apsolutna Istina je Biću kao Sjeverni pol mornaru prema kojemu se kompasom orjentiše u bezgraničnom prostranstvu okeana...ukoliko želimo da pronađemo apsolutnu istinu o nečemu moramo da se orjentišemo prema jednoj-istoj tački, 'sjeveru Znanja' (Jednom-ISTOM, NE-PROMJENJIVOM ZNANJU). Stoga, bez obzira u kojoj poziciji ja kao čovjek bio i iz nje pokušao objasniti Istinu tebi...ti je nećeš razumjeti i ZNATI kao i JA sve dotle dok te ne uputim na 'sjever' u tačku u kojoj je Istina APSOLUTNA, JEDNA. Kada spoznaš 'sjever' tačno ćeš znati i gdje sam Ja u odnosu na tebe (i sjever) u ovoj projekciji prostora i vremena.

Jer ona kuca o kojoj sam pricao negde vec :) cija sva 4 zida gledaju na jug se nalazi bas tamo-na severnom polu ;)

Ukratko:Tvoje (moje) bice koje jesi apriori su informacije gena koje donosis rodjenjem kao 0 i 1,a ima ih niz i mozes ih(i kao Kant)zvati raznim imenima.Istina o necemu je RELACIJA pojave kroz nas UM. A u umu i taj apriorni nasledjeni mehanizam i aposteriorne modulacije i obrasci...Sta reci a ne zaplakati...:mrgreen:
A apsolutne istine su te slamke...Celo postojanje je plamen u kom dogadjaji iz superpozicija kao kokice skacu u nove pozicije -superpozicije po zakonima entropije jos neshvacenim...:heart::heart:

Ukratko:Tvoje (moje) bice koje jesi apriori su informacije gena koje donosis rodjenjem kao 0 i 1,a ima ih niz i mozes ih(i kao Kant)zvati raznim imenima.Istina o necemu je RELACIJA pojave kroz nas UM. A u umu i taj apriorni nasledjeni mehanizam i aposteriorne modulacije i obrasci...Sta reci a ne zaplakati...:mrgreen:
A apsolutne istine su te slamke...Celo postojanje je plamen u kom dogadjaji iz superpozicija kao kokice skacu u nove pozicije -superpozicije po zakonima entropije jos neshvacenim...:heart::heart:

Ne, nije tako...uopšte ne govorim o tome. Ono što ti nazivaš tvojim ili mojim bićem nije isto ono o čemu ja govorim. To tvoje ili ovo moje nije ništa drugo do iskustvo JEDNOG ISTOG Bića. Ne postoje dva Bića. Postoje dva izraza Jednog Bića. Kroz te izraze Jedno Biće Sebe doživljava simultano. A 0 i 1 jesu informacije koje su dešifrovane u nizove koji se bude prilikom ODNOSA ili relacije između sebe i izmeđeu sebe i informacije koju Biće (Subjekat) unosi u taj oformljeni skup. Dakle, kada informacija koju Subjekat unese u sistem zavibrira svoju frekvenciju ona pokreće skup iz uspavanog stanja i aktivira one duboko usađene informacije (1 i 0) te se stim stvara doživljaj koji je karaktreističan samo relaciji tih 1 i 0 u odnosu na informaciju (misao) koja ulazi u energetsko polje jedinke. A Subjekat sve to prati i doživljava kao svoje iskustvo...iskustvo jednog odvojenog Sebe, odvojenog od Jednine apsoluta.

Kokice... možeš reći tako nekako, mada, ništa i nigdje ne skače.

Postoji samo JEDAN Centar.
Taj Centar je i SUBJEKAT-JEDAN.
Sve se uistinu doživljava unutar Centra. To 'unutar' ne znači u prostoru...to znači u Sebi po Sebi za Sebe.

Pošto je SUBJEKAT JEDAN, Jedno Biće, koji doživljava SVO POSTOJANJE i POSTAJANJE ODJENOM, taj Subjekat (Biće, JA KOJI JESAM) uistinu povezuje sve sa svime. Zato se i dešava da ponekad iz jednog aspekta postojanja pomjerimo pažnju na drugi...dok pri tome ne načinimo nikakvo kretanje. Kažem ne načinimo nikakvo kretanje jer Biće se NE-KREĆE, Biće JESTE CENTAR (Svijest kada u apsolutnom aspektu postojanja ili Svjesnost kada u aspektima postojanja koji se rađaju iz aposluta). Dakle sama činjenica da se Biće nigdje ne kreće ukazuje na beznapornost njegovog prisustva u bilo kojem simultanom doživljaju Sebe. Stoga, te kokice su samo umišljeni izrazi, projekcije, koji se dešavaju uvijek, uvijek i uvijek u ISTOM JEDNOM...u Centru koji PROJEKTUJE iskustva od i iz Sebe ka Sebi za Sebe.

Svo naše kretanje u prostoru i vremenu se dešava SADA i ovdje u JEDNOM Centru...u Sebi Biću KOJE JESMO.
Tako i apsolut JESTE u istom tom Centru, SADA.

JA JESAM, stoga i 'BOG' i čovjek kao i univerzum (multiverzum) odjednom....OVDJE I SADA.

Malo mi je teško ozbiljno o ovakvim temama,jednostavno ,retko se nađe sagovornik za pokušaj PRAVE ISTINE.A istina je jednostavna-eto deca je odmah uočavaju!!!Neiskvarena uma i mogu.
Nemam problema da se složim s tobom...
Ja istini znam da gledam u lice i ne plaši me više nestanak da bih se zatrpavao lažima!!!Poput Nikolaja Velimirovića (mada ja nisam vernik već samo skromni promišljenik svog postojanja)i ja sam znao da umrem u sebi da bih kao Feniks uzleteo uz bolni svaki zamah krilima istine...
Nije refleksija problem!Prilično dobre fotografije omogućuju fotografije ne mnogo iskrivljenih istina.Drugo su naši motivi iz kojih izrasta (tek tu Šopenhauerova "zlovolja")volja dase lažima maskira surovost i tragičnost postojanja.
Ni Niče ne kaže ništa drugo nego Ti kad kaže: Evo Čoveka-umro je Bog... Naime sa shvatanjem da je središte univerzuma u svom Ja (zovi to i krčagom,ali ne razbijaj)-nema u njemu mesta za neko drugo Ja jer ono prvo obuhvata sve.Naravno da ovo ne vredi ako smatra metafizikom!!!Jer ovo važi samo za čovekovo shvatanje postojanja sebe ne i celokupnog postojanja koje ima svoju dinamiku i kojeg je Ja (bez laganja!!!)delić.
Istina i nije tako nepristupačna...Do nje teško dolaze zatrpani lažima.
No,vajla reči da su laži daleko složenije (ispada i vrednije!!!-paradoks)te da postoje mnoge varijante "ISTINE",dok istina o nečemu nema varijanti!!!
Još jedna sitnica...Reči "bitak","stvar po sebi","sopstvo" i slične ,nerado koristim jer su jezički nedovoljno korektne i zamagljuju najčešće...Valja,umesto "visokofilozofskog"rečnika, funkcionalnije,pre svake rasprave,pogledati iskreno i bez straha sebe i u sebe i tek tada izneti iz sebe...

Back