Mesoviti brak

• Začetnik teme Začetnik teme Jelena_bgd
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Tijana to i jeste, bar ja tako mislim, nesto sto covjek nosi iz kuce. Moji me nikad nisu ucili da mrzim, a i zivot me naucio dosta toga. Prije svega da ljude djelim na dobre i lose, a ne po imenu.

Nije to mrznja. Eto kad smo kod Hrvata ...imam prijatelja Hrvata...jedan od boljih ortaka mi je Hrvat....ali necu Hrvata u familiji. Da mrzim Hrvate ne bi se ni druzio sa njima.

Alo... dečko koji sada ima 17 ili 20 godina nije klao nikoga, kako to ne možete da shvatite.... strašno.
Tako mene može neko da obeleži, jer su arkanove psihopate klale po hrvatskoj i bosni... kakve ja veze imam sa tim?

Jasno je da svi imamo različite stavove, ali mi je smešan onaj komentar Torrente... "Da si u Mađarskoj, imao bi komentare od Mađara".
Pa ne bi imao, zapravo. Jer Mađar neće cimati čoveka koji ima Mađarsko ime i prezime, jer mu je mama Srpkinja. Razumeš? To samo mi u ovoj zemlji imamo tako isčašene stavove... i komšije nam iz bivše SFRJ, sem Slovenaca i Makedonaca.

Alo... dečko koji sada ima 17 ili 20 godina nije klao nikoga, kako to ne možete da shvatite.... strašno.
Tako mene može neko da obeleži, jer su arkanove psihopate klale po hrvatskoj i bosni... kakve ja veze imam sa tim?

Jasno je da svi imamo različite stavove, ali mi je smešan onaj komentar Torrente... "Da si u Mađarskoj, imao bi komentare od Mađara".
Pa ne bi imao, zapravo. Jer Mađar neće cimati čoveka koji ima Mađarsko ime i prezime, jer mu je mama Srpkinja. Razumeš? To samo mi u ovoj zemlji imamo tako isčašene stavove... i komšije nam iz bivše SFRJ, sem Slovenaca i Makedonaca.

Pametno zboris, svaka cast:lol:

Pa ovim si sve rekao. Sto sam sebi uskaces u usta.

A ne obelezavam nikoga vec jednostavno miran zivot izmedju Hrvata i Srba ne moze da postoji i nikada ga nece biti. To su vecni neprijatelji. Cak i za vreme SFRJ kada je propagirano bratsvo i jedinstvo to nije postojalo. Jeste kod Srba posto su se oni najvise na to primali ali kod Hrvata nije.
Samim tim neko hrvatske nacionalnosti mi ne treba u familiji. Isto vazi za poturice i siptare. Totalno ista prica kao za Hrvate.

Pitaj malo makedonce da li se zene/udaju za siptare....Naravno ima uvek nekih slucajeva ali generalno ne pada im na pamet.

Poslednja izmena:
Uh, ja ne bih.
Meni je bitno da mi deca budu pravoslavne vere i da znaju da su Srbi.
Ne delim prijatelje po nacionalnosti i veri, bitno je da je neko dobar covek da bih se druzila sa njim, ali porodica,...porodica je vec nesto drugo.
Aj' sad, rafalna paljba po meni...cekam! :lol:

Nije to mrznja. Eto kad smo kod Hrvata ...imam prijatelja Hrvata...jedan od boljih ortaka mi je Hrvat....ali necu Hrvata u familiji. Da mrzim Hrvate ne bi se ni druzio sa njima.

Jedina stvar gora od mržnje je netrpeljivost uvijena u celofan licemerja.....Ili prihvataš ljude druge vere, nacionalnosti, boje kože (nebitno da li za prijatelja, muža, ženu....) ili ne... Varijanta "mogu da se družim sa njima ali nisu za moju porodicu" samo oslikava onaj najgori šovinizam..prikriveni. Ako nekog volim, on je za u moju kuću, za u moju porodicu....za bilo šta.....Ako ga ne volim, niti cenim, ne želim ga pored sebe......

E, pa nije to isto.
Imam tecu Hrvata, mnogo dobar covek, vise mi se on nasao u zivotu od tetke.
Ali, njihova deca su katolici, bez obzira sto im je majka Srpkinja.
Ja ne bih volela da moja deca ne budu pravoslavne vere, imam pravo da mi to bude vazno, necu uopste da dolazim u situaciju da moram da raspravljam o tome.
Jedna druga tetka mi se udala za muslimama, sasvim OK, njen izbor, normalno je prihvacen u porodici, ali i njihova cerka se vaspitava da bude muslimanka.
Ako je njima njihova vera vazna, zasto meni ne bi bila moja!?

E, pa nije to isto.
Imam tecu Hrvata, mnogo dobar covek, vise mi se on nasao u zivotu od tetke.
Ali, njihova deca su katolici, bez obzira sto im je majka Srpkinja.
Ja ne bih volela da moja deca ne budu pravoslavne vere, imam pravo da mi to bude vazno, necu uopste da dolazim u situaciju da moram da raspravljam o tome.
Jedna druga tetka mi se udala za muslimama, sasvim OK, njen izbor, normalno je prihvacen u porodici, ali i njihova cerka se vaspitava da bude muslimanka.
Ako je njima njihova vera vazna, zasto meni ne bi bila moja!?

Svaka ti je na mestu. Nikad mi to nije bilo jasno, da kad ostali drže do svoje tradicije, vere i sl. to je okej, a kad to radimo mi Srbi onda je to šovinizam, nacionalizam, itd.

To je vec stvar dogovora u porodici a i toga gde ljudi zive... Zasto se ne bi deca od malena ucila da za jedne preaznike idu tamo gde ide tata i postuju te obicaje a za druge praznike tamo gde ide mama i onda postuju te obicaje... ako su deca iz mesovitog braka onda su oni obe i vere i nacije, zar ne???

Biološki da,ali u drugim aspektima zivota ne...
Na primer,jedna zapovest kaže da možeš imati samo jednog Boga,samo u njega verovati,a kako da se molim Bogu klečeći,ili sa 4 prsta?
Proslavljati 2 Božića,ili Uskrsa,bilo bi licemerno sa moje strane prema obe vere,jer ko se to rađa zvanično dva puta u roku od 15 dana?Jedno je poštovati,a drugo proslavljati ih...
Ali,nešto drugo mi pada u oči:
i ovde i u rl ljudi komentarišu kad se neko uda/oženi nekim turske, albanske ili hrvatske nacionalnosti,a kad se neko uda/oženi nekim nemačke narodnosti to je u redu...
Zaboga oni su napredna nacija,vredni...(to što su direktno izazvali 2 svetska rata nema veze,kao da nijedan Srbin nije nastradao...).E,tu meni pukne film!

To je vec stvar dogovora u porodici a i toga gde ljudi zive... Zasto se ne bi deca od malena ucila da za jedne preaznike idu tamo gde ide tata i postuju te obicaje a za druge praznike tamo gde ide mama i onda postuju te obicaje... ako su deca iz mesovitog braka onda su oni obe i vere i nacije, zar ne???

Ne!!! Kako mozes da imas dve vere.
Ili jesi ,ili nisi lav !!! :D Nema dve vere .

Pa to ti je isto :)

To ti svi i pricaju. Niko ovde ne mrzi neku drugu rasu ili naciju ali ne zeli nesto intimnije sa njima tj da im taj udje u familiju.

Е, како су моји (као и твоји) прекодрински Срби (додуше, моја мајка је Осјечанка, дакле Славонка), има једна анегдота у вези тих мешаних бракова српско-хрватских (пошто их у мојој фамилији има доста):

елем, кад је рат почео, тетка која је удата за Хрвата је пребегла код нас, у Србију тј. у Апатин...и беше 90-та година, наши ушли у Вуковар, окачили заставу, иде снимак на тв-у...а теча (Хрват) седи код нас у кући и излети му ''пу маму вам је.....бем четничку''....и само видиш моје, оно, благи заокрет ка њему и поглед чуђења...а он бесан...моји су га замолили да смири страсти и наставили да гледају тв....међутим, тетки је диииван муж, никад се нису закачили на националној основи...а син им се декларише као Србин :lol: ....е да, и он, као Хрват је много помогао ујаку, да га не дирају, јер је овај, пак, све време био на првим борбеним линијама на српској страни....чудан је живот.:confused:

uh, zanimljiva tema.... nisam nikada o tome razmisljala, ali sad kad imam svoje dete, a zivim u okruzenju gde se svako sa svakim mesa, hvata me panika.... e sad da se ogradim, ne mrzim nikoga, ali nisam ni neko ko postuje tudje... postovati tudje za mene znaci, postovati i tudju veru i obicaje.... nisam od tih, jer tudji praznici mi apsolutno ne znace nista.... recimo, imam prijatelje svih vera i nacionalnosti i cestitam im redovno uskrs, bozic ili bajram... kao i oni meni moje... ja licno nikada ne bih mogla da budem sa nekim druge vere... opet kazem, ne zato sto mrzim, nego zato sto ne bih mogla da se prilagodim necemu. ne bih mogla odjednom da slavim neki drugi uskrs i bozic, i tako cu vaspitavati svoju decu.... da postuju i neguju pravoslavlje...
Bravo...razumim te!
Nije vazno koje sam vjere u koju crkvu idem;),ali i ja kazen kad se budu udavale nek je samo "nas"..ovo nas ne mislin katolik, pravoslavac, budista..nego Dalmatinac jer nije isto covik iz Bosne ili Istre , a covik iz Dalmacije...eeee taj je pravi (u mojoj glavi) i onda se razmislim Isusa ti sto ako mi moja cura dovede crnu curu:eek: lezbejka :eek:Dovede mi lipo crnkinju i kaze evo ti snajke:eek: ...sto mislis o tome???Ja se sledim i oduzmen i kazem samo neka bude muski i dobar mom ditetu pa nek bude ako ce i iz tunguzije!
Mozemo pricati sad sto hocemo...osobito mi koje smo se udale, rodile dicu pored muzeva koje samo izabrali , ali kad se zaljubis tu ne bira pamet nego srce..ove vire ili one.. uci svoju dicu nek vole svoje, ali nemoj biti uvjrena da ce biti onako kako si ucila...ljubav je vrag ;)

Ja se slazem sa ovim i podrzavam mesovite brakove. Ne vidim problem u tome, nikad nisam delila ljude po nacionalnosti, boji koze i sl.
Mogla bih da budem i sa hrvatom, muslimanom, meni je to skroz nebitno.
Bravo tijana, nek je covik !
Crn, bil, zut..nek je covik..koliko je opstalo mjesanih brakova tokom nesretnih 90-tih, koliko ih se dogodilo nako rata, ali malo ih se raspalo zbog vjere, nego su izgovor nasli u ratu i uhavtili priliku ispasti je*en i posten;) i pobici iz braka koji nije stimao iz tko zna kojih razloga!
Uh, ja ne bih.
Meni je bitno da mi deca budu pravoslavne vere i da znaju da su Srbi.
Ne delim prijatelje po nacionalnosti i veri, bitno je da je neko dobar covek da bih se druzila sa njim, ali porodica,...porodica je vec nesto drugo.
Aj' sad, rafalna paljba po meni...cekam! :lol:
Je, je...slazen se vazno i meni da moje budu ono sto ih ucim da budu, samo ne zznam sto ces reci ako ti jedno dite dodje doma plava i modra(ne daj Boze nikome!!!) od udaraca zeta tvoje vjere,a druga zivi ka bubreg u loju sa crncom iz Gane :cool:

[
Nema tu nikad ne reci nikad. To se zna.

Pocetkom 90-ih recimo sestra jedna moja od strica isla tad u srednju skolu i nasla nekog muslimana da se zabavlja sa njim. Stric kad je saznao odmah to sasekao u korenu. Kakav bre musliman.
Je, je..da je njoj bilo do tog momka moga joj je prniti pod prozor a ne sasici u korjenu;)

Poslednja izmena:
Fjaka drago mi je da neko razmislja i na takav nacin. U principu svi vole svoje, ali od sudbine se pobjeci ne moze, a ja ne vidim ni smetnju ako su dvoje normalni i ne iskompleksirani ljudi.

Torrente Bgd ja jos uvijek cekam odgovor na to kako se nesto sasjeca u korijenu, bas bih da znam.

Je, je...slazen se vazno i meni da moje budu ono sto ih ucim da budu, samo ne zznam sto ces reci ako ti jedno dite dodje doma plava i modra(ne daj Boze nikome!!!) od udaraca zeta tvoje vjere,a druga zivi ka bubreg u loju sa crncom iz Gane :cool:

Ovo ti je skroz bezveze.
Nije vera jedini uslov, naravno da je vazno da je pre svega dobar covek.
Ima losih ljudi i idiota u svakoj veri i naciji i isto tako i dobrih.
To je isto kao da sam ja rekla, volim crne muskarce, a ti mi kazes, crn ce mozda da te bije, bolje gledaj plave. Smesno.
A sta ako se uda za crnca iz Gane i on bude idiot prema njoj?
Glupa je rasprava.
Samo kazem da je za mene licno, pitanje vere nepremostiva razlika kad se radi o zajednickom zivotu i o vaspitanju dece, a mislim da dve osobe treba da se slazu po pitanju vaspitanja kad grade zajednicku porodicu.
Isto ne bih mogla da zivim i radjam decu sa nekim ko slusa narodnjake, poludela bih, garantovano.
Nisam se ja udala za mog muza samo zato sto je Srbin, nego pre svega zato sto ga volim, sto je dobar, pazljiv, obrazovan, sto se slazemo u bitnim zivotnim stavovima.

e sad vrlo je cudno to kad kazu pa da eto teca hrvat a tetka srpkinja a deca hrvati i katolici jer tako se deklarisu i nekako je to normalno jer ako zive u hrvatskoj to ce tako i biti ali da su u srbiji to bi se nekako promenilo...stvar je odnosa u zajednici popustljivosti vaspitanju i naravno bitna je sredina gde se zivi
ja sam u mesovitom braku i opet slavimo samo bozic pravoslavni slavu pravoslavnu,i sve pravoslavne obicaje jer sam tako odgajana da slavim sve to od rodjenja nase dete odrasta gledajuci te obicaje i prosto ce biti normalno i zbog sredine u kojoj zivimo u srbiji da i to dete bude pravoslavac..mm i ja smo se dogovorili da dete krstimo u pravoslavnoj crkvi jer je to bio moj san nismo se vencali u crkvi al eto bar nesto...a sad to dete kad poraste moze biti i da se izjasni i kao budista ili ateista to ce biti njegov izbor...mizevljeve obicaje ne upraznjavamo jer ih ni on sam ne zna nije tako odgajan mada vidim da je njegovima naravno stalo da slave svoje i mi odlazimo na ruckove za praznike njihove ...al eto na kraju i detetu smo dali pravoslavno ime...tako da imati za muza muslimana ili katolika veze nema nego sloga i kakav je covek otac muz

e sad vrlo je cudno to kad kazu pa da eto teca hrvat a tetka srpkinja a deca hrvati i katolici jer tako se deklarisu i nekako je to normalno jer ako zive u hrvatskoj to ce tako i biti ali da su u srbiji to bi se nekako promenilo...stvar je odnosa u zajednici popustljivosti vaspitanju i naravno bitna je sredina gde se zivi
ja sam u mesovitom braku i opet slavimo samo bozic pravoslavni slavu pravoslavnu,i sve pravoslavne obicaje jer sam tako odgajana da slavim sve to od rodjenja nase dete odrasta gledajuci te obicaje i prosto ce biti normalno i zbog sredine u kojoj zivimo u srbiji da i to dete bude pravoslavac..mm i ja smo se dogovorili da dete krstimo u pravoslavnoj crkvi jer je to bio moj san nismo se vencali u crkvi al eto bar nesto...a sad to dete kad poraste moze biti i da se izjasni i kao budista ili ateista to ce biti njegov izbor...mizevljeve obicaje ne upraznjavamo jer ih ni on sam ne zna nije tako odgajan mada vidim da je njegovima naravno stalo da slave svoje i mi odlazimo na ruckove za praznike njihove ...al eto na kraju i detetu smo dali pravoslavno ime...tako da imati za muza muslimana ili katolika veze nema nego sloga i kakav je covek otac muz

Ma u principu u vecini slucajeva odlucuje to koji od dva roditelja ce vise da vuce na tu svoju stranu. Ocigledno je teca vise vukao na svoju a tetka bila popustljiva i eto deca su Hrvati. U vecini slucajeva je tako a u manjem broju da bas oba roditelja zabole za to pa je dete neopredeljeno i onda vise sredina utice na njega.

pa da recimo kod mm je ono svejedno mu je i svestan je sredine gde dete raste pa naravno da ce biti pre za varijantu da dete bude pravoslavac..mada da zivim u inostranstv bi mi mozda i bilo svejedno ...jer recimo evo primer ujak moje kume iako srbin otisao u L.A. i naravno prikljucio se nekoj sekti koja li je veze nemam al eto i naravno njegova cerka koja je iz mesanog braka sama odlucuje koje ce religije ili sekte biti clan

moja drugarica katolkinja.... muz joj musliman.... i dok su se zabavljali, pricamo nas dve o toj temi.... i stvarno, njih dvoje se bas vole, zabavljali se 8 god, vec 4 su u braku, dvoje zlatne decice.... protivili se i njeni i njegovi, al eto ljubav pobedila.... medjutim, kad sam je pitala sta ce njihova deca biti, obzirom da su oboje vernici, ona mi je odgovorila: krsticu ih tajno..... :) nikada se vise nismo te teme dotakle.... znam da obelezavaju i njene i njegove praznike, ali mislim da su im deca uskracena za nesto mnogo vazno. ne verujem da znaju ko su. ok, sada su mali, ali kasnije kad ih neko bude pitao ko su i sta su, sta ce odgovoriti??? ja uvek sa ponosom kazem da sam srpkinja, pravoslavka....

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back