Mesecno izdrzavanje mace

Poslednja izmena od moderatora:
Ok sreco, ajde idemo otpocetka: kompjuterski si pismena, nasla si sajt Animonde, dakle nesumnjivo mozes da nadjes sastav konzervi koje sam preporucila. Hajde idemo, tri cetiri sad. Nemoj da viris u resenje ispod zadatka!

http://www.animonda.de/int/products/cats/wet-food/tin/carny-fleisch-menue-adult.html&mtid=109
Kliknuti na 'Ingredients"
Preporucene su konzerve iz linije "Fleisch Menue"

ako, ako, samo nek si nam ti...uzorna...:lol:

elem

"Carny Fleisch Menue Adult Multi Meat Cocktail
Meat and animal derivatives (84 % beef, 9 % chicken, 5 % game), minerals"

meso i zivotinjski derivati...pazi, po nacinu na koji su formulirali ovdje moz bit i pacova...macaka, kucica...
samo, to ne pise na konzervi, a i zasto bi;
em nisu u obavezi, em nije dobro za reklamu :lol:

ps
http://en.wikipedia.org/wiki/Rendering_(food_processing)

Poslednja izmena od moderatora:
Da, mora biti da je ona dva preostala procenta meso od bubasvaba, posto 98% cini govedina, piletina, curetina itd... naravno ne iskljucivo meso od ovih zivotinja, nego i njihovi derivati, kao sto sam ranije objasnila, meso nije potpuna hrana pa se zato dodaju koza, iznutrice, mlevene kosti.
Eto sada kad smo naucili sta su zivotinjski derivati, hajde da nagadjamo sta cini onih preostalih 5 % od Innove, ja tipujem na meso zvecarke! Sta kazes, a? :lol:

Da, mora biti da je ona dva preostala procenta meso od bubasvaba, posto 98% cini govedina, piletina, curetina itd... naravno ne iskljucivo meso od ovih zivotinja, nego i njihovi derivati, kao sto sam ranije objasnila, meso nije potpuna hrana pa se zato dodaju koza, iznutrice, mlevene kosti.
Eto sada kad smo naucili sta su zivotinjski derivati, hajde da nagadjamo sta cini onih preostalih 5 % od Innove, ja tipujem na meso zvecarke! Sta kazes, a? :lol:

opet imas problema s citanjem; komentar se ne odnosi na preostalih dva posto
vec na sadrzaj onih 98 posto..."meso i zivotinjski derivati"
to je tipican sadrzaj etikete hrane namjenjene donjem segmentu trzista...
marketing je cudo...vjeruj mi na rijec...:mrgreen:

elem, "animal derivates" vs. "chicken broth"...
tj. derivati raznih zivotinja...naci, nagradna igra... vs. bujon/supa...od odredjene zivotinje...

eo, izvoli, analiziraj do mile volje...:lol:

http://www.innovapet.com/product_line.asp?id=1605

http://cats.about.com/cs/catfood/a/reading_labels.htm

http://www.legislation.gov.uk/uksi/2005/3281/contents/made

laku noc :)

ps inace, malo je bolesno da si toliko opsjednuta...normalan coek bi prijavio nesto sto smatra uvredom
doduse, normalan coek ne bi ocekivao da svoj idiotski postupak;
kojim si je uvredu kao odgovor na uvredu zaradio dobije odobravajuci aplauz/okretanje drugog obraza...
to moz samo kuci mami/tati...oni su, obicno, duzni da trpe svoju goropadnu djecu...: )

Poslednja izmena:
Jao Zlocko, Zlocko, sta cu ja sa tobom :D

Meat and animal derivatives (98% beef) = 98% konzerve cine govedje meso i govedji zivotinjski derivati

Kapiras?

Tako Innova EVO iz tvog linka ima 95% cureceg i pileceg mesa i curecih i pilecih derivata - mast, kosti, hrskavica itd. Nije navedeno koji procenat je cisto meso a koji su derivati ali to nije bitno, bitno je da na kraju analiza (procenat proteina, masti itd) odgovara potrebama macke.

I da nema zitarica, skroba itd.

Laku noc Zlocko!

kad to cine "govedji derivati" onda to tako i pishe
npr. beef meal, beef broth, beef bujon...

dakle, imas kilometar dugu listu gdje pise npr;
pilece meso
pileci derivati
curetina
cureci derivati
pri cemu stvarno nije bitno da je sve "cisto meso"
+ je macki potrebna i hrskavica, i kost...pa cak i jetrica...
(mada ja stvarno izbjegavam ove supermarketske jetrice...gledam
da to ne jedu previse...iako vole...)

to je hrana pravljena za visi segment trzista
i skuplja je
(sto ne znaci da nema mane...recimo ova Innova ih itekako ima...
data je kao primjer jer je tabela prilicno detaljna...)

za nizi segment trizista koristi se formulacija "zivotinjski derivati"
koja obuhvaca...razne zivuljke i ostavlja proizvodjacu dovoljno prostora
za maketinske manevre...kako bi se hrana ipak prodala...skuplje od bas, bas loshe supermarketske hrane...
toliko je i bolja...
jer u konacnici se sve svodi na cifru...i postivanje propisa trzista na kojem poslujes...
i to sam ti okacila; u pitanju je UK...

e, sad sto je nase trziste siromasno, neuredjeno i korumpirano
pa smo preplavljeni djubretom...to je druga i duga prica...
(dio te price su i suplementi, vakcine...lijekovi...)
koja za naravoucenije ima prostu stvar;
ako moram birati izmedju procesiranog djubreta za 200 din
i mesa/ostalih namirinica koje moji ljubimci pojedu za tih istih 200 din
odabracu ovo drugo...

gledacu da bude raznovrsno, ponekad ce mi trebati vise vremena da to spremim...
ali cu znati sta jedu...
ako bas nisam pri lovi kombiniracu; gotovo - domace/sirovo gledajuci da jezicak prevagne ka kvalitetu...
i to je put kojim vecina nas ide...

sto se suplemenata tice;
to ti je ista prica kao i prica o suplementima koje uzimaju ljudi...
kao i prica o marketingu generalno...
ja sam, poucena gorkim iskustvima, odabrala da ja i moji ljubimci ne idemo tim putem
ti ces odabrati kako ti zelis...
u svakom slucaju sretno

Poslednja izmena:
Ma ti mene ne moras da ubedjujes da je bolja domaca sirova hrana od bilo koje kupovne, pa i sama sam rekla da je najbolja. Zapravo to sam rekla u prvoj svojoj poruci koju si ti ovde procitala, ako se dobro secam :D Nego se ovde izmedju nas dve vodi rasprava da li je konzervirana hrana bolja od granula. I dodatno, kada hranis macku sirovom hranom, kako da obezbedis da bude pravilno balansirana. Opet da ponovim - bolja je bilo kakva kupovna od domace nebalansirane hrane. I bolja je konzervisana hrana sa 98% mesa pa i ako je od bubasvaba nego suva hrana sa 50% zitarica, ili vise (ja sumnjam da zivotinjskih proizvoda ima vise od 30% u granulama, o Hill's i RC pricam, jer kada razbiju zitarice na deset sastojaka naravno da ce chicken meal ili sta vec biti na prvom mestu - ako i tada bude na prvom).

nas, kako to je u sustini losa postavka;
da li je dehidrat bolji od limenke/kese...
ovisi, ako moram birat izmedju
limenke koja sadrzi...kojesta jer "zivotinjski derivati" su bas...kojesta...
i hrane za koju tocno znam sta sadrzi pa makar sadrzavala i zitarice
u kombinaciji mesom koje dajem kao osnovu ja cu ipak odabrat ovo drugo...
zato sto jest bitno do cega je pravljena...
bolje da pojede npr. 200 grama junetine + par zalogaja dehidrata nego 200 grama neidentificirane konzerve...

da mogu odabrala bih bas dobru klopu
poput ove hrane koju sam nekad iz Rusije dobijala (preko prijateljice) za tvorice

http://www.drsfostersmith.com/product/prod_display.cfm?pcatid=17719

s obzirom na stanje na nasem trzistu trenutno kupujem Hills;
ionako im sluzi za dohranu, a bar znam sta stvarno sadrzi
kao i sta ne sadrzi...

Animonda jednostavno cijenom ne opravdava ono sto nudi, ali sta kod nas opravdava...cijenu koju placamo...: (

naci, da biramo izmedju dobre limenke/kese i dobrog dehidrata...gotovo da je svejedno...
mada, ja limenke stvarno ne volim...(licna preferencija, nista vise...) ne vole ih ni oni; Lora nece tome ni da pridje...u psecoj verziji, naravno...
al mi smo u poziciji biramo od dva zla manje...

Poslednja izmena:
Ne razumem zasto je tolika povika na dehidriranu maciju hranu. Ako dobijaju dovoljno vode, u cemu je problem?

Pa postoji uverenje da ne dobijaju dovoljno vode, tj. da mada piju vise vode nikada ne popiju dovoljno zato sto im je osecaj zedji nerazvijen posto poticu od pustinjske zivotinje. (I naravno gomila zitarica koje trpaju u nju, a macka je iskljucivi mesojed.)

Moj Sima (najstariji macor od 13 godina) uglavnom jede granule od kada su se kod nas pojavile( trudim se da budu dobrog kvaliteta), voda mu je uvek dostupna, cesto sipam Prolom, i nista mu ne fali. Ni ovi mladji se ne bune. Povremeno im dajem mlevenu junetinu, tunjevinu ili neku konzervu za macke bez aditiva i boja. Moj vet je pristalica sirovog mesa u ishrani. Granule su najprakticnije i meni je bitno da nemaju nikakve vestacke dodatke.

Whiskas i slicna hrana je kao da stalno jedemo u Meku, tako da to izbegavamo.

E, upravo tako, bas sam danas slusala o filmu Supersize Me, doduse ne pazljivo pa cu negde pogresiti u prici, tek u filmu se pojavljuje covek koji je 20 godina jeo 2 Big Mac-a dnevno i savrseno je zdrav, vitak, sve kako treba. I onda se autor filma podvrgao takvoj ishrani na neki odredjen period, dobio ne znam koliko kilograma, i doktor mu na kraju kaze da je dobro sto ubrzo zavrsava taj eksperiment jer mu zdravlje toliko naruseno da bi mogao da umre ako tako nastavi.

Sad, iskljucivo sirova ishrana jeste najbolja za macku, ako je balansirana, u smislu da maksimalno smanjuje rizik od raznih bolesti, ali ako se macka hrani drugacije ne znaci da ce joj obavezno nesto biti.

E pa imas ti u Hrvatskoj i Orijen da kupis, tj. ne znam gde si sad trenutno ali ako imas nekog tamo mogu da ti posalju. Kad vec neces da pokleknes i ostajes pri suvoj hrani :lol: Sumnjam da od Orijena ima bolji dehidrat, bar na ovim prostorima.

evo bas gledam; haringa, losos...
nema shanse da ovo smijem kuci donijet
iz prostog razloga sto macan i tovorovi klopaju sve isto;
dakle, on njihovo, oni njegovo...u krug...

mada, s obzirom na to da im dehidrat ne cini ni cetvrtinu ishrane...ok, su oni i ovako...: )

Pisala sam ekspeditivnom korisnickom servisu Animonde i za samo dve nedelje dobila odgovor :P Morala sam da odaberem jedan proizvod o kome cu postaviti pitanje pa sam odabrala Carny konzerve sa govedinom, sastav naveden na konzervi je ovim recima "meso i zivotinjski derivati (98% govedina), minerali", i detaljnije obavestenje koje su pisali dve nedelje glasi:

Carny Adult pure beef is containing only material
from beef e.g. heart, muscle and liver.
To complete the product minerals are added. Please understand that we will
not say the exact percentages of each ingredient.

Valjda je poslovna tajna koliko cega stavljaju. U svakom slucaju mislim da ovde nema mesta paranoji, koje su zivotinje navedene na Animonda Carny konzervama te su zivotinje i u njima i to je to.

pa jes...kilogram srca od 150 do 180 din
kilogram dzige od 120 do 150
kilogram...misica...od 400 do 800

konzerva...?

kapiram da je prilicno lako ocijeniti cega ima vise/manje u toj ili bilo kojoj drugoj konzervi...
a prica za "zivotinjske derivate" stoji....inace bi lijepo pisalo o preradjevinama koje vrste mesa se radi...

pa jes...kilogram srca od 150 do 180 din
kilogram dzige od 120 do 150
kilogram...misica...od 400 do 800

konzerva...?

Kilogram 600 dinara. Kompletna, balansirana hrana.

kapiram da je prilicno lako ocijeniti cega ima vise/manje u toj ili bilo kojoj drugoj konzervi...
a prica za "zivotinjske derivate" stoji....inace bi lijepo pisalo o preradjevinama koje vrste mesa se radi...

Pa zato im pises i dobijes odgovor. Pod "animal derivatives" podrazumevaju iznutrice. (Razumem da si skepticna ali jedna stvar je napisati nejasnu nalepnicu na konzervi, a nesto sasvim drugo je glatko slagati kupce koji ti se direktno obrate da pitaju sta podrazumevas pod zivotinjskim derivatima i od koje zivotinje oni dolaze, ovo drugo ne moze biti zakonito nigde a najmanje u Nemackoj, a ja ipak ne mislim da je jednom preduzecu velicine Animonde do zezanja sa zakonom.)

Zar nije bolje dati sveze meso?

Jeste, ali samo kao poslasticu, znaci 10 do 20% ukupne dnevne ishrane, a ostatak treba da cini kompletna hrana. Ili da sama naucis kako da izbalansiras macju ishranu ako neces da je hranis gotovom hranom.

Kilogram 600 dinara. Kompletna, balansirana hrana.

za 600 din...toliko i ostale bolje hrane kostaju...i jednako su..."balansirane"...
medjutim, nagradno pitanje glasi drukcije;
u necemu sto kosta 600 din kg, u maloprodaji (?)
sta mora biti najvise zastupljen sastojak da bi citava stvar bila iole...rentabilna, a
ona to svakako jeste...cim je dospjela na policu u ducanu...

Pa zato im pises i dobijes odgovor. Pod "animal derivatives" podrazumevaju iznutrice. (Razumem da si skepticna ali jedna stvar je napisati nejasnu nalepnicu na konzervi, a nesto sasvim drugo je glatko slagati kupce koji ti se direktno obrate da pitaju sta podrazumevas pod zivotinjskim derivatima i od koje zivotinje oni dolaze, ovo drugo ne moze biti zakonito nigde a najmanje u Nemackoj, a ja ipak ne mislim da je jednom preduzecu velicine Animonde do zezanja sa zakonom.)

naravno da im nije do...zezanja sa zakonom
zato na etiketi i pishe to sto pishe...:lol:
a koliko je to sto na etiketama pishe...precizno imali smo se prilike vise puta uvjeriti...
kroz raznorazne afere s ovim ili onim sastojkom...:(

Jeste, ali samo kao poslasticu, znaci 10 do 20% ukupne dnevne ishrane, a ostatak treba da cini kompletna hrana. Ili da sama naucis kako da izbalansiras macju ishranu ako neces da je hranis gotovom hranom.

sta li ti uopce podrazumijevas pod..."izbalansiranom hranom"?
realno, citav pacov ili ptica jesu primjer izbalansiranog obroka
no, hrana iz konzerve, kao i granule
na pacova slici vrlo malo...

tako da...meni raznovrsniji meni ipak zvuci bolje...od "izbalansirane konzerve"...

Poslednja izmena:
Mogu vam reći, po pitanju balansirane ishrane, da je mom Mirku mnogo manje smrdelo iz usta dok nije utamanio sve miševe. :lol: Sad, kako lenstvuje i klopa poparice kod rođaka i pseće granule iz pocepanog džaka kod mene, izbegavam da se grlimo. :bljak: A ta klopa koja košta 600 din/kg, to je konzerva ili granule? Toliko smo pretprošle godine i one pre toga plaćali RC mini adult za psa dok nije "spao" na medicinske koje su bile min. 800 din/kg, za artritis, one druge su i skuplje. Inače, mišljenje je Denisa Novaka (svi znaju ko je to) da je većina gotovih formula, i granula i konzervi, na nađem tržištu, pa čak i onih superpremium, prebogata energijom a metabolisanje tolikog viška neminovno napada prvo jetru... I problem je što većina proizvođača ima proizvodni program za svoje i druga tržišta, sećam se da je svojevremeno jedan vlasnik JR terijera komentarisao razlike u ceni i kvalitetu između našeg i mađarskog RC-u Mađarskoj je bolji odnos nego kod nas, jer Mađarska je u EU.

Ovo su konzerve, naravno to je skuplja varijanta od granula jer u 1 kg konzervirane hrane ima manje suve materije nego u 1 kg granula... ali opet, bas sam ovih dana citala, macka koja jede samo granule treba da popije nesto vise od 200 ml vode dnevno, a ja jos nisam videla macku koja toliko pije. Znaci vecini macaka na granulama mokraca je koncentrovana preko svake mere, pa onda je i normalno da iz godine u godinu sve vise macaka dobija pesak i kamen u bubregu.

A na sta misli kada kaze energija, na kalorije iz hrane? Ili na nesvarljiv ostatak? Oni koji macke hrane 100% sirovom hranom kazu da mnogo manje kake i da to skoro ne smrdi, sto znaci da je mnogo veca iskoristljivost takve hrane u odnosu na kupovnu. Sto i nije cudo kada pogledas koliko biljaka stavljaju u macju hranu, kao da hranimo krave a ne macke!

Back