Mesecno izdrzavanje mace

Evo ako je to ovo
http://www.animal-vet.ro/pisici/farmacie/sogeval-pet-phos-felin-senior-vitamine-si-minerale_P271
izgleda da je to napravljeno samo da pojaca ishranu macaka koje jedu kompletnu hranu ali ne jedu mnogo, ili imaju problema sa apsorpcijom. Nema vitamina A i D, sto bi se u principu dalo resiti tako sto ces mu osim mesa davati i dzigericu. Zasto konkretno ne sme da jede iznutrice, u kom smislu su stetne? Nema ni kalcijuma, ali ne znam kakav je kamen macak imao, struvite ili oksalate? Struviti su cesci, a kalcijum ucestvuje u stvaranju oksalata, tako da ako nije imao problema sa oksalatima i narocito ako su mu bubrezi sada potpuno zdravi onda ne vidim zasto izbegavati kalcijum, naravno ni u cemu ne treba preterivati ali izvesna kolicina kalcijuma mu je potrebna u ishrani.

E sad, posto stvarno covek treba mnogo vremena da utrosi da bi naucio kako da izbalansira ishranu macke (vecina nas ne ume ni sopstvenu da izbalansira, a sta onda znamo o ishrani potpuno druge vrste), predlazem da mu dajes kupovnu hranu (ne granule), jer stvarno ne znam koliko mesa, koliko dzigerice, koliko kalcijuma i odakle treba da dobija.

Kesica kompletne, balansirane hrane sadrzi onu kolicinu hranljivih sastojaka potrebnu za taj obrok. Znaci ako macka dnevno treba da pojede 3 kesice, jedna kesica zadovoljava 1/3 dnevnih potreba za vitaminima, mineralima itd. Najkvalitetnija opcija na nasem trzistu su Animonda Carny konzerve, kostaju 120 dinara /200 grama i imaju teksturu mesnog nareska. Ja to izgnjecim i dodam malo tople vode, da bi macka unela sto vise tecnosti. Mislim da je cena otprilike na nivou Whiskas kesica, jer 200 grama Whiskasa moze biti jeftinije ali ima vise tecnosti. A kvalitet je neuporediv.

U svakom slucaju najgora opcija je da nastavis da ga hranis samo mesom, ako ne mozes da priustis da kupujes gotovu hranu onda svakako pocni da mu dajes dzigericu, recimo dva obroka nedeljno. Ako ce da pije mleko ili jogurt, daj mu povremeno tacnicu da popije, samo kupi one bez laktoze.

ja uzimam kod veterinara vitamine za macke, on je star ima 13 godina jos malo, i u tim vitaminima ima svega i dam mu jednu dnevno. Na bazi kvasca su vitamincici. A dam mu i tu i tamo kesicu, jer flesira na njih.
Ja kada sam ga dobila, to je bilo 90ih nije bilo nigde nista,a kamoli dobrih granulica za mace, a i nisam znala da su sijamci po rasi podlozniji bolestima bubrega i besike.

vet ti je sve dobro reko
dzigerica ne - razlog je vrlo jednostavan i ima veze s nacinom na koji se danasnja stoka hrani/tretira,a jetra je organ
koji, izmedju ostalog, cisti organizam od toxina...

za ono s cim tvoj macan ima problema - bubrezni kamenci i pH urina
ishrana sa povecanom kolicinom mesa, sirovog, i jest najbolje rijesenje

ono sto je nasa veterinarka predlozila, a mi uradili kada je Pero
imao slican problem (koji bi se isto zavrsio da nismo na vrijeme reagirali...) je slijedece

"A natural acidifier, l-methionine is an amino acid that can be used to treat cystitis and lower the urinary pH. Note that L-Methionine is NOT the synthetic product, dl-methionine, which is more commonly found. We prefer the natural product, l-methionine, in all cases."

http://www.wellvet.com/methiphan.html
http://www.wellvet.com/feedingcats.html

cijena je oko 15 evra za tromjesecnu dozu
(100 tinjak tableta)
daje se jedna ili dvije tablete dnevno kad je frka - konsultiraj se s vetom
i kasnije se najcesce prijedje na jednu u dva dana...

u klopu mu, takodjer, tu i tamo dodaji malo maslinovog ulja
odatle ce pokupiti ono sto u mesu nema
i to ti je to

ne moras mu davati ni dodatne suplemente, niti moras kupovati neku
specijalnu hranu
meso (teletina, junetina moze sirovo, piletinu i curetinu kuvam, a svinjetinu - obavezno termicki obradjenu slabo dajem, al dam ponekad ako zakuka...
takodjer, tu i tamo dobije ribe, kasiku pavlake i slicno...)
+ premijum/superpremijum granule, tu i tamo neko jajce i kasiccia maslinovog i to ti je to...;)

http://www.health-benefits-of-olive-oil.com/pets-and-olive-oil.html

ps sto se...konzervica, pasteta, sosica tice - sastavom su gori nego ijedna premijum granulirana hrana
imaju gomilu aditiva i kukuruznih/sojinih punila u sebi
meso se tu nalazi samo u tragovima...
citava je stvar odradjena tako da ti zivotinja prezivi ko sto prezivljava korisnik MCDonaldsa...
naci, prezivi, al ebo ti takav zivot...
tako da...Vuk ponekad dobije sosic ili neku taku perverziju; uglavnom od gostiju
ali to nije osnova njegove prehrane

Poslednja izmena:
Kako ce pokupiti vitamine A i D i kalcijum iz maslinovog ulja?
Kako da macka sklona stvaranju kamena u bubregu jede granule a da ne dehidrira?
Ako mislis da jede granule u simbolicnom procentu, kako da izbalansira ostatak ishrane bez suplemenata, ako jede samo meso, tu i tamo jaje i tu i tamo maslinovo ulje?
Kako moze konzervisana hrana koja je 95% zivotinjskog porekla biti gora od granula koje su bar 50% zitarice, ako ne i vise? Da ne pominjem da od konzerve nece dehidrirati?

Kako ce pokupiti vitamine A i D i kalcijum iz maslinovog ulja?

mda...kalcijum je narocito bitan za macku koja ima problem s bubrezima
e, ako je ne bude davala kalcijum kao suplement nista napravila nije :lol:

realno, moze macki dat i komad sirove mesnate kosti tu i tamo
umjesto tablete/praha kalcijuma koja ce se asorbirati gdje treba malo ili nikako, a gdje ne treba
nataloziti samo tako...

sto se maslinovog ulja tice;
ono sadrzi ama bas sve sto macki treba, osim taurina (to dobija iz mesa, sirovog...i zato joj je to preporuceno...)

http://www.mediterraneandiet.gr/health.html

takodjer, najbolje je rijesenje za macku koja ima problem sa zatvorom
izazvanim gutanjem dlaka...

moze davati i kombinaciju malinovo + laneno, al ja sam malo skepticna prema lanenom ulju
i ribljem ulju kojeg kod nas ima
bolje da joj da parce dobre ribe da zlabra, tu i tamo...

Kako da macka sklona stvaranju kamena u bubregu jede granule a da ne dehidrira?
Ako mislis da jede granule u simbolicnom procentu, kako da izbalansira ostatak ishrane bez suplemenata, ako jede samo meso, tu i tamo jaje i tu i tamo maslinovo ulje?

mislim ovako;
macka koja pije l metionin
moze jesti granule, bez problema
no, vodu mora imati stalno dostupnu kao i svaka druga macka...koja jede granule

medjutim, ne dajem samo granule - one su nesto sto uvijek ima u cinijici...za grickanje
osnova je meso i to sirovo meso, ako ikako moze
kad dobija meso dobija i malo maslinovog u njemu, ali malo
vise bi napravilo krsh u obliku dijareje...

jaja je dovoljno davati dva puta tjedno, al gledati da bude redovno
dok kasiku pavlake dobije kad god je mi jedemo...tu i tamo dobije i kozije mlijeko (to zaboravih)

elem, simpa je sto si se uvatila za "tu i tamo"...nadam se da smo sad razjasnili da pod tim ne podrazumijevam
ni jednom mjesecno, ni jednom godisnje, vec samo cinjenicu da ne mora
biti svaki obrok ili svaki dan...moze biti i svaka dva dana...nikakav problem

Kako moze konzervisana hrana koja je 95% zivotinjskog porekla biti gora od granula koje su bar 50% zitarice, ako ne i vise? Da ne pominjem da od konzerve nece dehidrirati?

ta konzervisana hrana je uglavnom mesni derivat, a ne cisto meso...tu je mesa u najboljem slucaju 10 do 15 posto

nema konzerve kod nas koja je 98 posto meso
a Animonda to sasvim sigurno nije

Vom Feinsten Bio Ragout with beef
Meat and animal derivatives* (min. 10 % beef*), cereals*, vegetable protein extracts*, oils and fats*, minerals. * from biological production.

"Vom Feinsten Bio Ragout with chicken
Meat and animal derivatives* (min. 10 % chicken), cereals*, vegetable protein extracts*, oils and fats*, minerals. * from biological production."

http://www.animonda.de/int/products/cats/wet-food/dish/vom-feinsten-bio.html

evo liste kvalitetnijih hrana
od njih sam, iskreno, probala jedino Innovu i to sam je davala tvoricima
ni ona ne sadrzi meso u tolikoj kolicini

"Ingredients: Turkey, Chicken, Turkey Broth, Chicken Broth, Chicken Meal, Herring, Carrots, Whole Eggs, Salmon Meal, Natural Flavors, Guar Gum, Seaweed Extract, Apples, Tomato Flakes, Cottage Cheese, Herring Oil, Potassium Chloride, Apple Fiber, Inulin, Vitamin C, Sea Salt, Choline Chloride, Sunflower Oil, Beta Carotene, Vitamins/Minerals"

http://cats.about.com/od/catfoo1/tp/tpcannedadult.htm

evo i hills granula koje obicno dajem kao...uvijek dostupne girckalice

http://www.hillspet.com/natures-best/natures-best-check-the-label-feline.html
http://www.hillspet.com/cat-care/indoor-cat-articles-right-ingredients.html

primjetit ces da je tu postotak mesa nesto visi
soje ima i to je negativan momenat, bilo bi bolje da je punilo samo smedja riza...
ali ok...ipak je to dehidrat
ono sto jest bitno je odakle se sve dobijaju navedeni sastojci...i to je uredno navedeno...
ako im je vjerovati...

e, sad...kad smo kod... vjerovanja
iskreno, slabo im vjerujem...svima zajedno; bez obzira na etiketu ;)

medjutim, kad uporedim zivotni vijek nasih tvorica Juniora i Azumi
(jedu identicnu klopu kao macke, u nasem kucanstvu)
sa zivotnim vijekom njihovih roditelja koji su dobijali i suplemente...
rezultati su drasticno razliciti;
njih dvoje ulaze u cetvrtu godinu zivota
muzjak nema kamenaca tj. nema poteskoca kod mokrenja...
krzno imm je fino...secer im je normalan, za sada...
tj. zivi su, zdravi...za razliku od Zuma i Mede koji su...pokojni;
oboje od tumora izazvanih (nagadjamo vetica i ja, ali je vjerojatno tacno) neadekvatnom ishranom;
skriveni seceri u vit pastama (koje Junior i Azumi uopce ne dobijau),
vise konzervi nego sto Junior i Azumi jedu (oni ih uopce ne jedu...)

dakle, moji REDOVNO jedu meso, jaja, ribu, pavlaku i kozije milijeko
od "suplemenata" dobijaju maslinovo ulje
macak tu i tamo dobije i mesnatu kosku ili dzigu od domace kokoske (to bas rijetko nadjem, jbga...)
solidan dehidrat

macak Pero (vise nije s nama jer je nestao) je imao problema s
burezima redovno je pio l metionin (kao i svaki drugi muzjak...: ( )

suplemente ne dajem

ti se sa mnom mozes slagati ili ne...nebitno
rani svoje macke kako oces, ali prije nego krenes...dijeliti savjete
provjeri sadrzaj konzerve koju upravo otvaras
da nahranis svoje ljubimice...;)

i to bi bilo to :)

ja samo ne znam gde da nadjem te vitamine.
Moj macor obozava ribu, i to mu isto dajem, voli i lignje mnogo da jede, svo meso voli, ja mu skuvam i malo pirinca i graska i ubacim tu, i sve to on pojede.
ovo za maslinovo ulje je super i to nisam znala!
od sad cu obavezno to da radim, jer on tesko kaki, i bas se namuci, kao pravi matorac.
sa izbacivanjem dlaka nema problema.

On nebi imao nikakvih problema sa bubrezima da nas nije veterinar zeznuo. Prvo je imao samo upalu besike i mokracnih kanala, pa mu je taj veterinar prepisao pogresnu terapiju, od cega je njemu bilo jos gore, i dobijao je epilepticne napade. Kada smo promenili veterinara, on se covek usokirao. Nakon godinu dana se macak oporavio, kastriran je i na srecu vec 5 godina nije imao ni upalice ni nista.

ja samo ne znam gde da nadjem te vitamine.
Moj macor obozava ribu, i to mu isto dajem, voli i lignje mnogo da jede, svo meso voli, ja mu skuvam i malo pirinca i graska i ubacim tu, i sve to on pojede.
ovo za maslinovo ulje je super i to nisam znala!
od sad cu obavezno to da radim, jer on tesko kaki, i bas se namuci, kao pravi matorac.
sa izbacivanjem dlaka nema problema.

On nebi imao nikakvih problema sa bubrezima da nas nije veterinar zeznuo. Prvo je imao samo upalu besike i mokracnih kanala, pa mu je taj veterinar prepisao pogresnu terapiju, od cega je njemu bilo jos gore, i dobijao je epilepticne napade. Kada smo promenili veterinara, on se covek usokirao. Nakon godinu dana se macak oporavio, kastriran je i na srecu vec 5 godina nije imao ni upalice ni nista.

po mom iskustvu; vecina veterinara nece uopce da ti kaze za l metionin;
valjda kontaju kako ce si strpat manje love u dzep ako ti kazu...
takodjer, upravo je to sastojak "specijanih" hrana za macke tipa RC ili Hills "urinary"
koji placas skoro tri puta vise nego obicnu hranu istog proizvodjaca

to nisu vitamini vec aminokiseline
ako imas problem da ih nabavis...mada, bilo bi bolje da provo popricas s vetom
a tvoj vet zvuci meni sasvim ok
+ ako zelis da popricas s nekim drugim, a normalnim vetom i u Bg si
javi se na pp
poslacu te vas ja nasoj vetici
nije "giga mega luskuzna" ordinacija u pitanju, ali jedno
sasvim sigurno nisu; lopovi, koljaci i lazovcine...: )

Ja sam u Nisu.
I veterinar mi je super, spasao mi je macka, ja kad sam ga dovela posle prvog veta bio je skoro uginuo, jer nije piskio par dana uopste.
I zato ga i ne menjam. Ali cu svakako kog njega da se raspitam.
Ja sam htela njemu da uzmem Royal Canin Urinary ali je preskup. 2,5 kila kosta 4500 dinara.

Ja sam u Nisu.
I veterinar mi je super, spasao mi je macka, ja kad sam ga dovela posle prvog veta bio je skoro uginuo, jer nije piskio par dana uopste.
I zato ga i ne menjam. Ali cu svakako kog njega da se raspitam.
Ja sam htela njemu da uzmem Royal Canin Urinary ali je preskup. 2,5 kila kosta 4500 dinara.

popricaj s njim
ako ti potvrdi da je mackov problem ovo o cemu
smo pricali
javi se pa cemo ti poslati aminokiseline, ako ih tu nema

taj RC Urinary je bezobrazno skup
rekoh ti o cemu se radi...
i tvoj vet ti je dao najbolji moguci savjet;
ishrana koja pociva uglavnom na sirovom mesu
uravnotezice mu pH urina, donekle...;)

Pa on to i jede, i stvarno vec 5 godina nikakav problem nemam.
Jos ovo maslinovo ulje da mu stavim da moze lepo u wc i super.
Veterinar kod koga ga vodim ima odmah pored ordinacije i apoteku, tako da verujem da ima to, ako ne meni je seka u Bg-u, pa cu ti poslati pp da mi kazes gde moze ona da dodje da mu uzme te vitamincice ako veterinar kaze da moze to da pije.

Puno ti hvala na savetima!

Igrom slucaja eto bas uvek prvo proverim sta je u hrani pre nego sto je dam mackama! Vidim nasla si sajt Animonde, dakle mozes da proveris sastojke hrane koju sam preporucila:

Animonda Carny konzerve su kvalitetne a relativno jeftine, samo uzmite one sa mesom, ne sa ribom.

Ne razumem, zasto pises o hrani koju ja nisam ni pomenula?

To da je konzervirana hrana bolja od granula, sto zbog veceg sadrzaja mesa sto zbog veceg procenta vlage je vec postala opste poznata stvar, kao sto je opste poznata stvar da macka ne mora da ima jedno leglo pre sterilizacije, kada pricas o uzasima konzervirane hrane osecam se kao da sam sela u vremensku masinu koja me katapultirala par decenija u proslost.

Zasto kalcijum nije bitan macki koja je imala kamen u bubregu? Statisticki je verovatnije da problem nije bio u kalcijumu nego u magnezijumu i fosforu, a bas je meso puno fosfora. I sta sad, ne treba da unosi fosfor uopste? Kalcijum je protivteza fosforu i izuzetno je vazno unositi oba minerala u balansiranom odnosu. Da, super je kada macka moze da jede kosti, a koja je verovatnoca da macka stara 13 godina moze da jede kosti? I da moze da ih jede u potrebnoj kolicini? Ili da uopste ume da ih jede, ako ih nikada do sada nije dobijao?

Opet saljes neki sumnjiv link o maslinovom ulju, u kome vitamina ima u tragovima, i jos maslinovo ulje mora da se daje u jako maloj kolicini, i jos - ovo je najbolje - to cega i ima u njemu nije vitamin A nego beta karoten, koji ljudi mogu da prerade u vitamin A ali macke ne mogu. Macke moraju da dobijaju vitamin A iz zivotinjskih izvora, a to je jetra - pa ako ne jetra ptica i sisara, onda riblja jetra. Samo sto ce onda uz vitamine dobiti i dozu teskih metala kao sto je ziva.

I tako, ne znam sta vise da ti kazem, u principu odavno sam digla ruke od raspravljanja sa tobom o ishrani macaka ali reagujem ovde da ljudi koji ovo citaju ne bi pomislili da je tacno sve to sto pises.

Hrana za macke, od najbolje ka najgoroj:

Balansirana domaca hrana
Konzervirana hrana
Suva hrana
Nebalansirana hrana

mozda i ima
problem je sto se ovo donosi iz Madjarske, trenutno
jer nasi pacovi nece da ga uvezu : (((

ako je macak ziv i zdrav pet godina na dijeti koju ti je vet preporucio
cemu mijenjati
ono sto ti je rekao - da forsiras meso...pa ne postoji bolja opcija od toga, realno
macke su mesojedi, a ne svejedi ili biljojedi
jedini je problem to sto kad ubiju i pojedu plijen; sitnije zivuljke
oni pojedu i sadrzaj zeluca i iznutrice, kao i koske...
tako unesu sve sto im treba...
e, sad iznutrice koje su u ducanima u prodaji...bolje ne davati
ili barem svesti na minimum
ako imas pristup domacoj piletini npr.
onda mu daj i to sirovo kad je bas svjeze
dobra su i juneca, pileca srca i tako...
sve u svemu baziraj na mesu i gledaj da bude raznovrsno
+ jaja, m. ulje, mlijecni poroizvodi tipa pavlake i kozijeg milijeka
i sve bo. ;)

Pa tu i tamo mama kupi domacu koku pa mu dam ja, tad voli i kosti da jede. Nekad mu kupim grkljane od koke, oni nisu skupi, a on to pogricka. Doduse njemu kosti malo teze idu jer je star, pa ga muce zubici malo.
Ali je dobar, maza je prava :) i nije agresivan iako je sijamac :) neki izrod je.

Dajem ja njemu dzigericu povremeno, ali pilecu, ona ide zajedno sa srcima da se kupi. ali je malo prokuvam, jer nece drugacije da je jede.
Inace sve sto je tvrdje jede teze jer je star, i namuci se tad, sto je i logicno.
voli sir da jede, mrvljeni, ali to izbegavam da mu dajem zbog laktoze, jer mi se desavalo kad pije mleko ili jede sir da povraca posle.

Igrom slucaja eto bas uvek prvo proverim sta je u hrani pre nego sto je dam mackama! Vidim nasla si sajt Animonde, dakle mozes da proveris sastojke hrane koju sam preporucila:

Ne razumem, zasto pises o hrani koju ja nisam ni pomenula?

To da je konzervirana hrana bolja od granula, sto zbog veceg sadrzaja mesa sto zbog veceg procenta vlage je vec postala opste poznata stvar, kao sto je opste poznata stvar da macka ne mora da ima jedno leglo pre sterilizacije, kada pricas o uzasima konzervirane hrane osecam se kao da sam sela u vremensku masinu koja me katapultirala par decenija u proslost.

ma, pomeni koju god oces...koliko sam vidjela pominjala si Animondu...zato sam se na nju i osvrnula
slijedeci je osvrt bio na hrane sa kojim moja malenkost ima iskustva...
mislim, izvinjavam se sto ti to nisi pominjala/probala...:zcepanje:

u konzervi je mesa 10 do 15 posto, u svakoj konzervi
cak i u toj Animondi ciji sam sastav uredno postavila

Zasto kalcijum nije bitan macki koja je imala kamen u bubregu? Statisticki je verovatnije da problem nije bio u kalcijumu nego u magnezijumu i fosforu, a bas je meso puno fosfora. I sta sad, ne treba da unosi fosfor uopste? Kalcijum je protivteza fosforu i izuzetno je vazno unositi oba minerala u balansiranom odnosu. Da, super je kada macka moze da jede kosti, a koja je verovatnoca da macka stara 13 godina moze da jede kosti? I da moze da ih jede u potrebnoj kolicini? Ili da uopste ume da ih jede, ako ih nikada do sada nije dobijao?

zena macku hrani mesom vec pet godina, koliko vidim?
zar mislis da ce takva macka odbiti parce mesa s malo kosti i hrskavice?
naravno da nece..to je meso, nesto na sto je navikla...
vjerojatno to i dobija, tu i tamo...kao i mlijecne prozivode...
a ako izmedju ostalog dobija i gotovu hranu...koja bi joj sama po sebi bila u tom smislu dovoljna
sto bi na to sve dobijala jos i suplemente kalcijuma??? :lol:

takodjer, o kojem "kalcijumu" pricamo?
budi vrlo precizna, molicu

Opet saljes neki sumnjiv link o maslinovom ulju, u kome vitamina ima u tragovima, i jos maslinovo ulje mora da se daje u jako maloj kolicini, i jos - ovo je najbolje - to cega i ima u njemu nije vitamin A nego beta karoten, koji ljudi mogu da prerade u vitamin A ali macke ne mogu. Macke moraju da dobijaju vitamin A iz zivotinjskih izvora, a to je jetra - pa ako ne jetra ptica i sisara, onda riblja jetra. Samo sto ce onda uz vitamine dobiti i dozu teskih metala kao sto je ziva.

I tako, ne znam sta vise da ti kazem, u principu odavno sam digla ruke od raspravljanja sa tobom o ishrani macaka ali reagujem ovde da ljudi koji ovo citaju ne bi pomislili da je tacno sve to sto pises.

Hrana za macke, od najbolje ka najgoroj:

Balansirana domaca hrana
Konzervirana hrana
Suva hrana
Nebalansirana hrana

sad je i link sumnjiv...evo, izvoli i odaberi link

http://www.whfoods.com/genpage.php?tname=nutrientprofile&dbid=110

ja bolje od ovog ne mogu tj. necu...ne vidim potrebu :lol:

sto se vitamina i kalcijuma dobice ih i jeduci meso, ribu (plave ribe tipa srdela...), riblje ulje i jaja, mlijecne prozivode...
dakle, ako macka/pas/covjek/bigfut jede dovoljno raznovrsno...problema nema

medjutim, macki/covjeku/psu/bigfutu uz normalnu; kvalitetnu i raznovrsnu ishranu
dajes jos i suplemente..dugorocno, napravices vise (ozbiljne) stete nego koristi
e, o tome ja pricam

ovo jest glup linak (petco), al tekst nije nimalo glup

http://www.petco.com/Content/ArticleList/Article/33/2/256/Dangerous-Supplements-for-Cats.aspx

sto se konzervi tice; izvoli, uporedi sadrzaje
jer nisi u pravu; matematika je jasna
konzerve sadrze vrlo, vrlo malo mesa 10 do 15 posto...pishe na njima, pobogu :lol:
i jako puno djubreta; dal uopce kapirash kako tj. pomocu cega nastaje sadrzaj konzerve???
uostalom, probaj ti par mjeseci zivjet na mesnim dorucicma pa nam se javni :lol:

hrani sebe i svoje macke kako hoces, al mojne pises budalastine koje si
pokupila po netu i predstavljas ih kao neporecive...istine...ko ovo s konzervama i suplementima
ako si ti odlucila da budes zrtva agresivnog marketinga
izvoli, trosi svoje vrijeme, zdravlje i novac na suplemente
koji uz raznovrsnu ishranu nisu potrebni ni tebi, ni tvom ljubimcu...:lol:

Dajem ja njemu dzigericu povremeno, ali pilecu, ona ide zajedno sa srcima da se kupi. ali je malo prokuvam, jer nece drugacije da je jede.
Inace sve sto je tvrdje jede teze jer je star, i namuci se tad, sto je i logicno.
voli sir da jede, mrvljeni, ali to izbegavam da mu dajem zbog laktoze, jer mi se desavalo kad pije mleko ili jede sir da povraca posle.

znas kako, ako ima problema hrana se uvijek moze
samljeti, al je puno bolje da je sto duze jede normalno, nego da je meljes...

Moj najstariji macak (isto Sijamac) ima 13 godina, nikada nije bio bolestan (da ne ureknem), na vreme je kastriran, od kada su se pojavile granule kod nas, uglavnom se njima hrani. Uz to pije flasiranu vodu, i planiram da pocnem da macama dajem i maslinovo ulje.

Hranu kupujem u dzakovima od 10 kg na sta ide popust od 10%. Trainer's super premium losos/tunj/pirinac sam danas platila 3500 dinara.

mda...tebe... brine sto ja necu...razumjeti...gospojice konzerva s 90 posto mesa....:lol:

Pa znas kako, nije mi svejedno :lol:

http://2.***************/_KIGhc-O4804/SbwP2PGb0vI/AAAAAAAAAwM/ZPtFmkVxXP8/s400/Someone_Is_Wrong_On_The_Internet.jpg

Pretpostavljam sta te buni. Kada bi u konzervu stavili cisto belo pilece meso, bez koze, na konzervi bi pisalo da ima 23% proteina. Iz prostog razloga sto veci deo mesa zapravo cini voda. Pretpostavljam da kada citas sastav, vidis da pise 10-15% proteina pa mislis da to znaci 10-15 % mesa. Ne, to ne znaci to. Naravno, cisto pilece belo meso nije kompletna hrana pa osim njega dodajemo i kozu, mlevene kosti, iznutrice, i onda krajnji proizvod (koji je po sastavu kompletna, izbalansirana hrana) ima manje od 23 % proteina. Mozda oko 12-13%.

Poslednja izmena od moderatora:
Pa znas kako, nije mi svejedno :lol:

http://2.***************/_KIGhc-O4804/SbwP2PGb0vI/AAAAAAAAAwM/ZPtFmkVxXP8/s400/Someone_Is_Wrong_On_The_Internet.jpg

Pretpostavljam sta te buni. Kada bi u konzervu stavili cisto belo pilece meso, bez koze, na konzervi bi pisalo da ima 23% proteina. Iz prostog razloga sto veci deo mesa zapravo cini voda. Pretpostavljam da kada citas sastav, vidis da pise 10-15% proteina pa mislis da to znaci 10-15 % mesa. Ne, to ne znaci to. Naravno, cisto pilece belo meso nije kompletna hrana pa osim njega dodajemo i kozu, mlevene kosti, iznutrice, i onda krajnji proizvod (koji je po sastavu kompletna, izbalansirana hrana) ima manje od 23 % proteina. Mozda oko 12-13%. Da li ti je ovo koliko-toliko jasno? Mozemo li da predjemo na sledecu lekciju? :lol:

ne, nije jasno
procitaj sadrzaj konzerve opet
pise nedvosmisleno:

"Vom Feinsten Bio Ragout with beef
Meat and animal derivatives* (min. 10 % beef*), cereals*, vegetable protein extracts*, oils and fats*, minerals. * from biological production."

http://www.animonda.de/int/products/...nsten-bio.html

znaci, nije u pitanju udio proteina vec udio mesa govedjeg...u hrani koja je, po tebi, 90 posto meso...

dok je sadrzaj proteina uredno naveden u slijedecoj stavci

"Protein 8 %, Fat 4 %, Fiber 0,4 %, Ash 2 %, Moisture 80,5 % "

i ta kolicina proteina ukljucuje i one iz mesa, kao i one..biljnog porijekla...
a ako imamo 10 posto mesa u konzervi do 200 grama...uzmi pa saberi...

i na kraju uporedi s npr.ovim

http://www.usbones.com/mm5/merchant..._Code=41452&Category_Code=EVOCAT&Store_Code=R

to sto ne znas iscitat etiketu je tvoj problem
.............................
ocu rec, nadam se da ti je ok onaj macak sto ti je onomad upo u asepsol... :lol:

Poslednja izmena od moderatora:

Back