Меша Селимовић

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Mesa Selimovic - Tvrdjava

- Ne vrijedi pricati o strasnom ubijanju, o ljudskom strahu, o zvjerstvima i jednih i drugih, ne bi trebalo pamtiti, ni zaliti, ni slaviti. Najbolje je zaboraviti, da umre ljudsko sjecanje na sve sto je ruzno, i da djeca ne pjevaju pjesme o osveti.

- Druge koristi nema, ni stete, ni od poraza ni od pobjede. Jer tko je ikada ostao pametan poslije pobjede? A tko je izvukao iskustvo iz poraza? Nitko.

- Tajna se duze pamti nego jasna istina.

- Ucinilo mi se da zna slusati, razumjeti svako bice, a slusanje je vaznije od razumjevanja.

- Iskustvo me naucilo da ono sto se ne moze objasniti samome sebi, treba govoriti drugome.

- Malo je ljudi u gradu moglo da kaze, mozda samo ja: sretan sam, ziv sam. Nisam to govorio, ali sam snazno osjecao, svakom zilicom. Drugi to nisu mogli, jer nisu visili nad ponorom.

- I on se uvjerio da zenina grdnja moze biti korisna, ako je primis kao savjet i ako te sreca posluzi.

- Najveca mudrost u zivotu je da covjek pronadje pravu ludost.

- Usamljenost radja misao, misao nezadovoljstvo, nezadovoljstvo pobunu.

- Najmanje se govori kada te se najvise tice.

- Ne postoje granice. kao u pustinji, kao na nebu, i sjecanja mirno prelaze, smjestajuci se ondje gdje im je zgodnije.

- Ni haljinu ne valja krpiti kamo li ljubav. Bolje je otici.

- Svatko se radja sa svojom srecom.

- Naucit cu ga pjesnistvu i naucit cu ga da mrzi rat.

- Zena voli njeznu rijec makar bila i glupa, nego pametnu ako je gruba.

- Sirotinja sam, ali prosjak nisam.

- Nitko nikome ne moze natovariti toliko muke na vrat koliko covjek sam sebi.

- Boj se ovna, boj se govna, a kad cu zivjeti?

- Slican je vodi, nema svog oblika, prilagodjava se sudu u koji ga naspu.

- Odgovornost i za zlo i za dobro prebaciti na Bozju volju, znaci zakloniti sebe za nacelo.

- Sto ima vise svetih sklonista iza kojih se ljudi kriju, sve je vise prostora za ljudsko zlo. Covjek uvijek izmisli razlog izvan sebe, da bi se oslobodio odgovornosti i krivice. To je podsticaj za zajednicku neodgovornost. Tesko covjecanstvu dok je tako.

- Nije dobro ako mislimo samo na svoje dobro.

- Sve je medju ljudima zapetljano i ni sa koga ne mozemo reci da je sasvim prav ili sasvim kriv.

- San je ono sto se zeli, a zivot je budjenje.

- Sve ce proci, ali kakva je to utjeha? Proci ce i radost, proci ce i ljubav, proci ce i zivot. Zar je nada u tome da sve prodje?

- I tako se neprestano vrtila u krug, od radosti do razuma i natrag.

- Osjetio sam strah. Kako su me to ubili? Nisam ranjen, nisam zaklan, nisam mrtav, ali me nema.

- Ili ja to sanjam svoj nemoguci polozaj, koji iskustvo odbija? Jer, ja sam ziv, ja hodam, ja znam sta trazim, ne pristajem da me nema. Mogli su me pretuci, mogli su me zatvoriti, mogli su me ubiti, zar su malo ljudi ubili bez razloga? Ali zasto su napravili avet od mene, zasto mi oduzimaju mogucnost da se borim?

- Svatko mora da potrazi malo krivice i u sebi.

- Nisam vjest razmisljanju, vise volim zivot nego misao o njemu, ali kako god sam prevrtao, ispada da nam se vecina stvari dogadja mimo nas, bez nase odluke.

- Zenu ljubav pomladjuje.

- Nije posteno govorilti ono sto covjek ne zna.

- Misao je samo tvoja, cin je svaciji.

- Covjekova nada je jaca od iskustva, ne moze je pokolebati tudji neuspjeh.

- I ubrzo sam se, iz traljave pobune i toboznje zelje za slobodom, vracao u cvrstu tvrdjavu njene ljubavi, kao smireni bjegunac koji nije ni odmicao daleko od kapije.

- Vise je dobrih ljudi na svijetu nego zlih. Mnogo vise! Samo se zli dalje cuju i teze osjecaju. Dobri cute.

- Ne mogu biti neposten, a ne mogu biti hrabar. Onda cu stradati u strahu, a posteno. Nisam znao da se i to moze.

- Za svakoga imamo razumjevanja, osim za svoje najblize, smatramo da nam njihova vijernost prirodno pripada, kao vlastita koza.

- Ali se ne pamti razlog vec cin.

- Tesko drzavi za koju je opasan jedan jedini covjek. A nije on opasan po drzavu, vec za nekoga tko misli da je drzava.

- Lako je biti dobar na tudji racun.

Poslednja izmena:
CItao sam Seobe,naravno.Medjutim,ta knjiga mi je laksa za citanje jer mi unutrasnja razmisljanja dervisa padaju mnogo teze nego opisi Crnjanskog.Sto se tice Andricevih pripovedaka one u sebi vecinom sadrze i opise lepote za razliku od Selimovicevog romana.
Zasto moras opet da citas Dervis i smrt?

Seobe jeste tesko delo, ali ne preterano. Jedina stvar koja cini Dervisa teskim za citanje su turcizmi.....ogroman broj njih. Evo ja ga sad citam i svake sekunde moram otici na registar i pogredati sta koja rec znaci. A opisivanje jeste subjektivno, ali to ne predstavlja problem. Zar ne?

Jedna od najboljih knjiga... Selimovic uopste jedan od najboljih pisaca... Tvrdjava takodje odlicna knjiga
Dan danas mi se mota po glavi pocetak ovog romana...
Bismilahir-rahmanir-rahim!
Pozivam za svjedoka mastionicu i pero i ono što se perom piše;
Pozivam za svjedoka nesigurnu tamu sumraka i noć i sve što ona oživi;
Pozivam za svjedoka sudnji dan, i dušu što sama sebe kori;
Pozivam za svjedoka vrijeme, početak i svršetak svega
da je svaki čovjek uvijek na gubitku.

Kakav pocetak romana, kakav roman... Genijalan pisac... Obozavam ga :)

Jedan od omiljenih njegovih citata

"Sad sam shvatio: to je prijateljstvo, ljubav prema drugome. Sve drugo može da prevari, to ne može. Sve drugo može da izmakne i ostavi nas puste, to ne može, jer zavisi od nas.
Ne mogu da mu kažem: budi mi prijatelj. Ali mogu da kažem, biću ti prijatelj.
Ali, bilo ovako ili onako, u njegovo prijateljstvo nisam mogao sumnjati. Zavolio sam ga, znam po tome što mi je postao potreban, što nisam zamjerio ničemu ma šta da je rekao ili učinio, i što mi je sve njegovo postalo važno.
Ljubav je valjda jedina stvar na svijetu koju ne treba objašnjavati ni tražiti joj razloge. Pa ipak to činim, makar samo zato da još jednom pomenem čovjeka koji je unio toliko radosti u moj život.
Pitao sam ga jednom, kako to da je baš meni poklonio svoje prijateljstvo. Prijateljstvo se ne bira, ono biva…ko zna zbog čega, kao ljubav. A ništa ja nisam poklonio tebi već sebi…"

Svi smo mi po malo Ahmed Nurudin...

Moram ponovo.Uskrsnji (vaskrsni,kako vec) praznici. I slucajno,sretnem se na jednom,valjda,izletnickom mestu,sa drugarom koji je,gle,urednik jedne cuvene izdavacke kuce.Bio tu i njegov gazda (bas tako,gazda!). Zamerio sam,i vise od toga (mnogo vise),sto nisu izdali "Tisine" od Mese Selimovica. I,ponovo,moram da kazem da su "Tisine" - veliko Mesino delo ! Nikad mi nece biti jasno zasto je to njegovo delo ostalo,relativno (mislim u odnosu na "Dervisa" ili "Tvrdjavu) nepoznato. Nikad !
I ,sada,namerno navodim citat iz "Tisina " (verovatno sam to i u svojim prethodnim porukama citirao,ali sta mari,i ponovo ):

" Ne mislim o tome kako smo nepravedni prema knjigama,uvijek trazimo da odgovaraju nasim raspolozenjima,ako su drukcije,smatramo da su lose" (M.Selimovic,Tisine,Svjetlost,Sarajevo,1972,str.209)

Toooo, jelizaveta... srećo...!!! :)

Eto, interesuje me, s obzirom na to da je poznato da se Selimović deklarisao kao Srbin i da je o srpskom i pravoslavnom poreklu svoje porodice pričao na samom počeku svojih ''Sjećanja'', misliš li/mislite li da i ova knjiga pokazuje u izvesnom delu paralelizam sa hrišćanstvom (motiv izdaje koji je stalno prisutan), šta je ono što lik Ahmeda Nuridina može da podseti na, recimo, Isusa (ako budemo dovoljno liberarni da ga tako sagledamao), a šta je ono što ga razlikuje?

I kako ta islamska religija deluje na organizovanje društvene zajednice?
.. kuku mene ..
.. od svih mogućih tema iz derviša .. tebe je fasciniralo to što se meša deklarisao kao srbin ..?

.. to je tako irelevantan podatak ..
.. ne .. nema nikakve veze s dervišom ..
.. derviša je on pisao kao musliman ..

.. a o motivu izdaje možemo ..
.. naročito bih volela o .. mula jusufu .. liku kroz koji se očitala mešina genijalnost ..
.. a koji je .. ahmeda nurudina .. spasao strašne sudbine ..

.. a .. ******* .. sada više ne znam dali smo čitali istu knjigu ..
.. moja je bila o čovjeku i smrti .. o dervišu i smrti .. o ratniku i smrti .. o vjerniku i smrti ..
.. pročitao sam ovo .. sve .. i nurudina nigdje nema ..

.. dali je mula jusuf bio mali one ženske što se na savi kurvala sa vojskom .. ?
.. izdao je .. i ahmed ga je sjebao u jednom razgovoru .. matematički jasno .. i nemilosrdno ..

.. to što je nurudin prilično .. nepostojeći .. i inače .. ipak ima smisla ..

.. ali i glavne izreke su zaboravljene .. ja mojima stalno ponavljam ..
.. toga dana vi ćete reći paklu ..
.. ili ..
.. široka zemlja vam je postala tjesna ..

.. da .. mula jusuf je bio taj ..
.. onaj mali kome je ahmed ponudio da ga odvede u grad .. da bude alim ..
.. onaj koji je imao izvezen .. rukopis ..
.. izdao je ahmedovog brata .. a svog prijatelja .. pod potpuno jednakim okolnostima pod kojima je ahmed kasnije izdao hasana ..

.. mali se .. matematički precizno .. u neku ruku kasnije osvetio za onu ahmedovu matematičku preciznost ..
.. nurudin se našao u istoj situaciji .. potpuno istoj ..
.. mali jeste bio milosrdniji od njega ..
.. mali mu je sredio da može umreti kao čovek .. (.. ovaj je bio počeo sumnjati u tu mogućnost ..)
.. ahmed stvarno nije bio milosrdan .. onomad ga je krenuo daviti .. selimović u tom trenutku ne opisuje kod malog strah .. nego gotovo .. ushićenje ..
.. ali ga je pustio da živi sa tim .. (.. to je bilo nemilosrdno ..)

.. ti se ne bi složio ..?

.. andrić je .. velika veličina .. vjerujem .. mislim da je i majstor i pametan i promišljen i čovjek i filozof ..
.. od selimovića sam pročitao jedino derviša .. to sam pročitao mnogo puta .. davno .. i bio sam .. nekako .. kao .. očaran .. njime ..

.. selimović djeluje kao pjesnik ..
.. kada vidim po čemu se pamti .. to izgleda kao stihovi pjesme .. ja sam najprije pamtio ono bismilahir rahmanir rahim .. i sve ostale uvode u poglavlja ..
.. kada sada gledam šta su drugi pamtili .. izgleda mi kao .. impulsi nečega što i nebi potpisao .. ali za što vjerujem da te može ponijeti ..

.. meni je nurudin bio primjer nečeg drugog ..
.. primjer čovjeka koji u jednom komšiluku može djelovati .. kao slobodan ..
.. nešto čega u životu nema .. ali ako ima u jednom djelu .. onda ima u jednoj glavi .. i onda je moguće i u životu ..
.. nurudin je derviš .. pop .. boljih je bilo .. vjernijih malo ..
.. nurudin je ratnik .. on kara zaimu kaže .. bože mili kakav si ti junak bio .. ali to znači da su bili u istom ratu ..
.. nurudin se miče kada prolaze sejmeni .. jer je moguće da ne izjašu jedan pred drugim .. ali to ne znači da se boji .. ratnici poznaju smrt .. a komšiluk prihvaćaju onakvim kakav jest ..
.. nurudin ima boga ..

.. i onda kreće sve ..
.. ako ima boga onda je i ta zemlja njegova ..
.. ali .. u trenutku kada kreće .. on bogu govori .. čuj burazeru .. ako te ima tebi treba biti jasno što radim .. ali u tom trenutku .. on uzima svoj život u svoje ruke ..
.. i to je ono što uvjek izgleda kao da nije moguće .. to je moguće u amerskim filmovima .. ali amerski su filmovi sranje ..
.. pitanje je .. dali normalan .. pametan čovjek .. to može ..

.. još o nurudinu .. .. o čovjeku .. ne o pizdunskim pjesmama ..

.. prilično mi ide na ***** kada se počinje spominjati onaj hasan .. mislim da pamtim u nekom filmu hasan bio boris dvornik .. tako mi se to poklapa .. i to mi je povezano .. čovek sam iz naroda svakom ruku pružim volim pesme lepe žene volim da se družim ..
.. ona neka iz dubrovnika na nekom brodu i pričaju pesme .. i ete ti ljubavi .. a sutra kupuje zemlju na savi ispred vezira .. i pravi se moćan .. a prekosutra prodaje konje i miri se s ocem ..
.. i tipičan čovjek vječne amerike .. sa svih strana .. a čak i sa suprotnih ..
.. a mali mula jusuf .. mali od kužine .. komšijin mali koga su pustili da gleda .. .. jednom su palili korov .. stari nestorov gosn čeda i još jedan .. i jusuf beše komšijin mali .. .. kad su onomad sadili lipu .. .. a ko nije lipu razumio prvo .. pa tek onda sadio .. taj nije ništa uradio .. i shvatiće .. kad tad .. da ne zna šta je hlad ..
.. a jusuf mlad .. možda i dospije za taj hlad .. kad poraste ..

.. ali selimović je pisao knjigu .. o dervišu .. i o smrti .. o ratniku i o smrti .. o čovjeku i o smrti .. o svetlosti vjere i o smrti ..
.. i nije poisao knjige o pizdekima okolo ..
.. a .. da bi mu u knjizi trebali nekakvi ljudi kao kulise .. to je sasvim jasno .. nije moguće pisati o čovjeku i komšiluku ako komšiluka nema ..

.. pa ako ima boga onda je to jasno .. čovjek na zemlji je logično nedovoljno velik .. uvjek ograničen ..

.. a pitanje je zašto je selimoviću .. pa .. nebi rekao da mu je tako jasno .. možda ne zna dobro boga ..

.. ali nurudinu je jasno .. čak i poslije svega .. on bi bogu trebao ..

.. ne znam dali su to njegove zadnje riječi .. i ne zanima me .. mene zanima jedan život .. njegov .. i taj vjerovatno vodi bogu .. baš takav sjeban i kompliciran .. onda kada je izgledalo da treba samo biti ***** i .. po divnom tepihu od borovih iglica stići u raj ..
.. mislio sam da govoriš o uvodu .. koji počinje sa bismilahir rahmanir rahim .. i .. pozivam za svjedoka mastionicu i pero .. a završava sa .. da je svaki čovjek uvjek na gubitku ..
.. normalno je da proroci pišu tako .. jer oni tumače kako na zemlji ne možeš biti u potpunom dobitku .. jer .. biti potpun .. ili sav .. možeš biti samo uz boga .. to zemaljsko postojanje to ne može ..

.. ne znam .. i ne zanima me ..

.. nešto drugo .. sjetio sam se usput ..
.. sjetio sam se tog nekog filma .. ili drame .. i nekako se .. blijedo .. prisjećam .. raznih lica ..
.. ali nurudin je .. duh .. sjena ..
.. i u knjizi .. isto ..
.. i to je prikazano dobro .. odlično ..
.. nije on nekakav komšija .. on je derviš .. njegova je misao stalno u vezi sa bogom .. a po komšiluku se kreće tiho .. bez reklame .. bez vike ..
.. ali sa jasnim postojanjem .. tu je .. šejh tekije .. ne može ga se izbrisati .. i to je odlično ..

.. vjerovatno mi se kraj nikada nije sviđao pretjerano .. sam kraj ..
.. ali njegov mi je pad sasvim jasan .. i logičan ..
.. možda da ga sad selimović piše .. možda bi znao gdje ga je sjebao .. ali je pitanje bi li ga htio napisati boljeg ..
.. nurudin je sjeben kada je prihvatio da postane dio komšiluka .. nakon rasturačine i pobjede se trebao povući .. gdje je i prije bio .. kao da se ništa nije desilo .. i kao da ništa ne zna ..
.. krenuo je u nešto što nije poznavao i pouzdao se da mu njegovo poštenje .. i bog .. mogu biti dovoljni .. .. to je gadna greška ..
.. nekakva carigradska turska živjela je svoje zakone .. isto kao fenerejot starih ********* .. i tamo čovjek može biti sitna raja .. ali .. još ključnije .. sama čaršija .. ništa ne znači ..
.. čovjek se tu najgadnije .. a uvjek .. zajebe .. pomisli da su komšije ljudi .. ali ti ljudi su pametna raja .. i ti se prema njima moraš ponašati kao prema nevjernicima na savi .. kao ratnik ..
.. ne treba ubijati .. ali stalno biti oprezan ..
.. trebao se povuć .. pomalo onako .. kao stara budala .. kao .. zajebao sam se ..

.. ali ne vjerujem da bi selimović mogao tako završiti roman .. čak ni danas ..

.. selimović ni sada nebi napisao ništa drugo .. nije to loše .. ni dobro ..

.. ali se zajebao .. na početku je pokazao prejasnog čovjeka .. on je nurudinu dao dovoljno ljudstva da ga poslije više nije mogao sjebati ..
.. izgleda mi kao da gledam pisca kako kalemi svom junaku razna sranja .. nebi li ga prisilio da bude .. običan čovjek .. komšija .. da bude normalan ..
.. ali nurudin nikada više ne bude komšija .. on je derviš ..
.. a i sa imenom se zajebao .. nije u imenu trebala biti smrt .. ako je mislio sjebati čovjeka ..
.. onaj koji je jednom stajao slobodan pred smrću .. toga nikakvi selimovići više ne sjebu ..

(.. sviđa vam se moja analiza djela .. ? ..)

.. i onaj koji mu se skrivao u vrtu .. već tamo pisac mulja .. kao .. ko na koga utječe .. (.. ne sjećam se kako se zvao .. ni ime brata se ne sjećam ..) .. kao .. moguće da je ideja o pobuni neka vanjska .. komšijska .. eto taj koji se tu skrivao .. trebalo ga je prijaviti .. ali nije .. kao .. nije baš ni ahmet sasvim na čisto .. pa traži .. ne zna ..
.. ali sve je to ***** .. mogao je on njega i prijaviti i ne .. mogla je stara turska biti u pravu kad ga je gonila ili ne .. ali sve je to drugog nivoa vrijednosti ..
.. ako nurudin ima brata .. onda on razrađuje i odlučuje .. o drugom nivou stvarnosti .. onda odlučuje treba li to pitanje braniti krvlju .. svojom krvlju .. i sva druga pitanja nisu važna ..

.. kod hesa je ta situacija .. u sto knjiga uvjek ista .. u narcisu i zlatoustom .. pita ovaj .. kako ćeš ti u raj kada nemaš majke ..
.. i to hes stalno ..
.. pa majkoviću .. ne misli ovaj narcis opet u ***** materinu .. nego u raj .. a put prema tamo je baš na suprotnoj strani .. tako da problema tu nema nikakvih .. ******* ..

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back