Меша Селимовић

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Ovo je roman "Ostrvo" od M.Selimovića naravno. Čovjek ima sjajne romane i šteta je što se samo dva vezuju za njegovo ime Derviš i smrt i "Tvrđava" koja su sjajna ali najiskrenije preporučujem :" Ostrvo", " Magla i mjesečina", " Tišine" sva tri su fenomenalna ukoliko voliš da te knjiga ostavi bez teksta, da se zamisliš..iznenadiš...zapitaš....u svakom slučaju nećeš ostati ravnodušan

Danas smo imali izuzetan cas srpskog u kome je tema bila poredjenje Andrica i Selimovica.Ovo je vrlo zanimljivo.Npr. cuo sam da je Andric dobio nagradu iz nekih razloga koji nisu knjizevni (mason,katolik), dok za Selimovica nije bilo sanse jer je Musliman koji ima veze sa pravoslavljem i izjasnjava se kao Srbin.No ne bih zeleo da se ovo pogresno shvati, kao da ja pricam o nacionalnostima,zato i necu vise o tome.
Sama analiza ovog dela na casu srpskog na mene je ostavila neverovatan utisak.

Truman:
Danas smo imali izuzetan cas srpskog u kome je tema bila poredjenje Andrica i Selimovica.Ovo je vrlo zanimljivo.Npr. cuo sam da je Andric dobio nagradu iz nekih razloga koji nisu knjizevni (mason,katolik), dok za Selimovica nije bilo sanse jer je Musliman koji ima veze sa pravoslavljem i izjasnjava se kao Srbin.No ne bih zeleo da se ovo pogresno shvati, kao da ja pricam o nacionalnostima,zato i necu vise o tome.
Sama analiza ovog dela na casu srpskog na mene je ostavila neverovatan utisak.
da..ja sam imala fenomenalnu profesoricu srpskog, koja je znala da razgovara sa nama...i neke casove stvarno necu zaboraviti :wink:
pozdrav truman

Eh....
Upravo sam zavrsila sa citanjem ovog romana i nema reci kojima bih iskazala svoje odusevljenje. zapravo, kada bih rekla 'divno' zvucalo bi previse mljackavo, kada bih rekla 'super' zvucalo bi previse nisko, kada bih rekla 'odlicno' zvucalo bi previse neiskreno, kada bih rekla 'fino'.. ne, ne bih to rekla...to je glupa rec...Ma recicu samo -'neverovatno' !!
Nego, 'Dervis i smrt'! ... toliko kompleksno delo da se ja sada raspadam ne znajuci na sta da se fokusiram... Sta staviti u prvi plan? Koji motiv pored toliko bitnih? Motiv smrti ili motiv zivota? Motiv prijateljstva ili motiv neprijateljstva? Motiv izdaje ili odanosti? Motiv ljubavi ili mrznje? Motiv proklete avlije ili slobode? Motiv zlatne ptice? Pobune?
Koliko misli...ceo roman!!
Toliko svega!! Hvala, Meso!

Ne tvrdjava kao gradjevina vec Tvrdjava kao delo M.Selimovica kao Tvrdjava u koju zatvaramo svoje probleme i svoje srce.

''Tvrđava je svaki čovjek ,svaka zajednica ,svaka država ,svaka ideologija .''

''Kad bi stariji imali volje i vremena da posvete malo pažnje djeci i omladini ,vezali bi ih za sebe tvrdom ljubavlju i lakše bi ih usmjeravali :vjerovali bi im na ljubav i stavljali bi se pod zaštitu njihova povjerenja .Na žalost stariji nemaju ni volje ni vremena i ispuštaju šansu da lako utiču na mlade .''

''A smrt nije tako strašna ,vidio sam tolike ljude kad umiru ,samo čvršće zaspe i ne bude se .Strašan je strah od smrti ,ali kad vidiš šta je to ,kad digneš ruke od želje da budeš bog i zadovoljiš se da budeš smrtni čovjek sve dođe na svoje mjesto ,i mirno čekaš kao i san i nije ti žao što se sutra nećeš probuditi .''

Angely, gdje me nadje sa temom :-D . Uf odakle da pocnem...

"Nista covjeku nije vaznije od svog mira i od srece koju sam stvori. Zato je treba cuvati, tu svoju srecu, opkoliti je sancevima, i nikome ne dozvoliti da je ugrozi. Niko drugi neka me se ne tice, zivot je surov, ljudi zli, i treba ih drzati na odstojanju. Neka budu sto dalje od svega sto je tvoje i sto ti je drago."

"Lakse je nagovoriti ljude na zlo i mrznju nego na dobro i ljubav. Zlo je privlacno, i blize je ljudskoj prirodi. Za dobro i ljubav treba izrasti, treba se pomuciti."

"Usamljenost radja misao, misao radja nezadovoljstvo, nezadovoljstvo pobunu."

"Najbolje je zaboraviti,da umre ljudsko sjecanje na sve sto je ruzno,i da djeca ne pjevaju pjesme o osveti"

"Ono sto nije zapisano,i ne postoji;bilo pa umrlo."

"Iskustvo me naucilo da ono sto se ne moze objasniti sebi,treba govoriti drugome."

...O,boze,nepravedni,sta ces jos navaliti na moju glavu!Nije ni najpametnija,ni najgluplja.Toliki krivi i nekrivi prozive zivot neprestano zijevajuci.Zasto bas mene izabra da mi nikad ne bude dosadno?I uvek moram da rjesavam nerjesive zadatke,kao treci brat u prici.A volio bih da mi malo bude i dosadno,i lako,i da mirno spavam ljetnji dan do podne,i da se budim bez misli i baz buke,i da ne mislim na sutrasnji dan sa strahom...

To nam je sudbina. Kad ne bi bilo ratova, poklali bismo se među sobom. Zato svaka pametna carevina potraži neki Hočin, da pusti zlu krv narodu i da nagomilana nezadovoljstva odvrati od sebe. Druge koristi nema, ni štete, ni od poraza ni od pobjede. Jer, ko je ikada ostao pametan poslije pobjede? A ko je izvukao iskustvo iz poraza? Niko. Ljudi su zla djeca, zla po činu, djeca po pameti. I nikad neće biti drukčiji.

Lako je biti dobar čovjek. Teško je ostati živ.

Tema je sklonjena u neki 'sokak' retko ko je i posetio...ne mogu da verujem

... kakav besmisao. Šta smo mi dobili, a šta su oni izgubili? I nas i njih okružavao je jedan pobjednik, potpuni mir prastare zemlje, ravnodušne prema ljudskom jadu... Ne znam kako sam te noći uspio da preživim stravu, u meni i oko mene, i najdublju tugu poraza, poslije pobjede, nejasan sâm sebi. U mraku, u magli, u kricima i zvižducima, u očajanju kojem nisam nalazio razlog, u toj dugoj noći nesna, u crnom strahu koji nije od neprijatelja, već od nečega od mene, rodio sam se ovakav kakav sam, nesiguran u sve svoje i u sve ljudsko.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back