MERCEDES

• Začetnik teme Začetnik teme Senta
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Ovde su u presku najčešće korišćeni mehanički kompresori. Za razliku od turbokompresora koji se pokreću strujom izduvnih gasova, mehanički kompresori se pogone direktno sa motora preko remenica, zupčanika, posebnih spojnica. Treba napomenuti da njihov pogon oduzima između 10 i 20 % snage motora.
0365

0366

Voleo bi da mi neko objasni, posto ocigledno ima upucenih zasto se onda AMG ne kune vise u kompresore vec u recimo SL65 AMG ugradjuju klasicne turbo punjace tj. taj motor je biturbo... isto tako za naredne osmake (spomenuti je v12) planiraju ugradnu turbo punjaca. Kompresor i previse oduzima snagu motoru dok se ne ukljuci. E sad BMW pravi atmosferske motore, sto je svakako mnogo pouzdanija varijanta, ali opet rezultat je manja snaga, ali kad kompresor posle 200.000 km prestane sa radom (crkne) zavolecete atmosferske motore... Moje predvidjanje je da ce kompresori uskoro zavrsiti u muzeju... a mozda se i varam. Pozdrav

Atmosferski motor ne mora da bude bolje resenje jer mu za istu snagu trebaju veci obrtaji.
S druge strane nema turbo ili kompresor koji se kvare.Tako da mu dodje na isto...ako su motori iste snage.Rekao bih da mnogo zavisi od proizvodjaca, on diktira odnos snaga-potrosnja-pouzdanost.

RaiKkonen 911:
Atmosferski motor ne mora da bude bolje resenje jer mu za istu snagu trebaju veci obrtaji.
S druge strane nema turbo ili kompresor koji se kvare.Tako da mu dodje na isto...ako su motori iste snage.Rekao bih da mnogo zavisi od proizvodjaca, on diktira odnos snaga-potrosnja-pouzdanost.

Ova jednacina je osnov izrade motora(grubo uzeto). Od jednog parametra odvadi i prebaci na drugi/e i pravish motor u zavisnosti od uslova eksploatacije, tj. za shta ti treba.

CIAO! 8)

Mrtva trka. Moje mišljenje je da je Mercedes u prošlosti bio jača i kvalitetnija fabrika, a sada su približni, stvar ukusa. Ne treba zaboraviti onog koji ih je stigao - Audi. Mercedes više leži starijim, a BMW mlađim osobama, ali nije pravilo. Kada se pomene Mercedes, prvo što pada na pamet su limuzine, a na pomen BMW-a, odmah mislimo na življe i malo manje automobile, sportskijeg duha.

Nekada se znalo, Mercedes kupuju direktori i takva ekipa dok se za BMW odluciju likovi sa viskom adrenalina. Jos od pojave A klase, Mercedes pokusava ( i skoro je uspeo ) razbije tu predrasudu i da uleti na teren BMW -a kao automobila sportske dinamike. Licno,ako vec moram da biram nekog "nemca" opredelio bih se za BMW, mada su neki Mercedesi daleko bolji automobili od ekvivalentnih BMW-ova. Konkretno mislim na C klasu koja je bolja od prosle i od ove, upravo pristigle Serije 3 ( bas skoro sam je vozio ) dok je E klasa ( okati ) ipak losija od Serije 5 ( koja je do yaya! ). Sa druge strane, sedmica i slon ne mogu bas da se porede jer je sedmica za likove koji znaju a slon za likove koji hoce da se pokazu da imaju. Sto se tice, A klase i Serije 1, veoma su razliciti tako da ih i ne treba porediti.

Medjutim, dobro je dok se glavna prica vodi oko BMW -a i Mercedesa ( "bozana" na ciganskom zargonu ) :D i dok se u pricu ne uplice Audi koji je ipak, u odnosu na ove fabrike, stepen ili dva ispod. Imao sam prilke da ih vozim sve od A3 do A8 i nimalo nisam impresioniran! Za razliku od konkurenata, Audi je slabo koncipiran i fali mu mnogo toga, od zaista kvalitetne tehnike ( u mehanickom smislu a ne smislu izdrzljivosti ) pa do specificnog dizajnerskog izraza . Sta mislite, zasto se samo Audiji koriste prilikom pucanja i raznih "sacekusa". Pa, obican covek tesko razlikuje ( ilu u opste ne razlikuje ) A4 do A6 ili A8, lako pomesa generacije a tu su i stari A6 ili 100-ka! Posto prilicno volim limuzine i luksuzne automobilie i vozio sam ih dosta, voleo bi da imam nesto u toj klasi ali nikad Audi. Niti sam folk pevac niti politicar/krimos/fudbaler!

Mercedes vise tezi limuzini, dok BMW tezi sportski opremljenim automobilima, i sve ostalo je stvar ukusa kupca... Obojica su odlicni automobili, samo ko sta voli... Ko voli konfortnu i laganu voznju kupi Mercedes, a ko vise voli brzu i sportsku voznju, kupi BMW...

Mislim da su to dve razlicite price koje se ne mogu porediti. Mercedes je Mercedes, BMW je BMW. Dva velika imena auto industrije, dva razlicita koncepta, iako na prvi pogled ne deluje tako. Svako ima svoju publiku.
Jedino zasta verujem da bi se svi i slozili je da je Mercedes na vishem nivou izrade (kvalitet mehanike), pravljen sa preciznoscu i da traje. Ne kazem da je BMW losh po tom pitanju, izvanredan je u odnosu na ogromnu vecinu proizvodjaca, ali na tom polju sigurno nije na istom nivou.

Diskutabilno je koliko su Mercedesi novije generacije zaista pravljeni po starom receptu: da traje. Mislim da je danas u 21. veku i veliki Mercedes odustao od cepidlacenja oko kvaliteta izrade. Vrhunsko se predpostavljam moze dobiti samo u najvisim klasama. Ali nagadjam, to mora vreme pokazati. Cinjenica je da su slavne 126-tice, a pogotovo stariji Mercedesi pravljeni da traju i traju.

BMW je oduvek vazio za adrenalinsku masinu, to im je postao zastitni znak i zato se neki ljudi pronalaze u BMW-u. Subjektivno misljenje je da su BMW-i iz '90 najjbolje prezentovali taj koncept... novije linije koje su dibile neke obilne i sl. trend forme, mislim da se malo udaljavaju od koncepta, al' sad... subjektivno misljenje. Naravno to ne vazi za ono sto imaju ispod haube. Tu BMW zna rad!

I ponavljam jos jednom ta dva se ne porede!

BMW, jer otkad postoji pravi bolje motore od Mercedesa.
Da li za avione dal za aute :lol: .
A sto se tice aktuelnih postavki, po klasama je bolji u svakoj, tako da je prilicno jasno :shock:

I, jednostavno nije isti osecaj kad se doda gas Mercedesu i BMW-u -ustogljeni gospodin fino ide, ali mi se ipak vise svidja razjarena zver koju drzite na povocu :P

A da, ja sam zaboravio da se izrazim oko zelja: najvise volem BMW M serije! Onaj E36 M3 Sedan (kockica) i M5 mislim da je imao oznaku E40 ili tako nesto, koji se pravio od '89-'95! To su mi ne ostvarene ljubavi.
I da nadam se da ce BMW ipak da uradi tu misticnu M7-cu!!! :D

De gustibus non est disputandum ili o ukusim ne treba raspravljati. Nisam imao prilike da vozim nijedan od novih primeraka oba proizvodjaca, ali jesam stare. Uostalom, sve zavisi ko sta voli i kome sta prija. Stara 3 jeste sportska, sve je na dohvat ruke vozacu, kao u kokpitu, ali ima jako malo mesta. Ipak, kada sam prvi put seo u 124 secam se da sam imao utisak kao da sam seo na fotelju posle stolice. Udoban auto za opustenu voznju. Tako da ja ipak glasam za mercedes (uprkos loseg glasa cit.Zikina Dinastija"pa gde cu u selo bez merdze).
Sto se novih tice, C klasa, BMW 5 serije, umesto S klase ili 7 serije uzeo bi CLS (onaj sto je bio na sajmu, "kupe" sa 4oro vrata)

Da, CLS je zakon i pogotovo mi se svidja sam koncept, kupe sa 4 vrata. Ipak, napravljen je na platformi E klase sa V8 motorima ( 500 - 305 KS ) i AMG verzije. Najvise me interesuje kad se pojavi 400 CDI, e to ce da bude nesto! Ako bi morao da biram, kojeg bi nemaca uzeo, u slucaju da je sedan u pitanju, 535d ( nema boljeg ) ili 645csi. Vozio sam 6-cu i odusevio sam se. Jedino sto ima relativno malo mesta u kabini i sto ( za moj ukus ) 333 KS se suvise blago bude. Kada bi bili samo malo brutalniji, bilo bi super! Sa druge strane, za to postoji i M6 :D

Evo prvi put sada otvoreno stajem na stranu fabrike u kojoj stvaram.
Mercedes je zaista ponovo mercedes.Neprikosnoven i nenadmasan.
Sto se tice bmw i mercedesa.Mnoge stvari su u igri.Ali jedna je sigurna da oni nisu konkurencija jedan drugom.Kostaju isto.Ali bmw moze da vozi kicos bez kinte u dzepu.Znate li zasto zato sto bmw i njemu stoji.Mercedes i rok stajling ili neki fansi fazon.Ne ide uz mercedes ide odelo i to je to.Zato ga i neposedujem volim loko stil.Ovo se odnosi na limuzine.Sto se tice ovih sadasnjih novih modela koji bi trebalo da ubiju francuze na Nemackom trzistu male su sanse i bmw i mercedesa.Jednostavno su preskupi za prosecnog gradjanina.Kao doduse i jedan golf koji treba da dobije zaista oskara za dosadni dizajn.Ali paradoksalna cinjenica.Znate li koji su najveci konkurenti u Nemackoj mercedesu E klase.
Pezo607 i rover75
prosecan kupac mercedesa e klase tvrdi da je pri izboru konkurenata za e klasu postojao samo izbor ova dva automobila.

Jasta Bustira zato Mercedes vozaju arapi i turci po zapadu jel su baje i nisu kicosi. Mercedes je dobar auto kao i BMW i sve zavisi od ukusa i sta ko vise voli bilo zbog ovog ili onog razloga. Ja vise gotivim BMW jel imam utisak da je Mercedes auto za za starije tj. kao da vozimn auto od caleta. Opet sa druge strane BMW je sve suprotno. Pored sportskog imidza i motora koje ima stvarno je dobar auto, ali i tu ima jedan mali problem preskupi su i jedni drugi sa onim sto nude.

Kao sto neko rece na pocetku ovo je mrtva trka,oba auta su odlicni,pre su se vise razlikovali dok su danas rekao bih dosli skoro na isto,ali kad dodamo ono M na BMW i AMG na Mercedesa onda bih rekao da AMG rastura M,thats my opinion...

Ma sve je to do jaja, ali treba racunati da se ti automobili nece voziti samo po idealno suvom asfaltu. Danas sam bio kod prijatelja u vikendici na Kosmaju i bio svedok kako Mercedes ne moze da izadje uz jacu uzbrdicu sa sitnim sljunkom na put!
Ja sam za 4WD.

Sve je to fantazija za obicne smrtnike o cemu vi sada pricate. M-ovi i AMG-emovi su preskupi i po pravilu duplo kostaju od baznog modela. Sad ako hoces da kupis brz auto onda kupi japanca jel za te pare koliko kostaju M i AMG moze da se kupi Skyline i jos da se tunira i da budes stvarno brz. Kad kupujes bilo kojeg nemca ti placas to sto auto dolazi iz svabije. bolje je kupiti i svedjanina nego nemca. Pogledajta sta nas lik radi u svedsjkoj sa njegovim saabom koji ima neznam ni ja koliko konja i pri tom majsotor po nemackom auto putu dere i M-a i AMG-ema.

http://saab.ath.cx/stcs/presho/Modds/Cool%20Kolvar/F%f6rsta%20k%f6rning/
Tu imate par kratkih filmova sa njegovim saabom.

Back