Ljudi, veliki pozdrav
Kod mene je to pocelo ovako, januar 2009 podignem slusalicu telefona i vidim da cujem na levo uvo slabije i cudno. Pripisem to prehladi jer sa stalno isao na bazene pre toga i sta znam, voda hladna, mi po 2 sata ne izlazimo, ronimo itd.. Bilo je nekoliko, recimo smesnih i mnogo blagih vrtoglavica, s tim da se uvo kao za trenutak pre vrtoglavice od 4 sec, zatvori i onda otvori nakon toga.Na bazen nastavljam da idem i to potpuno ignorisem, jednom sam samo imao blazu vrtoglavicu koja je trajala oko sat i posle sam povracao dva puta, nisam znao da je od toga, mislio da sam stomak pokvario. I to odjednom prodje i nema vise nicega.
Onda ide jul, jezero, plivanje i ronjenje i ODJEDNOM, opet isto, podignem slusalicu, slabije cujem, ja to prepoznam i reko opet prehlada, medjutim..
Ono sto je dalje nastavilo, to je bilo punjenje uva ili hidrops kohlee i zasmetalo mi je kad je pritisak u uvetu poceo da raste pa sam tad resio da zakazem kod lekara, vrtoglavice se nisu javljale. Onda se zeznem i popijem casu piva na nagovor iako ne pijem, to bilo negde predvece i ujutru oko 3, sagnem se da nesto popravljam komp i glava na dole i tada me udari JAKA vrtoglavica da nisam znao sta mi je.
trajala je oko 2 sata i plus 2 puta povracanje. Sluh se uvek vrati skoro skroz kad prodje vrtoglavica, jer se izgleda tad isprazni ta "voda" koja udari na taj zivac za ravnotezu u svom putovanju kroz puz.
Onda jedno 8 ili 9 dana, imam vrtoglavice ali samo po ustajanju i to ako se nesto napregnem jace, tada je isprovociram, nakon toga, ostali deo dana nista.Sluh se uvek vraca nakon vrcenja.Pa ide ponovo lagano punjenje i redukcija sluha. na kbc zvezdara, samo mi uradili audiogram ali posle vrtoglavice, gde se sluh poboljsao ali da su izmerili pre vrtoglavice, ne bi cuo skoro nista na jedno uvo. neka doktorka mi je dala samo urutal 3x2 dnevno 15 dana i 3x1 dnevno posle 15 dana i to je sve.
Vrtoglavice mi znaci nestaju nakon 9-og dana i od tada ih vise nemam uopste ali se hidrops labirinta nastavio sve vreme uz jedno te isto stanje: Punjenje i pritisak u uvetu dva tri dana pa onda VELIKO PRAZNJENJE uz SISTANJE koje se pojacava nekad i bas bas prejako. Nakon toga ide veliko poboljsanje sluha, skoro da cujem potpuno isto kao na zdravom uvetu. Zatim nanovo, imao sam neki put do novembra prosle godine , mozda 3 puta pred pocetak pistanja, vrtoglavicu blagu od 3 sekunde koja kao da najavi pocetak pistanja i posle ide praznjenje. 11 Novembra sam imao ponovo jednu jacu vrtoglavicu od par sati iznenada po ustajanju ali sam je osetio i dok spavam ali kad se pokrenem samo. Interesantno je to da ako ne mrdam i nastavim da spavam, nema je. Sutradan jos jednu po ustajanju ali jako jako slabiju i prekosutra neku bas smesnu koja je prosla odmah. Od tada do ovog datuma danas, nemam vise uopste vrtoglavice, nestale su, osim sto ide non stop, punjenje uveta, ima i pritisak koji nije tako veliki ko nekad, zagluvljivanje zbog toga i onda praznjenje uz sistanje ili pistanje. I to tako traje non stop.
Sem urutala a kojeg nisam pio sve vreme, vec sam i pauzirao, nisam pio nista drugo osim.. U februaru sad mi pade na pamet ginko bilforte i on mi je drasticno poboljsao stvar, jedno mesec i po dana sam izgubio i punjenje i pritisak i cuo skoro isto kao na zdravo uvo, al se opet napuni pa sve iznova. Poboljsanje sluha uvek prati praznjenje uz sistanje.
E sad, ovo sto vi pisete neke inekcije i ostalo, niti mi je ko rekao niti ista. A i bolje da ne, ja zaista nemam vise uopste vrtoglavice, stanje je mnogo bolje nego na pocetku, cak i kad mi se napuni, nije tako strasno ko pre ali smeta li smeta. Ono sto je meni ostalo, to je hidrops kohlee bez vrtoglavice, 2-3 dana pa praznjenje pa sam isto toliko miran, i cujem skoro isto. Meni je u stvari a verujem i vama, najvaznije da se ne osteti sluh, vrtoglavice ce proci, mada vidim da ljudi imaju daleko vece napade i cesce nego sto sam ja imao, jer ja samo tih 9 u pocetku i jednu i po nakon 5 meseci i sad vise nikad, niti osecam da cu je imati jer to moze da se oseti i te kako. Ono u januaru ne racunam, ono je mislim bio neki najblazi oblik meniera koji mi je prosao za 15-20 dana, cak sam ga ignorisao.
Drago mi je sto mogu da popricam sa nekim ko ima ise muke i da probamo da pomognemo jedni drugima pa ma kako bilo...
Sta bih mogao da posavetujem, evo recimo iz mog iskustva ovo:
Ako pokusamo da otkrijemo zasto smo dobili ovo sr, od bolesti, treba razmisliti sta smo radili pre prve pojave, kakve su aktivnosti bile i to, ja recimo ne pusim i ne pijem, to sto leti dve case piva iz zezanja popijem a za godinu dana, mislim da je smesno. Ono sto sam radio pre ovoga je plivanje i ronjenje po bazenima zimi. Narocito ronjenje sa zadrzvanjem daha, recimo, lozili smo se ja i ortak i preronili ceo bazen po duzini na dah, a ronimo skoro 2 i po sata, malo plivamo. Zadrzavanje daha? Naprezanje ispod vode? Mokra glava, bije promaja tamo? Zima napolju, da li je glava dovoljno suva za izlazak na -5 ili 0 svejedno? Ko zna, ali to sam radio pre meniera. Zatim sam i dosta bio pod stresom konstantnim. Mozda i to? Prskao glavu minoksidilom iz apoteke za rast kose, pa sam preterivao u dozi? Minoksidil siri krvne sudove glave pa kao koren dlake bude bolje snabdeven, ma culi ste za to. Na jezeru prosle godine pred drugi jaci napad, bilo vec u maju ronjenje i plivanje a voda je bila ledara iako je napolju bilo toplo.Ko zna zasto je, vracam film stalno zbog moguceg uzroka, bilo je tu i neredovnog spavanja od malo sati itd, sve je moguce.. Drugih zdravstvenih problema nikad nisam imao.
Ono sto je zanimljivo je da sam u jeku prvih napada u julu prosle godine osim urutala i uzeo na svoju ruku polovinu leka KSALOL za smirenje i da mi je posle njega bilo OGROMNO jako sistanje u uvu koje nisam cuo nikad u zivotu ali mi je to vracalo sluh SLANJALO osecaj zapusenosti i pritiska! Dakle po prestanku onih 9 vrtoglavica, kad osetim zagluvljenje i punocu, samo uzmem ksalol i nakon 20 min krene pistanje sa oslobadjanjem uva i vracanjem sluha! ksalol mi nije izazivao nista drugo, mozda malu pospanost ali nema sanse da se uspavas odjednom i to...
Sad ga vise ne pijem, osim sto 3 meseca pijem ginko bilforte, on je cuda cinio u pocetku, te sam video da ovo sranje od bolesti izgleda nastupa samo zbog lose cirkulacije i nista drugo, gledao sam na slikama kohleju i kapilare koji je snabdevaju, to je uzas koliko toga ima, znaci bukvalno imam utisak da je menier u stvari neki INFARKT UVA jer uvo izgubi totalno krv i cirkulaciju! Da li zbog ostecenja nekih kapilara od stresa i naprezanja, da li zbog suzenja ja ne znam, niko nema pojma nista da kaze od ovih neznalica gde sam bio.
Od ozbiljnijih pregleda sam samo radio MR glave gde je nalaz da su mi kohlee i semicrkularni kanali simetricni. Jedino sto imam neke mikroinfarktne lezije, tackasta ostecenja par milimetara dal u mozgu ili na kori, ne znam, niko mi ne rece da to ima veze sa blokadom protoka krvi do uveta ili labirintne arterije. treba da uradim i dopler krvnih sudova vrata i glave da vidimo sta to moze da pokaze gde je blokada, ili onaj neki rentgen piramide, ali to mi niko nije reko nista, sve moram sam.
Da li ste vi radili MR glave, kakav je rezultat? Kako citam, nista od ovih pregleda niste radili??