Menier

doraroda: da li ti je milanovićka rekla da ćeš dexasonom riješiti problem na duži period? ja sam jednom bila kod nje i rekla mi da dexason neko vrijeme pomogne pa onda ide garamicin i tako mi i bilo. nije mi jasno zašto nam uopšte dju kortikosteroide kad naprave pometnju u organizmu a ne riješe trajan problem. ja sam primila 5 dexasona na svaki drugi dan, a posle dva mjeseca i 5 garamicina, isto na svaki drugi dan, rasturili mi svu glavu. kako si ti primala? da li ti je nastao neki problem? mani je puls totalno skočio od dexasona pa pijem lijek i za to:
pozzz!

Primala sam dexason 2 puta nedeljno, ukupno 5 komada. Kaze da on deluje 4-5 meseci i da se onda moze ponoviti terapija, da to nekom ljudima moze biti i krajnje resenje. Nisam osetila nikakve komplikacije od ove terapije. Raspitivala sam se, naravno, i o gentamicinu, ona kaze da za sada ne razmisljam o tome, da sam ja vrlo blag slucaj, ovaj put nisam uopste povracala i bile su relativno blage vrtoglavice.
Sada neki put osetim kao da ce mi se zavrtiti, sednem desetak minuta i onda nastavim dalje, cini mi se da se dosta popravilo.
Sada upravo krecem na moju prvu MRT terapiju, pet tretmana je minimum za neki efekat. Naravno, svi cete imati informaciju o terapiji i njenom efektu. Poz svima

super što si dobro pa nam javi kako je prošla ostala terapija. možeš li mi samo objasniti u vezi imele, da li si kuhala čaj, ja sam na netu našla de se samo potopi u hladnu vodu i ostavi preko noći i to je to pa sam u dilemi kako napraviti čaj da bude ispravno?

dok sam primala garamicin bilo je užasno, vjeruj mi! bila sam totalno bespomoćna i nepokretna jer sam neprestano imala užasne vrtoglavice koje su trajale od početka primanja (10 dana , na svaki drugi dan sam primala) pa još mjesec posle toga. otprilike mjesec ipo nisam mogla da se pomaknem sama a o ustajanju da ne govorim. sada , posle dva mjeseca od zadnje injekcije, radim skoro sve po kući, po malo izlazim i vani ali ne mogu sama jer je vani nezgodno, nemam osjećaja na koju stranu idem, nikako da uhvatim pravac, ali mi je dr. rekla da i 6 mjeseci može potrajati da steknem potpunu stabilnost; uglavnom za sada oporavak ide svakim danom sve bolje iako mi nerv još nije u potpunosti mrtav pa postoji mogućnost za još jedan garamicin da ga totalno umrtvi. u petak idem na snimanje pa ću znati detalje. ja sam se jako napatila i prije garamicina, dexason mi samo džaba davala, žao mi je što mi odmah nije dala garamicin jer mi je svakako sluh jako oštećen na tu stranu. prvi put posle dužeg vremena nemam pritisak u glavi i mogu normalno da gledam a i nistagmus je u potpunosti nestao. vrtoglavice i napadi su prestali, samo se po nekad malo zanesem kao da me neko gurne, ali i to će proći, važno je da ima nade. nisam znala dok kod tebe nisam pročitala da se dexason može primati više puta, meni milanovićka rekla da ako on ne pomogne sledi garamicin, ali kad se već mora bolje primiti i skratiti muke.
veliki pozdrav!

Raduje me da to ide u pizitivnom smeru i da si pocela da funkcionises, samo napred, cini mi se da si vrlo blizu da se opustis i postanes samostalna. Verovatno ces uskoro poceti zaboravljati tu ruznu sliku i okrenuti se lepsim stvarima. Svako dobro

Dexazon je privremeno resenje,deluje narednih 6meseci,obican steroid...ima zadatak da smiri simptome.
Vedrana,sve njabolje.
Javi kakvi su rezultati.

Dorada,izgleda da nam je bolest u istom stadijumu,ali se ja nisam odlucio za dexazon.Imam povremene vrlo blage vrtoglavice.

Dobro je da nas sada ima vise.

Uros

"Cist racun ,
duga duga skocko tref"

ćao, društvo!
javljam se po dogovoru, posle snimanja i pregleda!:roll:
reagujem preko 80 decibela, što mi i nije bitno, ali ovaj moj nerv ni posle pet garamicina se ne da, još uvijek je isti procenat koji nije odumro ni posle dva mjeseca od primanja g. pa je i dalje otvorena mogućnost ubrizgavanja šestog garamicina!:think:
samo ne znam koliko će dr. više čekati da mi ga ubrizga da ova agonija skroz prestane!:confused: dobila sam stugeron forte , to do sada nisam pila, ali vidim da je meniera i vastibularne probleme i ne kontam što da ga pijem kada nerv treba da "odapne" a ne da održavam u funkciji to što je ostalo i ne da mi mira!:worth:
sve u svemu, strpljenje i čekaj da se stekne stabilnost! pa ko može nek' izdrži!
sve vas puno pozdravljam i želim stabilno tlo pod nogama!:super::bye::klap:

Vedrana taj tvoj nerv bash zilav:zper: neda se nikako.Stugeron forte sam i ja pila ali neshto kratko .Pa stvarno ni meni nije jasno zashto su ti ga prepisali ako taj nerv treba da se unishti. Ti ga pij,msm.ako ga je lekar prepisao onda valjda tako treba:super::heart:.

Sta je sa Doradorom i njenom terapijom?

Uroshe i treba da budesh veseo i duhovit (i to je lek) chovek ako je bolestan i ako ga neshto muchi ne znachi da treba da tuguje ili ne daj boze zali sebe, nego samo napred veselo:maramica:.

Veliki pozdrav za sve:bye::heart:

Odradila sam prvu polovinu, tj. 5 terapija, u petak sam imala poslednju, pravim pauzu od nedelju dana pa jos 5. Juce sam cio dan bila nestabilna, nemam klasicnu vrtoglavicu ali osecaj ljuljanja je prisutan narocito kada stojim, kada se krecem to je nekako bolje. Da li je ta nestabilnost reakcija na terapiju ili ona dolazi sama po sebi ne znam. U svakom slucaju nije prijatno.
Vedrana, da li si pitala lekara da ti objasno zasto sada pijes taj lek, sto ti ne daje vise taj sesti gentamicin ako je potreban. Ne volim lekare koji cute, volim da mi sve potanko objasne, na kraju radi se o meni a ne o njemu.
Zelim svima stabilan praznik

ja se jako dvoumim da li da uopšte pijem stugeron, ali i uputstvu sam pročitala da je protiv vrtoglavica pa mislim da mi ga je dala sa nadom da će mi stabilnost povećati. inače, i meni je isto, kad stojim , lelujam se, kad hodam lakše je dosta (hodam samo po kući).
mislim da je tvoja nestabilnost radi trenutne terapije, jer sigurno ti djeluje na vastibularni, ne bi valjalo da nema nikakvih reakcija; bar su meni tako govorili dr. dok sam sva čuda isprimala.
javi kako je prošlo i ostalo, ali sigurno ćeš i po završetku terapije malo biti nestabilna a onda se jednom za uvijek riješiti ovih muka!
kada čitam poruke vidim da nam je svima ili bila i ili i sada jeste"čudna situacija" u glavi; ali mi se ne damo!:klap:

Ako mislis da je psihicki izuzetno tesko ovo prebroditi u potpunosti si u pravu, mozda je to jednako tesko kao i sama vrtoglavica, ja to osetim na sebi, kada se opustim funkcionisem i sa ljuljanjem, a kada me uhvati stah onda je to grozno. Imam srecu da je moj muz "pravi psiholog" i da mi je on najveca podrska. A i razmena iskustava sa ljudima koji imaju ovaj problem mnogo znaci. Nadam se da je tebi bar mrvicu stabilnije stanje. Sutra nam pisi da se osecas dosta bolje.

Ako mislis da je psihicki izuzetno tesko ovo prebroditi u potpunosti si u pravu, mozda je to jednako tesko kao i sama vrtoglavica, ja to osetim na sebi, kada se opustim funkcionisem i sa ljuljanjem, a kada me uhvati stah onda je to grozno. Imam srecu da je moj muz "pravi psiholog" i da mi je on najveca podrska. A i razmena iskustava sa ljudima koji imaju ovaj problem mnogo znaci. Nadam se da je tebi bar mrvicu stabilnije stanje. Sutra nam pisi da se osecas dosta bolje.

kao što sama kažeš, kada se opustim i ja funkcionišem i sa ljuljanjem, sve u kući mogu da uradim;:super: a ovaj forum mi mnogo znači jer vidim da još neko postoji sa istim problemom, ali i sa nadom za oporavak , za korak sa stabilnim tlom pod nogama:bye:

Ljudi, veliki pozdrav

Kod mene je to pocelo ovako, januar 2009 podignem slusalicu telefona i vidim da cujem na levo uvo slabije i cudno. Pripisem to prehladi jer sa stalno isao na bazene pre toga i sta znam, voda hladna, mi po 2 sata ne izlazimo, ronimo itd.. Bilo je nekoliko, recimo smesnih i mnogo blagih vrtoglavica, s tim da se uvo kao za trenutak pre vrtoglavice od 4 sec, zatvori i onda otvori nakon toga.Na bazen nastavljam da idem i to potpuno ignorisem, jednom sam samo imao blazu vrtoglavicu koja je trajala oko sat i posle sam povracao dva puta, nisam znao da je od toga, mislio da sam stomak pokvario. I to odjednom prodje i nema vise nicega.

Onda ide jul, jezero, plivanje i ronjenje i ODJEDNOM, opet isto, podignem slusalicu, slabije cujem, ja to prepoznam i reko opet prehlada, medjutim..

Ono sto je dalje nastavilo, to je bilo punjenje uva ili hidrops kohlee i zasmetalo mi je kad je pritisak u uvetu poceo da raste pa sam tad resio da zakazem kod lekara, vrtoglavice se nisu javljale. Onda se zeznem i popijem casu piva na nagovor iako ne pijem, to bilo negde predvece i ujutru oko 3, sagnem se da nesto popravljam komp i glava na dole i tada me udari JAKA vrtoglavica da nisam znao sta mi je.

trajala je oko 2 sata i plus 2 puta povracanje. Sluh se uvek vrati skoro skroz kad prodje vrtoglavica, jer se izgleda tad isprazni ta "voda" koja udari na taj zivac za ravnotezu u svom putovanju kroz puz.

Onda jedno 8 ili 9 dana, imam vrtoglavice ali samo po ustajanju i to ako se nesto napregnem jace, tada je isprovociram, nakon toga, ostali deo dana nista.Sluh se uvek vraca nakon vrcenja.Pa ide ponovo lagano punjenje i redukcija sluha. na kbc zvezdara, samo mi uradili audiogram ali posle vrtoglavice, gde se sluh poboljsao ali da su izmerili pre vrtoglavice, ne bi cuo skoro nista na jedno uvo. neka doktorka mi je dala samo urutal 3x2 dnevno 15 dana i 3x1 dnevno posle 15 dana i to je sve.

Vrtoglavice mi znaci nestaju nakon 9-og dana i od tada ih vise nemam uopste ali se hidrops labirinta nastavio sve vreme uz jedno te isto stanje: Punjenje i pritisak u uvetu dva tri dana pa onda VELIKO PRAZNJENJE uz SISTANJE koje se pojacava nekad i bas bas prejako. Nakon toga ide veliko poboljsanje sluha, skoro da cujem potpuno isto kao na zdravom uvetu. Zatim nanovo, imao sam neki put do novembra prosle godine , mozda 3 puta pred pocetak pistanja, vrtoglavicu blagu od 3 sekunde koja kao da najavi pocetak pistanja i posle ide praznjenje. 11 Novembra sam imao ponovo jednu jacu vrtoglavicu od par sati iznenada po ustajanju ali sam je osetio i dok spavam ali kad se pokrenem samo. Interesantno je to da ako ne mrdam i nastavim da spavam, nema je. Sutradan jos jednu po ustajanju ali jako jako slabiju i prekosutra neku bas smesnu koja je prosla odmah. Od tada do ovog datuma danas, nemam vise uopste vrtoglavice, nestale su, osim sto ide non stop, punjenje uveta, ima i pritisak koji nije tako veliki ko nekad, zagluvljivanje zbog toga i onda praznjenje uz sistanje ili pistanje. I to tako traje non stop.

Sem urutala a kojeg nisam pio sve vreme, vec sam i pauzirao, nisam pio nista drugo osim.. U februaru sad mi pade na pamet ginko bilforte i on mi je drasticno poboljsao stvar, jedno mesec i po dana sam izgubio i punjenje i pritisak i cuo skoro isto kao na zdravo uvo, al se opet napuni pa sve iznova. Poboljsanje sluha uvek prati praznjenje uz sistanje.

E sad, ovo sto vi pisete neke inekcije i ostalo, niti mi je ko rekao niti ista. A i bolje da ne, ja zaista nemam vise uopste vrtoglavice, stanje je mnogo bolje nego na pocetku, cak i kad mi se napuni, nije tako strasno ko pre ali smeta li smeta. Ono sto je meni ostalo, to je hidrops kohlee bez vrtoglavice, 2-3 dana pa praznjenje pa sam isto toliko miran, i cujem skoro isto. Meni je u stvari a verujem i vama, najvaznije da se ne osteti sluh, vrtoglavice ce proci, mada vidim da ljudi imaju daleko vece napade i cesce nego sto sam ja imao, jer ja samo tih 9 u pocetku i jednu i po nakon 5 meseci i sad vise nikad, niti osecam da cu je imati jer to moze da se oseti i te kako. Ono u januaru ne racunam, ono je mislim bio neki najblazi oblik meniera koji mi je prosao za 15-20 dana, cak sam ga ignorisao.

Drago mi je sto mogu da popricam sa nekim ko ima ise muke i da probamo da pomognemo jedni drugima pa ma kako bilo...

Sta bih mogao da posavetujem, evo recimo iz mog iskustva ovo:

Ako pokusamo da otkrijemo zasto smo dobili ovo sr, od bolesti, treba razmisliti sta smo radili pre prve pojave, kakve su aktivnosti bile i to, ja recimo ne pusim i ne pijem, to sto leti dve case piva iz zezanja popijem a za godinu dana, mislim da je smesno. Ono sto sam radio pre ovoga je plivanje i ronjenje po bazenima zimi. Narocito ronjenje sa zadrzvanjem daha, recimo, lozili smo se ja i ortak i preronili ceo bazen po duzini na dah, a ronimo skoro 2 i po sata, malo plivamo. Zadrzavanje daha? Naprezanje ispod vode? Mokra glava, bije promaja tamo? Zima napolju, da li je glava dovoljno suva za izlazak na -5 ili 0 svejedno? Ko zna, ali to sam radio pre meniera. Zatim sam i dosta bio pod stresom konstantnim. Mozda i to? Prskao glavu minoksidilom iz apoteke za rast kose, pa sam preterivao u dozi? Minoksidil siri krvne sudove glave pa kao koren dlake bude bolje snabdeven, ma culi ste za to. Na jezeru prosle godine pred drugi jaci napad, bilo vec u maju ronjenje i plivanje a voda je bila ledara iako je napolju bilo toplo.Ko zna zasto je, vracam film stalno zbog moguceg uzroka, bilo je tu i neredovnog spavanja od malo sati itd, sve je moguce.. Drugih zdravstvenih problema nikad nisam imao.

Ono sto je zanimljivo je da sam u jeku prvih napada u julu prosle godine osim urutala i uzeo na svoju ruku polovinu leka KSALOL za smirenje i da mi je posle njega bilo OGROMNO jako sistanje u uvu koje nisam cuo nikad u zivotu ali mi je to vracalo sluh SLANJALO osecaj zapusenosti i pritiska! Dakle po prestanku onih 9 vrtoglavica, kad osetim zagluvljenje i punocu, samo uzmem ksalol i nakon 20 min krene pistanje sa oslobadjanjem uva i vracanjem sluha! ksalol mi nije izazivao nista drugo, mozda malu pospanost ali nema sanse da se uspavas odjednom i to...

Sad ga vise ne pijem, osim sto 3 meseca pijem ginko bilforte, on je cuda cinio u pocetku, te sam video da ovo sranje od bolesti izgleda nastupa samo zbog lose cirkulacije i nista drugo, gledao sam na slikama kohleju i kapilare koji je snabdevaju, to je uzas koliko toga ima, znaci bukvalno imam utisak da je menier u stvari neki INFARKT UVA jer uvo izgubi totalno krv i cirkulaciju! Da li zbog ostecenja nekih kapilara od stresa i naprezanja, da li zbog suzenja ja ne znam, niko nema pojma nista da kaze od ovih neznalica gde sam bio.

Od ozbiljnijih pregleda sam samo radio MR glave gde je nalaz da su mi kohlee i semicrkularni kanali simetricni. Jedino sto imam neke mikroinfarktne lezije, tackasta ostecenja par milimetara dal u mozgu ili na kori, ne znam, niko mi ne rece da to ima veze sa blokadom protoka krvi do uveta ili labirintne arterije. treba da uradim i dopler krvnih sudova vrata i glave da vidimo sta to moze da pokaze gde je blokada, ili onaj neki rentgen piramide, ali to mi niko nije reko nista, sve moram sam.

Da li ste vi radili MR glave, kakav je rezultat? Kako citam, nista od ovih pregleda niste radili??

Dobrodosao u klub :)

Sve to sto pises mi je i joskako poznato,jer sam se isto tako osecao kada sam dobio bolest pre 4 god,doduse sa malo drugacijim simptomima (znaci retke vrtoglavice-jednom dva puta godisnje,jaaaako i konstantno zujanje,sluh konstantno slab i ne promenjiv)jer menier razlicito deluje na ljude.
Kako sam se isto osecao?Znao sam napamet kad sam imao zujanje,vrtglavice lelujanja,zapisivao sam simtome,koliko traju,intezitet sve.Obilazio sam mnogo doktora ali niko nema konkretno sa da mi kaze pa sam se trudio da sto bollje opisem simptome.Sta sam ja radio pre pocetka meniera?Radio sam puno,bavio biznisom ....Zbog cega sam puno telefonirao (i do 3h dnevno).Sve dok jednog dana sedim na fotelji i u roku od 10 min sluh mi se naglo pogorsao,pojavljuje se zujanje i to je tako ostalo.Nakon 6 meseci sledi jos jedno pogorsanje gde sluh jos vise slabi ,zujanje pojacava i tako je do danas.:confused:
Puno sam se sekirao zbog svega toga,postao sam opsednut simptomima zbog cega sam ne primetivsi upao u depresiju,pa sam morao i iz toga da se izvlacim kojekakvim lekovima za smirenje.Tebi preporucujem da iskuliras,da se ne osvrces mnogo,probaj da se naviknes na te stvari pa ce ti biti dosta lakse.Veruj mi jer sam kroz isto prosao.Isto sam pisao kilometarske postove po forumima,citao strucnu literaturu,na engleskom i srpskom.Kada sam konacno shvatio da se simptomi javljaju bez ikakvog redosleda,i da ih BAS nista ne moze predvideti prestao sam da obrcam paznju.pitaces me kako da ne obracam paznju?? Pa ne mozes skroz ignorisati ali nedaj da te mnogo pogadja!Kod ove bolesti sam sebi mozes najvise pomoci tako sto izbegavas sekiraciju i nervozu,
Od pregleda sam sve radio sto treba (i previse :p ).MR glave,audiometriju,beru,timpanometriju,rotatorni test,i to sve puta dva. Nista od ovoga nece otkriti uzrok bolesti vec sluzi za utvrdjivanje stanja bolesti.
Na pocetku mi je konstatovan hydrops ali se to ubrzao propagiralo u meniera (sto je slucaj kod vecine pacijenata).
Koliko godina imas?
Svako dobro ti zelim.

Dame ima li sta novo ? :hvala:

uroše, baš ti hvala za to "dame"; teško je to biti kada se gegaš kao patka da bi hodao ulicom, ali bolje i to nego ne hodati nikako!:ok::heart:;)
dragana nam je "prilično nov" , ostali smo višegodišnji paćenici.:confused:
od pregleda i snimanja radila sam sve što i uroš, da se ne ponavljam, ali što se tiče uzroka bolesti, mislim da to niko ne može otkriti, nema kakve pretrage nisam radila, sve ok, ali više mi i nije bitan uzrok koliko mi je bitno da se oporavim. na sreću, posle garamicina se polako, ali sigurno vraćam u život! sad mi je to jedino važno, nebitno što je sluh oštećen (reagujem na preko 80 db), važno je da dugotrajnih i strašnih napada praćenih povraćanjem više nema! i da su mi dali garamicin i prije godinu manje bi se napatila, ovako se plašim posledica kortikosteroida jer sam pila pronizon, a i primala dexason.:think:
ne mislim da je ovo infarkt uha, jer poznajem osobu koja ga je imala, njoj jeste problem u cirkulaciji, a kod nas problem, šum koji imamo izaziva skupljanje endolinfe koja deformiše unutrašnje uho, a što se više skuplja, vremenom pritišće i mozak, meni je to bilo. bera mi je ok, znači da mi moždana cirkulacija nije problem. trenutno mi dr. dala stugeron forte, a kada sam pitala zašto da ga pijem kada ner treba da odumre, samo ga dohranjujem i sprečavam da crkne više! odgovor je bio da ga pijem da ojačam zdravu stranu da sve može podnijeti. opet, svi ste nekako imali dosta više sreće od mene, jedina sam završila na garamicinu! od silnih lijekova (urutal, pronison, vertigohel, cavinton, lometazid, rastvor gliceroluma, više ne znam ni nabrojati) ništa nije pomoglo, samo je načinjena šteta na drugim organima.
sve vas puno pozdravljam i samo pozitivno razmišljanje (znam da je to teško) nam može pomoći, jer vidim po sebi kada se smijem ne ljuljam se!:zag:

Back