MEGATREND: Sa bilborda tera mlade iz Srbije

problem kod drushtvenih nauka u srbistanu(a i generalno) je shto su profesori zeshci mediokriteti,knjige su im smece koje postoje samo da zakomplikuju jednostavne stvari da bi se veshtachki povecalo gradivo
recimo...kako taj i taj profa tumachi platona,aristotela,marxa...
ne svi,ali vecina
mada je i vecina zanimanja koja moze da proistekne iz drushtvenog smera beskorisno lelemudisanje
to nije specifichno nash problem,tako je u svetu
nema beskorisnijeg zanimanja od recimo....politichkog analitichara
verovatno posledica globalnog birokratizma,ta gomila virtuelnih zanimanja koja nichemu ne sluze

....jaooooj kojim recima da ti objasnim...evo ovako, prosek mi je daleko visi od znanja koje sam ponela, ucenje je suvoparno i by heart, k'o da smo papagaji boze me sacuvaj...sve sto je nauceno, dakle i ono ocenjeno sa 10 i ono ocenjeno sa 8 ne mogu da primenim jer me to niko nije naucio. Na primer, na fakultetu tuzbu nisam ni iz daleka videla kamoli istoj prisla ali sam nabubala sve njene karakteristike i recimo za tu bubacinu dobila visoku ocenu, da li je to znanje pitam ja? Iluzija znanja? Mentalna satisfakcija iako su svi ti podaci u jednom neuhvatljivom pufnastom oblacicu koji kruzi oko tebe i u koji ne mozes da se pouzdas...au al' se upljuvah ziva...

Nisam ih nikad koristio do sada ali za taj ispit da, hoce da pomognu, jer ucenje sadrzaja te knjige je isto kao ucenje telefonskog imenika.:D

Evo oba posta su slicna, tj.sustina odgovora je slicna, pa cu zato zajedno odgovoriti.

I meni je prosek veci od znanja koje sam ponela, ali mislila sam na znanje koje sam pokazala u datom trenutku.

Itekako je potrebna veca praksa (pomogucnosti 2 godine teorije a 2 prakse) na drzavnim fakultetima drustvenog smera, priznajem, ljudi izlaze sa vrlo malo, ili nimalo prakticnog znanja onde gde bas treba. Tako da, - da, to treba reformisati.

A sto se tice knjiga punih statistickih podataka, brojeva i sl., pa sta ces, mora se i to nekako nabubati, (to se ne moze nauciti), i upravo sam protiv takvih suvoparnih i "nasazvakanih" predmeta.

No ipak se trudi da ti te brojke pokazu bar nesto.

:lol:....ihahaha za godinu - dve je devalviralo sve pa i to, upravo to i hocu da kazem sve vreme, bas nista nije onako kako zvuci i izgleda...:lol:

bash kad sam pre to prochitao od tebe ostao sam u shoku jer
mi smo bili jako zaebana shkola,profesori gonichi robova smarachi
a moje odeljenje 1,elitno najbolje u celoj shkoli
svi odlichni,u najgorem vrlodobri,bar pola vukovci
iz nasheg odeljenja uchenica generacije
zdrava,prava,sisata bubalica
pa nije imala shanse u matematichku
prijemni imala 4 predmeta umesto 2 ko svugde drugde ako se ne varam
probala al nije proshla
upisala 10.umesto
zar smo stvarno tako nisko pali?

problem kod drushtvenih nauka u srbistanu(a i generalno) je shto su profesori zeshci mediokriteti,knjige su im smece koje postoje samo da zakomplikuju jednostavne stvari da bi se veshtachki povecalo gradivo
ne svi,ali vecina
mada je i vecina zanimanja koja moze da proistekne iz drushtvenog smera beskorisno lelemudisanje
verovatno posledica globalnog birokratizma,ta gomila virtuelnih zanimanja koja nichemu ne sluze

И ја сам својевремено морао да купујем књиге које су писали моји професори... један је, рецимо, био апсолутно заљубљен у више примате, проводио доста времена у Африци, и због њега смо на смеру неуропсихологије морали да купујемо и читамо књиге о друштвеном животу бонобо шимпанзи... додуше, то ми је после доста било од користи на форумима попут крстарице, али не верујем да је то била намера шефа катедре. Мислим да је то са књигама и наметањем сопствених досадних идеја и пасија доста универзално у високом школству.

Што се бескорисних занимања тиче, по мени су најиспразнија управо та која помињеш - разни политички научници, социолози религија, професори марксизма или феминизма, културни антрополози, историчари науке, свако ко чита Фајерабенда или Дериду и остале нишкористи чије су - махом друштвене - дисциплине непредиктивне, несистематске, испразне и бескорисне у апсолутно сваком погледу осим као алеја запошљавања трутова.

ne svi,ali vecina

kod mene na drzavnoj visoj ekonomskoj knjige i program su do jaja gluposti. 300 strana definicija i pricanja o jednoj stvari na 1000000 nacina i kad procitas knjigu i naucis je nemas pojma sta je pisac hteo da kaze ni sta si ucio. Kada prodje mesec dana sve sto si ucio je zaboravljeno,znanja sto ti je ostalo je cista 0.
Knjige prepune nepotrebnih informacija i definicja koje nicemu ne sluze,a sav smisao obrazovanja se svodi na bubacenje definicija.
Ceo sistem obrazovanja treba da se menja,a bome i trebalo bi da ministarstvo uvede da na teritoriji svi fakulteti i vise skole moraju da imaju iste udzbenike,da se uvede neki red,a ne da pise svako sta hoce i kako hoce.

kod mene na drzavnoj visoj ekonomskoj knjige i program su do jaja gluposti. 300 strana definicija i pricanja o jednoj stvari na 1000000 nacina i kad procitas knjigu i naucis je nemas pojma sta je pisac hteo da kaze ni sta si ucio. Kada prodje mesec dana sve sto si ucio je zaboravljeno,znanja sto ti je ostalo je cista 0.
Knjige prepune nepotrebnih informacija i definicja koje nicemu ne sluze,a sav smisao obrazovanja se svodi na bubacenje definicija.
Ceo sistem obrazovanja treba da se menja,a bome i trebalo bi da ministarstvo uvede da na teritoriji svi fakulteti i vise skole moraju da imaju iste udzbenike,da se uvede neki red,a ne da pise svako sta hoce i kako hoce.

Izvini, a visa jos postoji?

Ja sam mislila da je to odavno ukinuto.

Ako ima vece gluposti od drzavnog (teorijom opterecenog) fakulteta, to je (drzavna) visa skola.

Kome to i cemu jos sluzi?

Ako ima vece gluposti od drzavnog (teorijom opterecenog) fakulteta, to je (drzavna) visa skola.

Хахаха...па ти си изгубљена.Шта мислиш какве квалификације имају ови клинци по Болоњи после три године студија?

Хахаха...па ти си изгубљена.Шта мислиш какве квалификације имају ови клинци по Болоњи после три године студија?

Pojma nemam, nisam u toku, samo znam da je to "zesca" glupost.

Valjda je vreme "mladjih i starijih" referenata zauvek proslo, ili se varam?

Poslednja izmena:
Pojma nemam, nisam u toku, samo znam da je to "zesca" glupost.
Знају и они али не могу ништа а како време пролази,биће у још већем ништавилу.Све је почело са ''аутономијом универзитета'',за коју су се разни професори дрмр изборили око 2000.те и успели су,наравно,да без икакве контроле скроз упропасте све факултете у Србији.Бунили су се против политичке контроле и тражили да сами распоређују свој део пара из буџета.Пошто су били жути послушници,то им је омогућено.Резултат имамо данас-Болоњу.Наше високо школство је мртвац а право и економија су више пута упуцани у главу и забоден им је глогов колац.

Знају и они али не могу ништа а како време пролази,биће у још већем ништавилу.Све је почело са ''аутономијом универзитета'',за коју су се разни професори дрмр изборили око 2000.те и успели су,наравно,да без икакве контроле скроз упропасте све факултете у Србији.Бунили су се против политичке контроле и тражили да сами распоређују свој део пара из буџета.Пошто су били жути послушници,то им је омогућено.Резултат имамо данас-Болоњу.Наше високо школство је мртвац а право и економија су више пута упуцани у главу и забоден им је глогов колац.

Cula sam o tome ali nikad nisam zalazila u sustinu.

P.S. Zar bas "glogov kolac"?:lol

ala si ti sestro glupa da prostis. Pa ja sa moje tri godine + 4tu ako hocu specijalizaciju sam u istom rangu kao i ti sa tvojih akademskih 5 odnosno 3. Koliko znam sada svi smerovi na visim skolama traju 3 godine,a ne dve ili jednu tako da je to sve jednako sa tvojim osnovnim akademskim studijama.
-visoko obrazovanje prvog stepena je 3 godine akademskih i strukovnih studija
-visoko obrazovanje drugog stepena ti je master i specijalisticke studije

i ima i treci stepen obrazovanja. Visoke skole su fakticki jednake sa fakultetima.

ala si ti sestro glupa da prostis. Pa ja sa moje tri godine + 4tu ako hocu specijalizaciju sam u istom rangu kao i ti sa tvojih akademskih 5 odnosno 3. Koliko znam sada svi smerovi na visim skolama traju 3 godine,a ne dve ili jednu tako da je to sve jednako sa tvojim osnovnim akademskim studijama.
-visoko obrazovanje prvog stepena je 3 godine akademskih i strukovnih studija
-visoko obrazovanje drugog stepena ti je master i specijalisticke studije

i ima i treci stepen obrazovanja. Visoke skole su fakticki jednake sa fakultetima.

Mozda sam i glupa, ali znam samo da ni visoka skola danas i ovde ne sluzi nicemu, a kamoli visa.

Cula sam o tome ali nikad nisam zalazila u sustinu.

P.S. Zar bas "glogov kolac"?:lol
Па све ово што причамо на форуму а тиче се Србије је повезано са те две ствари.А ''стручњаци'' не раде послове за које су плаћени него краду обичан свет.Могао бих да пишем надугачко и нашироко о томе са примерима из разних сфера бизниса и друштвеног живота.Трули смо скроз и незадрживо пропадамо,линија између политичара и криминалаца се скроз истањила.

bash kad sam pre to prochitao od tebe ostao sam u shoku jer
mi smo bili jako zaebana shkola,profesori gonichi robova smarachi
a moje odeljenje 1,elitno najbolje u celoj shkoli
svi odlichni,u najgorem vrlodobri,bar pola vukovci
iz nasheg odeljenja uchenica generacije
zdrava,prava,sisata bubalica
pa nije imala shanse u matematichku
prijemni imala 4 predmeta umesto 2 ko svugde drugde ako se ne varam
probala al nije proshla
upisala 10.umesto
zar smo stvarno tako nisko pali?

...pa vidis da jesmo...kladim se da mogu jos vise da te sokiram ali necu, brinem se za tvoj dusevni mir:lol::mrgreen:

Па све ово што причамо на форуму а тиче се Србије је повезано са те две ствари.А ''стручњаци'' не раде послове за које су плаћени него краду обичан свет.Могао бих да пишем надугачко и нашироко о томе са примерима из разних сфера бизниса и друштвеног живота.Трули смо скроз и незадрживо пропадамо,линија између политичара и криминалаца се скроз истањила.

Sto je najgore, i "obrazovanog coveka" i kriminalca danas. Zasto bi inace placali te diplome?

Ako nista drugo, to je vec u startu jedna vrsta kriminala.

zashto bi profesori na fakultetima ishta menjali?
njima je super ovako
nema boljeg zanimanja na svetu nego biti profan na fakultetu ili poslanik u skupshtini
druga stvar je osnovno i srednnjoshkolsko obrazovanje tu i treba neshto da se radi
a ovako...odrzi ili ne odrzi predavanje,asistentima rasporedi vezbe,1 nedeljno konsultacije ako nije zauzet....i to je to
lova kaplje za "nauchne"radove,od prodaje njegovih knjiga studentima + za nashe uslove pristojna plata na fakultetu+ ako predaje na vishe njih
i to za "poshtene" lol....koji se ne prodaju nekoj partiji i ne prodaju ispit za lovu
+ velika izvesnost da jednom postane akademik,uguzi se sa ostalim fosilima u SANU i tamo ko fikus vegetira do smrti sa nacionalnom penzijom dok ne otegne papke pa ga sahrane u aleji
mukice

Mozda sam i glupa, ali znam samo da ni visoka skola danas i ovde ne sluzi nicemu, a kamoli visa.

bome ja znam ljude koji su se dobro udomili ovde i u inostranstvu sa mojim trenutnim smerom i skolom. Jedan je glavni menadzer u banci inteza,moja komsinica radi u dve firme u SAD-u,a njena sestra u Srbiji se udomila na drzavne jasle. Vise je to stvar koliko si sposoban,sta prakticno znas da radis i koliko imas srece,nego sta imas zavrseno. ;)

Sto je najgore, i "obrazovanog coveka" i kriminalca danas. Zasto bi inace placali te diplome?

Ako nista drugo, to je vec u startu jedna vrsta kriminala.
Јесте.Све је скоро криминал,од стицања дипломе,добијања посла па до оснивања криминалних група на политичким и друштвеним,јавним функцијама.

bome ja znam ljude koji su se dobro udomili ovde i u inostranstvu sa mojim trenutnim smerom i skolom. Jedan je glavni menadzer u banci inteza,moja komsinica radi u dve firme u SAD-u,a njena sestra u Srbiji se udomila na drzavne jasle. Vise je to stvar koliko si sposoban,sta prakticno znas da radis i koliko imas srece,nego sta imas zavrseno. ;)

Izraz "udomiti" sve mi je rekao. ;)

Јесте.Све је скоро криминал,од стицања дипломе,добијања посла па до оснивања криминалних група на политичким и друштвеним,јавним функцијама.

Upravo napisah...

kazi slobodno,stvar je kakve i koje veze imash
ebesh shkolu i obrazovanje

Back